Søg
Close this search box.

Santuari de Cura

Santuari de Cura kloster på toppen af bjerget Randa, på øen Mallorca i Spanien.

I denne artikel

Besøg eller bo på det historiske og ikoniske Cura-kloster på Mallorcas hellige bjerg

Santuari de Nostra Señora de Cura – ofte refereret til som blot Cura – er et af de mest berømte klostre på hele Mallorca. Sammen med Santuari de Lluc og Santuari de Sant Salvador, er Cura et af de absolut must-see klostre på øen.

Cura er beliggende på toppen af bjerget, Randa, i hele 543 meters højde, som samtidig er det højeste punkt i es Pla-regionen. Randa er samtidig betragtet som det vigtigste hellige bjerg på de baleariske øer, da det var netop her, at filosofen, Ramón Llull, modtog sin åbenbaring. Her på Randa-bjerget ligger desuden to andre klostre, Nostra Senyora de Gracia og Nostra Senyora de Honorat. Førstnævnte er meget seværdigt, da klosteret er bygget ind i bjergvæggen og tilbyder også fantastisk udsyn over Mallorcas sydlige del.

Overnatning på Santuari de Cura

Cura er ikke blot en fantastisk oplevelse som seværdighed, kmen også en oplevelse som overnatningssted. Overnatning på Cura er både romantisk og anderledes, en spændende oplevelse. De moderne værelser og lejligheder tilbyder gode faciliteter bla. balkon med udsigt.

Reserver dit ophold her

Curas historie

Cura blev dokumenteret allerede tilbage omkring den katalanske erobring af Mallorca (1229), men faktisk har der været beboelse heroppe siden forhistoriske tider, det viser flere udgravninger og interessante fund i nærheden af Cura. Nær klosteret findes desuden rester af en  tidligere maurisk fæstning, hvilket understreger bjergets brug.

Filosofen Ramón Llull (1232 – 1316) modtog som sagt sin åbenbaring her på Randa, det er ihvertfald hvad han har skrevet i sin bog, Vida Coetania, som i øvrigt var den første bog skrevet udelukkende på det katalanske sprog.

Ramón Llull påbegyndte sin hellige mission, en mission som senere skulle få ham dræbt. Han voksede op i et samfund på Mallorca, hvor katolikker, muslimer og jøder levede i forunderlig samhørighed med hinanden, og mange af hans filosofier tog netop udgangspunkt i forsoning og i at blande de tre trosretninger sammen. Hans innovative tankesæt og livssyn, har fra 1300- tallet og frem til vor dage, været genstand for megen debat og inspiration.

Gennem den anden halvdel af det 14. århundrede, konsoliderede Randa sig som et religiøst sted og som et sted for veneration og kontemplention. Efter Llulls død i 1316, førte hans lærlinge hans idéer videre i livet. De var så fascineret af Randa, hvor deres læremester havde fået sin åbenbaring, at de etablerede en eremitage heroppe, hvorfra de kunne foretage religiøse studier. I 1394 godkendte biskoppen af Mallorca, Luis de Prades, officielt at eremitterne kunne leve og praktisere deres studier her.

Mellem det 15. og 17. århundrede, former den lille eremitage sig til helligdom, dedikeret til vor frue af omsorg (Nostra Señora de Cura), hvis skulptur i sten, lavet i 1400-tallet, kan ses i kapellet.

Gennem det 15. og 16. århundrede blev en grammatikskole etableret ved siden af kapellet, som voksede og blev én af tre grammatikskoler på Mallorca, styret af Palmas byråd.

Cura blev et sted der forenede tre ting; hengivenhed til Maria, hengivenhed til Llull samt lærdom.

Som landbrugssamfundet udviklede sig, voksede menigheden samtidig. Curas beliggenhed i es Pla-regionen, som siden middelalderen har været stærkt domineret af landbrug, førte til en lang tradition af religiøse ceremonier og velsignelser af jord og frugter. Disse ceremonier er dokumenteret helt tilbage til det 16. århundrede.

Da grammatikskolen lukkede i 1830, begyndte en lang periode af forfald og nedgang i ceremonier og andre religiøse aktiviteter. Cura syntes forladt og fortabt.

Men i 1913 besluttede biskoppen af Mallorca, Pere Joan Campins, at restorere Cura for igen at gøre det til et sted for veneration og kontemplention. Således tildelte han opgaven til Tredje Orden Regulær af Sankt Frans af Assisi, som gennem det sidste århundrede har stået for en modernisering af klosteret og gjort det til et utroligt lækkert sted at opholde sig.

I 1955 blev skulpturen af Nostra Señora de Cura officielt kanoniseret ved en ceremoni.

Her er hvad du skal opleve på Cura

Cura selv byder på flere spændende oplevelser, og hvis du har friske ben eller elsker at vandre, så er det også en god idé at luske lidt rundt i naturen omkring klosteret, hvor du finder rester af den mauriske fæstning samt den hule hvor Ramón Llull modtog sin åbenbaring.

 

Museet

Museet er placeret i den gamle skolebygning, hvor eleverne modtog undervisning i bla. grammatik, retorik og græsk. I 1588 boede der hele 160 elever på skolen heroppe.

I museet kan du bla. finde originale genstande fra skolen, billeder, religiøse artikler og bøger, mens du bevæger dig rundt i de autentiske lokaler.

Museet rummer naturligvis også en sal dedikeret til Ramón Llull, så du kan danne dig et billede af denne historisk vigtige personlighed.

 

Kapellet

Kapellet er det sidte af flere der har været her på stedet. Inskriptioner fra 1662, 1668, 1680 og 1710, indikerer at kapellet er blevet udbygget over flere omgange.

Når du kommer ind i kapellet, så læg mærke til den søde krybbe, til minde om fejring af Jesu fødsel, som Sankt Frans fejrede i Greccio (Italien) i 1223. Læg også mærke til anagrammet ‘Ave Maria’, Llulls våbenskjold samt fransiskanerordenens våbenskjold.

Endelig skal du selvfølgelig se den lille statue af sten af Maria, som det hele handler om. Den er lavet af sten fra Santanyí og stammer formentlig fra ca. 1510.

Der er desuden gudstjeneste hver søndag kl. 12:00.

 

Udsigtspunkterne

Cura ligger i imponerende 543 meters højde, hvilket giver en fantastisk og storslået udsigt i alle retninger. På helt klare dage, typisk i efteråret, kan du se Ibiza og Cabrera mod syd.

Kigger du vest, kan du nyde udsigten over Palmabugten og over til Tramuntana-bjerene, hvor særligt Puig de Galatzo dominerer udsynet.

Mod nord har du hele den rurale es Pla regions flade landskaber liggende, og du kan se alle de små søde landsbyer med deres kirketårne ligge som perler i en stor mosaik.

Adresse og kontaktinfo

Mandag 10:00 - 17:00
Tirsdag 10:00 - 17:00
Onsdag 10:00 - 17:00
Torsdag 10:00 - 17:00
Fredag 10:00 - 17:00
Lørdag 10:00 - 17:00
Søndag 10:00 - 17:00
 

Flere interessante steder du skal opleve på Mallorca