Søg
Close this search box.

Sant Bartolomé de Sóller

Kirken i Sóller by på Mallorca, med sin meget smukke neo-gotiske facade.

Sant Bartolome-kirken i Sóller er én af Mallorcas smukkeste – særligt dens spektakulære nygotiske hovedfacade

Sant Bartolomés mange forskellige stilarter gør den til et spektakulært syn, og en fryd for øjet for næsten alle der passerer den.

Den første kirkekonstruktion går helt tilbage til 1236, umiddelbart efter den catalanske erobring af Mallorca, men har undergået adskillelige renovationer gennem tiderne. På kirkens højre side (set fra fronten) ses en semicirkulær udbygning, hvor indgangen til middelalderkirken var at finde.

På Sant Bartolomés venstre side (set kiggende ind på hovedfacaden), på gaden, Carrer Joan Baptista, skal du lægge mærke til den massive fæstningsvæg. Væggen blev bygget som et direkte svar på de mange voldsomme piratangreb der fandt sted i 1500-tallet. Særligt den berømte kamp i 1561, menes at have gjort udslaget der fik byrådet til at opruste sikkerheden, så ældre, kvinder og børn kunne søge sikkerhed i kirken, mens mændene måtte på slagmarken.

Kirkekonstruktionen som du ser den idag blev færdiggjort i perioden mellem 1688 og 1733 i barok stil. Den smukke neo-gotiske hovedfacade blev designet af  den katalanske arkitekt, Joan Rubió i Bellver, partner af Antoní Gaudí, i 1904.

Kigger du på hovedindgangen til Sant Bartolomé, ser du på hver side søjler med skulpturer af engle på toppen. Engelene beskytter Sant Bartolomé, skytshelgen for Sóller, som står i midten lige over hovedindgangen.

Stilarten i hovedfacaden har som sagt flere stilarter inkorporeret, dog er den primært udført i neogotisk (nygotisk) stil, som både Gaudí og Rubió var kendt for at mestre.

En anden særlig detalje ved kirkens hovedfacade, er den grå farve på stenene. Denne grå farve stammer fra de særlige kalksten, produceret og hentet i Sóller-dalen. Den rustikke og grove overflade af disse kalksten, er med til at bringe de mange imponerende detaljer til live og giver dermed kirken mere karakteristik.

Gå ind i kirken og nyd de mange kirkeskatte, de smukke barokke og gotiske altere samt de mange kunstværker herinde.

Når du står foran kirken, så læg mærke til bygningen på dens venstre side, Banco de Sóller, hvis facade også blev skabt af Joan Rubió i Bellver.

Planlæg rejsen til Mallorca

Flere smukke kirker du skal opleve på Mallorca