Autentisk togtur gennem Mallorca med det antikke veterantog

Fra centrum af Palma til Sóller i veterantog. Velkommen om bord på Ferrocarril de Sóller!

Tag en tur på en traditionel smalsporet jernbane, gennem spektakulære landskaber på tværs af Mallorca.

vetrantog på mallorca der kørr mellem palma og soller
guidet udflugt på mallorca med veterantog sporvogn og katamaran

Heldagstur med veterantog, sporvogn og katamaran

Oplev Mallorca fra øens smukkeste sider på denne sanselige dagtur, hvor du både kører i det berømte veterantog, sporvogn og sejler til den maleriske sa Calobra bugt.

Book nu hos

Veterantoget mellem Palma og Sóller

Den 16. april, 1912, åbnede jernbanelinjen mellem Palma og Sóller, som resultat af den stigende eksport af appelsiner og citrusfrugter fra Port de Sóller. Året efter, i 1913, åbnede så sporvognen mellem Sóller by og Port de Sóller.

Toget kører fra Placa d’Espanya i centrum af Palma 5 gange dagligt. Afgangen kl. 10:40 kaldes ‘turistturen’, som stopper nogle gange undervejs for at give plads til fotografering af det smukke landskab.

Mahogni paneler, messingbeslag, fløjten og hvislen, er alle nogle af de indtryk du møder når du sætter dig ind i de gamle togvogne, og tøffer ud af Palma og videre mod Tramuntana-bjergenes eventyrlige landskaber via de kringlede smalspor.

Du har mulighed for at hoppe af ved Bunyola, hvor du kan besøge Mallorcas eget urtelikørs-destilleri og købe et par fristelser med.

 

Togbanens historie

I begyndelsen af det 20. århundrede boomede industrien så meget i Sóller, at der var et reelt behov for at udvide infrastrukturen, der kunne sikre at Sóller ikke længere ville være isoleret. Der var behov for at kunne transportere mennesker, varer og materialer, der kunne styrke udviklingen af Sóller. De enorme bjergrygge, særligt Alfabia-bjerget omkring Bunyola, forhindrede passagerer og varer i at blive transporteret til/fra havnen i Palma og resten af øen, som på det tidspunkt allerede var forbundet via et jernbanenetværk.

Før togbanen var det nødvendigt at krydse bjergpasset, Coll de Sóller, via de stejle og smalle grusveje, der var hårde for muledyrene. Mange af de gamle kroer fra den tid, der gav dyr og kuske et hvilested og proviant, ligger stadig langs vejen til Sóller, dog er flere konverteret til restauranter.

I 1893 foreslog en et lokalt byrådsmedlem og forretningsmand fra Sóller, Jerónimo Estades, at en jernbaneforbindelse mellem Sóller og Palma, som skulle passere gennem Valldemossa og Deià, skulle etableres og finansieres. Dette projekt blev ikke til noget, grundet de høje omkostninger forbundet med det.

I 1903 tog forretningsmanden Juan Morell projektet op igen, denne gang dog uden at inkludere Valldemossa og Deià. Hans projekt gik på at grave en tunnel under bjergene, hvor Coll de Sóller løb. Idéen blev indledningsvis nedstemt, men et år efter, i 1904, kom Jerómino Estades igen på banen. Han betalte ingeniøren Pedro Garau for at udføre de nødvendige undersøgelser for om projektet ville være muligt at gennemføre. Den 15. november blev undersøgelserne fremlagt Sóllers kommunalbestyrelse, hvorefter projektet blev godkendt.

Konstruktionen af togbanen blev overladt til Luis Bovio, som købte et lille 020T damplokomotiv fra The Falcon Engine & Car Works Ltd., i Loughborough, som han døbte Maria-Luisa efter sine døtre. Arbejdet begyndte den 3. juni, 1907, hvor man startede samtidig i Palma og i Sóller. Efter ét års arbejde, nåede arbejderne fra Palma-siden Alfabia-bjerget, den store udfordring.

Det tog hele tre år at grave tunnelen på 2856 meter. Den 19. august 1911, nåede Maria-Luisa udsigtspunktet Mirador de’s Pujol de’n Banya.

Maria-Luisa fik æren af at køre den uofficielle indvielse af linjen, den 7. oktober 1911, hvor det trak en vogn hvor Jerónimo Estades, Pedro Garau og premierminister Antonio Maura var ombord.

Den officielle indvielse af Ferrocarril de Sóller skete den 16. april 1912, hvor lokomotiv 1 ‘Sóller’ og lokomotiv 2 ‘Palma’ trak vognene afsted fra Palma, men lokomotiv 3 ‘Bunyola’ ventede i Sóller.

De over 100 år gamle togvogne er stadig i brug den dag i dag, hvilket gør togturen til en helt særlig og autentisk oplevelse.

Book tur i veterantoget hos

Sporvognen mellem Sóller og Port de Sóller

Den 4. oktober, 1913, blev Mallorcas første elektriske sporvogn indviet, det var forbindelsen mellem Sóller by og den maleriske  Port de Sóller havneby.

Konstruktionen af sporvognen begyndte umiddelbart efter indvielsen af togforbindelsen mellem Palma og Sóller. Projektet blev designet og styret af Pedro Garau, som lagde de 4868 meter jernbanespor. En af detaljerne ved arbejdet der er værd at fremhæve, er metalbroen der krydser floden Torrent Major, der blev skabt af det tidligere La Maquinista Terrestre i Marítima fra Barcelona.

Oprindeligt blev sporvognen forsynet med strøm fra et el-anlæg ved Sóller-stationen. Anlægget blev fodret af en 65 hestekræfters motor, som havde en Siemens-Schuckert dynamo, der gav en 600 volts strømladning.

Sporvognen blev designet til transport af passagerer, men også varer blev transporteret. Frisk fisk blev transporteret i en særlig termo-vogn, og kul blev bragt til den tidligere ubåds-base i Port de Sóller. Også torpedoer og miner blev transporteret fra Gaubet våbenlager.

De tre sporvogne, 1,2 og 3, er de originale fra 1912, ligesom vognene.

Book tur i veterantoget hos

Fra Palma

Fra Sóller

0 Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Alle rettigheder forbeholdes ©2023 Mallorca Oplevelser - Danmarks største guide til Mallorca

Log in with your credentials

Forgot your details?