Rejse til Santanyí

Hvis tanken om komplet fred og ro, en ferie i total apati for stressede turistresorts lyder appellerende, så er Santanyi et fantastisk alternativ for dig der vil have både god mad, mallorcinsk kultur og strand på ferien.

Gemt væk i hjertet af det landlige Mallorca, hvor det langsomme tempo i landsbylivet, sikrer dig en afslappende og forfriskende pause fra hverdagens udfordringer og belastninger.

Du bliver let betaget af den rige kulturarv som Santanyi besidder. Santanyi er hjem til en bred vifte af flora og fauna, som du kan fordybe dig i, enten til fods eller på cykel, hvor et væld af stier og ruter er tilgængelige for dit eventyr.
Santanyí, ophold og guide

Santanyi nyder en tilbagetrukket og stille tilværelse i de naturskønne områder på Mallorcas sydøstkyst. Til trods for turismens indtog i sidste århundrede, har Santanyi aldrig tabt den landlige charme til de få ændringer turismen har medbragt.

Santanyi er bygget op med små snævre gader og passager, der snor sig mellem de rustikke traditionelle huse, der kendetegner typisk mallorcinsk arkitektur i landdistrikterne. Centralt i byen finder du Plaça Major, der er omringet af utallige stemningsfyldte fortovscaféer, der indbyder til en kop kaffe eller forfriskning på turen gennem byens charmerende urbane atmosfære.
Tag på kulturferie med aktivitet på landet i Santanyí

Indkvarteringen i Santanyí, består hovedsageligt af små petit-hoteller, B&B’s, samt små landejendomme og kroer. Men Felanitx er også et oplagt valg for en herregårdsferie, eller måske ferie ved vandet. Ser du, Santanyí er én af de større kommuner på Mallorca og dækker såvel over selve byen, men også over tusinder hektarer smuk land og den flamboyante Cala d’Or marina.

Tager du til Santanyí i sommermånederne, vil valget med stor sandsynlighed falde på det populære og mondæne Cala d’Or, men efterår, vinter og forår, skal du overveje Mallorca på en måde, du ikke havde forestillet dig den før. Herude mellem hundredvis af gamle måller, i den friske landluft, fyldes de mange gamle fincas og gårde med feriegæster der nyder godt af den gastronomiske kvalitet og de mange kultur og aktiviteter området byder på.Booking.com

Santanyís historie

 

Arkæologiske fund

Santanyi kommune er enestående hvad angår de mange arkæologiske udgravninger. Nogle er på nippet til at bryde sammen, mens andre stort set er forsvundet, eller er placeret på steder hvor der er vanskelig adgang. Men du kan beundre vigtige og rige rester af de første indbyggere i Mallorca, som giver anledning til mange læringsrige besøg. I Santanyí vil du finde kunstige og naturlige huler, gravpladser og endda befæstede bosættelser. Sidstnævnte er blevet grundigt udgravet.

Helt tilbage fra præhistorisk tid og talaiotkulturen, er der fundet arkæologiske resten omkring Santanyi, faktisk er op til 150 fund gjort alene i dette område, hvilket er ganske imponerende. Nogle af de mest nævneværdige huler fra præhistorisk tid, er dem ved Cala Santanyi, Es Pontàs, El Rei, Can Simonet, N’Ebrí, Es Loret Vell, Es Rafal des Porcs samt Son Rossinyol. Du har også muligheden for at opleve de enestående rester og ruiner fra talaiotkulturen, Son Danús Nou og Ses Talaies de Can Jordi, som er velbevarede landsbysamfund fra bronzealderen.

Romersk keramik, romerske gravsten, små bronze statuer, knogler, mønter og sten med hule graveringer er blevet gravet frem på disse arkæologiske pladser.

De tre vigtigste arkæologiske steder i Santanyi, er Es Rafal des Porcs, Son Danus og Ca Jordi.

Es Rafal des Porcs er dannet af flere steder langs kysten, som er placeret i herregården af samme navn. Det mest enestående element er sa Talaia Grossa, en bosættelse fra den sene bronzetid nær Cueva es Drac – Dragegrotten (ikke at forveksle med dragegrotterne i Porto Cristo. Hulen spillede en vigtig rolle for befolkningen dengang med sin underjordiske ferskvandssø.

Son Danus er dannet af en række talaioter, herunder den fremragende runde talaiot, der blev erklæret kunstnerisk og historisk monument i 1946. Den ligger ved Palma – Santanyi vejen.

Son Talaies de Ca Jordi er en befæstet talaiot, med en elliptisk grundplan og tre resterende dele af muren. Det er rent faktisk blandt de største på øen.

En tur rundt i Santanyi kommune giver dig en førsteklasses rejse gennem tiderne på Mallorca.

Romernes Santanyí

Fra 123 f.Kr. indtog romerne store dele af Mallorca, som led i ekspansionen af kejserherredømmet. Områderne langs sydkysterne var essentielle at indtage og bevogte, efter man ca. tyve år før havde afsluttet og endeligt besejret Karthago (nuværende Tunesien) i de puniske krige. Fund af forskellige figurer, keramiske genstande samt mønter, i blandt andet begravelseshulerne Sa Madona ved Son Cosme Ponç, understøtter teorierne om at den romerske landsby har ligget lige her.

Maurerne

Under islamisk dominans på Mallorca, tilhørte Santanyi distriktet under Manacor og var desuden kendt under navnet ‘Adia’. Fundet af en moske, dokumenterede maurernes bosættelse i den lille landsby s’Alqueria Blanca, lidt udenfor Santanyi.

Aragoniens Mallorca

Da Mallorcas jorde blev opdelt efter den katalanske erobring i 1229, anført af Kong Jaume I, blev Santanyi tildelt Nunó Sanç, greve af Roussillon og Cerdeña (Roussillon er et område i det sydlige Frankrig og Cerdeña er Sardinien). De første indbyggere i Nunó Sançs by, kaldte den Santanyi. De fleste historikere mener at navnet kommer af Santi Annini eller ‘Guds Lam’, som i  kristen betydning henviser til Jesus der tager verdens synder på sig.

Efter Nunó Sançs død, faldt Santanyi tilbage under kongens herredømme, som omkring år 1300 gav ordrer til opførelsen af en ny by for at tiltrække bosættere fra fastlandet, med henblik på større skatteindkomster fra området.

Middelalderen i Santanyí

I perioden mellem det 14. og 17. århundrede, var Santanyi samt de øvrige kystbyer på det sydlige og sydøstlige Mallorca, voldsomt plaget af angreb fra Nordafrikanske pirater. Piraterne brugte øen ‘Illa sa Cabrera‘, der i dag er et verdensberømt naturreservat syd for Mallorca, til at organisere sig på og planlægge angreb fra. Kystbyerne organiserede sig med vagttårne og allierede sig med byer længere inde på øen for at kunne stå imod de mange angreb. Byens kirke, som var blevet bygget mellem 1248 – 1265, blev af Guvernør Sagarriga befæstet i 1386, hvor indbyggerne i Santanyi kunne søge tilflugt i.

Santanyí i dag

Det 19. århundrede samt starten af det 20. århundrede var plaget af stor affolkning. Landbrug og fiskeri kunne aldrig nå højder, der kunne bringe store nok indtægter til byen og nabobyen Ses Salines’ adskillelse som selvstændig kommune omkring år 1925, blev endnu et hårdt slag for den i forvejen hårdt pressede Santanyi.

Først i anden halvdel af det 20. århundrede kan Santanyi række hænderne i vejret af begejstring, da turismen for alvor gør sit indtog på Mallorca. Dette skaber for alvor grundlag for arbejdspladser og en fælles følelse af eufori og optimisme blandt byens indbyggere.

Santanyí i dag, er en kulturel base, hvor flere udenlandske (hovedsageligt tyske) kunstnere, har søgt tilflugt og hentet inspiration. Byen er spækket med små gallerier, specialbutikker og et rimelig levende gadebillede på alle tider af døgnet.
Seværdighederne i Santanyí

Du kan opleve et væld af imponerende stykker arkitektur og en fin ramme af kulturtilbud rundt om i byen.

Mange kunstnere har med stor interesse, besøgt Santanyi og efterladt et stykke af sig selv i byen, som har været med til at forme denne. Af de mange kunstnere, har særligt den tyske Rolf Schaffner bidraget til Santanyi, med sin statue som står i én af byens rundkørsler forestillende kongen og dronningen. Statuen er dedikeret til Kong Juan Carlos som fredens mand og Dronning Sofia som kunstens beskytter – værket bærer samtidig navnet ‘Rai y Reina’, altså ‘kongen og dronningen’.

Find inspiration til alle nærliggende udflugtsmål her
Hvordan er madkulturen i Sanatnyí?

Maden i Santanyi bærer ikke præg af særlige kendetegn fra lokaldistriktet, dog serveres her gængse specialiteter fra det mallorcinske køkken, naturligvis med lokale råvarer som hovedingredienser. Det skal dog fremhæves, at Santanyi er kendt for både ost og is, som produceres på henholdsvis Sa Grimalt fabrikken i landsbyen Llombards samt hos Bon Gelat i udkanten af Santanyi. Isen fra Bon Gelat, er særligt kendetegnet ved brugen af mange frugter som figner, pærer, hasselnødder og mandler, som alle er meget atypiske i isproduktion.
Populære aktiviteter i Santanyí

Santanyí er, til trods for sin underskønne placering, langt fra overrendt af turister, hvorfor du heller ikke finder mange børnefamilier i området og ej heller mange tilbud hos rejsearrangørerne. Til trods for dette, har Santanyí nogle ganske enestående faciliteter, der sikrer dig en skøn ferie i rolighedens og naturtemaets ånd, uden det hele bliver for aparte.

At kunne nyde og indtage naturen med alle sanser, må være den absolut største attraktion ved Santanyi. Kommunen byder på uspolerede underskønne områder med flora og fauna, perlebugter med gyldne sandstrande samt et væld af cykel og vandreruter der giver perfekte rammer til masser aktivitet i den skønne natur.
Begivenheder og events i Santanyí

Santanyi afholder flere årlige fester til ære for sine helgener. Den vigtigste festival bliver dog afholdt i løbet af sommermånederne, nemlig fejringen af ​​St. Juame. Typisk afholdes festivalen den 25. juli, til minde om lægningen af den første sten til den nuværende sognekirke. Festivalen, der også er kendt som ‘Værkernes Festival’, tiltrækker hvert år flere tusinde af besøgende fra hele kommunen, der i fællesskab fejrer denne højtidelighed med musik, dans, teater og mad i gaderne.

Byfester er generelt en vigtig oplevelse at få med, når du besøger landsbyerne på Mallorca, da alle fester udspringer af en historisk begivenhed og er derfor dybt forankret i lokalbefolkningens kultur og selvforståelse.


Markedet i Santanyí

Hver onsdag samt lørdag morgen afholdes der marked på Plaça Major, hvor du får mulighed for at smage på lokale specialiteter, som søde figner, mandler, oliven, frugter og kød. Der handles i bedste turiststil naturligvis også med lædervarer som tasker, tøj, sko og andre accessories.

Få et overblik over alle markeder her!
Hvor ligger Santanyí på Mallorca?
©2019 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?