Søg
Close this search box.

Joan Miró museet i Palma, Fundació Pilar i Joan Miró

Surrealisten Joan Miros studio i byen Palma på Mallorca.

Tilføj din overskrift her

Fundació Pilar i Joan Miró (på dansk Miró-stiftelsen) er en organisation stiftet af den berømte spanske surrealistiske maler, Joan Miró (1893-1983) og hans mallorcinske kone, Pilar Juncosa i Iglesias (1904-1995).

Fundació Pilar i Joan Miró blev stiftet i 1981, da Joan Miró valgte at donere sit studio, alle hans kunstværker samt hans dokumenter og værktøjer til denne stiftelse, med formålet, at fremme udbredelsen og videnen om moderne kunst. Samtidig havde det stor betydning for Miró, at hans studio blev bevaret.

Allerede i 1979, havde et enigt byråd i Palma de Mallorca vedtaget, at der skulle afsættes ressourcer til etableringen af et kulturelt center, der skulle fungere som en videnbank og kreativ legeplads for kommende kunstnere på Mallorca.

Miró var bekymret for Palmas kaotiske byudvikling – og i endnu højere grad for kunstens kaotiske udvikling. Det var denne bekymring, der fik ham til at donere sit studie til projektet, således at hans kreative processer og miljø, kunne bevares og skabe vej for nye kunstnere.

Joan Miró flyttede permanent til Mallorca i 1956, da hans gode ven, den catalanske stjernearkitekt Josep Lluís Sert (1902-1983), byggede Son Abrines i Palma de Mallorca til ham, hvorfra han kunne udleve sine kunstneriske drømme.

I 1959, takket være en fornem pris fra Guggenhiem museet i New York, opkøbte Joan Miró bygningen ved siden af Son Abrines, Son Boter. Fra Son Boter drev Miró sit nye studie og værksted, hvor han bla. lavede raderinger og desuden efterlod sig en masse grafitti på væggene.

Manglen på plads blev virkelighed i 1986, hvor mange af Mirós store vægmalerier og kanvasser ikke længere kunne finde plads i Son Abrines. Pilar solgte derfor en del af hendes afdøde mands seneste værker på Sotheby’s, hvorfra midlerne til en ny bygningsopførelse skulle findes.

Designet af den nye bygning blev bestilt hos José Rafael Moneo Vallés, daværende formand på Harvard University School of Design (mellem 1985-1990).

Fundació Pilar i Joan Miró er et af de eneste museer, der giver en oplevelsesmæssig forklaring på æstetik i moderne kunst.

Joan Miró hører til blandt de absolut største kunstnere fra det 20. århundrede, på lige fod med Dalí, Matisse, Picasso og Warhol.

Adresse og kontaktinfo

Mandag Lukket
Tirsdag 10:00 - 19:00
Onsdag 10:00 - 19:00
Torsdag 10:00 - 19:00
Fredag 10:00 - 19:00
Lørdag 10:00 - 19:00
Søndag 10:00 - 15:00
 

Flere udstillinger du skal opleve på Mallorca