Palma guide til sightseeing og overnatning

Palma er hele Middelhavets hovedstad, og i mange menneskers øjne den bedste by i hele verden. Palma byder på en unik historie der går helt tilbage til 123 f.Kr., hvor romerne erobrede øen fra fønikerne og lagde de første sten.

Men hvad skal man så lave i Palma? Her på siden har jeg samlet mere end 50 forskellige idéer til ting du skal opleve i Palma, lige fra seværdigheder til  lokale markeder og årlige begivenheder.

palma på kort over mallorca
Overnatning

Hotel i Palma

storbyferie i palma mallorca på hotel naisa

Protur Naisa Palma Hotel ****

Protur Naisa Palma Hotel er det oplagte overnatningssted når central beliggenhed, komfort og moderne faciliteter skal gå hånd i hånd på ferien. Der er ikke sparet på noget, når det kommer til at skabe rammerne for et af Palmas bedste overnatningssteder.

Se tilbud

book overnatning mallorca

Seværdigheder & Sightseeing

Populære seværdigheder og must-see seværdigheder i Palma

sa seu katedral i palma er den største seværdighed på mallorca

Palmas katedral, Sa Seu

Sa Seu (spansk La Seu) er et sandt vidunder og Mallorcas største vartegn, en seværdighed I skal opleve under jeres besøg i Palma. Katedralen byder på imponerende arkitektur og design, bla. de enorme rosenvinduer lavet af 1.200 stykker glas, dekorationer af Antoni Gaudí, kirkemuseet og de mange skatte, de smukke kapeller og gravsteder af tidligere konger samt terrassen på taget af bygningen. Denne ikoniske katedral er desuden en af Europas største af sin slags, den blev bygget mellem 1300 og 1601, som et symbol på den kristne dominans.

Læs om Sa Seu katedralen

det flotte bellver slot i palma mallorca er en stor seværdighed

Bellver slottet

Bellver-slottet er bygget af militærarkitekten, Pere Salva, som også er arkitekten bag Almudaina-paladset.

Man skulle ikke tro det når man kigger på det, men Bellver-slottet er faktisk over 700 år gammelt og unikt blandt spanske borge, med sin runde form. Bellver oversættes til ‘god udsigt’ på katalansk, og man må bare sige, at det lever fuldt ud op til sit navn.

Gennem flere århundreder, blev Bellver slottet benyttet som fængsel, men i dag lægger det hus til et af Palmas historiske museer, der skildrer byens udvikling gennem tiderne. Du finder bla. rekvisitter, keramik og andre levn fra de romerske, arabiske og spanske perioder på øen.

Læs om Castell de Bellver

almudaina palads og museum i palma mallorca

Palau de l’Almudaina

Almudaina blev oprindeligt bygget som et fort af muslimske guvernører, i det 10. århundrede, og i dag er Almudaina-paladset en af Palmas mest seværdige og velbevarede bygninger.

Paladset ligger ved siden af katedralen i Palmas historiske gamle bydel nær havnefronten. Føl den majestætiske atmosfære som du befinder dig i

Den blev omdannet til gotisk stil under Jaume II, men elementer af islamisk arkitektur er forblevet – ligesom de mauriske buer set fra strandpromenaden, lyser om aftenen. Indeni finder du gobeliner, malerier og møbler fra forskellige tidsperioder gennem hele paladsets historie, mens du oplever paladsets historie.

Læs om Almudaina-paladset

la llotja er en gammel markedsbygning i palma mallorca udført i gotisk stil

La Llotja

Udefra ligner det en borg, eller måske en kirke, men faktisk er den gamle bygning tæt på havnefronten en gammel markedsbygning som stammer fra det 15. århundrede.

Gennem de næste par århundrede faldt Palmas status som central handelsby for fiskeri, og bygningen blev nu brugt som markedsplads for våben, beklædning og materialer til brug i krig og kamp. I slutningen af 1800 tallet blev La Llotja omdannet til kunstmuseum.

Til ære for La Lotja arkitekt, Guillermo Sagrera, er en del af gaden foran bygningen dedikeret til hans navn, kaldet “Paseo Sagrera”. Sagrera er også manden, der har lavet en af de flotte indgangspartier i Sa Seu katedralen.

Læs om La Llotja

de arabiske bade banys arab i palma mallorca

De arabiske bade

Træd indenfor i en af de bedst bevarede bygninger fra maurernes tid på Mallorca (902-1231). Bemærk hvordan hver af søjlerne er anderledes – de sandsynligvis bjærget fra ruinerne af forskellige romerske eller byzantinske bygninger, et tidligt eksempel på genbrug. “Hammams” var både mødesteder og vaskehuse, og gården med sine kaktusser, vilde palmer og appelsintræer har gjort et behageligt sted at køle af efter et varmt bad.

Læs mere om de arabiske bade

vetrantog på mallorca der kørr mellem palma og soller

Veterantoget mellem Palma og Sóller

Hop med på en vidunderlig togtur mellem Palma og Sóller, i det antikke veterantog der tager dig gennem Mallorcas forunderlige og sanselige landskaber. Turen tager ca. 1 time, hvor det smukke gamle tog passerer gennem Tramuntanabjergenes mange frodige dale, fyldt med oliven og citrusplantager, charmerende landsbyer og majestætiske bjergtoppe. Turen med det antikke tog er et hit blandt både voksne og børn, for det er en utrolig autentisk og anderledes oplevelse.

Læs om veterantoget

es baluard i palma mallorca er et museum for balearisk samtidskunst

Es Baluard

Es Baluard er et museum i Palma for moderne og nutid kunst fra middelhavsområdet og de Baleariske øer.

Museet udstiller kunst i alle afstøbninger, lige fra malerier af de Baleariske øer til skulpturer og keramik. Es Baluard er et flot sted at besøge, bygningen er en del af det gamle militærfort og integreret i den gamle bymur og du kan fra terrassen nyde udsigten over Palma bugten.

Dog er museet ikke særligt turistorienteret, da der ikke er engelske tekster eller audioguides ved udstillingerne, derfor er det målrettet kun til de, der er kunstinteresserede. Entréen er gratis hvilket er et plus.

Læs om es Baluard

sant francesc kloster i palma mallorca

Convent de Sant Francesc

Du går gennem dejlige og fredelig gotiske søjlegange med appelsin og citron træer og en brønd i midten af gården. Inde i kirken er graven af ​​Ramon Llull (1235-1316), den catalanske filosof og eremit, der døde efter at være blevet stenet i Tunesien, da han forsøgte at konvertere muslimer.

Overalt hvor man kigger vil du se de fineste eksempler på gotisk arkitektur, lige fra det fantastiske omfang af det hvælvede loft til de meget detaljerede udskæringer på søjlerne. Det er ét stort kunstværk. Facaden er bygget af sandsten og er en genopførelse, efter at være blevet hårdt ramt af lyn i 1700 tallet.

Læs mere om Reial Convent de Sant Francesc

hajer i palma aquarium på mallorca

Palma Aquarium

Designerne har genskabt en tro kopi af de naturtyper og økosystemer fra verdens have og oceaner til, at give dig spændingen fra de tropiske farvande. Sammen med de mange akvarier, vil du finde en stor have med legeplads til børnene, samt en enorm jungle på tagetagen. Junglen er den største tagterrasse i Spanien og det specielt dannede mikroklima sikrer optimal vækst af vegetationen, meget imponerende.

Mest spændende af alt er dog den enorme haj tank. 33 meter lang, 25 meter bred og 8,5 meter dyb, ‘The Big Blue’ er den dybeste haj tank i Europa og rummer 3,5 millioner liter saltvand. Blandt de 200 arter af marine liv, er der fire forskellige typer af hajer – Sorttippet Revhaj, Glathaj, Sandtigerhaj og Sandbankehaj.

Hvis du har en PADI dykker licens du kan endda dykke i denne tank og svømme med hajer, en oplevelse for livet.

Museer og udstillinger i Palma

pueblo espanol i palma mallorca er en udstilling af spansk arkitektur

PUEBLO ESPAÑOL

Pueblo Español  – eller den spanske landsby – er en udstilling af replika-bygninger og elementer af kendte spanske bygninger fra overalt i landet. Når du går rundt mellem bygninger får du information om deres historie og karakteristika, som måske giver anledning til inspiration til nye rejsemål? Pueblo Español er hvert år scene for et af Palmas hyggeligste julemarkeder, men her afholdes også traditionelle markeder og andre events i løbet af året.

Besøg Pueblo Español

udstilling på joan miro museum i palma mallorca

JOAN MIRÓ STIFTELSEN

Træd ind i et eventyrligt univers af ubegrænset kreativitet og vilde fantasier, når du besøger Joan Miró stiftelsen i Palma. Joan Miró var en kendt catalansk surrealist, der sammen med sin kone, Pilar, flyttede til Palma i 1958. Sammen skabte de denne forunderlige verden af kunst, som nu er udstillet i stiftelsens ligeså imponerende bygning, som blev tegnet af José Rafael Moneo Vallés, formand for Harvard University of Design.

Besøg Joan Miró stiftelsen

udstilling af kunst på march museum i palma mallorca

MARCH STIFTELSEN & MARCH PALADSET

Joan March var en af Spaniens rigeste og mest indflydelsesrige personer gennem det 20. århundrede. Den ivrige forretningsmand fra Santa Margalida stiftede bla. en af Spaniens største banker, Banca March. Familiens tidligere palads i hjertet af Palma er nu omdannet til museum og udstillingshal, hvor du kan opleve en sjælden grad af storhed. Hele paladset er omdannet til udstillinger af kunst samlet gennem et helt liv af den kunstentusiasten, Bartolomé March.

Besøg March-paladset og udstillingen

sant carles militær museum i palma mallorca

SANT CARLES MILITÆRMUSEUM

Få en unik indsigt i Palmas militære historie, mens du bevæger dig rundt i denne imponerende fæstning bygget i det 17. århundrede. Våben, uniformer, modeller, artefakter, flag, billeder og meget mere venter i de mange udstillingsrum inde i fæstningen, som også byder på en fantastisk panoramaudsigt over bugten.

Besøg Sant Carles militærmuseum

palma historisk museum på mallorca

MUSEU DE MALLORCA

Få Mallorcas største etnologiske museum kan du tage med på tidsrejse gennem øens spændende historie, fra forhistorisk tid og frem til turismens indtog. På museet finder du udstillinger fra alle de vigtigste æraer på Mallorca; Talaiotkulturen, romertiden, maurisk tid mm., alt arrangeret i kronologisk orden, så du let får en forståelse for øens udvikling.

Besøg Museu de Mallorca

vindmøller ved palma møllemuseum på mallorca

PALMAS MØLLEMUSEUM

På møllemuseet i Palma får du unik indsigt i øens landbrugstraditioner, og lærer om de forskellige typer af møller der gennem årene har stået for en væsentlig del af indkomsten i Palma. Du lærer bla. om design, mekanik, dynamikker og meget mere, der knytter sig til disse fascinerende konstruktioner.

Besøg Møllemuseet

ses voltes i palma mallorca
Visit Palma

SES VOLTES

Ses Voltes er en udstillingshal med hjemsted i gamle soldaterbarakker bygget ind i Palmas gamle bymur foran katedralen. Ses Voltes bruges såvel til udstillinger som til forestillinger, det er altså et kreativt offentligt område der altid er værd at svinge forbi.

Besøg ses Voltes

kristian krekovic museum i palma

MUSEU KREKOVIC

Den bosniske kunstner, Martin Krekovi, brugte sine sidste 25 år i Palma, som han, ligesom så mange andre, havde forelsket sig i. Krekovic var særligt inspireret af naturen og af folk af naturen, særligt af og fra Sydamerika, hvorfor mange af hans malerier også bærer tydeligt præg af hans mange års rejsen i det latinske.

Besøg Krekovic udstillingen

religiøst museum ved siden af katedralen i palma mallorca museu diocesa

MUSEU DIOCESÀ

Ved siden af katedralen finder du Mallorcas religiøse museum, der bla. udstiller en masse indsamlet kunst der har repræsenteret Mallorcas religiøse liv siden de første paleo-kristne samfund kom til øen omkring det 5. århundrede. Mere end 500 kunstværker indsamlet fra kirker, klostre og gennem private donationer, fortæller historien om den kristne udvikling på Mallorca gennem årene.

Besøg Museu Diocesà

Arkitektur i Palma

Som en hver anden hovedstad har Palma også en række arkitektoniske perler at vise frem, som du skal lægge vejen forbi.

caixaforum udstillingshal ligger i den tidligere gran hotel bygning som er et af de flotteste eksempler på modernisme arkitektur i palma mallorca

CAIXAFORUM / GRAN HOTEL

Vi starter her ved det gamle Gran Hotel, et af det 20. århundredes mest imponerende stykker modernisme i Palma. Med Gran Hotellets opførsel i 1903 blev byen tilført endnu en arkitektonisk genre til et i forvejen varieret ensemble af smukke og unikke stilarter.

Besøg CaixaForum

bygning el aguila i palma mallorca har en facade af art neaveau

EL ÁLGUILA

I hjertet af Palma, lige ved siden af Placa Major, finder du den særprægede el Águila bygning, der bærer Art Nouveau stil på sin facada. El Águila blev oprindeligt designet og bygget som et stormagasin i begyndelsen af 1900-tallet, og er inspireret af Karlplatz metrostation i Wien.

Besøg el Álguila

flot arkitektur på consulat de mar bygningen i palma mallorca

CONSULAT DE LA MAR

Palmas søfartstyrelse blev etableret allerede i begyndelsen af 1300-tallet, for at sikre ordentlige forhold for handlende og sømænd i Palma. Men det er faktisk den smukke bygning der er det mest interessante her, hvorfor der også dagligt arrangeres guidede ture. Det er helt oplagt at tage en tur forbi her, inden du bevæger dig videre til den smukke La Llotja næsten lige ved siden af.

Besøg Consulat de la Mar

facade på cas casasayas bygningen i palma mallorca er et flot eksempel på art neauveau arkitektur

CAN CASASAYAS 

Can Casasayas skiller sig tydeligt ud med sin eminente Art Nouveau stil. Projektet blev startet af konditor, Josep Casasayas Casajuana, og udført i årene mellem 1908 og 1911. Du finder Can Casasayas ved Plaça Weyler, tæt på CaixaForum.

Besøg Can Casasayas

facade med detaljer på palma rådhus

PALMA RÅDHUS

Palmas rådhus er ikke til at tage fejl af på Placa del Cort, med sin storslåede facade. Bygningen fungerede gennem mange århundreder som hovedsæde for Mallorcas øverste autoritet, og indenfor ses malerier af mange af de ledende skikkelser, der har været med til at forme øen. Der arrangeres dagligt guidede ture på rådhuset, hvor du bla. kan opleve meget originalt møblement.

Besøg rådhuset

arkitektur på den baleariske parlements bygning i palma mallorca

DEN BALEARISKE REGERINGSBYGNING

Balearernes regering har hovedsæde i denne smukke bygning, med nygotisk arkitektur. Bygningen blev tegnet af arkitekt, Joaquin Pavia, som rejste hele vejen til Brussels og Leuven, i Belgien, for at hente inspiration. Han samlede sine erfaringer og mixede dem med stilen fra Palmas smukke markedsbygning, La Llotja, og resultatet blev denne storslåede nygotiske facade.

patio i can vivot i palma

CAN VIVOS PATIO

Palma er kendt for sine mange patios der gemmer sig i de snævre gader i hjertet af byen. Særligt palæet Can Vivos patio har flere gange været fremhævet som værende en af de absolut smukkeste, bla. af ærkehertug Ludwig Salvador af Østrig.

arkitektur af catalansk modernisme på facaden af forn des teatre i palma mallorca

FORN DES TEATRE

Fronten på Forn des Teatre (teaterbageriet) er blandt de mest markante husfacader i Palma, og en eksemplificering af den catalanske modernisme fra begyndelsen af det 20. århundrede. Selvom Forn des Teatre flere gange har skiftet både ejer og branche, har man altid beholdt den unikke facade.

Palmas kirker

santa eulalia kirke i palma mallorca

SANTA EULÀLIA

Santa Eulàlia er sammen med katedralen sa Seu, Palmas vigtigste kirke, dette er nemlig byens officielle sognekirke. Santa Eulàlia var blandt de fire første kirker der blev bygget som følge af den catalanske erobring af øen, i 1229, sammen med Sant Nicolau, Santa Creu og Sant Miquel. Kirkens eksteriør er i sig selv en seværdighed, med de mange nygotiske detaljer der pryder tårnene og tagene, men også interiøret er værd at stikke hovedet indenfor for.

Besøg Santa Eulàlia

kirke af glas i palma la porciuncula

LA PORCIÚNCULA

Selvom navnet er svært at udtale, så lad det ikke holde dig tilbage fra et besøg i Palmas smukke glaskirke. La Porciúnculas særlige ovale form omsluttet af 36 malede vinduer, giver interiøret en særlig kunstnerisk atmosfære der taler til fantasien. Kirkens orgel er placeret ved alteret, og med den særlige ovale form opleves en helt særlig lyd når der spilles. Ved siden af kirken ligger det tilhørende museum, der også er et besøg værd. Her udstilles en række religiøse artefakter og kunstværker indsamlet fra kirker og klostre i særligt Peru.

Besøg La Porciúncula

monti sion kirke i palma mallorca

MONTI-SION

Monti-Sion blev oprindeligt bygget af Jesuitterne, ovenpå en tidligere jødisk synagoge og senere Llulliansk skole. Kirken stammer fra det 16. århundrede og et af øens mest storslåede eksempler på barok arkitektur.

Besøg Monti-Sion

la sang kirke i palma mallorca med gotisk arkitektur

ESGLÉSIA DE LA SANG

Església de la Sang (blodets kirke), var den sidste gotiske kirke der blev bygget i Palma, og stammer fra slutningen af det 15. århundrede. Indenfor finder du bla. nogle unikke og meget smukke malede paneler af den berømte mallorcinske kunstner, Gabriel Móger, sammen med en slot skulptur af Kristus skåret i lys eg.

Besøg la Sangre

sant miquel kirke i palma mallorca

ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL

Sant Miquel er en af de fire første kirker der blev grundlagt i Palma, efter den catalanske erobring af Mallorca, i 1229. Sant Miquel er placeret i hjertet af byen, og byder på en lang række unikke barokke og gotiske kunstværker at beundre.

Besøg Sant Miquel

sant jaume kirke i palma mallorca

ESGLÉSIA DE SANT JAUME

Sant Jaume var ligeledes en af de fire første kirker, der delte Palma i fire sogn efter den catalanske erobring af øen. Kirken er karakteriseret ved sine originale gotiske elementer der ikke har undergået nogle ændringer siden sin opførsel i det 14. århundrede.

Besøg Sant Jaume

facade på santa creu kirke i palma

ESGLÉSIA DE SANTA CREU

Santa Creu er den sidste af de fire originale sognekirker i Palma, der blev rejst efter den catalanske erobring. Særligt graven af  Sant Llorenç har interesse herinde, en ridder under kong Jaume I, der havde en hovedrolle i erobringen af Mallorca fra maurerne.

Besøg Santa Creu

santa margalida kirke i palma mallorca

ESGLÉSIA DE SANTA MARGALIDA

Santa Margalida er en af de ældste gotiske kirker i Palma, der blev grundlagt af de franciskanske munke kort efter den catalanske erobring af Mallorca, i 1229, før de rykkede til det flotte kloster, Sant Francesc. Inde i kirken finder du gravstedet for Guillem de Torrella, én af hovedrolleindehaverne i erobringen.

Besøg Església Santa Margalida

alter i socors kirken i palma

ESGLÉSIA DE MARE DE DÉU DEL SOCORS

Kirken blev grundlagt af augustinerordenen tilbage i det 16. århundrede, og er dedikeret til Jomfru Maria. Kirken er hjem til den mest unikke barokke kuppel på de baleariske øer, sammen med en lang række andre barokke udsmykninger der virkelig gør kirkens interiør beundringsværdigt. Også altertavlens udskæringer af Jomfru Maria er værd at lægge mærke til, de blev bragt hertil fra Sevilla af en prostitueret kvinde.

Besøg Església de Mare de Déu del Socors

sant joan de malta kirke i palma mallorca

ESGLÉSIA DE SANT JOAN DE MALTA

I gaderne bag La Llotja finder du Sant Joan de Malta kirken, som på fin vis kombinerer barok stil med italiensk klassicisme der særligt ses på kirkens hovedfacade.

Besøg Església de Sant Joan

Klostre i Palma

Som i enhver anden by på Mallorca har religiøse ordener gennem århundreder haft stor indflydelse på indbyggernes dagligdag.

la real kloster i palma

SANTA MARIA DE LA REAL

La Real klostret ligger på en ejendom med en lang historie, der går tilbage til den mauriske tid på øen. Da kong Jaume og hans mænd erobrede Mallorca, slog de lejr på detop denne grund. Senere blev det hjem til den mallorcinske filosof, Ramon Llull, før Cistercienserordenen etablerede klostret som du ser det. I dag er klostret omdannet til de Baleariske Øers hovedbibliotek.

Besøg Santa Maria de la Real

santa magdalena kloster og kirke i palma mallorca

SANTA MAGDALENA

Santa Magdalena blev grundlagt i det 14. århundrede. Det er nu alligevel klosterkirken der er værd at besøge her, for det er i denne at du finder gravstedet for Santa Catalina Tomas, den eneste katolske helgen født på Mallorca. Kirken byder også på en række smukke barokke og gotiske kunstværker værd at beundre.

Besøg Santa Magdalena klostret

indgang til santa clara klosteret i palma

SANTA CLARA

Santa Clara var det første nonnekloster grundlagt af kvinder, og stammer helt tilbage fra 1256. Søstrene af Santa Clara klostret havde stor indflydelse på lokalsamfundet i området, bla. i forhold til uddannelse af børn og unge, samt at hjælpe de syge og svage.

Besøg Santa Clara

santa teresa kloster i palma er hjem til carmelitas nonnerne

SANTA TERESA / CARMELITAS

Santa Teresa er bopæl for den lukkede nonneorden, Carmelitas. Klostret der blev grundlagt i det 17. århundrede, bærer smuk ornamentering på facaden og er hjemsted for nogle meget smukke kunstværker af den berømte skulptør og maler, Francisco Herrera.

Besøg Santa Terasa

Monumenter

Jeg har taget en håndfuld monumenter med på listen, som hver fortæller lidt om Palma.

statue af jaume erobreren på placa espanya i palma

STATUEN AF JAUME I EROBREREN

På Placa d’Espanya finder du statuen af Mallorcas aragonesiske erobrer, Jaume I. I september, 1229, lagde han til i bugten ved Santa Ponca med sine 150 skibe og 27.000 soldater for at erobre Mallorca fra maurerne.

Rutevejledning

hort del rei er en smuk have foran almudaina paladset i palma

HORT DEL REI

Tilbage i det 14. århundrede var området foran Almudaina-paladset et blomstrende park fyldt med smuk natur. Parken forsvandt delvist under de store byudvidelser gennem det 1800-tallet, men blev bragt tilbage af arkitekten Gabriel Alomar, i 1960’erne, hvor han stod som ledende arkitekt for en større byomlægning. Parken er inspireret af Alhambre i Granada.

Rutevejledning

skildpaddefontænen er et flot springvand centralt i palma

SKILDPADDEFONTÆNEN

Et af Palmas mest centrale pladser er krydset mellem de tre store shopping-gader, Passeig del Born, Avenida de Jaume III og Carrer de la Unió. På midten af pladsen står skildpaddefontænen, tidligere kendt som ‘Prinsessefontænen’, et monument bygget til ære for dronning Isabell II. Fontænen består af en høj søjle der bæres på skjoldene af fire bronzeskildpadder. På siderne sprøjter vand fra fire løvehoveder i bronze, og på toppen ses en flagermus, også i bronze. Fontænen blev bygget i 1834, og stod oprindeligt midt på Passeig del Born, men måtte flyttes for at give plads til den nye plads, Placa de la Reina (Dronningens Plads).

Rutevejledning

statue af jafuda cresques i palma som var skaber af det catalanske atlas

JAFUDÀ CRESQUES

I Palmas tidligere jødiske nabolag står statuen af Jafudà Cresques, en kendt jødisk kartograf der boede her. Jafudà og hans far, Abraham, blev kendte over hele Europa efter de i 1375 skabte det Catalanske Atlas. Det originale catalanske atlas er i dag opbevaret og udstillet på Frankrigs nationalmuseum. Under den catalanske forfølgelse af jøder i 1391 i Palma, konverterede Jafudà til kristendommen og modtog sit nye navn, Jaume Riba. Statuen her blev skabt af skulptør, Maria Isabel Bellester, i 2007, og rejst den 2. september på European Day of Jewish Culture.

Rutevejledning

font de sepulcre maurisk vandkilde i palma

FONT DEL SEPULCRE

Font del Sepulcre er navnet på en af Palmas historisk vigtigste vandkilder. Bygningen her er bygget ovenpå en tidligere maurisk cisterne fra det 10. århundrede der forsynede hele byen med vand.

Rutevejledning

Drypstenshuler i Palma

Det er sandt at de største og mest populære drypstenshuler på Mallorca findes i Porto Cristo og Canyamel, men i Palma finder du også drypstenshuler værd at besøge.

drypstenshulerne cuevas de genova i palma

CUEVAS DE GENOVA

I udkanten af Palma, i Genova, ligger drypstenshulerne Cuevas de Genova, der for et par år siden genåbnede efter årelange restaurationer. Hulerne blev fundet i begyndelsen af det 20. århundrede, og byder på en mere end 3 km lang tunnelgang dybt inde i klipperne. Cuevas de Genova er et udmærket alternativ til øens andre drypstenshuler, særligt hvis du ikke gider lange køer. Jeg vil dog alligevel anbefale at du tager en tur til Cuevas del Drach eller Cuevas de Arta for en større oplevelse, særligt hvis du har børn med.

Markeder & Events

Markeder i Palma

Der afholdes hele fire daglige markeder i Palma, som du kan besøge. Det er nok mest markedet i Santa Catalina og på Placa Major, som du vil komme til at stifte bekendtskab med.

Mercat de Santa Catalina

Bydelen Santa Catalina hjemsted for et af Palmas ældste markeder, en ren kulturinstitution. I takt med bydelens stigning i popularitet over de senere år, er markedet ligeledes blevet hipt og interessant for yngre generation, der har taget de gamle traditioner til sig og nu bruger markedet aktivt som mødested og til at finde friske råvarer.

Llotja del Peix

Palmas daglige fiskemarked åbner tidlig morgen nede ved havnen på molen kaldet ‘Moll de Pescadors’.

Mercat Artesanal

Inde på Placa Major, i hjertet af den gamle bydel, er der dagligt håndværksmarked. Her kan du finde et væld af håndlavede produkter, smykker og brugskunst.

Mercat Olivar

I nærheden af Placa d’Espanya finder du Palmas store markedsbygning, hvor du lade dig friske af alverdens friske råvarer, kød, oste og meget mere.

Rastro

Hver lørdag på gaden Avinguda Gabriel Alomar i Villalonga, kan du tage på secondhand-marked i Palma. Her finder du alt mellem himmel og jord, men stemningen er altid god og hyggelig.

Sa Bimbolla

Hver søndag aften, fra slutningen af juni til slutningen af september, er der liv og glade dage i den gamle sa Possessió bygning i Palmas nordlige kvarterer når sa Bimbolla løber af stablen. Kom og nyd et forrygende mix af markedsplads, live musik, danseopvisninger, madoplevelser, teater mv..

 

Årlige begivenheder i Palma

Januar

Sant Sebastiá

Den 20. januar fejrer Palma byens skytshelgen, Sant Sebastiá (Sankt Sebastian). Festlighederne foregår over to uger, hvor der vil foregå sjove og kulturelle aktiviteter over hele hovedstaden, herunder det populære ferieområde Ca’n Pastilla. Blandt noget af det bedste set fra et turistmæssigt synspunkt er de mange koncerter, der afholdes i løbet af de to uger. Desuden er de dansende djævle og brandløb ekstremt publikumsvenlige.

Februar

Karneval / Sa Rua

I slutningen af februar og begyndelsen af marts afholdes den årlige sa Rua (karneval) i Palma. Gør dig klar til de mest kalejdoskopiske parader på hele øen, der danser gennem hovedstadens gader for at fejre slutningen af vinteren. Sammen med det almindelige karneval, kan du også nyde den glædelige sa Rueta, børnenes karnevalsparade, som også omfatter workshops, familieaktiviteter og spil.

Marts

Craft Beer Festival

I midten af marts kan du forkæle dig med et bredt udvalg af håndværksøl, når Craft Beer Festivalen afholdes i Platja de Palma ved Bierkönig. På messen finder du øens bedste håndværksøl, akkompagneret af live musikkoncerter, smagsprøver og demonstrationer. Så er du ølentusiast eller bare vil opleve den festlige stemning, så kom til Palma i marts.

 

Mallorca Degusta

Hensigten fra arrangørerne af denne messe er, at bringe dig tættere på Mallorcas gastronomiske kultur, og alle aspekter af den. Du er inviteret til at komme og smage nogle af de bedste lokale vine, vermouth og tapas, nøje udvalgt og lavet af kokke fra forskellige restauranter. Mallorca Degusta er en glimrende mulighed for både at smage og lære om den rige gastronomiske kultur øen omfatter.

 

Fira de Son Ferriol

I slutningen af marts kan du nyde en typisk landbrugsmesse i Palma, ja det er rigtigt. Engang for mange år siden var Palma nemlig et landbrugsområde, især i Son Ferriol, der grænsede op til landområderne Algaida og Llucmajor, i den østligste del af byen. På messen kan du opleve husdyr som får, heste, æsler, sortfodssvin, geder etc. Messen blev igangsat for at fremme den agrariske livsstil og mulighederne herfor på Mallorca.

April

Fira del Llibre Antic

Er du til gode gammeldags bøger, så er den antikke bogmesse lige noget for dig. I mere end et årti har kulturcentret La Misericòrdia i samarbejde med afdelingen for kultur, kulturarv og sport i Mallorcas råd arrangeret denne genbrugsbogmesse, der ser ud til at vokse i popularitet år efter år, som mennesker har fundet charmen ved en gammel trykt bog, der ikke længere er tilgængelig i boghandlerne.

 

Beer Palma

Hvis du er ølentusiast, eller bare nyder en kold øl under middelhavssolen, så er Beer Palma den begivenhed, du skal deltage i i april. Mere end 100 varianter af de bedste øl fra hele verden er tilgængelige under denne festlige og smagfulde messe, der afholdes på pladsen foran katedralen. Messen har konsolideret sig som en af de bedste begivenheder for ølentusiaster i Europa, en begivenhed med stor smag.

 

Salón Náutico Internacional

Den største internationale bådudstilling på De Baleariske Øer afholdes i Palma i slutningen af april hvert år. Bådmessen er en af de vigtigste kommercielle messer på øen og tiltrækker mere end 50.000 besøgende hvert år. På bådmessen finder du en bred vifte af forskellige fartøjer, nautiske klubber og produkter relateret til det maritime tema. Mega yachts, speedbåde, sejlbåde, svævefartøjer osv. er alle udstillet i Port Vell i Palma. Under dit besøg kan du også nyde noget af det bedste nautiske gastronomi for at fuldende atmosfæren.

 

Fira Llonguet

Fira Llonguet er en begivenhed dedikeret til den lokale type brød af samme navn, som er særlig populær i kvarteret Es Pil·larí. Begivenheden er skabt af bagere og konditorer fra Palma, og byder på et væld af boder og stande hvor du kan smage forskellige varianter af brødet. Messen har også et håndværkermarked, og der er flere interessante arrangementer at se på.

Maj

Vindage

Mallorcans vin oplever i disse år sin muligvis bedste æra nogensinde. Hvis du er glad for et godt glas vin, så er denne messe, dedikeret til de ønologiske traditioner, lige en begivenhed for dig. Under messen vil du lære om vinene, produktionen og de seneste kulinariske trends forbundet med øens vine. Der vil være en række demonstrationer, aktiviteter og udflugter, der vil give dig et unikt indblik i den mallorcinske vinindustri og vinturisme.

 

Sneglemesse i Sant Jordi

Snegle er en typisk og meget skattet ingrediens i det mallorcanske køkken. På sneglemessen i området Sant Jordi (det østlige Palma) kan du lære om øens mange arter, smagen af hver art og hvordan man tilbereder dem korrekt. Der vil også være masser af smagsprøver af traditionelle og innovative opskrifter at nyde på messen.

 

Nit del Vi (vinens nat)

Sammenslutningen af små vingårde på Mallorca er vært for vinaften-arrangement i gården ved kulturcenteret La Misericordia i Palma. Omkring 35 små vingårde (petit cellers) er klar til at fremvise deres smagfulde kreationer af mere end 200 vinsorter, som du kan komme og nyde og lære om. Det er et hyggeligt og hyggeligt arrangement, der samler både lokale og turister, alle interesserede i vin og unik smag.

 

Veg-Fest Mallorca

Som navnet antyder, er VegFest for dig, der er nysgerrig på den vegetariske eller veganske livsstil. VegFest afholdes i Sa Possessio, samme sted som natmarkedet Sa Bimbolla, i den nordlige ende af Palma.

 

Bogmessen i Palma

Den årlige bogmesse i Palma afholdes i den smukke gade, Passeig del Born, tæt på katedralen. I ti dage er gaden optaget af boghandlere fra hele Mallorca og nysgerrige bogelskere, der gennemser de mange udstillede titler. I løbet af de ti dage vil der være en række arrangementer og aktiviteter såsom workshops, taler, bogsignering og musikalske optrædener.

Juni

Sant Joans aften

Sant Joans aften er en kulturel og festlig begivenhed, hvor du vil blive bekendt med nogle af Mallorcas mest emblematiske traditioner; dæmoner og ildløb. Sant Joans aften byder på traditionelle folkedansere og festligheder, der markerer årets korteste nat, som altid afsluttes med en spektakulær finale af fyrværkeri og koncerter. Begivenhederne finder sted i Parc de la Mar med den imponerende katedral i baggrunden.

 

Voramar

Voramar er et to-dages gastronomisk og håndværksmarked afholdt i Ca’n Pastilla. Voramar er en sjov og kulturel happening rettet mod turisme, med swingdans, musikalske optrædener, legepladser, børneunderholdning, madboder og meget mere. Arrangementet afsluttes med en traditionel correfoc (ildløb), en typisk tradition på Mallorca.

September

Nit del l’art

Aften-kunstmessen i Palma er en speciel og spektakulær happening, hvor kunsten blomstrer i de charmerende gader. Nit del l’art er aftenen hvor gallerier fejrer åbningen af sæsonen og udstiller fantastiske samlinger af værker af etablerede og upcoming kunstnere. Der er også en stor samling af street art, der giver den perfekte kontrast til de gamle oplyste gader i Palma.

 

Fit-Salut

Den sidste weekend i september er dedikeret til godt helbred og aktiv livsstil. I løbet af Fit-Salut weekenden kan du komme og prøve nogle sjove aktiviteter og sport, samt lære om de seneste træningstrends, sund livsstil og innovationer relateret til dette. Det er en sjov og interessant weekend fuld af god inspiration og smil.

 

Mangfoldighedsmesse

Palma er hjemsted for en række forskellige kulturer, ikke kun med hensyn til dens rige arv, men også dens nuværende beboere. Derfor giver det rigtig god mening at have en messe, der viser de mange forskellige kulturer, der bor i byen. Kom til Parc de la Riera og oplev en verden af forskelligartede kulturer, der alle har én ting til fælles; Palma.

 

Fira B!

Fira B! er en messe dedikeret til musik og scenekunst af enhver art. Formålet med messen er at promovere lokale kunstnere fra De Baleariske Øer til et internationalt publikum. Kunstnere, producere, managers, spillesteder mm er alle til stede her klar til at vise, lytte, se og føle, og du er inviteret med til festen.

Oktober

Vinyl Fair

Fyldes dit hjerte med nostalgi, når du ser eller hører en gammel vinylplade? Hvis ja, er du blot en af mange mange mennesker, der deler kærligheden til lyden af retro. Til Vinyl-messen kan du møde andre samlere, pladebutiksejere og mange udøvende kunstnere som bands, DJ’s og solosangere, der optræder på scenen i Palma Arena. Hvis du leder efter plader til at udvide din samling med, er det denne messe du skal deltage ved.

 

Antik og vintage messe

Finder du antikviteter og vintage charmerende? I så fald er Palma antik- og vintagemesse, der afholdes i oktober, stedet at tage hen. Kom og gennemse hundredvis af interessante fund og samleobjekter, mød andre entusiaster og nyd den hyggelige atmosfære.

 

Expohabitat Mallorca

Er du begejstret for de nyeste indretningstrends, boligindretning mm., så er Expohabitat-messen noget for dig. Alt relateret til møbler, komfort, udstyr, design, selv ejendomsadministration er udstillet under denne messe, så hvis du overvejer at renovere dit hjem, så kom og find inspiration her og mød eksperterne på området.

November

Brude-messe

Mallorca er uden tvivl et af de mest romantiske steder i verden at blive gift. Der er så mange maleriske og smukke bryllupsscener på øen, der er skabt til det ultimative drømmebryllup. På brudemessen i Palma Arena kan du finde inspiration til alt relateret til dit drømmebryllup såsom kager, indretning, kjoler, spillesteder osv., det er det perfekte sted at starte din bryllupsplanlægningsproces.

December

Solidaritets-julemarked

Hvert år arrangerer sammenslutningen Es Refuge et velgørende julemarked i gården til La Misericòrdia kulturcenteret. Formålet med arrangementet er at samle penge ind til dem, der er dårligt stillet. Es Refuge indsamler antikviteter og brugte genstande fra donatorer over hele øen og sælger dem på julemarkedet for at tjene penge.

 

Julemarked i Pueblo Español

Det måske hyggeligste og mest stemningsfulde julemarked i Palma, er Pueblo Español-markedet, der afholdes i replika-landsbyen af samme navn. Markedet kombinerer alle de bedste elementer fra de europæiske julemarkeder og skaber en hyggelig og intim atmosfære mellem de fantastiske bygninger. Kom og nyd levende musik, hundredvis af boder, mad, farvede lys, forestillinger og meget mere, dette er et unikt julemarked, du ikke må gå glip af. Pueblo Español er en turistattraktion, der udstiller replikabygninger af nogle af de bedste spanske arkitekturer, der fortæller historierne bag dem.

Vejrudsigt
Spisesteder & Barer

Spisesteder i Palma

Det er nok lige voldsomt nok at generalisere noget som spisesteder i en hovedstad, hvor der er hundreder, måske tusinder. Men det er jo også charmen ved at besøge en storby, her er virkelig mulighed for at gode spiseoplevelser i sidegaderne.

Jeg har altid brugt min egen udelukkelsesmetode til at vælge spisesteder; jeg holder mig væk hvis:

  1. Maden er afbilledet på menukortet
  2. Der ikke sidder et vis antal mennesker
  3. Der står en ‘hijacker’ og prøver at lokke mig ind
Shopping

Shopping i Palma

De største shopping områder i Palma er Avinguda Jaume III og Passeig des Born hvor mange af de dyre brands holder til og så er der selvfølgelig gågaderne omkring Placa Major hvor du finder et væld af små specialforretninger og en pulserende atmosfære. Mange af de nyeste trends fra mode-mekkaer som Madrid og Barcelona, der endnu ikke er kommet til Nordeuropa, finder du i Palma. En af de rigtig gode ting ved Palma er, at den ikke er så stor (i forhold til andre storbyer) så du kan let komme rundt til alle butikkerne og markederne.

Mens du er på tur rundt i butikkerne og i nogle af de mange små sidegader, kan du nyde en drink, kop kaffe eller anden forfriskning på en hyggelig gadecafé, som du også finder mange af. Prøv netop at komme lidt væk fra de alt for turistede områder og oplev den lokale atmosfære på restauranter og caféer i de små sidegader og stræder. Det centrale koblepunkt mellem alle disse gågader er Plaza Mayor.

På Plaza Mayor finder du det udendørs kunsthåndværks marked, som holdes mandag, fredag ​​og lørdag formiddag. På Carrer Sankt Miquel, som starter lige efter Plaza Mayor, kommer du igennem et hav af små sjove butikker, der byder på bla. det største wienerbrød, Camper som er Mallorcas eget skomærke samt Alpalpateria Fornes der sælger alt i vævede halmstrå.

Denne gade fører dig direkte ned til området, Olmos, hvor du vel møde et hav af boghandlere og fotobutikker. Det er blevet et meget populært område i byen og ofte vil du opleve lange køer foran disse butikker.

Shopper du i Palma, så husk at kigge efter lædervarer, perler og chokolade, som er nogle af Mallorcas helt store varemærker.

Historie

Palmas historie

I foråret 123 f.Kr. sætter hærfører Quint Cecili Metel med sine 3.000 soldater sejl fra den iberiske halvø i retning mod Mallorca, med en mission om at anneksere øen til det romerske rige.

Den helt nøjagtige baggrund for missionen er endnu uvis, men der findes en række sandsynlige forslag, der når de sammenlægges, giver os en rimelig idé om hvorfor Mallorca skulle indtages.

Første teori går på, at Metel på dette tidspunkt ikke havde de helt store meritter i sin militære karriere, og en erobring af nyt land til det romerske rige ville påvirke hans eftermæle positivt. Århundreders kampe mod punerne (fønikerne) og de mallorcinske stammer, havde gjort Mallorca til et oplagt mål for at vise at han besad en høj strategisk forståelse.

Anden teori går på, at hovedformålet med missionen var at inkludere de mallorcinske slyngere i den romerske hær. Slyngere var krigere der kæmpede med, ja, slynger. Slyngerne var frygtede i hele middelhavsregionen for deres utrolige kraft, distance og præcision. De havde gennem tiden efterladt romerne med store tab, bla. omkring 218 f.Kr., hvor den legendariske general, Hannibal, besejrede de romerske legioner på den italienske halvø.

Tredje teori, som er den mest opbakkede, er at romerne ønskede fuld kontrol over handelsruterne i Middelhavet, og dermed stoppe fønikernes søfart. Til det hører, at romerne også ønskede at forbinde deres rige via søvejen, da turen over Pyrenæerne var lang og hård.

Metel var opmærksom på faren ved at nærme sig Mallorca. Han vidste at øboerne havde allieret sig med pirater, som hjalp med at beskytte vandene omkring øen. Gennem hans tid ved fronten havde han oplevet hvor slagkraftige slyngerne var, de kunne snildt skyde hul i skibene fra kysterne.

Men Metel lavede en genistreg ved at spænde skind om sine skibe, som fungerede som et skjold. Efter at have besejret piraterne i bugterne omkring øen, startede en lang vandring gennem øen for at optrevle øens indfødte stammer, der havde trukket sig tilbage i de mange talaiotiske befæstninger samt i huler og grotter. De trænede og erfarne romerske soldater mødte ikke meget modstand da de først fandt stammerne.

Efter ca. et halvandet år kunne Metel kalde sig sejrsherre. I 121 f.Kr. blev han hædret i Rom, hvor han modtog sit kaldenavn ‘Balearicus’ samt udnævnt konsul.

Praktisk Info

Vigtige telefonnumre

  • Nationalt politi: 091
  • Nærpoliti: 092
  • Civilgarden: 062
  • Brand: 080
  • Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202

 

Apoteker

Find et åbent apotek på Mallorca

Stort set alle byer på Mallorca har et apotek, dog varierer åbningstiderne.

For at finde et åbent apotek, eller åbningstider for et apotek, kan du klikke på linket nedenfor som tager dig til en ny side på spansk.

Når du lander på siden, vælg da ‘Mallorca’ fra listen i højre side. Ved siden af kan du nu vælge by fra en rullemenu.

Klik her for at finde et åbent apotek

 

Busser i Palma

Palma har sit eget bussystem kaldet ‘EMT’. Busserne fungerer upåklageligt i Palma og koster ca. €1,5 per tur.

Klik her for at se alle busstoppesteder og ruter inden for EMT

 

Rådhus

Plaça de Cort, 1

Tel. +34 971 225 900

Alle rettigheder forbeholdes ©2023 Mallorca Oplevelser - Danmarks største guide til Mallorca

Log in with your credentials

Forgot your details?