Søg
Close this search box.

Arkitektur og smukke bygninger på Mallorca

Bygninger med flot unik arkitektur og arkitektonisk stil på Mallorca.

I denne artikel

Du kender det godt; en gang i mellem passerer du en bygning hvis arkitektur bare skiller sig markant ud i bybilledet, og du kan ikke lade være med at tænke, at her må være tale om et specielt sted. 

På Mallorca er der masser af smukke bygning og interessant arkitektur at kigger på – og så er det jo gratis. Her på siden vil jeg prøve at komme med bud på nogle af de smukkeste eksempler på arkitektur på Mallorca.

Catalansk modernisme, modernisme og Art Nouveau på Mallorca

Den catalanske modernisme spredte sig til Mallorca i begyndelsen af 1900-tallet, hvor den blev repræsenteret i såvel litteratur som arkitektur. Catalansk modernisme var et svar på den franske Art Nouveau og tyske Jugendstil, det var naturen og det frie der var protagonisterne.

Modernisme og catalansk modernisme hænger uløseligt sammen, men er to forskellige ting. 

Det kan være lidt svært at finde rundt i begreberne, men det er nu heller ikke det vigtigste. Det vigtigste er, at du kan nyde og påskønne unik og smuk arkitektur når du ser den.

CaixaForum

CaixaForum er én af Mallorcas største udstillingshaller, ejet af banken La Caixa.

CaixaForum ligger i det tidligere luksushotel, Gran Hotel, i hjertet af Palma. Bygningen er et smukt eksempel på catalansk modernisme, og var den første af sin slags på Mallorca, bygget i 1903.

Bygningen blev designet af stjernearkitekten Lluís Domènech i Montaner, som betragtes som én af den catalanske modernismes fædre. Montaner stod bl.a. bag De Tre Dragers Palads, samt Hospitalet Sant Pau, begge i Barcelona.

 

 • Arkitekt: Lluís Domènech i Montaner
 • År: Mellem 1901 y 1903
 • Adresse: Plaça de Weyler, 3

Det gamle Gran Hotel og nuværende udstillingscenter, CaixaForum er et af Mallorcas fineste og første eksempler på catalansk modernisme. 

Læs mere

Forn des Teatre

Skråt over for CaixaForum, også på Placa Weyler i Palma, ligger det gamle bageri Forn des Teatre, et navn det fik grundet Palmas store teaterbygning næsten lige ved siden af.

Det er dog facaden der er interessant ved Forn des Teatre, som er lavet i en vidunderlig blanding af fransk Art Nouveau og catalansk modernisme. Dragen der vogter døren er typisk fra catalonien, mens blomstermotiverne primært kommer fra det franske.

 

 • Arkitekt: Unavngivet
 • År: 1916
 • Adresse: Plaça de Weyler, 9

Forn des Teatre

Forn des Teatre er et gammelt bageri i Palma by, særligt kendt for sin smykkede facade af Art Nouveau og catalansk modernisme. 

Cas Casasayas / Pension Menorquina

I kort afstand fra CaixaForum finder du de to identiske bygninger kendt som Cas Casasayas og Pension Menorquina.

Igen ser du de bølgede linjer, sommerfugle og andre naturmotiver, der præger facaden i begge konstruktioner. Bygningerne blev opført mellem 1909 og 1911, af arkitekt Francesc Roca Simó.

 

 • Arkitekt: Francesc Roca i Simó
 • År: Mellem 1909 og 1911
 • Adresse: Plaça del Mercado, 13-14

Cas Casasayas og Pension Menorquina er to identiske bygninger, begge prydet med catalansk modernisme i facaderne. 

Læs mere

Can Corbella

Can Corbella er kendt for sin præ-modernisme og neo-mudejar arkitektur på facaden. Den ligger tæt på Plaça de Cort, ved Palmas rådhus.

Can Corbella blev designet af arkitekten Nicolau Lliteres mod slutningen af det 19. århundrede, hvor den nederste etage fungerede som apotek.

Et af de mest slående træk ved Can Corbella er dens ottekantede tårn, som kroner bygningen og tilføjer en karakteristisk silhuet til Palmas skyline. Et andet bemærkelsesværdigt aspekt er bygningens flerfarvede glasmosaikvinduer, som er indrammet af hesteskoformede buer, et karakteristisk træk ved neo-mudéjar-arkitekturen. Denne stil repræsenterer en fusion af arabiske og kristne elementer, der skaber en unik æstetik, der er både visuelt tiltalende og historisk betydningsfuld.

 

 • Arkitekt: Nicolau Lliteres
 • År: Slutningen af 1800-tallet
 • Adresse: Plaça de Cort

Can Corbella er ét af de eneste eksempler på neo-mudejar arkitektur på Mallorca, og her smeltes den sammen med præ-modernisme arkitektur, som giver dette forunderlige næsten legesyge resultat.

Læs mere

El Águila

I hjertet af Palmas gamle by, nær Placa Major, finder du El Águila-bygningen, et tidligere stormagasin, der nu er omdannet til lejligheder og butikker. 

El Águila bærer både modernisme og Art Nouveau i facaden. Bygningen var oprindeligt inspireret af Karlsplatz metrostation i Wien, designet af Otto Koloman Wagner, som ses i den semicirkulære vinduesparti på øverste etage.

Bygningen blev designet af én af Palmas store arkitekter, Gaspar Bennazar, i 1908, som også har designet en af indgangene til Palmas katedral. 

 

 • Arkitekt: Gaspar Bennassar
 • År: 1908
 • Adresse: Plaça del Marqués de Palmer

El Águila er én af Palmas mest kreative bygninger, med sin smukke Art Nouveau facade. 

Læs mere

Caja de Ahorros y Monte de Piedad de las Baleares

Skråt overfor det berømte Sant Francesc kloster og kirke i Palmas historiske bydel, ligger det gamle hovedkvarter for sparekassen Caja de Ahorros y Monte de Piedad de las Baleares.

Den kendte arkitekt Gaspar Bennassar (es Águila, Passeig Sagrera, La Seu) blev hyret ind til opgaven, da han var én af Palmas bedste inden for modernisme, og kendt for sine kunstneriske evner.

Bygningen har gennemgået adskillelige renoveringer gennem det sidste århundrede, og meget af den originale modernisme er erstattet af historicisme og eklekticisme.

 • Arkitekt: Gaspar Bennassar
 • År: 1904 – 1909
 • Adresse: Carrer de Ramon Llull, 2

Caja de Ahorros y Monte de Piedad de las Baleares

Caja de Ahorros y Monte de Piedad de las Baleares er en smuk bygning, med flere forskellige arkitektoniske retninger, herunder modernisme, historicisme og eklekticisme.

Ca’n Prunera

Vi tager turen til byen Sóller, på Mallorcas vestkyst, i smukke Serra de Tramuntana, hvor du vil blive mødt med overraskende meget forskelligartet arkitektur i gaderne. Sóller er en kulturel højborg, takket være en blomstrende industri fra slutningen af 1800-tallet og frem.

Nede i hovedgaden, Carrer de sa Lluna, ligger Ca’n Prunera, et smukt gammelt bypalæ fra begyndelsen af 1900-tallet, med virkelig smuk Art Nouveau arkitektur. 

Indenfor i Ca’n Prunera holder Museu Modernista til, et museum specialiseret i modernisme i alt fra møbler til kunst.

 

 • Arkitekt: Unavngivet, men sandsynligvis Joan Rubió
 • År: 1909 – 1911
 • Adresse: Carrer de sa Lluna, 86-90

Ca’n Prunera er en flot og interessant oplevelse, du får både smuk arkitektur og interessant kunst at se her. Ca’n Prunera er kendt over hele Mallorca som et af de førende kunstmuseuer.

Læs mere

Sa Capelleta

På bjergskråningerne over Sóller finder du et helt unikt lille kapel, sa Capelleta. Sa Capelleta er skabt i catalansk modernisme, med brug af områdets naturlige byggematerialer såsom kalksten.

Kapellet blev bygget mellem 1915 og 1917, af skulptøren Miquel Vadell, som også har arbejdet på mange kirker på Mallorca. Det er dog ikke utænkeligt, at kapellet også har været under indflydelse af Joan Rubio, Gaudís partner, der på samme tidspunkt arbejdede på Sóllers kirke og bankbygning, og som var kendt for denne stilart. 

 

 • Arkitekt: Miquel Vadell
 • År: 1915 – 1917
 • Adresse: Bjergskråningerne over Sóller by

Sa Capelleta er et sødt og unikt lille kapel bygget med inspiration fra den catalanske modernisme, på en bjergskråning over Sóller. 

Læs mere

Gran Hotel Sóller

Vi bliver i Sóller, hvor du også finder det prægtige Gran Hotel, med sin smukke facade der blander modernisme og nygotik. Bygningens facade blev designet af arkitekt Joaquín Pavía Birmingham, som også er manden bag den baleariske regeringsbygning i Palma, der også er prydet med nygotik.

Det smukke Gran Hotel Sóller er et 5-stjerners gammeldags luksushotel, der emmer af nostalgi og autenticitet.

Læs mere

Mercat del Peix

I centrum af byen Llucmajor ligger den gamle markedsbygning Mercat del Peix, som oversættes til “fiskemarkedet”.

Mercat del Peix blev konstrueret i 1916, i typisk modernistisk stil; funktionelt og simplistisk, med kun meget få dekorationer. 

Mercat del Peix er Llucmajors gamle markedsbygning og nuværende turistkontor. Bygning bører smuk modernisme arkitektur.

Læs mere

Ca’n Epifani

I byen Artà, på Mallorcas nordøstkyst, ligger et flot palæ kaldet Ca’n Epifani, en navn det har fået efter dets første ejer.

Ca’n Epifani blev opført omkring 1880, og er et fint eksempel på tidlig modernisme. Historien om palæet fortæller, at det var Antoni Gaudí der designede den flotte gullige facade med rundbueåbninger.

Ca’n Epifani er et smukt palæ i byen Artà, som er omdannet til hotel. Legenden om palæet fortæller, at det var en ung Antoni Gaudí, der designede facaden.

Læs mere 

Eklekticisme på Mallorca

Der er rigtig meget fin arkitektur på Mallorca, der indkorporerer flere forskellige arkitektoniske retninger i designet, hvilket er kendt som eklekticisme.

Eklekticisme var særligt udbredt i Europa fra slutningen af 1800-tallet og frem til ca. midten af 1900-tallet. Det var også på dette tidspunkt, at Mallorca oplevede en stor stigning af forretningsfolk, der vendte hjem til øen efter flere år i Sydamerika, hvorfra man også tog andre stilretninger med sig, såsom Spanish Colonial Revival og Mediterranean Revival (jeg ved ikke hvad disse kaldes på dansk). 

Det var dog primært nyklassicismen, der dominerede i begyndelsen af det 20. århundrede, særligt i den civile arkitektur, men ofte med indblanding af andre stilarter og dekorationer som Art Nouveau.

Ca’n Blanes

 

Ca’n Blanes er et af Mallorcas bedste eksempler på nyklassicisme .

Flere interessante steder du skal opleve på Mallorca