Søg
Close this search box.

Inca

I denne guide

Vælg Inca for

Hvor ligger Inca?

Inca by markeret på kort over øen Mallorca.

Inca - Rejseguide til aktiviteter og ophold

Inca er Mallorcas tredjestørste by. Inca er særligt kedt for sin produktion af læder, som kan købes til meget fordelagtige priser i byens mange outlets.

Hvordan er Inca?

Med en tur gennem den gamle bydel, eller et besøg på en af ​​de hyggelige Cellers, kan du smage på noget af det bedste mad på Mallorca. Flere velrenomerede kokke, har åbnet deres egne restauranter i Inca med stor succes.

Inca er desuden kendt for sin rige kulturarv og mange arkitektoniske perler, som du ikke behøver være arkitekt for at nyde. En slendretur gennem Incas hyggelige gader, vil med garanti give dig et nyt syn på byen.

Mallorca Pass

Kombiner seværdigheder og aktiviteter med Mallorca Pass, der giver adgang til 14 forskellige seværdigheder, bl.a. La Seu katedralen, Bellver og Palma Aquarium.

Aktiviteter og oplevelser omkring Inca

Hvad skal man opleve i Inca?

Inca er et storslået område at udforske, her får du masser af lokalhistorie og smukke udsigtspunkter at opdage.

Museet for sko og industri

Du er i et af Mallorcas største industriområder for lædervarer og fodtøj, et område med en enorm kulturarv. Inden du shopper dig ihjel i lækre lædervarer og sko, så nyd et fascinerende indblik i Incas lange historie med produktion af samme. Redskaber, maskiner, fodtøj, billeder meget andet er udstillet på museet for at give dig bedste indblik i byens indentitet.

Kom helt tæt på Incas og Mallorcas mangeårige traditioner inden for sko og læderproduktion, på museet for skotøjsindustri.

Convento de Santo Domingo

Besøg det gamle dominikanske kloster i hjertet af Inca, som nu er omdannet til bibliotek og kontorer for kommunen. I klosterhaven kan du altid gå ind og nyde en gratis udstilling af kunstværker der udskiftes fra tid til anden. Se også den fine barokke tilhørende kirke.

Det gamle Santo Domingo kloster i hjertet af Inca by er altid et besøg værd, grundet de skiftende udstillinger i den smukke gårdhave, der er åben for offentligheden.

Ermita de Santa Magdalena

Ermita de Santa Magdalena er et tidligere kloster, skole og seneste hjemsted for en lille gruppe eremitter. Stedet har sine rødder helt tilbage i den tidlige middelalder. Santa Magdalena er beliggende på en bjergtop ca. 10 minutter uden for selve Inca by, og herfra kan du nyde en enestående panoramaudsigt over Tramuntana til den ene side og de rurale landdistrikter til den anden. Her er også et lille cafeteria hvor du kan nyde en forfriskning sammen med den smukke udsigt.

Et af Incas største attraktioner er Santa Magdalena eremitagen på en bjergtop uden for byen, hvor du får de smukkeste panoramaudsyn over øen. Du finder desuden en rigtig god restaurant heroppe. 

Església de Santa Maria de la Mayor

Incas sognekirke rejser højt over byens øvrige tage med sit enorme klokketårn. Kirkens interiør er lige så imponerende som dens eksteriør, og værd at gå indenfor og kigge i. Nogle af de fremhævede elementer i kirken, inkluderer paneler fra 1373 malet af Joan Daurer, samt en samling religiøse kunstværker i kirkemuseet skabt af kendte kunstnere.

Santa Maria kirken rejser sig i hjertet af Inca, flot både udvendig og indvendig.

Incas gamle markedsplads og markedsbygning

I hjertet af Inca finder du den gamle markedsbygning og markedsplads, nemlig Plaça de sa Quatera. På pladsen, foran den gamle markedsbygning, finder du en statue forestillende en mand og dame der syer sko, som repræsenterer Incas mangeårige kulturarv for skotøjsproduktion.

Ved Incas gamle markedsbygning står et fint monument til hæder for byens mangeårige traditioner som skotøjsindustri.

Sant Francesc

I Incas gader finder du Sant Francesc kirken og dens tilhørende korsgang på bagsiden. Indeni kirken finder du bla. værker af berømte Gabriel Mòger, samt en række smukke barokke elementer.

Monestir de Sant Bartomeu

Et af de mest fredfyldte i Inca er på bakketoppen hvor klostret Sant Bartomeu ligger. Her bor Jeronima-nonnerne, der kun sjældent forlader området, og er samtidig grunden til at kun dele af det smukke barokke kloster er åbent. Fra klostret kan du nyde den smukke udsigt over hele Inca og de omkringliggende områder, og derfra bevæge videre ned i munkenes park.

Fysiske aktiviteter i og nær Inca

Inca byder på både vandring og landevejscycling, som begge er populære aktiviteter i området. De mange landevje der omslutter byen, fører på kryds og tværs af øen, fra den centrale beliggenhed. Vandrere kan nyde smukke grønne skovstier og huler fra stenalderen.

Nyd en afslappende gåtur i Parc de Monges

Parc de Monges (da. munkenes park) er en fredfyldt park beliggende bag Monestir de Sant Bartomeu, som mange indbyggere elsker at gå ned i for at slappe af i deres siesta, men også studerende er glade for at sidde her og læse. I parken finder du også monumentet, Pota del Rei, et levn fra den catalanske erobring af Mallorca.

Vandring på bjergskråningerne

Inca ligger fantastisk placeret, næsten lige for foden af Mallorcas Tramuntanabjerge. Faktisk går der en ældgammel pilgrimssti fra Inca til det kendte Lluc-kloster helt oppe i de højeste egne af bjergene.

Hvis du tænker, at det er lige langt nok, så skal du ikke mere end blot en smule mod vest, mod nabobyen Lloseta, hvor du kan vandre på bjergskråningerne. Her er masser af smukke skove og olivenplantager, der skaber en fredfyldt atmosfære.

Nord for Inca by ligger bjerget Puig de Magdalena, der er et populært besøgsmål for såvel vandrere som cyklister som bilister. På toppen kan du nemlig indtage en himmelsk panoramaudsigt i alle retninger.

Mallorca er et paradis for vandrere, her er uendelige muligheder for at opdage vild natur, unik kulturarv og magiske udsigtspunkter. Læs om de bedste steder at vandre på Mallorca.

Cykling

Beliggenheden i hjertet af Mallorca, gør det ufatteligt let at komme til og fra Inca på cykel.

Undskyld at jeg igen må fremhæve Puig de Magdalena-bjerget uden for byen, men de asfalterede veje op ad bjerget, de stejle hældninger og de mange hårnålesving går det en sjov og udfordrende oplevelse at kæmpe sig til toppen.

Kører du mod vest, kører du direkte op i Tramuntana, hvor UNESCOs verdensarv venter rundt om de kringlede bjergveje, sammen med utallige udsigtspunkter over de dramatiske kystlinjer.

Mildt klima, masser af udfordringer og smuk natur, gør Mallorca til et cykelparadis. 

Tag på golfbanen

Er golf dit spil, så glæd dig over at du fra Inca let kan nå en god håndfuld golfbaner tæt på. I udkanten af Palma finder du de flotte og udfordrende Arabella-resorts; Son Quint, Son Muntaner og Son Vida, der alle vil teste dit handicap.

Kører du nord på, mod Alcúdia, finder du Alcanada golf, kendt som én af Mallorcas smukkeste golfbaner, da den ligger lige ud til Alcúdiabugten og Port de Alcúdias smukke havneby

Der er mere end 20 åbne golfbaner at vælge mellem på Mallorca, alle med intelligent design, smuk natur og klubhus.

Hvor skal man bo i Inca?

Inca er et ideelt sted at snuppe et par overnatninger på Mallorca, her er lidt af det hele: byliv, skøn natur, og så ligger det centralt på øen.

Finca hotel med egen vin bodega i Inca by på øen Mallorca.

Sa Vinya des Convent

Booking.com
Herregård og hoptel i Inca på Mallorca.

Virrey Finca Hotel

Booking.com
Hotel i centrum af Inca by på Mallorca.

Can Guixe

Booking.com

Spisestederne i Inca

Timers vandring gennem de mange hyggelige gader og stræder, med shopping og vindueskiggeri, vil kaste sult af sig. Derfor skal du i Inca besøge én af de mange berømte Cellars der findes i byen. En Cellar er en ombygget vinkælder, der fungerer som restaurant med særligt traditionel mallorcinsk mad.

Tæt ved Placa d’Espanya finder du den populære café, Cafe Mercantil – du kan kende den på dens læderstole udenfor. Du skal også besøge en af Mallorcas bedste konditorer, Ca’n Delante, der også ligger tæt på Placa d’Espanya. Gaderne omkring centrum af Inca er proppet med butikker og hyggelige caféer i bedste storbystil, med al den puls og leben omkring som hører med og som er noget af det bedste ved fortovscaféer.

Smukt beliggende i et renoveret palads finder du Can Xesquet tæt på Placa d’ Espanya. Højt til loftet og den minimalistiske og elegante indretning, skaber den perfekte ramme for Joan Rossellos fremragende køkken.

Desuden kan et besøg hos Sa Travessa samt Can Ripoll varmt anbefales for et vidunderligt måltid i hyggeligste atmosfære.

I den gamle vinkælder på palæet Ca’n Ripoll i centrum af Inca serveres der traditionelle mallorcanske retter med et moderne touch, i de mest autentiske rammer. Jeg anbefaler andeconfit i portvino sauce. 

Shopping i Inca

Fodgængerzonen i den gamle bydel tilbyder en bred vifte af kendte tøjmærker såsom Armani, Gucci og Benetton, såvel som nutidige designerbutikker samt juvelerer. Inca er desuden en super by at besøge, hvis du vil se hvad der rør sig fra de unge mallorcinske modedesignere, mange butikker sælger nemlig designernes produkter i moderne butikker, sammen med de nyeste designs fra de store spillere på modescenen, for at promovere tøjet mere. Nogle af disse brands er Amichi og Tous, som er værd at kigge efter. Generelt finder du også lavere priser end f.eks. i Palma.

Sko og lædermode er i særlig grad kendt i Inca, og du vil finde mange butikker i den centrale bydel, samt en række outlet-butikker langs hovedvejen i det mere kommercielle område. Et must er outlet-butikkerne Camper og Farrutx, som begge ligger i industrirådet, hvor både pris og kvalitet hænger godt sammen.

Netop Camper er interessant, da det er endnu en af Mallorcas stoltheder, hvis hovedkontor og fabrik ligger her i Inca. Den internationale skogigant er kendt for sin høje kvalitet, komfort og innavative design, og laver alt fra sandaler til elegante støvler.

Sammen med de utallige modetøjsbutikker, vil du finde dagligvarebutikker, bagerier og delikatesseforretninger, der stadig er indrettet i den traditionelle mallorcinske stil af det sidste århundrede. I disse delikatesseforretninger finder du de fineste olivenolier, sobrassada og ensaimadas med det lækreste fyld, såsom englehår (græskar) eller crème de karamel, en læskende fristelse for enhver gourmet-elsker.

Marked i Inca

Incas marked afholdes hver torsdag formiddag, og er sammen med markedet i Sineu og Alcúdia det største og mest populære på Mallorca.

På markedet kan du gå shop amok i alt fra himmel til jord, der er nærmest ikke den ting du ikke kan få. Men noget af de sjoveste er jo alligevel at nyde den vibrerende atmosfære, og prøve at få forhandlet prisen ned på noget lækkert.

På markedet i Inca kan du også smage lokale pølser, som sobrassada, camaoit og morcilla. Har du en sød tand, så mis ikke muligheden for at smage torró fort d’Inca, en slags wienerbrød lavet af honning, sukker, kanel og mandler.

En anden specialitet fra Inca-området er Galleta de Inca, en slags kager lavet af olie, mel, gær og salt. De blev opfundet i 1600-tallet til at sikre at sømændene have proviant ombord der ikke gik i forrådnelse.

Årlige Begivenheder i Inca

Der afholdes en række events gennem året i Inca, som er værd at kigge forbi hvis du er på øen. Særligt efteråret er interessant i Inca, da man gennem oktober faktisk holder efterårsmesse hver weekend med forskellige temaer.

Januar

Fejring af Antonius den Hellige

Antonius den Hellinge (catalansk. Sant Antoni) er skytshelgen for husdyr, og en meget vigtig figur, særligt i de traditionelle landbrugsdistrikter. Den officielle dag for fejringen er den 17. januar, hvor en parade går gennem byen, som ender ved sognekirken hvor dyrene velsignes. Aftenen før lyses Inca op med bål og dans, hvor folk samles i en festlig atmosfære.

Sant Sebastiá

Mange byer på Mallorca fejrer Sebastian, inklusiv Inca. Dog er det ikke den traditionelle fejring af en martyr her, men derimod en mindehøjtidelighed til ære for de mennesker der ikke valgte at forlade byen i 1652, hvor en frygtelig pest hærgede. På byens centrale torv, foran rådhuset, er der et kæmpe bål, sang og poesioplæsninger. Der bliver desuden serveret paciències, en slags wienerbrød.

Marts

Tilbudsmesse

For at promovere det lokale handelsliv i Inca, samles størstedelen af butikkerne i byen om at lave en særlig tilbudsdag med ekstra store rabatter. På byens centrale torv, Placa d’Espanya, sætter de boder op og tager deres lagerbeholdning med.

Inca a Taula

Inca a Taula (Inca på tavlen) er en slags madfestival, hvor en masse restauranter og barer går sammen om at promovere Incas gastronomiske univers. Det er ingen hemmelighed at du finder nogle af områdets bedste spisesteder i Inca, og derfor er denne begivenhed ekstra interessant, i hvert fald for alle os der elsker god mad.

April

Pancaridad

Pancaridad fejres førstkommende søndag efter påske med en folkevandring til Santa Magdalena eremitagen uden for byen. Efter ankomst afholdes en særlig gudstjeneste, hvorefter der er aktiviteter for hele familien, bla. lege, løb og en traditionel paella-konkurrence.

Mange steder på Mallorca er der tradition for at tage den overskydende påskemad med til pancaridad.

Maj

Dijous Gros

Dijous Gros er et kæmpe marked der holdes i Inca den førstkommende torsdag efter den først søndag i maj. Markedet er primært af landbrugs og industriel karakter, der forsøger at bringe folk i kontakt med Mallorcas anden side, som ikke vedrører turisme. Bla. bliver der serveret bønner til markedet, som er en gammel tradition.

Oktober

Efterårsmesserne

Tre søndage i træk efter Lukas’ dag (18. oktober) afholdes der efterårsmesser i Inca. På hver af messerne er der forskellige temaer, der sætter dig i kontakt med Mallorcas traditioner. Typisk kan du glæde dig til kæmpe markeder, udstillinger, workshops, konkurrencer og masser af underholdning i form af danseopvisninger og musik i gaderne.

November

Dijous Bo

Årets helt store begivenhed i Inca er Dijous Bo, som er et ekstra stort marked der tiltrækker folk fra nær og fjern. Til Dijous Bo er der foruden markedet, masser af underholdning, sportsturneringer, konkurrencer, lege, opvisninger, udstillinger og aktiviteter for alle aldre.

Dijous Bo afholdes som regel den tredje torsdag i november, og hvis du er på øen der, så skal du tage til Inca.

Lidt af Incas historie

Forhistoriske bosættelser omkring Inca fortæller os, at Incas historie begynder for over 3.000 år siden, hvor folk har boet i området. Mens eventuelle rester fra forhistorisk tid i Inca, for længst er begravet og forsvundet under byens huse, findes der et gammelt vagttårn ​​på s’Ermita nordøst for byen og på Santa Magdalena-bjerget mod øst.

Efter den romerske erobring af Mallorca omkring 123 f.Kr., blev to strategiske byer etableret, nemlig hovedstaden Pollentia (nær det nuværende Alcúdia) samt Palmera (det nuværende Palma). Inca blev etableret midt imellem disse to større byområder, som en slags hvilestation for rejsende.

Der findes meget lidt information om, hvad der er foregået i området af Inca efter romernes tid og frem til maurernes besættelse i år 902. Én ting er dog sikkert og dokumenteret – da Kong Jaume I og hans mænd erobrede Mallorca i år 1229, var Inca den største bosættelse på øen næst efter Palma.

Maurerne var faktisk de første til at producere læder og sko på Mallorca, men deres produktion var baseret i Palma eller det daværende Medina Mayurqa, som maurerne kaldte hovedstaden. Inca blev i øvrigt af maurerne kaldt Inkan.

De første lædersmede i Inca, blev åbnet omkring år 1240 af de nye bosættere på øen. De bragte deres produkter med på markedspladsen, for at bytte sig til korn og råvarer, i det 14. århundrede fandtes der således både lædergarvere og skomagere i Inca.

Frem til det 16. århundrede var læder- og skomageri i sig selv en rigtig god industri i Inca. Desværre satte bedre kvalitet fra udlandet, mange lædersmede ud af forretningen og de skomagere der ikke havde råd til at importere det nye læder, måtte nøjes med produktion af de såkaldte tapins, som bestod af korksål og stof i stedet for læder.

Inca var en blomstrende by med over 5.000 indbyggere, da en byldepest ramte området omkring år 1652 og dræbte 2.000 mennesker i løbet af blot nogle få måneder. Katastrofen lammede byen i 200 år og skoindustrien faldt i samme ombæring.

I dag er Inca atter en blomstrende industriby og Mallorcas tredjestørste, med et befolkningstal på over 25.000 indbyggere. Hovedindustrien er stadig produktion af lædervarer og sko, men også byggeri og detailhandel er en stor del af beskæftigelsen i Inca.

Ofte stillede spørgsmål

Felanitx ligger på Mallorcas østlige side, godt 50 km fra Palmas lufthavn.

En taxa fra lufthavnen vil koste omkring 70 euro og tage ca. 35 minutter.

Du kan også vælge at tage bus A32, lufthavnsbussen, som koster omkring 15 euro.

Hvis du foretrækker en mere komfortabel transport, så overvej en privat minibustransfer med aircondition. Se mere og book her

Det ugentlige marked i Felanitx afholdes søndag morgen/formiddag centralt i byen.

Vigtige telefonnumre

Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202

Offentlig transport

Buslinje: 301, 302, 304, 311, 312, 314, 315, 316, A32 (lufthavnsbus)

Flere skønne rejsemål du skal opleve på Mallorca