Søg
Close this search box.

Llucmajor

I denne guide

Vælg Llucmajor for

Hvor ligger Llucmajor?

Llucmajor på kort over Mallorca.

Llucmajor - Rejseguide til aktiviteter og ophold

Llucmajor byder på et unikt emsemble af elementer der matcher en sand livsnyders bucket list for en rejse til Mallorca. 

Hvordan er Llucmajor?

Llucmajor er en større kommune beliggende øst for Palma, som foruden byen selv, også er hjemsted for badebyen s’Arenal.

Llucmajor er kendt og elsket af sportsfolk, der har optimale forhold for at dyrke deres passion her, særligt cykling og golf er populære aktiviteter i området. Men du kan også glæde dig til skønne kyster, små strande og smukke rurale landområder.

Llucmajor by byder på nogle utroligt smukke bygninger, der vidner om tidligere tiders velstand, men også andre seværdigheder trænger sig på og gør Llucmajor besøgsværdigt, bla. udgravningerne af den forhistoriske landsby Capocorb Vell.

Flere gange om ugen er der stort marked i byen, ligesom der flere gange i løbet af året er større byfester og festivaler i byen, der er med til at fremhæve den lokale kultur og sjæl.

Mallorca Pass

Kombiner seværdigheder og aktiviteter med Mallorca Pass, der giver adgang til 14 forskellige seværdigheder, bl.a. La Seu katedralen, Bellver og Palma Aquarium.

Seværdigheder i Llucmajor

Hvad skal man opleve i Llucmajor?

Llucmajor er et område fyldt med rig kulturarv, et område der har lagt scene til mange historiske begivenheder og epoker.

I selve Llucmajor by kan du nyde de mange smukke arkitektoniske værker i gaderne, bygninger som er bevis på områdets rigdom.

Sydpå i kommunen skal du besøge den forhistoriske by, Poblat Talaiotic de Capocorp Vell, hvor øens vel nok største talaiot står. Her får du indblik i livet på øen lang tid før vor civilisation.

Sant Bonaventura kloster og kirke

Det franciskanske kloster Sant Bonaventura i hjertet af Llucmajor viser med sin elegante stil og sine massive dimensioner, hvor indflydelsesrig ordenen har været i byen gennem tiden.

Sant Bonaventura kloster og kirke hører til de smukkeste gamle fransiskanerklostre på Mallorca.

Besøg den forhistoriske bosættelse Capocorb Vell

Tag ned syd for Llucmajor by og besøg udgravningerne en af Mallorcas største forhistoriske landsbyer, Capocorb Vell. På det mere end 6.000 m2 store areal får du et unikt indblik i livet på Mallorca under Talaiotkulturen, en kultur der var særlig for balearerne, med dens tårnlignende konstruktioner.

Ved Capocorb Vell møder du livet på Mallorca som det var for mere end 3.000 år siden; hvordan samfundet var skruet sammen og hvordan man levede, handlede og kæmpede.

Església de Sant Miquel

I hjertet af Llucmajor by finder du den smukke Sant Miquel sognekirke, dekoreret med barok arkitektur. I kirken blev den sidste konge af Mallorca, Jaume III, begravet da han i kamp tabte såvel rige som livet.

Sant Miquel kirken i hjertet af Llucmajor byder på både smukke arkitektoniske elementer, samt et unikt orgel og et fint kirkemuseum, hvilket giver en fin seværdighed.

Torre de Cala Pi

I den lille ferieby Cala Pi, på Llucmajors sydkyst, står et af Mallorcas gamle forsvarstårne på klipperne og kigger ud over kysten. Tårnet blev rejst i 1663, som respons på de mange piratangreb der fandt sted mellem det 15. og 17. århundrede på øen. Tårnet var en del af et større netværk af tårne, der kommunikerede via røgsignaler når fjendtlige skibe blev spottet i søen.

Torre de Cala Pi er et tidligere vagttårn, der står på klipperne over Cala Pi bugten, på Llucmjaors sydkyst. 

Camp de sa Batalla

Dette monument i udkanten af Llucmajor by er rejst for at markere hvor Mallorcas sidste konge, Jaume III (Jakob III), tabte kampen mod sin halvbror fra Catalonien, og dermed Mallorca som kongerige.

Placeta del Sabater

Placeta del Sabater er en lille plads i Llucmajor, hvor du finder en skulptur der hædrer byens skomagere og skotøjsindustri, der i høj grad definerede byens indkomstkilder i 1800-tallet. Pladsen var førhen kendt som ‘jardinet’, altså lille have.

Skulpturen på Placeta del Sabater er skabt af kunstner og stenhugger Tomás Vila, i 1963, og fortæller om udviklingen i skoindustrien.

Den lille fredfyldte plads i Llucmajor, med sin skulptur der hædrer byens mangeårige traditioner for skofabrikation.

Arkitektur i Llucmajor by

Casa Consistorial

Casa Consistorial er rådhuset i Llucmajor, en fantastisk fire-etagers bygning, udført i historicisme og nygotisk arkitektur, der står på byens centrale torv. Bygningen har unikke udsmykkede gelændere, samt mallorcinsk marmor og andre detaljer, der gør det værd at stoppe ved den og tage et billede. Du finder Casa Consistorial på byens centrale torv.

Casa Consistorial er Llucmajors rådhus, med en fin eklektisk facade, der bringer forskellige arkitektoniske stilretninger sammen.

Foment Agricola

Denne forbløffende modernismebygning, med nygotiske attributter, var sæde for Foment Agricola, agentur for landbrugsfremme. Bygningen blev tegnet af den lokale arkitekt Miquel Salvà, i 1908.

Det tidligere agentur for landbrugsfremme holdt til i denne smukke bygning, med modernisme arkitektur. Den er nu ejet af banken La Caixa.

Ca ses Xilenes

Ca ses Xilenes, eller chilenernes hjem, er en smuk bygning i hjertet af Llucmajor, som har emblematisk nyklassicistisk arkitektur i hovedfacaden.

Ca ses Xilenes er Llucmajors smukkeste stykke civil arkitektur i dette fornemme bypalæ.

Mercat del Peix

Markedsbygningen i Llucmajor, som i gamle dage fungerede som fiskemarked, er i dag ikke længere i brug men står som et symbol på byens mangeårige tradition for handel.

Det gamle fiskemarkedsbygning, der står på Llucmajors torv, vidner om en vigtig handelsby. 

Planlæg rejsen til Mallorca

Andre aktiviteter i og nær Llucmajor

Llucmajor tilbyder et varieret terræn, samt masser af aktivitetstilbud. Faktisk er Llucmajor ét af de mest besøgte rejsemål på Mallorca for sport og aktiv ferie.

Cykling i Llucmajor

Med et samlet areal på over 400 km, tilbyder Llucmajor det mest omfattende cykelnetværk på hele Mallorca. Samtlige officielle cykelruter i Llucmajor er nøje tilpasset og afmålt, så de med sikkerhed vil falde i god smag hos både amatører og professionelle, der kan nyde deres yndlingssport.

Langt de fleste af cykelruterne i Llucmajor, er tilrettelagt så du får de mest bemærkelsesværdige og forunderlige dele af landskabet med, når du cykler rundt. I januar og februar, når mandeltræernes blomster springer ud, vil du blandt andet opleve den røde jord, blive klædt med et smukt hvidt slør. Langs de stejle kyststrækninger sydligst i kommunen, vil dine øjne blive forkælet med udsigten over Middelhavet og den enestående smukke ø, Illa sa Cabrera samt de utallige små perler af bugter langt kysten.

Mildt klima, masser af udfordringer og smuk natur, gør Mallorca til et cykelparadis. Opdag de bedste steder at cykle på øen her.

Tag på golfbanen

Golf er ét af nøgleordene i Llucmajor, navnlig på grund af det store Marriott Golf Resort, og tilhørende to Son Antem golfbaner, der giver selv lave handicaps kamp til stregen. Golfbanerne er designet efter middelhavsregionens landskab, af Francisco Lopez-Segalés.

Østbanen på Son Antem golf, er designet med flade greens , bygget med en smule forsvar omkring sig. De brede fairways tillader lidt ekstra pondus med driveren, uden større risiko for straf. Østbanen er ideel for dig med mellem eller højt handicap.

Vestbanen er langt mere teknisk krævende, især på de sidste huller, hvor greens’ne er bedre beskyttet af vandhuller og bunkers. Hele tre store søer på fem huller, vil med sikkerhed teste dine færdigheder på golfbanen.

Golfsæsonen starter i foråret og varer frem til efteråret på Mallorca, hvor du kan vælge mellem mere end 20 fantastiske golfbaner, med varieret terræn og smukke omgivelser.

Tag på stranden

Mallorca er kendt for sine strande, og den primære grund til at øen er blevet så populært et rejsemål. Llucmajor byder på en række lækre strande, bl.a. Arenal-stranden, som er den største i kommunen. På Llucmajors sydlige kyster finder du den stille og mere isolerede badeby Cala Pi, bygget op om en lille beskyttet bugt med rent klart lavt vand.

S’Arenal er et populært og budgetvenligt rejsemål bygget op omkring en lækker strand. Foruden stranden er her mange aktivitetstilbud i sommerhalvåret.

Tag på vandretur

Llucmajor har det hele, smukke rurale landdistrikter, bjerge og kyster, alle områder der er behagelige og smukke at vandre i.

Et par populære vandreture i området er op til bjerget Puig de ses Bruixes, en tur de fleste kan være med på takket være de milde stigninger.Turen op og ned tager i gennemsnit omkring to timer.

Lidt længere mod nord, ikke meget, finder du Puig de Randa, Mallorcas hellige bjerg. Her kommer du op i ca. 400 meters højde, og toppen møder du Santuari de Cura, en helligdom og tidligere kloster, der nu er forvandlet til hotel og restaurant. Særligt restauranten er populær til et måltid, da kvaliteten er kendt som værende ret høj.

Vandring langs de smukke kystlinjer er lige så populært i Llucmajor, det er virkelig nogle smukke syn der venter over det Baleariske Hav, der bruser og ad klippeskrænterne.

Hvor skal man bo i Llucmajor?

Her får du i fuldstændig ro og afsondrethed i luksusfaciliteter. Herude styrer du selv dagens tempo, du lejer en bil eller cykel, og planlægger selv hvordan ferien skal bruges, uden indblanding fra udefrakommende elementer.

Mariott golf resort og hotel i Llucmajor på Mallorca.

Marriott’s Club Son Antem

Booking.com
Luksus hotel i byen Llucmajor på Mallorca i Spanien.

Zoetry Mallorca Wellness & Spa

Booking.com
Ophold på landsted et agroturismo hotel i Llucmajor på øen Mallorca i Spanien.

Agroturisme Son Samà

Booking.com

Spisestederne i Llucmajor

Der er masser af lækre spisesteder i Llucmajor, ikke mindst dem på hotellerne, der har ekstra fokus på at levere den perfekte oplevelse.

Nede i byens centrum, på det store torv, ligger også en samling gode barer og spisesteder. Jeg anbefaler tapas på Café Colón til frokost i Llucmajor by, inden turen går videre rundt.

Er du til fine dining og haute cuisine, skal du besøge Michelin-restauranten Andreu Genestra, der ligger i forbindelse med hotellet Zoëtry, lidt ude på landet. Her bydes du på et krativt og moderne take på traditionelle middelhavsretter.

Mallorca byder på overvældende mange restauranter nævnt i michelinguiden, 11 af disse med stjerner. Find dem her

Shopping i Llucmajor

Llucmajor byder på et nogenlunde aktivt handels -og butiksliv, med mange forskellige forretninger at kigge i. Hvis du er interesseret i gør det selv eller haveprojekter, så tag en tur ud i det store havecenter i udkanten af byen og snus lidt rundt til de mange middelhavsarter og find inspiration.

I centrum af byen er der masser af kludebikse og andet, der kan være hyggelige at ose lidt rundt i, mens du nyder byens atmosfære og mange smukke facader.

Marked i Llucmajor

Llucmajor afholder marked flere gange ugentligt, både onsdag og søndag, hvor det sidste er et virkelig stort marked der er lavet med hensigt at lokke flere turister til byen.

Begivenheder i Llucmajor

Som i andre byer på Mallorca – og i Spanien – betyder traditioner meget for indbyggerne i Llucmajor. Der gøres generelt meget for at tiltrække turister til de mange årlige byfester i Llucmajor.

Juli

Sant Cristòfol

I starten af juli kan du tage med til fejring af Sant Cristofòl, i badebyen s’Arenal. Festlighederne løber over en hel uge, op til den 10. juli, som er den officielle dag for byens skytshelgen.

Gennem ugen kan du glæde dig til en række sjove og kulturelle indslag og aktiviteter for alle aldre. Særligt er den årlige velsignelse af køretøjer et sjovt indslag.

Fejring af sommeren

Gennem hele juli måned inviteres lokale og turister til at fejre sommeren i de mange områder i Llucmajor, med masser af aktiviteter for børn og voksne, kulturelle indslag og underholdning.

Det er områderne Cala Pi, Tolleric, Vallgornera, s’Estanyol, Maioris og Bellavista der står for arrangementerne og der plejer at være masser af liv og glade dage. Nogle af de typiske events inkluderer lege, konkurrencer, udstillinger, danseopvisninger, koncerter og udendørs spisninger.

August

Fejring af august

I august måned fortsætter sommerfestlighederne i Llucmajor, dog i andre nabolag. Her er det områderne Badies, Les Palmeras, Cala Blava, Son Bieló og Sa Torre der står for at arrangere et væld af aktiviteter og events for børn og voksne.

Igen står lege, konkurrencer, spisninger, koncerter, shows og vandaktiviteter på programmet, som plejer at være sjovt for alle.

Festes de Sants Candida

I ugerne op til den 13. august fejrer Llucmajor sin skytshelgen med en stor byfest. Byen summer i disse uger af glade forventningsfulde mennesker, der kan se frem til et program fyldt med aktiviteter, kulturelle indslag og masser af underholdning i gaderne.

Nogle af højdepunkterne du kan glæde dig til er kæmperne, store hoveder lavet af papmache der danser i gaderne, samt els Cavallets dansegruppen af børn. Her er virkelig en god mulighed for at komme tæt ind på livet af den mallorcinske kultur på en sjov og livlig måde.

Oktober

Fires de Llucmajor

I 1546 tillod kongen at Llucmajor måtte afholde efterårsmesser, og lige siden har byen holdt hele tre messer i oktober. De tre messer afholdes de tre første søndage i oktober, hvor den sidste er ekstra stor, faktisk en af de største på Mallorca.

På messerne kan du glæde dig til aktiviteter og underholdning af forskellig art, bla. markeder, udstillinger, workshops, demonstrationer, gastronomiske oplevelser, koncerter, folkedans mv. alt sammen nøje planlagt til at give både børn og voksne en fantastisk oplevelse i Llucmajor.

November

Rutapa Llucmajor

Hvert år i november arrangerer størstedelen af spisestederne i Llucmajor en særlig tapas-event, hvor du kan spise tapas med drikkevarer for blot 3-4 euro. Som regel løber eventet over to dage, og der er mulighed for at vinde en middag med alt betalt på et af byens spisesteder.

Llucmajors historie

Llucmajor og hele området omkring, har været beboet i flere tusinde år. Helt tilbage fra talaiotkulturen er der tegn på både bosættelser i huler og småsamfundsstrukturer, de bedste eksempler er Son Noguera mod vest samt i Es Pedregar sydvest for Llucmajor.

Romerne tog Mallorca som en del af deres imperium i 123 f.Kr., men før dette, er der tegn på fønikernes besættelse af sydkysten. Tilbage til før 264 f.Kr. tilhørte De Baleariske Øer Karthagos herredømme (nuværende Tunesien). Fønikerne eller kartaginienserne startede en togt på ekspansion mod øst, hvor de målrettet gik efter Sicilien og dermed røg i krig med romerne, der dominerede den italiske halvø. Hele tre krige skulle der til førend Karthago faldt endeligt i 146 f.Kr., disse krige er kendt som ‘De Puniske Krige’, eftersom romerne kaldte fønikerne for punere.

Romerne udnyttede aldrig for alvor Mallorcas sydkyst udenfor Palmas grænser, det gjorde tilgengæld maurerne (år 902 – 1229) som var de første til at bygge gårde i området af Llucmajor.

Efter mere end 300 år under arabisk dominans, erobrer Kong Jaume I af Aragonien i 1229 Mallorca, med sine 15.000 mand og 1.500 heste. Det var først efter erobringen, at Llucmajor kunne erklære sig for landsby, området blev skænket til Ramon de Sant Martí, ridder af Aragonien, som byggede herregård og folk sluttede sig hurtigt til.

Det er imidlertid hverken talaiotfolket, fønikerne, maurerne eller Kong Jaumes erobring, der er skelsættende for historien i Llucmajor, men derimod en begivenhed fremme i år 1349. Mallorca var på dette tidspunkt et mere eller mindre selvstændigt kongerige, hvor Kong Jaume III i en alder af blot 9 år havde overtaget tronen i 1324. Allerede i 1341 startede en konflikt mellem de to fætre, Peter IV af Aragonien og Jaume III af Mallorca, som efter en fredelig rettergang, endte med at Jaume måtte forlade Mallorca. Efter flere års skjul i Frankrig, samlede Jaume III en hær på 3000 mand og startede sin kampagne for tilbageerobringen af Mallorca. Jaume III og 700 af hans mænd lagde til på stranden i Port de Pollenca, hvorfra de begyndte deres togt og efter Pollenca fulgte Alcúdia og Muro, hvorefter turen gik mod Inca på midten af øen. Det var en del af planen, at resten af hans hær skulle angribe fra bugten i Palma, desværre havde Peter IV’s tropper spottet Jaume III med hans hær og dermed nået at barrikadere både Inca og Palma. Dermed kunne den anden del af Jaume III’s hær ikke ligge til ved Palma og måtte således forblive i deres skibe, Jaume III selv og hans fodfolk drog mod sydøst, da de blev mødt med stor modstand ved Inca og ville angribe Palma fra østsiden. Hvad Jaume III ikke vidste var dog, at Peter IV’s tropper var sat efter ham og befandt sig således blot få kilometer bag. Om morgenen den 25. oktober 1349, angreb Peter IV’s tropper Jaume III’s hær på sletten nordvest for Llucmajor. Kampen mellem de to hære endte i døden for Jaume III samt enden på Mallorcas uafhængighed og er i dag kendt som ‘Batella de Llucmajor’ eller ‘Kampen om Llucmajor’.

De følgende 500 år i Llucmajor gik med at finde indtægtskilder blandt indbyggerne. Dårlig høst, lav efterspørgsel og høje skatter gjorde livet i byen hårdt, dertil kom tilmed flere alvorlige angreb af pirater der kom sejlende fra Marokko. Ved slutningen af 1800 tallet, efter man også havde set hvordan den berømte vinpest havde udslettet vinbønnernes marker, begav indbyggerne i Llucmajor til at producere sko. Den nye industri fik en god start, men tabte markeder i Asien og krig mod USA, satte brat en stopklods for den ellers så lovende fremtid som industriby.

Efter krigen mod USA var slut, tog de militære myndigheder deres forholdsregler og iværksatte byggerierne af en række fæstninger og kanonbatterier, hvilket blandt andet kom indbyggerne i Llucmajor til gode. Sydkysten på Mallorca skulle barrikaderes med fortet Cap Enderrocat mod sydvest og det gav arbejde til mange mennesker i byen.

Skoindustrien i Llucmajor kom først for alvor i gang igen under Den Spanske Borgerkrig som brød ud i 1936. I dag er skoindustrien mere eller mindre lukket i Llucmajor, arbejdsmarkedet ligger i den lovende turisme samt i byggeindustrien.

Ofte stillede spørgsmål

Llucmajor ligger godt 20 km fra Palmas lufthavn.

En taxa fra lufthavnen vil koste omkring 25 euro og tage ca. 15 minutter.

Der er markeder tre gange om ugen i Llucmajor; onsdage, fredage og søndage. Søndagsmarkedet er det største og mest interessante at besøge.

Vigtige telefonnumre

Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202

Offentlig transport

Buslinje: 431d, 501, 508, A51 (lufthavnsbus)

Flere skønne rejsemål du skal opleve på Mallorca