Søg
Close this search box.

Poblat talaiòtic de Son Fornés

Talaiotisk bosættelse fra bonzealderen kendt som Son Fornes i udkanten af Montuiri på Mallorca.

Besøg den forhistoriske bosættelse og landsby kaldet Son Fornés i udkanten af Montuïri

Har du interesse i forhistoriske bosættelser, arkæologi eller kan lade dig fascinere af livet for 3.000 år siden, så er her en seværdighed du skal opleve på Mallorca.

Den talaiotiske by – Poblat talaiòtic de Son Fornés – er beliggende omkring 2,5 km nordvest for landsbyen, Montuïri. Den regnes for, at være blandt de vigtigste rester fra talaiot-kulturen på de baleariske øer.

Den første udgravning ved Son Fornés, fandt sted i 1975 – senere tre store udgravningsprojekter, det seneste i 2008. Med disse i alt fire udgravninger af Son Fornés, har det været muligt for arkæologer og etnologer, at kortlægge den samfundsmæssige udvikling i regionen Es Pla, over de seneste 2.000 år.

Udgravningerne har foruden viden om urbane udviklinger, samtidig vist, hvordan arkitekturen har ændret sig de første 1000 år f.Kr., for denne lille landsby. Vi kan opdele dette millennium i tre forskellige perioder; Talaiotalderen (850-550 f.Kr.), Post-talaiotalderen (550-250 f.Kr.) samt Klassisk-romertiden – kendt som ‘republikken’ i Rom (250-123 f.Kr.).

Fra talaiot-kulturen, ses tre cirkulære, massive stenkonstruktioner, som kendetegner fællesskabet og sammenholdet i en stamme. èn af disse tre, er blandt de største på Mallorca, med en diameter på 17 meter og en højde på over 4 meter.

Voldsomme ødelæggelser af denne landsby, skabte grundlag for en ny i post-talaiotalderen. Dette samfund var skabt større ulighed blandt de sociale relationer imellem. Seks boliger er dokumenteret, samt ‘genbrug’ af én af de tre gamle talaioter, som kan have fungeret som et tempel eller blot bolig for høvdingen eller stammens overhoved.

Fremme ved det første århundrede f.Kr., er Mallorca præget af gradvist intensiverende forbindelse mellem både den fønikiske civilisation – og samtidig af konsolideringen af den romerske.  Dette førte nye samfundskonstellationer med sig og endnu flere forskelle blandt menneskerne. Fra denne tid, har man dokumenteret hele 18 boliger, hvor mange af disse lige så vel, kunne have fungeret som smedje eller til andre håndværk.

Fra denne tid ses også, hvordan et tempel eller rådsted har fungeret i landsbyen.

Er du interesseret i at vide mere, komme på guidet tur og blive beriget med endnu mere viden – så kan jeg anbefale Museu Arqueològic de Son Fornés, i udkanten af den nærliggende Montuïri by. Museet har til huse i en gammel mølle.

Info

Mandag Døgnåben
Tirsdag Døgnåben
Onsdag Døgnåben
Torsdag Døgnåben
Fredag Døgnåben
Lørdag Døgnåben
Søndag Døgnåben

annonce

heldagstur-mallorca-bjerge-kyst-guidet-turister

Guidet heldagstur gennem Mallorcas smukkeste områder

Fra: 670 DKK

Hos GetYourGuide