Søg
Close this search box.

Costitx

Costitx rejseguide til ophold og oplevelser

Costitx er en søvnig lille landsby beliggende i Mallorcas rurale es Pla region, i hjertet af øen. Costitx byder på en håndful seværdigheder og aktiviteter der spænder temmelig vidt, hvorfor langt de fleste besøgende kommer herfra med positive oplevelser.

I denne guide

Vælg Costitx for

Her ligger Costitx

costitx-mallorca-kort

Bedste overnatningssteder og opholdstilbud i Costitx

Du skal vælge et ophold i Costitx hvis du er tiltrukket af ægte landidyl, rurale landskaber så langt øjet rækker og alligevel være baseret indenfor rækkevidde af større byområder med adgang til skønne restauranter.

I Costitx bor du i finca eller villa, med egen swimmingpool, lækre faciliteter og fuldstændig isoleret for larm og biler.

Ønsker du mere opvartning på ferien, så er der tilmed mulighed for et autentisk ophold på en agroturismo, en producerende økologisk gård, hvor råvarerne bare har en helt anden smag.

Bondegårdsferie på agroturismo i Costitx på Mallorca.

Agroturismo Ses Illes

Booking.com
villa-pool-costitx-mallorca-stille

Villa Son Gancho

Booking.com
costitx-mallorca-finca-pool-bjerge-roligt

Finca S’Erissal de Costitx

Booking.com

Seværdigheder og udflugtsmål omkring Costitx

Glæd dig til at udforske Mallorca natur og forhistorie.

Santuari de Son Corró

I udkanten af Costitx finder du resterne af et ældgammelt tempel kendt som Santuari de Son Corró. Her blev tre tyrehoveder, støbt i bronze, fundet, som nu er udstillet på Spaniens nationalmuseum i Madrid. Costitx og Sencelles er hjemsted for en række forhistoriske bosættelser, så det er ikke utænkeligt at Son Corró har haft større betydning for livet på øen.

Besøg Santuari de Son Corró

Mallorca Planetarium

På en bakketop lige uden for Costitx by ligger Mallorcas eget planetarium og astrologiske observatorium, som kan besøges hver dag. Guidede ture og interaktive multimedia installationer lærer dig om vores solsystem og hvordan Mallorcas astrologiske observatorium bidrager med viden og arbejder sammen med andre observatorier i bla. Malagá og på Gran Canaria.

Besøg Mallorcas planetarium

Església Parroquial de la Natividad de Nuestra Señora

Costitx’ sognekirke står flot i hjertet af landsbyen, på den centrale torveplads. Kirken her står som et monument der har stor betydning for indbyggernes selvforståelse, idet den repræsenterer byens selvstændighed og frigørelse fra nabobyen, Sencelles. I præsteboligen bag kirken kan du desuden opleve en fin samling af barokke malerier af Jomfru Maria.

Capella de la Mare de Deu

Det lille kapel med figuren af Jomfru Maria indeni er et af de vigtigste monumenter i Costitx, i hvert fald hvis du spørger de troende. Legenden fortæller nemlig at denne figur blev fundet allerede i slutningen af 1300-tallet af en gruppe kordrenge, og blev opfattet som et tegn fra himlen. Stedet her blev det første sted for religiøse tjenester i Costitx.

Casa Arnau de Santacilla

Dette hus var det første der blev bygget i Costitx, og derfor har stor kulturel betydning. Navnet på bygningen er givet til ære for den lokale præst, Arnau de Santacilla, som krediteres konstruktionen af den store sognekirke.

Andre skønne aktiviteter i Costitx

Costitx er genialt beliggende centralt på Mallorca, hvilket giver dig optimale betingelser for at komme rundt.

Vandring

Der er masser af muligheder for at få gået nogle ture i den smukke rurale natur der omslutter Costitx.

Cykling: Nyd de udfordrende og smukke bjergveje

Costitx er et populært område for cykelturisme. De mange rolige landeveje der skær gennem de bakkede områder, går det sjovt at cykle her.

Spisestederne i Costitx

Der er ikke mange gourmetrestauranter i Costitx, tilgengæld en håndfuld små spisesteder og barer, der serverer egnsretter og lidt fastfood.

Søger du større madoplevelser i nærheden, skal du tage den korte tur til enten Inca, Sineu eller Santa Eugenia.

Marked i Costitx

Hver lørdag samles befolkningen i centrum af byen til markedsdag, som varer fra 8 morgen til 14 eftermiddag. Her kan du ose lidt lædervarer, smage på lokale vine, mandler og figner mens du nyder den gode stemning. På de cetrale pladser i byen, Plaza de la Iglesia og Plaça de la Mare de Déu, finder du et godt udbud af hyggelige fortovscaféer til en velfortjent forfriskning og et hvil.

Indkøb i Costitx

Det er svært at bruge penge på andet end snacks og dagligvarer i Costitx, her er meget sparsomt med butikker. Det er en typisk flække ude på landet, og folk her tager til Sineu og Inca og handler tøj og andet.

Årlige Begivenheder i Costitx

Alt efter hvornår på året du besøger Costitx, kan du også være heldig at ramme ind i en af byens fiestas, der afholdes hvert år. Den 16. og 17. januar fejres Sant Antoni, hvor der grilles pølser i gaderne og lokale dansegrupper underholder. Allerede den 20. januar er der igen fest i gaden i Costix, det er fejringen af Sant Sebastià også med bål, mad, dans og koncerter i gaderne. Festes Mare de Déu de Costitx fejres den første uge i september og Trobada de Pintors den første søndag i oktober. Alle byfester i Costitx er festlige og hyggelige at være med til, de lokale er glade for besøg og byder alle velkommen til at deltage i festlighederne.

 

Januar

Sant Antoni

Sant Antoni (Antonius den Hellige) er Mallorcas mest fejrede skytshelgen, da han er beskytter for husdyr. Særligt i landbrugssamfund som Costitx er dette en vigtig helgen. Den officielle dag for Sant Anotoni er den 17. januar, men aftenen før er det tradition at lyse byen op med bål, dans og musik. Typisk vil du kunne opleve typiske folkedanse og folk klædt ud som dæmoner der driller.

 

Sant Sebastiá

I Costitx fejres også en anden helgen, nemlig Sant Sebastiá (Sebastian). Igen lyses den lille landsby op med bål og festligheder, udendørs spisninger og traditionelle danse.

Maj

Fira Costitx en Flor

Hvis du vil opleve noget utroligt smukt og sanseligt, så skal du tage til Costitx den første weekend i maj, hvor den årlige blomstermesse afholdes. Hele den charmerende landsby dækkes og dekoreres i smukke farver og dufte, der appellerer til alle dine sanser. Til blomstermessen kan du også glæde dig til folkelig underholdning i form af traditionelle danseopvisninger og musik, der gør oplevelsen ekstra autentisk og smuk.

 

September

Festes de la Mare de Déu de Costitx

I midten af september fejrer Costitx Jomdru Maria, skytshelgen for landsbyen. Byen dekoreres i farver med bånd, og der arrangeres en lang række sjove og kulturelle events i løbet af en hel uge.

Et af højdepunkterne er de traditionelle correfocs (ildløb) gennem gaderne. Men der er masser af andre indslag at glæde sig til, f.eks. lege, konkurrencer, udstillinger, marked, optrædener mv.

Costitx' historie

Hele nitten arkæologiske fund er blevet gjort i Costitx, der alle vidner om bosættelser og samfundsdannelse helt tilbage fra før talaiotkulturen på øen. Blandt de mest imponerende fund er Santuari de Son Corró, Son Vispó og Turassot des Metge.

Udviklingen af ​​druer og kornhøst begyndte under den romerske periode – og  fortsatte under den mauriske dominans. Costitx var en del af den islamiske juz, et lokaldistrikt i Qanarusa (Canarrossa) sammen med Sencelles, Santa Eugènia, Santa Maria del Cami, Consell, Binissalem og Alaró. Det var beboet af Berber stammen af Zanata.

Lidt er kendt om den mauriske periode. De mest fremragende elementer er opdagelsen af ​​keramik, opførelsen af ​​springvand såsom Sa Sinia, der kan opleves i byen eller Pou de Castell d’Amos samt dyrkning af korn, grøntsager og husdyr. Den voksende produktion af hør, hamp, figner, johannesbrød, pærer og fåreavl, forvandlede dette område til et stort landbrugsmekka.

Kong Jaume I erobrede i 1229 Mallorca og skænkede hele Canarrossa til Gastó de Montcada, greve af Bearn, som var blandt de første i land ved bugten i Santa Ponca. Han gav senere gården Costitx til Arnau de Santacília og da biskoppen af Mallorca besluttede at Costitx skulle være hovedsæde i Canarrossa, begyndte Arnau de Santacília arbejdet på sognekirken i byen i 1236. Dog allerede i 1238 besluttede biskoppen af flytte hovedsædet til Sencelles, grundet kommunikationsproblemer med resten af Canarrossa.

Flytning af sognet og særligt sognekirken, var begyndelsen på en lang periode af spændinger mellem de to byer. I anden halvdel af det 17. århundrede underskrev byernes religiøse overhoveder dog et dokument, der betød at Costitxs 121 husstande havde ret til igen at få udført kirkelige tjenester som bryllupper, begravelser og gudstjenester. I 1695 påbegyndte man således genopbygningen af den gamle kirke til formålet.

I 1845, efter en lang årrække med tovtrækkeri, startede en underskriftindsamling mellem indbyggerne i Sencelles og Costitx, for uafhængighed af hinanden. I 1855 blev de nye kommunegrænser således inddelt og i 1558 underskrev Dronning Isabel II et dokument der bekendtgjorde kommunernes officielle uafhængighed af hinanden.

Costitx har alle dage været et landbrugssamfund, hvilket stadig er kommunens primære indtægtskilde. Vinlus og tørker har gennem tiden lært bønderne at dyrke mandler, figner og korn samt svine og fåreavl.

Navnet Costitx har sin oprindelse i det latinske ord Costaicium, som betyder ‘gården ved siden af bakken’. Senere blev den dog omdøbt Costiac og endeligt Costitx, som meners at komme fra den mozarabiske periode pga. den særlige -tx endelse.

Ofte Stillede Spørgsmål

Costitx er beliggende i hjertet af øen, omkring 35 km fra Palmas lufthavn. Transfertiden med bil eller taxa er omkring 30 minutter.

En taxa fra lufthavnen vil koste omkring 40-45 euro.

Hvis du foretrækker en mere komfortabel overførsel, så overvej en privat minibustransfer med aircondition. Se mere og book her

Det ugentlige marked i Costitx afholdes hver lørdag morgen, og starter omkring kl. 8.

Vigtige telefonnumre

Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202

Offentlig transport

Buslinje: 304