Søg
Close this search box.

Lloseta

I denne guide

Vælg Lloseta for

Hvor ligger Lloseta?

Byen Lloseta set på kort over Mallorca.

Lloseta - Rejseguide til aktiviteter og ophold

Lloseta er en by og kommune der ligger direkte på bjergskråningerne af Serra de Tramuntana. Byen bærer en enorm kulturarv, og så er den kendt for en meget sød kage.

Hvordan er Lloseta?

Lloseta er et historisk område på Mallorca, og en by bygget op omkring det store Aiamans palads, der i generationer siden middelalderen har tilhørt grever. 

Lloseta ligger på Tramuntanas bjergskråninger, og tilbyder et smukt roligt område.

Lloseta har desuden en mallorcinsk kage opkaldt efter sig, en rigtig sød kage, der spises overalt på Mallorca og flere steder på fastlandet.

Mallorca Pass

Kombiner seværdigheder og aktiviteter med Mallorca Pass, der giver adgang til 14 forskellige seværdigheder, bl.a. La Seu katedralen, Bellver og Palma Aquarium.

Aktiviteter og oplevelser omkring Lloseta

Hvad skal man opleve i Lloseta?

Området omkring Lloseta byder på flere seværdigheder af både historisk, men også af religiøs betydning for byen. Området menes at have været beboet i mange tusinder år, til trods for manglende spor efter romerne. Ej heller maurerne har efterladt sig store tegn på deres tilstedeværelse i området, hvorfor Lloseta er en gennemført mallorcinsk landsby.

Palau de Aiamans

Aiamans-paladset er en tidligere adelsbolig i hjertet af Lloseta, der har sit oprindelse helt tilbage i den sene middelalder. Helt frem til 1927 tilhørte Palau d’Aiamans baronen af Lloseta, indtil det blev købt af March-familien (Banca March). Gennem tiden har paladset undergået enorme renovationer, faktisk er der intet tilbage af den originale bygning, men et utroligt smukt sted at besøge når mulighed byder sig. Paladset fungerer i dag som kultur og konferencecenter, og de eventyrlige haver kan nydes fra vejsiden.

Oratori de Cocó

I udkanten af Lloseta finder du Coco-kapellet, der har sit navn efter den nærliggende flod. Kapellet blev rejst til ære for Jomfru Maria, efter en skulptur af hende blev fundet her af en hyrdedreng. Indbyggerne så det som et tegn, at her skulle være et sted for tilbedelse, og greven af Lloseta betalte for opførslen. I dag er skulpturen dog opbevaret i Llosetas sognekirke i byen.

Besøg en lokal vingård

Hvis du er glad for et godt glas vin, så er du kommet til det helt rigtige område på Mallorca. Nabobyen Binissalem er kendt som Mallorcas vinhovedstad, men du behøver faktisk slet ikke at forlade Lloseta for at nyde en smagfuld vinoplevelse. Vingården Castell Miquel ligger i smukke og fredelige omgivelser på bjergsiden over Lloseta, og byder indenfor på guidede besøg næsten hver dag. På vingården kan du smage nogle af signaturvinene skabt af en kreativ kombination af lokale druer og krydderurter, der forstærker smagen.

Mallorcas vine er igen i høj kurs i disse år, særligt takket være de mange kommercielle initiativer der er gjort bladt vinbønderne på øen. Der er investeret massivt i teknologi og uddannelse, så man har evnet at innovere.

Teatre de Lloseta

Llosetas teater skiller sig i høj grad ud fra byens rustikke husfacader, med sit moderne stilrene design. Teatret i Lloseta er faktisk en af de mest populære scener på hele Mallorca, og hvis du er i humør til en anderledes oplevelse, så er en tur her slet ikke så tosset.

Església de Lloseta

I hjertet af Lloseta finder du sognekirken, med sin nyklassicistiske stil. Kirken stod færdig i 1862, og er en sammenlægning af to tidligere kirkebygninger.

Llosetas sognekirke i hjertet af byen er bl.a. hjemsted for en figur af Maria, som blev fundet ved Cocó-floden af en hyrdedreng for mange år siden, men som bærer stor betydning for menigheden.

Llosetas gamle ladestation

Nede ved jernbanen kan du se den gamle ladestation, der var en vigtig brik i Llosetas industrielle liv i begyndelsen af det 20. århundrede. Lloseta havde en af øens største produktioner af kul og cement, helt op mod 25.000 ton kul og 400 ton cement blev produceret årligt her. Ladestationen blev brugt til at fylde togvogne der transporterede det til bl.a. Palma.

Andre skønne aktiviteter omkring Lloseta

Vandring på bjergskråningerne

Nyd at gå langs de mange stier, der fører dig rundt i skovene til forhistoriske lejre, brønde og andre monumenter fra en svunden tid.

Naturområderne uden for Lloseta er også fantastiske steder at se på fugle og nyde det baleariske dyreliv. Nogle af de fugle, du kan se her, omfatter tårnfalke, høge, ugler, røde glenter, grønfinker og mange flere. Men dyrelivet er ikke den eneste belønning ved at gå i den fantastiske natur i Lloseta, der er også en række fantastiske udsigtspunkter med en betagende panoramaudsigt over hele området.

Tag på golfbanen

Når du er så tæt på vejnettet, som du er her i Lloseta, så kan du hurtigt komme omkring på øen med bil. En halv times tid herfra finder du en god håndfuld af øens bedste golfbaner, både i udkanten af Palma og oppe i Alcúdia.

Der er mere end 20 åbne golfbaner at vælge mellem på Mallorca, alle med intelligent design, smuk natur og klubhus.

Cykling omkring Lloseta

Den næsten perfekte beliggenhed mellem de evige landeveje og de snoede skarpe bjergveje, gør Lloseta et oplagt opråde at cykle i. 

Mildt klima, masser af udfordringer og smuk natur, gør Mallorca til et cykelparadis. 

Hvor skal man bo i Lloseta?

Lloseta er et ideelt sted at snuppe et par overnatninger, her er ro og fred, alligevel tæt på byen Inca, og ligger i kort afstand fra andre seværdige landsbyer og ikke mindst Serra de Tramuntana. 

I Lloseta kan du vælge mellem et romantisk ophold på det kendte Cas Comte hotel beliggende i en historisk ejendom centralt i byen, eller et af de mere fredelige og autentiske landsteder, de såkaldte agroturismos.

Spa og luksus hotel i Lloseta by på Mallorca.

Cas Comte Suites & Spa

Booking.com
Ophold på stille agroturismo i Mallorcas bjerge tæt ved byen Lloseta.

Agroturismo Filicumis

Booking.com
Ophold på landsted i bjergene ved Lloseta på Mallorca i Spanien.

Agroturismo Finca Can Sec

Booking.com

Spisestederne i Lloseta

Den lokale madkultur i Lloseta består primært af solide grundingredienser fra lokalområdet. Der ligger nogle rigtig lækre restauranter i Lloseta, som vil forkæle smagsløgene, da man i byen er vandt til efterspørgsel på kvalitet.

I nabobyen Inca, vil du finde et bredt udvalg af restauranter, heriblandt Mallorcas berømte cellars, tidligere vinkældre lavet om til restauranter. Nogle af Mallorcas mest anerkendte kokke, holder til i Inca, blandt andet i den kendte Restaurant Can Ripoll.

I den gamle vinkælder på palæet Ca’n Ripoll i centrum af Inca serveres der traditionelle mallorcanske retter med et moderne touch, i de mest autentiske rammer. Jeg anbefaler andeconfit i portvino sauce. 

Shopping i Lloseta

Til trods for den beskedne størrelse af byen, finder du alligevel en håndfuld butikker i Lloseta. Dog er det ikke her du skal ud og ose nyt til klædeskabet eller boligen, men du finder de mest nødvendige ting.

Vil du på shoppingtur, så er du heldigvis stadig det rigtige sted. Nabobyen er Inca, Mallorcas tredjestørste by, beliggende blot 5 minutter fra Lloseta. Inca er kendt som en stor shoppingby, navnlig pga. de mange lædervarefabrikker i byen. Men i hjertet af Inca ligger der et væld af forskellige butikker, som er hyggelige at ose rundt i. Det er samtidig en kærkommen mulighed for at spise en frokost på én af byens mange lækre cellers.

Marked i Lloseta

Hver lørdag formiddag, kan du nyde et autentisk landbrugsmarked centralt i Llosetas små gader.

Desuden er der hver torsdag marked i centrum af Inca, faktisk Mallorcas største markedsplads, hvor du kan gøre en god handel, eller blot liste rundt mellem boderne og indtage den summende stemning af handlende.

Årlige Begivenheder i Lloseta

Som i andre byer på Mallorca – og i Spanien – betyder traditioner meget for indbyggerne i Lloseta. Her fejres højtiderne gennem året med byfester, processioner mm. Som turist er det nok primært den store håndværksmesse i juni, der er interessant at besøge, hvor du får et bedre indblik i mallorcinernes industri.

April

Pancaritat

Den første onsdag efter påske samles indbyggerne i Lloseta til en folkevandring ud til Cocó-oratoriet uden for byen. I gamle dage var det en tradition at man bragte den overskydende mad fra påsken med til en fællesspisning, hvor der var særlig messe.

Juni

Fira de Sabata i Artesania

I starten af juni fejrer Lloseta sine traditioner inden for håndværk og skomageri med en festival. Her kan du møde skomagere, håndværkere og firmaer fra hele Mallorca, der kommer for at fremvise deres fag og kunnen.

Der er typisk også flere kulturelle indslag, bla. danseopvisninger af traditionelle mallorcinske folkedanse, samt koncert med de mallorcinske xeremiers.

September

Festa de la Mare de Déu de Lloseta

Den første uge i september afholdes en større byfest i Lloseta til ære for byens skytshelgen, Jomfru Maria.

Gennem ugen arrangeres der en række sjove aktiviteter og kulturelle events, der gør festen interessant for alle aldre. Gaderne dekoreres med farvede bånd, der er konkurrencer, lege, udstillinger, marked, guidede ture og selvfølgelig masser af underholdning i form af traditionelle folkedanse og musikkoncerter.

Lidt af Llosetas historie

Området omkring Lloseta har været beboet af mennesker i mere end 3.000 år. Arkæologiske fund, heriblandt grotterne Covas des Corral del Porcs, beliggende på bakkerne over Lloseta, fortæller historier om livet på øen i den sene bronzealder.

Om romerne eller maurernes bosættelse omrking Lloseta ved man i virkeligheden ikke maget om. Dog kender man til maurernes dominans omkring Inca, blot få kilometer herfra, så det er ikke utænkeligt, at emiren eller juz’en, der styrede Inca også havde jurisdiktion over området her.

Efter den catalanske erobring af Mallorca i år 1229, skænkede Kong Jaime den 1. hele området for foden af Tramuntana bjergene, til enken af Guillem Ramon de Moncada – en adelsmand der var med til planlægningen af erobringen.

Enken valgte at dele området mellem tre riddere, der alle havde taget del i erobringen, området blev nu omdøbt til “Canarossa”. I 1578 blev Canarossa opdelt i tre godser, Lloseta, Pelai s’Estorell samt Son Pelai. I 1634 blev Miquel Ballester Togores udnævnt Greve af Ayamans og Baron af Lloseta . Greven brugte sin indkomst til at bygge Ayamans Paladset i byens centrum, samtidig købte han en større ejendom i centrum af Palma (nu hjem til Mallorca-museet).

Da greven døde, gjorde hans efterkommer det klart, hvad hans syn på lov og orden var, ved at opsætte galge på landsbyens torv til hængning af grove kriminelle. En gabestok blev ved samme lejlighed sat på torvet til afstraffelse af mindre kriminelle.

Op gennem 17, 18 og 1900-tallet, har Lloseta haft sin primære indtægtskilde i minearbejde, samt visse former for landbrug. I takt med Incas voldsomme ekspansion af sko og læderproduktion, åbnede dette op for nye jobmuligheder for indbyggerne i Lloseta. På samme måde, da vinproduktionen i Binissalem, stod i højeste valuta i Europa, blev der nye job til indbyggere i Lloseta.

I dag er Lloseta et udpræget landbrugssamfund, der stadig nyder godt af Incas og Binissalems vokseværk, som industriområder.

Lloseta er også et populært område, blandt andet for udenlandske huskøbere. Den unikke beliggenhed af byen, på grænsen mellem Mallorcas rurale landliv og de stedsegrønne smukke bjerge, i midten af øen, gør den særligt eftertragtet.

Ofte stillede spørgsmål

Lloseta ligger godt 35 km fra Palmas lufthavn.

En taxa fra lufthavnen vil koste omkring 45 euro og tage ca. 25-30 minutter.

Det ugentlige marked i Lloseta afholdes lørdag morgen/formiddag centralt i byen.

Vigtige telefonnumre

Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202

Offentlig transport

Buslinje: 311

Flere skønne rejsemål du skal opleve på Mallorca