Søg
Close this search box.

Porreres

Porreres rejseguide, aktiviteter og overnatningstilbud

Porreres er en typisk mallorcinsk landsby beliggende i den landlige rurale region, es Pla de Mallorca.

Området omkring Porreres består af pastoral idyl, prydet med gamle klostre, kirker, møller og fincas, der er med til at definere den unikke kultur her.

Som du slentrer gennem de snævre gader og stræder i Porreres, vil du efter ganske få meter opdage, at du er kommet til et meget roligt sted, selvom du blot er 20 km fra nogle lækre strande og kystområder.

I denne guide

Vælg Porreres for

Her ligger Porreres

porreres-mallorca-kort

Bedste overnatningssteder og opholdstilbud i Porreres

Her får du i fuldstændig ro og afsondrethed i luksusfaciliteter. Herude styrer du selv dagens tempo, du lejer en bil eller cykel, og planlægger selv hvordan ferien skal bruges, uden indblanding fra udefrakommende elementer.

porreres-mallorca-hotel-finca-autentisk

Es Riquers Hotel Rural

Booking.com
Gårdferie på stille landsted også kendt som en agroturismo, i Porreres på Mallorca.

Agroturismo Ses Vistes

Booking.com
Stille finca hotel på landsted i Porreres på øen Mallorca.

Agroturismo Can Feliu

Booking.com

Seværdigheder og oplevelser omkring Porreres

Porreres er et hyggeligt område at udforske, hvor mange af vartegnene og seværdighederne er knyttet til tro og traditioner.

MONTI-SION

En af de store seværdigheder i Porreres er Monti-Sion, en tidligere grammatikskole og oratorie beliggende på en bakketop af sammen navn lidt uden for byen. Udsigten alene heroppefra gør turen det hele værd.

Læs mere om Monti Sion

MUSEU I FONS ARTÍSTIC DE PORRERES

Er du kunstinteresseret, så smut forbi Porreres’ eget kunstmuseum, hvor mere end 300 værker af både nationale, lokale og udenlandske artister, er udstillet. Oplev litografier, malerier, skulpturer og keramik i alle former og farver, i et atmosfære af ubegrænset kreativitet. Nogle af de navne du kan se inkluderer Jim Bird, Coll Bardolet, Macedowski, Pere Pujol og Dionís Bennàssar. Tanken bag museet var at skabe en udstilling gennem private donationer til glæde for indbyggerne i Porreres, og hvert år ved byens traditionsrige fejring af deres skytshelgen, doneres ny værker.

Besøg Museu i Fons Artistic

Besøg en lokal vingård

Er du interesseret i vin og vinproduktion, så er du kommet til et godt område. Porreres har i de senere år set et stort opsving i vinproduktion, og flere vingårde er åbne for guidede ture og smagninger, bl.a. Bodega Son Antiques, Bedoga Can Fileu og Mesquida Mora.

SANTA CREU ORATORIET

Besøget til Santa Creu vil altid ske med en ambivalent følelse, da stedet både repræsenterer liv og håb, men desværre også død og ulykke. I helt gamle dage, før oratoriet blev opført, stod her et kors hvor folk kom til for at helbredelse for sygdom, hvilket efter sigende skete. Men under den spanske borgerkrig lagde Santa Creu også sted til hundredvis af henrettelser. Der er stadig skudhuller på bagsiden, ligesom en mindeplade er opsat.

Besøg Santa Creu oratoriet

ESGLÉSIA DE NUESTRA SEÑORA DE LA CONSOLACION

Porreres’ sognekirke kaldes ofte for den rurale katedral grundet sin enorme størrelse. Selvom kirken udadtil bærer præg af en mere simpel og primitiv arkitektur, er der et væld af smukke gotiske skatte indenfor der er værd at se på.

ESGLÉSIA DE SANT FELIP NERÍ

Kirken her blev inviet i begyndelsen af 1900-tallet, på foranledning af præster der var kommet til Porreres fra Sant Felip Nerí i Palma. Stik hovedet indenfor og nyd nogle af de smukke kunstværker, bla. et forgyldt tempel skabt af skulptøren, Vadell.

DET GAMLE KATOLSKE KULTURCENTER

Det gamle katolske kulturcenter blev etableret for at kunne arrangere begivenheder i byen, der kunne bringe indtægter til kirken. I dag er bygningen hjemsted for Restaurant es Centro, men indenfor i spisesalen kan du stadig se scenen.

Opdag de gamle møller

Inden for kommunegrænsen står mere end 36 gamle mølletårne, der står som vartegn fra en tid med stor økonomisk aktivitet. Mens de fleste af disse står spredt omkring i kommunen, står der omkring 10 stykker i selve byen, som er værd at slentre forbi.

Art Dinner

Lige syd for Porreres, i udkanten af nabobyen Campos, finder du kunst-resortet es Revellar, der kombinerer hotel og kunstgalleri. Hos es Revellar kan du tage til Art Dinner, hvor en aften der stimulerer alle sanser venter på dig, med besøg i de smukke og  omfattende haver, samt lækker middag tilberedt af nogle af områdets bedste kokke. Du behøver ikke være overnattende gæst.

Andre skønne aktiviteter omkring Porreres

Vandring i Porreres

Der er mange skønne steder at vandre her i porreres. Mest populært er det nok at vandre til den gamle Monti-Sion helligdom, der ligger smukt i 245 meters højde, en tur der ikke kræver noget udstyr, og som belønner med smukke panoramiske udsyn.

Er du til lidt mere udfordring, så er en udflugt op til Puig d’en Femellá, i 283 meters højde, en rigtig smuk tur, der starter og slutter i den sydvestlige del af Porreres. Her passerer du bl.a. nogle af områdets storslåede gamle herregårde som Can Silvestre, Son Mesquida og Can Minyó. På vejen ned kommer du også forbi stenbruddet Son Amat, der gennem tiden har haft stor økonomisk betydning for Porreres, og er et af Mallorcas ældste.

Tag på golfbanen

Blot 20 minutters kørsel fra Porreres finder du flere fantastiske golfbaner. I Llucmajor ligger Son Antem, to baner med hver deres sværhedsgrad. Mod Felanitx finder du Vall d’Or golf

Cykling i Porreres

Porreres nyder godt af en belligenhed i den centrale del af Mallorca, og god forbindelse til det omfattende og meget velholdte vejnet på øen. Det milde middelhavsklima og varierede landskab, gør Mallorca til et cykelparadis for såvel amatører som professionelle cykelryttere.

Én af de mest oplagte ruter er turen op til bjergtop helligdommen Monti-Sion, 245 meter over havets overflade. En krævende tur op, men sjov ned – og en god måde at få set én af områdets største og mest historiske seværdigheder på.

Også ture gennem nabokommunen Llucmajor, og ud til Arenal-kysten i Palmabugten, er en populær tur fra Porreres. Har du overskud, så fuldend turen med et besøg på Mallorcas hellige bjerg, Randa, hvor du finder Santuari de Cura og en virkelig lækker restaurant.

Mod øst, ved byen Felanitx, ligger det berømte Sant Salvador bjerg, der også har et gammelt kloster på toppen. Sant Salvador er et yndet besøgsmål for cyklister, navnlig grundet de mange hårnålesving og de stejle hældninger. På toppen venter panoramiske udsyn over hele øen og den smukke østkyst.

Der er rigeligt med cykelruter fra Porreres, et godt valg til en cykelferie, eller bare et par nætter.

Spisestederne i Porreres

Plaça de la Vila er byens centrale torv, hvor også størstedelen af caféerne i Porreres er placeret. Her er der i reglen garanti for en hyggelig og stemningsfyldt pause, hvor en forfriskning, et glas lokal vin eller måltid indtages, mens bylivet går sin gang foran på Plaçaen.

Overordnet set, er maden i Porreres lækker, fyldt med lokale råvarer og absolut til at betale. Flere kokke fra Mallorcas elite, har valgt at starte restauranter her i byen, jeg vil fremhæve Restaurant N’Hereveta og Restaurant L’Escrivania for et lækkert måltid.

Kommer du til Porreres en eftermiddag til frokost, så er Restaurant es Centro vejen frem, med deres Menú del Dia.

Vin fra Porreres

Porreres er kendt blandt vinelskere og ikke mindst kypere, for områdets mange gode vine. Porreres er tilmed hjemsted for en af områdets mest traditionelle vinklubber, Confraria d’Amics del Vi, som holder til i den gamle mølle molí d’en Tòfol på gaden Carrer de la Donzella i byens østlige ende.

Værd at fremhæve er også et besøg på den lokale vingård Jaume Mesquida, på Camí de Sa Serra lige uden for byen. Her kan du få et godt indblik i Mallorcas vinproduktion, historien bag, mens du nyder smagsprøver på de frugtholdige dråber.

Mange vine fra Porreres, er lavet på kendte druesorter som merlot og cabernet Sauvignon og der eksperimenteres konstant med smagsnuancerne for, at give vinene deres eget særpræg. Du kan dog være helt sikker på, at en hver vin fra Porreres, altid komplimenterer den gode mad.

Marked i Porreres

Hver tirsdag afholdes det traditionsrige ugentlige marked i Porreres by, på Plaça de la Vila. Markedet starter ca. kl. 8:00 og fortsætter gerne til over middag. Her handles med friske frugter, grøntsager, kød, pølser og tekstiler af forskellig art. Ofte kan du også smage på lokale oste og vine på markedet.

 

Indkøb i Porreres

I modsætning til mange andre landsbyer på Mallorca, har Porreres faktisk et fint udvalg af små butikker.

Du finder naturligvis også de mest nødvendige i byen, som apoteket og supermarkeder.

Årlige Begivenheder i Porreres

Som i andre byer på Mallorca – og i Spanien – betyder traditioner meget for indbyggerne i Lloseta. Her fejres højtiderne gennem året med byfester, processioner mm. Som turist er det nok primært den store håndværksmesse i juni, der er interessant at besøge, hvor du får et bedre indblik i mallorcinernes industri.

Januar

Sant Antoni

Sant Antoni er én af de mest fejrede helgener på Mallorca, da han er beskytter af husdyr og selvsagt har haft stor betydning for de religiøse bønder i landbrugssamfundene. Om aftenen den 16. januar oplyses hele Porreres landsby med bål og dans for at fejre Sant Antoni. Flere af spisestederne i byen tilbyder særlige menuer til billige penge.

Februar

Sa Rua

Karneval er ligesom vores fastelavn, det er udklædninger, fest og parader gennem hele byen. Ved karnevallet i Porreres kan du opleve ritualet Cataracta Mundi, en procession der inkluderer begravelsen af en dukke der skal symbolisere karnevallet. Efter gennemførelsen af ritualet serveres der sardiner jf traditionerne.

 

Fira d’opportunitats

Den første af to salgsmesser afholdes i februar, den anden i september. Det er foreningen af købmænd og handlende i Porreres, der har taget initiativ til denne store messe, hvor alle lokale butikker sælger deres lager til meget nedsatte priser.

April

Domingo del Ángel, Pancarity i Monti-sion

Den første søndag efter påske er kendt som “Englesøndag”, som fejres med en kæmpe fest på Monti-Sion. Hele byen går til helligdommen, hvor der er forestillinger og danse at nyde. Det er også tid til den traditionelle “Pancaritat”, hvor alle brødrester fra påsken serveres. I vores tid er det dog friskbagte kager.

 

Øko-dag

For at fejre forårets indtræden, afholder Porreres en stor messe dedikeret til økologiske produkter.

Maj

Fira Musical

Den tredje søndag i maj er Porreres dedikeret til musik og alt relateret til dette tema. Kom og nyd en række forskellige udstillinger, salg og frem for alt optrædener.

Juni

Fira de l’Albercoc

Én af årets største og vigtigste begivenheder i Porreres, er Abrikosmessen som afholdes en given lørdag i juni. Den nøjagtige dag varierer år for år, afhængig af frugternes modenhed. Begivenheden starter om eftermiddagen, hvor du kan købe friske abrikoser fra producenterne, nyde bagekonkurrencer hvor abrikos skal være en af nøgleingredienserne, og selvfølgelig nyde en af de specielle menuer på et af byens spisesteder, hvor abrikos er brugt. Til alt dette kommer naturligvis også en række musik og danseoptrædener for at gøre stemningen endnu bedre.

August

Festes de Sant Roc

Sant Roc (Sankt Rochus) er Porreres’ skytshelgen, og fejres den 16. august, den dag han døde i 1327. I 8 dage op til selve dagen er der en masse festlige og kulturelle aktiviteter i byen, bla. konkurrencer, sportsturneringer, lege, danse, koncerter, udstillinger og religiøse budskaber. I løbet af ugen serveres der også typiske mallorcinske tærter i byen. Et af højdepunkterne ved disse festligheder, er de koncerter der afholdes i n’Hereveta-parken.

September

Fira d’opportunitats

Årets anden store tilbudsmesse afholdes i september måned for at fejre afslutningen på sæsonen. Her tømmes butikkerne lagre og varerne sættes betydeligt ned i pris.

Oktober

Fira de Tardor

Fira de Tardor er efterårsmessen, som afholdes den første søndag efter Sankt Lukas (18. oktober) og den første søndag i november. Denne efterårsmesse er blevet en af de mest populære af sin slags på Mallorca i de seneste år og fortsætter med at vokse hvert år. Kom og nyd en festlig dag med efterårsmarked, kunsthåndværk, dyr, lege, landbrugsmaskiner, køretøjer og masser af mad. Fredagen før søndagen er der en fantastisk vinsmagning i møllen n’Amengual. Til efterårsmessen serverer byens spisesteder udvalgte specialiteter til særlige priser, en herlig måde at opdage den mallorcinske madkultur på.

November

Mitja Marató & 10 km

Den anden weekend i november er Porreres vært for et halvmaraton. Egentlig er det et halvmaraton plus 10 km.

Porreres' historie

Porreres’ historie begynder sandsynligvis helt tilbage omkring 2500 f.Kr., i en tid vi referer til som den ‘pretalaiotiske’. Selve talaiotkulturen, som er kende tegnet ved runde tårne, er der kun fundet ganske få af i området, de mest nævneværdige er Pou Salat samt begravelsespladserne ved Son Redó og s’Pagos.

Fundet af en gravsten i Son Cota – et af de omkringliggende huse – vidner om romernes bosættelse i området, desværre er der ikke fundet flere genstande fra denne tid.

I år 902 invaderer de berberiske maurer Mallorca og opdeler øen blandt emirer, i 12 separate distrikter. Porreres kommer under distriktet ‘Manaqur’, som efterfølgende blev til Manacor, men som også indeholdt byer som Felanitx, Santanyí samt Campos.

Den arabiske dominans i Porreres’ hsitorie ses også i adskillelige ejendomsnavne, mønter samt monumenter.

Efter den catalanske erobring af Mallorca i 1229, anført af Kong Jaume I (Jaume Erobreren), skænkes Porreres til Nunyó Sanç, greve af Roussillon, som hjalp Kong Jaume I med kampagnen.

Efter Nunyó Sançs død i 1241, som følge af erobringen af Valencia, faldt hans mange herregårde tilbage til Kong Jaume I og Aragonien. Byens første kirke nævnes i 1242, i en bulle af Pave Innocens IV, som en sognekirke der er samlingssted for en langt større folkesamling end blot Porreres. I år 1300, deklarerede Kong Jaume II porreres for ‘royal landsby’ og tillod handel indenfor byens grænser.

Op gennem det 14. århundrede, har man tilmed dokumentation for et jødisk samfund etableret i Porreres. Det jødiske samfund levede primært af handel samt udlån af penge. Efter de religiøse fordrivelser i begyndelsen af det 19. århundrede, forsvandt jøderne fra Mallorca.

De utallige vindmøller og herregårde i Porreres, vidner om byens århundredelange indkomstgrundlag, nemlig landbrug. Hovedsageligt har landbruget bestået i kornproduktion, mandler og vinfremstilling. I det 20. århundrede opnåede Porreres desuden stor anerkendelse for sin produktion af tørrede abrikoser, som byen står for størstedelen af hele øens produktion af.

Ofte Stillede Spørgsmål

Porreres ligger godt 35 km fra Palmas lufthavn.

En taxa fra lufthavnen vil koste omkring 45 euro og tager ca. 25 minutter.

Hvis du foretrækker en mere komfortabel transport, så overvej en privat minibustransfer med aircondition. Se mere og book her

Det ugentlige marked i Porreres afholdes søndag morgen/formiddag centralt i byen.

Vigtige telefonnumre

Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202

Offentlig transport

Buslinje: 403, 415, 417