PALMAS KATEDRAL – SA SEU

sa seu katedral i palma er den største seværdighed på mallorca
Om

Sa Seu skiller sig markant ud fra sine omgivelser, en ren demonstration af magt fra Mallorcas kristne erobrere til alle, der ankom ad søvejen. Med sine flotte gyldne sider, der hæver sig over bymuren er Sa Seu uden tvivl Palmas stolthed og noget du ikke må gå glip af når du besøger byen.

Sa Seu katedralen, et tegn på dominans

Byggeriet af sa Seu (spansk. la Seu) blev startet allerede umiddelbart efter den katalanske erobring af Mallorca, i 1229. På netop denne grund stod den tidligere stormoske, da øen var under Maurisk dominans, i perioden fra ca. 729 – 1229. Et nyt kristent samfund skulle hurtigt opbygges, og det var afgørende, at et tempel blev rejst hurtigst muligt til menigheden.

Det var under kong Jaume IIs styre (1276-1311), at byggeriet af den nuværende katedral begyndte. De første kapeller til at blive bygget var det kongelige kapel, hvor Mallorcas konger og deres familier skulle hvile, samt Treenighedskapellet som stod foran.

I midten af det 14. århundrede overtager arkitekten, Berenguer de Montagut, ledelsen af byggeriet, hvor katedralen bliver udvidet fra ét tværskib til tre. Det er med stor sandsynlighed, at netop ledelsen under Montagut, har givet katedralen en forbindelse til Santa Maria del Mar, i Barcelona, da han også var arkitekten bag denne. Fra historiske dokumenter fremgår det, at katedralen oprindeligt ikke skulle være så høj som den endte med at blive, men der skete en ændring i planerne i forbindelse med annekseringen af Mallorca til Kronen af Aragón, i 1343.

I årene mellem 1389 og 1397 blev den smukke indgang kaldet ’Mirador’ konstrueret, af bla. den kendte skulptør og arkitekt, Guillem Sagrera, som også var arkitekten bag den meget smukke La Llotja bygning i Palma.

Katedralen stod endeligt færdig i 1601.

 

Gaudí-reformationen

Gaudí blev hyret af biskop, Pere Joan Campins, til at modernisere katedralens interiør til at passe til tidens trends i den katolske kirke.

Beslutningen om at lade den berømte arkitekt Antoni Gaudí reformere dele af katedralens interiør, mødte stor skepsis blandt menigheden, idet Gaudí fjernede en række smukke kandelabre i mudéjarstil blandt andre ting.

På de fjorten søjler i katedralen anbragte han smukke lysestager udført i støbejern, kendt som ’ses trobigueres’ (dansk. trbadurer), med seksten elektriske pærer i hver.

Gaudís sans for lyssætning førte desuden til en åbning af vinduer og rosevinduer.

Når du kommer ind i katedralen, passerer du et lille museum inden du fortsætter ned af de lange gange. Læg mærke til hvordan lyset kommer ind gennem det unikke rosevindue, der er et af verdens største af sin slags, det er ikke mindre end 12 meter bredt og sammensat af mere end 1200 stykker farvet glas.

Oplev “Guds Øje” i Sa Seu katedralen

To gange om året, 2. februar og 11. november, kan du møde op i Palmas katedral og opleve det religiøse vidunder kaldet Guds Øje. Kort fortalt, sker dette når solen stiger op om morgenen og stråler gennem det ene rosenvindue i gavlen, og dermed kaster en flot reflektion over på modsatte væg. Når reflektionen befinder sig under det modsatte rosenvindue, ligner det et ottetal, som kaldes Guds Øje.

I den kristne tro er otte et symbolsk tal, der forbindes med evighed og ny begyndelse. Læg mærke til at i mange kirker, har døbefonden f.eks. otte kanter, ligesom også Gaudí var kendt for at støbe søjler med 8 kanter, ligesom i Sa Seu katedralen og Sagrada Familia i Barcelona.

Billeder
Hvor

Find vej til Palmas katedral

Det er ikke svært at finde den storslåede katedral i Palma, den ligger nemlig lige ud til vandet, og med sine enorme dimensioner er den ikke til at undgå. Langt de fleste busser stopper desuden næsten lige foran den.

Skal du parkere selv ved katedralen, er der en stor parkeringskælder lige ved siden af som linket nedenfor giver dig rutevejledning til. Fra parkeringskælderen tager det omkring 3 minutter at gå op til katedralen.

Palma

Palma er Mallorcas og de baleariske øers hovedstad, en by der flere gange er kåret som den bedste by i verden at bo i. Palma har en lang og spændende historie, der tager os helt tilbage til dens grundlæggelse i romertiden. Gennem mere end et årtusind har flere kulturer haft sat deres præg på byen, som på mange måder ebber af kulturhistorie og mangfoldighed. Palma er et oplagt besøgsmål på enhver tur til Mallorca, der er altid noget at se eller lave her, f.eks. en shoppingtur i de mange butikker omkring hjertet af byen, eller en tur på cafe eller restaurant. Palma er samtidig hjemsted for nogle utrolige seværdigheder, der nok skal få kameraet frem. Besøg bla. Sa Seu katedralen, Bellver-slottet, Almudaina-paladset, de arabiske bade, Casal Solleric, Sant Francesc klostret, tag en tur med veterantoget til Sóller eller udforsk byens arkitektoniske perler. Ønsker du at bo i Palma, kan du glæde dig til en række sublime luksushoteller som ligger i smukke historiske bygninger i hjertet af byen, hvor opvartning og romantik er notorisk.

Palma hotel, sightseeing, seværdigheder og guide

Flere seværdigheder i Palma

Opdag flere rejsemål nær Palma

Cala Major

Ca’n Pastilla

s’Arenal

Alle rettigheder forbeholdes ©2023 Mallorca Oplevelser - Danmarks største guide til Mallorca

Log in with your credentials

Forgot your details?