Montuïri
Montuïri landsby er som et frilandsmuseum; de brostensbelagte gader, rustikke husfacader og gamle mølletårne minder alt sammen om en tid for længe siden, og som får dig til at falde ned.
Områderne omkring landsbyen er perfekte til forskellige aktiviteter såsom cykling og gåture, grundet det varierede terræn.
Endelig er Montuïri ved at udvikle sig til et populært rejsemål, da flere turister har fundet rigdommen ved at slippe væk fra de populære turistområder, væk fra stress og larm, og komme helt ned i gear her i de idylliske landlige omgivelser.
I denne guide
Vælg Montuïri for
Her ligger Montuïri
I Montuïri får du i fuldstændig ro og afsondrethed i luksusfaciliteter. Herude styrer du selv dagens tempo, du lejer en bil eller cykel, og planlægger selv hvordan ferien skal bruges, uden indblanding fra udefrakommende elementer.
Seværdighederne i Montuïri er i høj grad præget af regionens historie, med forhistoriske udgravninger, templer samt typisk mallorcinsk arkitektur.
I udkanten af Montuïri finder du udgravningerne af den tidligere talaiotisk landsby, Son Fornés. Talaiotkulturen var unik for de baleariske øer, og karakteriseret ved konstruktionen af tårne bygget af megalitter, som blev brugt til såvel samlinger som udkigstårne. Son Fornés er en af de bedste udgravninger fra Talaiotkulturen på Mallorca, og du får god information på info-tavlerne på stedet, der sætter dig ind i livet i landsbyen.
Besøg Son Fornés udgravningen
I den velbevarede gamle mølle, Molí d’en Fraret, finder du Montuïris arkæologiske museum, der udstiller og fortæller om den talaiotiske landsby, Son Fornés. På det arkæologiske museum kan du se frem til en masse artefakter og information om den spændende Talaiotkultur, der der var unik for de baleariske øer ca. 1.100 f.Kr..
Besøg det arkæologiske museum
På en bjerget Sant Miquel uden for Montuïri by finder du det lille kapel og tidligere eremitbolig, Bona Pau. Det fredfyldte og smukke sted nævnes allerede helt tilbage fra den catalanske erobring af øen, omkring 1229. I slutning af 1300-tallet bygges det første lille kapel heroppe. Gennem tiden har her både været et lille kloster og eremitbolig, før det igen vendte tilbage til blot at fungere som kapel. I dag er Puig de Sant Miquel et populært udflugtsmål for både vandrere, cyklister og andre der kommer for at nyde den velsignede udsigt over hele es Pla regionen fra bjergtoppen. Du finder også et cafeteria heroppe, så du kan nyde en forfriskning mens den smukke udsigt indtages.
I hjertet af Montuïri by finder du sognekirken, Sant Bartomeu. Kirken byder på en masse flotte gotiske og barokke detaljer i eksteriøret, og indenfor kan du nyde de smukke kunstværker, bla. et smukt galleri af malerier af Jaume Martorell, fra 1775. Trappen op til kirken kaldes ‘es Graons’, og har 12 trin, ligesom korsets vej.
Kongens brønd blev skabt allerede tilbage i det 14. århundrede, da Montuïri by blev ekspanderet. Ved siden af brønden står byens gamle offentlige lavoir (vaskehus), hvor du bla. kan se de bevarede cisterner.
Det økonomiske opsving i Montuïri fra slutningen af det 17. århundrede, førte til nye muligheder inden for produktion af korn, hvilket de mange gamle vindmøller vidner om. Disse smukke gamle møller står som vartegn for hele området, og det er faktisk næsten umuligt at forestille sig landskabet uden dem. Den mest interessante af dem er Molí d’en Fraret, en meget velholdt mølle, der også huser det arkæologiske museum Son Fornés landsby.
Der er masser af muligheder for at luft bag ørerne og gang i bentøjet i Montuïri. Beliggenheden i hjertet af Mallorcas flade es Pla region, åbner for eventyrer i både nord, syd, øst og vest.
Sletterne i denne del af Mallorca giver landskabet tilpas variation, med marker, bakker, grusveje, asfaltveje mm.
Én af de mere populære vandreture i området, er turen ud til ruinerne af den forhistoriske by, Son Fornés. Turen er dejlig let og afslappende, og alle kan være med her.
Er du til mere udfordring, så bestig bjerget Puig de Sant Miquel – altså ikke bogstavelig talt. Heroppe ligger det gamle middelalderkapel Bona Pau, samt en god restaurant, hvor du kan tanke energi med god smag. Panoramaudsigten heroppe er himmelsk, hvor fra du kan se ud over Mallorcas sletter.
På Finca Son Manera kan du node lækre SPA & Wellness behandlinger, ligesom du kan booke yogatimer. Her kan du koble af i smukke rolige rammer, mens din krop og sind renses.
Det er simpelthen så fedt at cykle omkring Montuïri, her er så mange veje og steder at cykle til.
Igen skal du cykle op til toppen af Puig de Sant Miquel-bjerget, for en fed og udfordrende tur hvor det flår i benene på vej op og kilder i maven på vej ned.
Men der er andre smukke og sjove steder at cykle ikke langt herfra. Også Den nærliggende bjergtop-helligdom Santuari de Bonany er et godt besøgsmål som cyklist.
Er du mere bare til de rolige utrafikerede landeveje, så så er der rigeligt med ture, der slår sløjfe omkring de mange nærliggende landsbyer.
Spisestederne i Montuïri er præget af de regionale traditioner inden for det mallorcinske køkken, hvor lokale råvarer spiller en central rolle. Forvent ikke avantgarde anretninger eller finere kogekunst, men velsmagende traditionelle anretninger.
Ærligt, så er her ikke meget at komme efter i forhold til store indkøb. Montuïri har enkelte butikker, apotek og et lille supermarked, men så er det også det.
Men om mandagen er der marked i byen, hvor du kan få fat i lokale specialiteter, oste, pølser, kød, sko, lædervarer, keramik, tøj mm..
Hver mandag morgen/formiddag afholder Montuïri sit ugentlige lokale marked. Markedet foregår langs hovedgaden i byen, hvor stande og boder byder på alverdens ting og sager. Markedet i Montuïri er et mere traditionelt marked, hvor friske landbrugsprodukter, håndværk og keramik dominerer.
Er du interesseret i den fuldendte markedsoplevelse, så tag til Sineu om onsdagen, hvor ét af Mallorcas største og mest populære markeder afholdes. Her kan du virkelig shoppe løs, og endda gøre en rigtig god handel. Samtidig får du mulighed for at snuse rundt i Sineus gamle gader, hvor der gemmer sig flere seværdigheder.
Læs om alle markederne på Mallorca her
Montuïri fejrer som så mange andre byer på Mallorca, sine traditioner flere gange årligt med byfester.
Februar
Rua Montuïrera
Gør dig klar til en kæmpe fest af parader, masser af farver og musik, når der er karneval i Montuïri. Den ellers søvnige gamle middelalderby forvandles til et stort party, hvor alle kan være med.
April
Påske
Påskesøndag er der stor procession i hjertet af byen med masser af festligheder.
Tirsdagen efter påske fejrer indbyggerne Dia del Puig (da. toppens dag), hvor en stor folkemasse vandrer sammen til den gamle eremitage uden for byen, Ermita de Mare de Déu de la Bona Pau.
Påsken er altid en god tid at besøge Mallorca på, her er masser af lokale festligheder der fremviser de lokale skikke og traditioner.
August
Festes de Sant Bartomeu
Fra midten af august fejrer Montuïri sin skytshelgen med en stor byfest der slutter den 24. august. I løbet af byfesten er der altid et væld af aktiviteter og kulturelle indslag, som gør det sjovt at deltage og kigge på.
Men særligt én ting er interessant ved Sant Bartomeu, nemlig dansegruppen els Cossiers. Els Cossiers består af 6 mænd, en dame og en dæmon, som danser 7 akter. Historien de fortæller går på, at dæmonen forsøger at lokke damen i unåde, men de heroiske mænd (cossiers) beskytter hende og eskorterer hende sikkert til kirken hvor hun kan bønfalde Kristus. Denne tradition stammer helt tilbage fra det 14. århundrede, og er én af de helt unikke for den mallorcinske kultur.
December
Fira de Sa Perdiu
På den første søndag i december fejrer Montuïri sin årlige agerhøne-festival.
Her kan du bla. opleve konkurrencer, opvisninger af hundetræning, stort traditionelt marked, folkedanse, musikoptrædener og gastronomiske oplevelser.
Agerhønejagt har gennem århundreder været en populær aktivitet på Mallorca.
Montûïri er bedst beskrevet som en stille landsby, her finder du de mest behovsafdækkende lokale forretninger – krydret med enkelte restauranter samt caféer som kaster lidt liv i gaderne.
I Montuïri er du langt fra befolkede turistresorts, lystbådehavne og børnefamilier – til gengæld tæt på det Mallorca, der gennem århundrede har skabt grundlag for mallorcinernes kultur, som den kendes i dag, med markeder, friske råvarer samt en enestående natur.
Montuïri har en stor del af sin charme fra dens placering på toppen af et lille bjerg. Denne placering kaster en fantastisk udsigt fra sig, som du kan indtage, mens du spadserer gennem Carrer Majors stenbelagte snævre gade og indtager den lokale atmosfære.
Som du snuser dig frem og tilbage i Montuïri, vil du opdage, at byen i virkeligheden ikke har ændret sig radikalt gennem de seneste par hundrede år. Byen og området er stadig præget af hovederhvervet, nemlig landbrug, hvilket ses i de mange møller i udkanten af byen samt gårdene omkring.
Montuïris historie går helt tilbage til 900 f.Kr., som flere arkæologiske fund i kommunen er beviser på.
Son Fornés er et af disse arkæologiske fund – en bosættelse fra talaiotkulturen på øen, med hele fire tårne og mure omkring disse. Son Fornés er blandt de største og mest velbevarede befæstede bosættelser, der resterer på Mallorca. I Montuïri by, kan du tage på Son Fornés museet og få alt at vide omkring dette spændende fund.
Omkring 123 f.Kr. invaderer romerne Mallorca, anført af Quintus Caecilius Metellus, en konsul fra Rom, som skulle bevise sit værd som militærmand. Romerne havde gennem århundrede, kæmpet mod byzantinere og fønikere om Mallorca. Romerne var de første til, at bygge og etablere et samfund hvor Montuïri ligger i dag og man mener ligelede, at de havde del i byens navn med betegnelsen ‘Montuarium’.
År 902 erobrer de berberiske maurer fra Nordafrika så Mallorca. Det var rent faktisk maurerne, der forvandlede det ellers relativt tørre område her, til et selvforsynende økosystem. De gravede brønde, byggede plantager på bakkesiderne og dyrkede vinstokke, mandler samt oliven. Mange af gårdene i kommunen bærer stadig navne med afstamning fra arabisk.
Araberne opdelte Mallorca i tolv forskellige distrikter, mellem forskellige emirer. Montuïri lå i distriktet ‘Muntuy’, som navnet på byen med sandsynlighed også er udsprunget af.
Den kristne eller catalanske erobring af Mallorca i december 1229, medførte at byen fik sit endelige navn. Montuïri blev skænket af Kong Jaume I (Jaume Erobreren), til Santa Eugènia, lederen af Tempelridderne, som igen skænkede området til greve Bernat de Sabadell.
Under hans tid, lykkedes det at lokke godt 500 nybyggere til området fra Catalonien og Roussillon, som på det tidspunkt var en del af Aragonien. De blev lokket med billige grunde og egne husdyr, hvilket for mange gav en helt ny plads i samfundet. I år 1300, udnævnte Kong Jaume II, Montuïri til at være ‘Pueblo Royale’ – kongelig landsby – og tillod dermed handel i byen ved et marked.
Tørker, plager og generelt strenge levevilkår, blev desværre for mange jordejere en hård kost. Dette medførte dårlig høst grundet uvidenhed på området og dermed dårlig omsætning og i sidste ende, kunne man ikke længere betale så meget i skatter til kongen. Kongen reagerede ved, at sætte skatterne op for bønderne for, at presse dem til at prøve hårdere.
De høje skatter for bønderne, førte til opstanden af ‘Broderskabet’. Broderskabet blev startet af Joanot Colom, en landmand fra Felanitx, for hvem det lykkedes at samle en hær på over 3.000 mand i 1521. Hæren drog mod nord og indtog den større by, Sa Pobla, hvis marsk blev omdannet til regulær krigszone i 1522, hvor Joanots tropper udkæmpede og tabte i kamp til de imperialistiske tropper sendt fra fastlandet.
Broderskabets hær var væsentligt reduceret efter kampen i november 1522, udenfor Sa Pobla. Joanot Colom førte sine mænd til Montuïri, hvorfra de skulle vente på forstærkninger, men i stedet mødt af imperialistiske tropper, der havde blokeret alle veje omkring dem på øen. Broderskabets hær måtte overgive sig for, at bevare livet, mens Joanot Colom og hans nærmeste ledere blev henrettet i Bellver slottet i Palma i 1523.
Der skulle gå flere hundrede år, før Montuïri igen kunne fungere som samfund. Faktisk først i 1700 tallet, begynder landmændene at kunne etablere sig igen og drive indkomstbringende landbrug.
I 1836 udbryder så første carlistkrig, hvor premierminister Juan Mendizabel, inddrager samtlige religiøse bygninger som sælges for, at skaffe penge til at støtte Dronning Isabell II. Mange bønder på Mallorca blev påvirket på den måde, at de måtte betale ekstra skatter.
Montuïri ligger godt 30 km fra Palmas lufthavn.
En taxa fra lufthavnen vil koste omkring 40 euro og tager ca. 25 minutter.
Hvis du foretrækker en mere komfortabel transport, så overvej en privat minibustransfer med aircondition. Se mere og book her
Det ugentlige marked i Montuïri afholdes mandag morgen/formiddag centralt i byen.
Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202
Buslinje: 403