Montuïri ophold og guide

For nogle, vil det være svært at forestille sig ferie i Montuïri – for andre umuligt at forestille sig ferie udenfor. Montuïri skiller i den grad vandene mellem turister på Mallorca og er da også placeret herefter.

Montuïri har sit navn efter det tidligere arabiske distrikt ‘Muntuy’, som beskriver det meget bjergede landskab i denne del af Mallorca.

Byen er placereret på toppen af et af disse bjerge, hvilket giver dig en enestående udsigt over det rurale landskab, fra de små pastorale stenbelagte gader.
Montuïri rejse- og opholdsguide

Montûïri er bedst beskrevet som en stille landsby, her finder du de mest behovsafdækkende lokale forretninger – krydret med enkelte restauranter samt caféer som kaster lidt liv i gaderne.
I Montuïri er du langt fra befolkede turistresorts, lystbådehavne og børnefamilier – til gengæld tæt på det Mallorca, der gennem århundrede har skabt grundlag for mallorcinernes kultur, som den kendes i dag, med markeder, friske råvarer samt en enestående natur.
Montuïri har en stor del af sin charme fra dens placering på toppen af et lille bjerg. Denne placering kaster en fantastisk udsigt fra sig, som du kan indtage, mens du spadserer gennem Carrer Majors stenbelagte snævre gade og indtager den lokale atmosfære.
Som du snuser dig frem og tilbage i Montuïri, vil du opdage, at byen i virkeligheden ikke har ændret sig radikalt gennem de seneste par hundrede år. Byen og området er stadig præget af hovederhvervet, nemlig landbrug, hvilket ses i de mange møller i udkanten af byen samt gårdene omkring.
Indkvartering og ophold i Montuïri

Hoteller som du kender dem, finder du ikke i Montuïri – her følger det landlige tema med ud foran ethvert værelsesvindue. Indkvarteringsmulighederne i Montuïri består af smukke fincaer og private huse, som lejes ud. Fincaerne her har forskellige faciliteter, men fælles for dem er, at de alle tilbyder garanteret luksus afslapning.Booking.com

Montuïris historie

Montuïris historie går helt tilbage til 900 f.Kr., som flere arkæologiske fund i kommunen er beviser på.

Son Fornés er et af disse arkæologiske fund – en bosættelse fra talaiotkulturen på øen, med hele fire tårne og mure omkring disse. Son Fornés er blandt de største og mest velbevarede befæstede bosættelser, der resterer på Mallorca. I Montuïri by, kan du tage på Son Fornés museet og få alt at vide omkring dette spændende fund.

Omkring 123 f.Kr. invaderer romerne Mallorca, anført af Quintus Caecilius Metellus, en konsul fra Rom, som skulle bevise sit værd som militærmand. Romerne havde gennem århundrede, kæmpet mod byzantinere og fønikere om Mallorca. Romerne var de første til, at bygge og etablere et samfund hvor Montuïri ligger i dag og man mener ligelede, at de havde del i byens navn med betegnelsen ‘Montuarium’.

År 902 erobrer de berberiske maurer fra Nordafrika så Mallorca. Det var rent faktisk maurerne, der forvandlede det ellers relativt tørre område her, til et selvforsynende økosystem. De gravede brønde, byggede plantager på bakkesiderne og dyrkede vinstokke, mandler samt oliven. Mange af gårdene i kommunen bærer stadig navne med afstamning fra arabisk.

Araberne opdelte Mallorca i tolv forskellige distrikter, mellem forskellige emirer. Montuïri lå i distriktet ‘Muntuy’, som navnet på byen med sandsynlighed også er udsprunget af.

Den kristne eller catalanske erobring af Mallorca i december 1229, medførte at byen fik sit endelige navn. Montuïri blev skænket af Kong Jaume I (Jaume Erobreren), til Santa Eugènia, lederen af Tempelridderne, som igen skænkede området til greve Bernat de Sabadell.

Under hans tid, lykkedes det at lokke godt 500 nybyggere til området fra Catalonien og Roussillon, som på det tidspunkt var en del af Aragonien. De blev lokket med billige grunde og egne husdyr, hvilket for mange gav en helt ny plads i samfundet. I år 1300, udnævnte Kong Jaume II, Montuïri til at være ‘Pueblo Royale’ – kongelig landsby – og tillod dermed handel i byen ved et marked.

Tørker, plager og generelt strenge levevilkår, blev desværre for mange jordejere en hård kost. Dette medførte dårlig høst grundet uvidenhed på området og dermed dårlig omsætning og i sidste ende, kunne man ikke længere betale så meget i skatter til kongen. Kongen reagerede ved, at sætte skatterne op for bønderne for, at presse dem til at prøve hårdere.

De høje skatter for bønderne, førte til opstanden af ‘Broderskabet’. Broderskabet blev startet af Joanot Colom, en landmand fra Felanitx, for hvem det lykkedes at samle en hær på over 3.000 mand i 1521. Hæren drog mod nord og indtog den større by, Sa Pobla, hvis marsk blev omdannet til regulær krigszone i 1522, hvor Joanots tropper udkæmpede og tabte i kamp til de imperialistiske tropper sendt fra fastlandet.

Broderskabets hær var væsentligt reduceret efter kampen i november 1522, udenfor Sa Pobla. Joanot Colom førte sine mænd til Montuïri, hvorfra de skulle vente på forstærkninger, men i stedet mødt af imperialistiske tropper, der havde blokeret alle veje omkring dem på øen. Broderskabets hær måtte overgive sig for, at bevare livet, mens Joanot Colom og hans nærmeste ledere blev henrettet i Bellver slottet i Palma i 1523.

Der skulle gå flere hundrede år, før Montuïri igen kunne fungere som samfund. Faktisk først i 1700 tallet, begynder landmændene at kunne etablere sig igen og drive indkomstbringende landbrug.

I 1836 udbryder så første carlistkrig, hvor premierminister Juan Mendizabel, inddrager samtlige religiøse bygninger som sælges for, at skaffe penge til at støtte Dronning Isabell II. Mange bønder på Mallorca blev påvirket på den måde, at de måtte betale ekstra skatter.
Seværdigheder i Montuïri

Ærligt sagt, så er Montuïri bestemt ikke kendt for dens brede udvalg af seværdigheder, der kan fylde et kamera op. Dog skal byen og kommunen ej heller afskrives helt på dette område, blot henvendes til det rette publikum.
Seværdighederne i Montuïri er i høj grad præget af regionens historie, med forhistoriske udgravninger, templer samt arkitektur. Alene derfor, er Montuïri ikke et valg for en børnefamilie.

Alle omkringliggede udflugtsmål
Restauranter i Montuïri

Restauranterne i Montuïri er præget af de regionale traditioner indenfor kogekunst, alle med dejlige lokale råvarer. Madoplevelsen her, suppleres af de charmerende omgivelser og udsigt, hvilket i virkeligheden giver restauranterne en stjerne mere.
Es Pla regionen her i det indre Mallorca, er kendt for lækkert oksekød og kommer du hertil mellem forår og efterår, så snyd ikke dig selv for et stykke velsmagende kød direkte fra grillen.
Aktiviteter i Montuïri

Hvad gælder mulighederne for, at få gang i bentøjet og luft bag ørerne, har Montuïri kommune til gengæld et bredt repertoire af. Kombinationen mellem en flad grund og de mange bakker og bjerge, skaber et bølget landskab, som tilgodeser både vandrere, løbere samt cyklister.
Marked i Montuïri

Hver mandag mellem 8 – 13, mødes indbyggere fra hele kommunen på den lille Plaça Major, mellem kirken og rådhuset. Her handles der med lokale varer, som håndværk, frugt & grønt samt Mallorcas egen delikatesse Sobrassada.

Begivenheder i Montuïri

Flere gange årligt inviteres du til byfest i Montuïri, hvor folk kommer fra nær og fjern for, at samles om de festlige begivenheder der finder sted i byen. Allerede i januar, afholdes første fest i byen, hvor du kan møde dansende dæmoner og bål i gaderne, hvor der grilles pølser.
Den vigtigste begivenhed i Montuïri er dog Fira de sa Perdiu, som finder sted hvert år den første søndag i december. Gaderne i centrum af byen fyldes med boder, der sælger alt fra økologiske råvarer til håndværk og tøj. Her er også forskellige shows og messer med landbrugsudstyr.
Dog er Fira de sa Perdiu kendt for noget helt andet – en gammel tradition, som blev genoptaget i midten af 1980’erne, nemlig ‘agerhønekonkurrencen’. Hver deltager skal placere en agerhøne et så højt sted som muligt og få den til at synge, så den lokker større fugle til, som skal skydes. Konkurrencen kræver stor dedikation, disciplin og tålmodighed og er anset for, at være en vigtig del af lokalkulturen herude.

Hvor ligger Montuïri på Mallorca?
©2019 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?