Lige udenfor Alcúdias historiske gamle by, ligger ruinerne Pollentia, den første etablerede urbanisering på Mallorcas nordkyst, bygget af romerne.

De romerske ruiner af byen Pollentia i udkanten af Alcudia på Mallorca

Under udgravninger har man gjort store arkæologiske fund som f.eks. mønter, rekvisitter og skeletter, altsammen vidner om en velhavende by.Alle fund fra udgravningerne opbevares på Alcúdias monografiske museum, Museu Monograficó, der ligger inde i byen nær kirken.

Udgravningerne af Pollentia begyndte i 1920’erne og man er stadig ikke færdig, hvorfor primært fire områder af ruinerne er åbne for turister; bopælene, forum, teaterpladsen samt en nekropolis.

Beboelsesområdet

Beboelsesområdet er det første område du kommer forbi, når du træder ind i Pollentia. Én af de mest interessante udgravninger, har været udgravningen af ejendommen, Santa Anna de Can Costa. Denne ejendom har vist sig at have tilhørt prætoren, hvori man har gjort nogle meget spændende fund, bla. resterne af et bronze-hestehoved og mosaik med menneskefigurer og fugle, som nu opbevares på Mallorcas museum i Palma.

Et af rummene i ejendommen, har bla. vist et tidligt eksempel på gulvvarme, et såkaldt hypocaustum.

her ses udgravningerne af husstande i beboelsesomraadet fra Pollentia i Alcudia

Ruinerne fra udgravningerne af den romerske by og beboelsesomraade kaldet Pollentia ved Alcudia

Forum

Store dele af Pollentias store forum kan stadig ses, bla. i form af sokler fra statuer, ruiner af et tempel samt blokke af huse, hvor boder og værksteder har hørt til mellem de smalle gader.

Her ses udgravningerne af forum i Pollentia ved Alcudia

Her ses udgravningerne af et romersk tempel ved Forum i Pollentia ved AlcudiaNylige udgravninger har ledt til en større bygning i den østlige del af forummet, som menes at have været en markedsbygning (macellum). Ved siden af denne markedsbygning, er der fundet en flot mosaik tavle af sort og hvid marmor, som har tilhørt en betydningsfuld bygning, men er endnu ikke færdiganalyseret.

Her ses udgravningerne af den romerske markedsbygning i Pollentia ved AlcudiaEt andet interessant fund omkring forum, er et citadel, hvis formål har været at aflukke dele af byens kerne. En mur samt to tårne er indtil videre fundet.

Nekropolis (gravbladserne)

Her ses udgravningerne af en nekropolis gravplads fra den romerske by, Pollentia, ved Alcudia

Pollentias nekropolis blev opdaget i 1930, da arkæologerne, J. Llabrés og R. Isasi, gik igang med udgravningerne af en ejendom man kaldte, Can Fanals. Her fandt man resterne af en aflang bygning, som var blevet destrueret til grunden, hvilken man identificerede som en basilika.

Her ses en gravplads fra romertiden ved Pollentia ruinerne ved AlcudiaI forbindelse med disse udgravninger, kunne de endvidere dokumentere 38 gravpladser gravet ned i jorden, hvoraf 26 af disse var lagt på stribe og hvor nogle af dem krydsede bygningen. Senere, i 1942, blev 22 gravpladser mere fundet her, disse med gravskatte. Samtidig blev også ruinerne af en bygningskonstruktion fundet, som havde en polykromisk mosaik bygget ind i væggen. Igen mellem 1949 og 1950, blev hele 42 flere gravpladser fundet her.

 

Teaterpladsen

Her ses den romerske teaterplads ved udgravningerne af Pollentia i Alcudia

Teaterpladsen ligger bagerst i Pollentia, det tager faktisk omrking 10 minutter at gå derned fra indgangen, uden stop. Teaterpladsen har en imponerende diameter på 75 m og har kunne rumme ca. 1.000 siddende tilskuere.

Strukturen af teaterpladsen, er en semicirkulær cavea gravet ind i klippevæggen. Denne del er den bedst bevarede af teaterpladsen, og man kan tydeligt se hvordan den er inddelt i sektioner, såkaldte cunei, ved hjælp af trappegange. Siddepladser til prominente personer og præster er også bevaret, såkaldte proedria.

her ses udgravningerne af en cavea, en teaterplads fra romertiden ved Pollentia i AlcudiaDe første arkæologiske udgravninger foretaget omkring teaterpladser skete i 1800-tallet, hvor man identificerede stedet som netop et teater. Siden har diverse udgravningsprojekter foreslået forskellige oprindelsestidspunkter og brugsfunktioner, men i 1952 blev det slået fast, at teaterpladsen altså var fra romertiden og sandsynligvis konstrueret i det første århundrede e.Kr..

 

 

Hvis du vil se mere, kan du fortsætte ad stierne efter ruinerne til Oratorio de Santa Anna. En lille velbevaret kirke, der nyligt er blevet erklæret national kulturarv. Den er restaureret 4 gange, senest i 1980 og er kun åben for turister om morgenen, hyggelig og seværdig.

Pollentia-ruinerne er en seværdighed for såvel børn som voksne, en virkelig interessant aktivitet for hele familien. Er I på sommerferie ved  Port d’Alcúdias dejlige strande, kan I let tage ind til Alcúdia med bus eller bil og besøge ruinerne og de mange andre seværdigheder i Alcúdias historiske bydel.

Information:
Pollentia
Av. Príncep d’Espanya
07400 Alcúdia

Åbningstider & Entré ved Pollentia

Tirsdag – søndag 09:30 – 20:30
Entré 4 €

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

©2021 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?