Søg
Close this search box.

Arkæologiske udgravninger og forhistoriske levn på Mallorca

Arkæologiske udgravninger af forhistoriske bosættelser og levn, på øen Mallorca i Spanien.

I denne artikel

Hvorfor er Mallorcas forhistorie interessant?

Mallorcas centrale beliggenhed, midt i middelhavsbassinet, har gennem tiden gjort øen et strategisk punkt for både romere, fønikere og grækere. 

Historien om menneskelige bosættelser på Mallorca går faktisk helt tilbage til klokkebægerkulturen, i den tidlige bronzealder, som man har fundet levn fra i skovområderne omkring Valldemossa og Deià. 

Det er nok særligt balearernes talaiotkultur, der har interesse på Mallorca. Talaiotkulturen har sit navn efter det catalanske ord talaia, som oversættes til “udkig”, hvilken den har fået grundet de tårn-lignende megalitkonstruktioner der er udgravet omkring på øen.

Her på siden får du et overblik over nogle af de bedste og mest velbevarede arkæologiske udgravner på Mallorca, som er værd at besøge, hvis du vil stifte bekendskab med øens rige forhistorie. 

Ses Païsses

Ses Païsses er en flot udgravning af en større talaiotisk landsby, der ligger i udkanten af Artà. Det første syn der møder dig, er den enorme mur af megalitter, der med det samme fortæller dig at du er på ind i noget der engang var rigtig vigtigt. 

Rundt om i komplekset kan du opleve forskellige typer af talaioter, der 

Ses Païsses er en tidligere talaiotisk landsby, der har flere meget velbevarede megalitkonstruktioner stående fra Mallorcas talaiotkultur. Der gøres meget for at informere, ligesom der afholdes begivenheder på stedet, som gør besøget oplevelsesrigt. 

Læs mere

Pollentia

Fra talaiotkultur til romersk hovedstad, tager vi turen til Alcúdia på Mallorcas nordkyst. Her finder du Pollentia, eller Pollen-tia, som er ruinerne af den største romerske by på øen. 

Turen gennem Pollentias ruiner leder dig bl.a.  forbi det gamle forum, som var markedspladsen, begravelsespladserne, beboelsesområderne, samt det velbevarede amfiteater.

Pollentia var Mallorcas første hovedstad, da øen var besat af romerne. I dag kan du gå på opdagelse i ruinerne af byen, og lære om romernes tilværelse. 

Læs mere

Capocorb Vell

Mellem kystbyen Cala Pi og byen Llucmajor ligger udgravningerne af Capocorb Vell, en af Mallorcas største talaiotiske byer. Komplekset består af forskellige typer af talaioter, både cirkulære og kvadratiske, samt en række andre konstruktioner, der fortæller om livet i bronzealderens Mallorca.

Capocorb Vell er en interessant udgravning at besøge, da det var en af Mallorcas største talaiotiske landsbyer, og samtidig en af de bedst bevarede.

Læs mere

Son Fornés

Endnu en af Mallorcas bedst udgravede og bedst bevarede talaiotiske landsbyer, Son Fornés kan besøges i udkanten af byen Montuïri.

Son Forne´s bestod primært af cirkulære talaioter, der menes at have været over 22 meter høje, da landsbyen blev bygget, ca. 1100 f.Kr..

Infotavler fortæller dig om livet i landsbyen, samt om dens placering og om folket der boede her. 

Udgravningerne af den talaiotiske landsby Son Fornés er et strålende eksempel på livet i et mindre samfund midt på øen i Branzealderen.

Læs mere

Santuari de Son Corró

Santuari de Son Corró er ruinerne af et tidligere tempel fra Bronzealderen, hvor en landmand i slutningen af 1800-tallet fandt 3 tyrehoveder udført i bronze. Grundet templets placering, mellem flere andre levn fra den tid, menes det at have været et vigtigt samlingspunkt. 

Santuari de Son Corró ligger lige uden for landsbyen Costitx, i den centrale del af Mallorca. 

Santuari de Son Corró er et gammelt forhistorisk tempel, hvor der i slutningen af 1800-tallet blev fundet 3 tyrehoveder i bronze, som nu opbevares på Spaniens nationalmuseum.

Læs mere

S’Hospital Vell

Mellem Porto Cristo og Portocolom, på Mallorcas østkyst, ligger ruinerne af en forhistorisk landsby, én af Mallorcas ældste faktisk.

Conjunt Prehistoric s’Hospital Vell har flere forskellige bygningskonstruktioner, fra forskellige tidsaldre på øen. Således kan du komme med helt tilbage til før-talaiotkulturen, ca. 1700-1200 f.Kr., hvor man byggede de såkaldte skibsforme, da konstruktionerne var aflange med spidse ender. 

I ruinerne finder du også talaioter og gravpladser, alt sammen med til at vise vise vigtigheden af denne bosættelse.

Bosættelsen her er én af Mallorcas vigtigste, da den har været i virke gennem flere tusind år, med skiftende kulturer på Mallorca.

Læs mere

Populært lige nu

Forår i maj måned på Mallorca, Spanien. En bugt omgivet af smuk uspoleret natur.

Mallorca i maj

Mallorca i maj Billede: Muzykalne Podróże/Unsplash Inspiration og idéer til rejsen til Mallorca i maj måned Maj måned på Mallorca er starten på sommeren. Hotellerne

Læs mere »
Gruppe cykelryttere kører Mallorca 312 cykelløb på øen Mallorca i april.

Mallorca 312

Mallorca 312 er Europas største og hårdeste endagscykelløb, der finder sted i slutningen af april, hvor 8.000 cykelryttere tager udfordringen op.

Læs mere »
Yachts i Palma havn i april måned, på øen Mallorca i Spanien.

Mallorca i april

Mallorca i april Inspiration og idéer til rejsen til Mallorca i april måned Mallorca i april måned markerer åbningen af strand- og badebyerne på kysterne,

Læs mere »

Flere idéer til oplevelser på Mallorca