Søg
Close this search box.

Oratori de Santa Creu

Facade på kapellet Oratori de Santa Creu i udkanten af byen Porreres.

Oratori de Santa Creu er beliggende ved den gamle skillevej i udkanten af Porreres, hvor denne ene vej førte ind til byen, mens den anden førte til Santanyí og var kendt under navnet ‘marinavejen’, eller ‘vejen til vandet’.

Gennem middelalderen, brugte man stenkors til, at markere byernes grænser på Mallorca. På stedet hvor Oratori de Santa Creu i dag ligger, stod tidligere grænsekorset ‘Creu de’n Nét’, der var opkaldt efter Mossèn Nét – sognepræst i Porreres i 1600 tallet.

Efter en række hændelser, hvor folk i landsbyen på mirakuløs vis var blevet helbredt fra lidelser, efter at have tilbedt dette kors – fik det pludselig en særlig status blandt Porreres’ indbyggere. Der skulle dog ej gå lang tid før, at rygtet spredte sig ud over Porreres’ bygrænser og folk fra nær og fjern nærmest valfartede hertil, for at bede til korset.

Endelig i juli 1722, besluttede man at bygge en mindre kapel rundt om korset, for at vise det ære. Tilstrømningen af mennesker fra nabobyerne, gjorde det i 1843 nødvendigt, at udvide kapellet. Takket være velgørenhed fra meningheden, kunne man allerede i 1864 besøge det nye store tempel, som var blevet udvidet med sidekapeller samt udvidet længden af hovedskibet.

I begyndelsen af det 20. århundrede, dekorerede man alteret og placerede Creu de’n Nét bag dette på en piedestal, så troende havde bedste mulighed for, at tilbede det.

I dag er kapellet lukke stort set hele året rundt. Dog er der åbent første søndag i maj, hvor Porreres fejrer korset ved en byfest og der afholdes messe i kapellet.

I forbindelse med mytterierne, der var led i optakten til Den Spanske Borgerkrig, blev flere byrådsmedlemmer henrettet bag Santa Creu. 

Heromme bag kapellet kan du se skudhullerne i den gamle trædør, samt en mindeplade til ære for ofrene. 

Skudhuller i en dør på bagsiden af Santa Creu kapellet i Porreres, fra en henrettelse.
Skudhuller i bagdøren fra en henrettelse.

Populært lige nu

Forår i maj måned på Mallorca, Spanien. En bugt omgivet af smuk uspoleret natur.

Mallorca i maj

Mallorca i maj Billede: Muzykalne Podróże/Unsplash Inspiration og idéer til rejsen til Mallorca i maj måned Maj måned på Mallorca er starten på sommeren. Hotellerne

Læs mere »
Gruppe cykelryttere kører Mallorca 312 cykelløb på øen Mallorca i april.

Mallorca 312

Mallorca 312 er Europas største og hårdeste endagscykelløb, der finder sted i slutningen af april, hvor 8.000 cykelryttere tager udfordringen op.

Læs mere »
Yachts i Palma havn i april måned, på øen Mallorca i Spanien.

Mallorca i april

Mallorca i april Inspiration og idéer til rejsen til Mallorca i april måned Mallorca i april måned markerer åbningen af strand- og badebyerne på kysterne,

Læs mere »

Flere interessante kapeller og helligdomme du skal opleve på Mallorca