Søg
Close this search box.

Esglèsia de Santa Eulàlia – Palmas sognekirke

Den nygotiske Santa Eulalia kirke i Palma centrum, på øen Mallorca.

I denne artikel

Santa Eulàlia-kirken har sit navn efter Eulàlia af Barcelona, og blev bygget i 1236 ovenpå en tidligere moske, blot få år efter den catalanske erobring af Mallorca. Santa Eulàlia står på et charmerende lille torv, blot få minutter fra katedralen La Seu, i Palmas historiske gamle bydel.

De enorme dimenssioner af Santa Eulàlia, bevidner dens vigtighed i Middelalderen. Det var bla. her i kirken, at Kong Jaume II blev taget i ed da han skulle krones konge af Mallorca.

Santa Eulàlias arkitektur

Størstedelen af byggeriet blev færdiggjort mellem det 15. og 16. århundrede, med undtagelse af den nygotiske hovedfacade som stammer fra det 19. århundrede. Rosevinduet er eneste element tilbage fra den oprindelige kirkebygning i facaden.

På siden der vender ud mod gaden Carrer Santa Eulàlia, kan du se en afbildning Herrens bebudelse eller Mariæ bebbudelsesdag, hvor englen Gabriel kommer til jomfru Maria og bebuder Jesu fødsel.

På siden der vender ud til gaden Carrer del Sant Crist, kan du se afbildning af åbenbaringen.

Begge sider er prydet med smukke gotiske buer og søjler.

Kig op under kirkens tag og læg mærke til de mange detaljerede gargoiler formet som makabre væsner, der tjener 2 formål:

1. At aflede regnvand fra taget så det ikke løber ned ad væggen og ødelægger murværket.

2. At beskytte kirken mod onde ånder.

Af særlig interesse i Santa Eulàlia

  1. Sant Eligiu-kapellet (dansk, Sankt Loye. latin Elegius), som er skytshelgen for smede, guldsmede og sølvsmede, og hvis kendetegn er en sølvvase, som af afbildet i alterstykket og i en marmorplade i gulvet.
  2. Prædikestolen som den berømte helgen fra Valencia, Sant Vincenc Ferrer, prædkede fra. Hans portræt er afbildet i en erindringsplade, hvor årstallet 1413 er indgraveret, hvilket indikerer året for hans prædken her.
  3. Det berokke alterstykke af dominikanske præst, Albert Burgunya.

Flere smukke kirker du skal opleve på Mallorca