Søg
Close this search box.

Artà

I denne guide

Vælg Artà for

Hvor ligger Artà?

Artà by markeret på kort over Mallorca.

Artà - Rejseguide til aktiviteter og ophold

Artà er nordøstkystens kulturelle højborg, og hjemsted for den smukke Serra de Llevant naturpark, der giver området en enorm alsidighed i forhold til oplevelser. Derudover er Artà Mallorcas eneste by hædret med ‘Slow City’ certificering.

Hvordan er Artà?

Artà er en lille hyggelig og rolig by, men indeholder meget historie, kultur og mange seværdigheder i denne genre.

Artà grænser op af andre populære og mere kendte turistområder, som Capdepera, Cala Ratjada og Son Servera, alle populære blandt særligt golfspillere.

Artà er Mallorcas eneste Slow City by, en certificering udstedet af den internationale organisation Cittaslow, der stiller en række af mere end 70 kriterier om bæredygtighed, økologiske råvarer, forurening mm., der bestemmer om en by kan certificeres.

Mallorca Pass

Kombiner seværdigheder og aktiviteter med Mallorca Pass, der giver adgang til 14 forskellige seværdigheder, bl.a. La Seu katedralen, Bellver og Palma Aquarium.

Aktiviteter og oplevelser omkring Artà

Hvad skal man opleve i Artà?

Artà har mange tilbud af forskellig karakter, både gallerier, mallorcansk arkitektur og seværdigheder. 

Sant Salvador

Artas største seværdighed er den befæstede kirke, Sant Salvador, der kroner byen fra sin placering på en bakketop højt over byens tage. Sant Salvador er bygget hvor en maurisk moske lå tilbage i middelalderen, altså lige der hvor byen blev grundlagt. Bestig de 180 trin og nyd en helt utrolig panoramaudsigt over området, mens du lader dig fascinere af den utrolige militærkonstruktion der omkranser kirken.

Den berømte pilgrimskirke Sant Salvador er Artàs mest ikoniske bygning, der står på toppen af den hellige bakke. Fra Sant Salvador kan du nyde de magiske panoramaudsyn over hele området, en stor oplevelse.

Ses Païsses

Ses Païsses er reuinerne af en tidligere talaiotisk landsby, en kultur der var unik for de baleariske øer. Talaiot oversættes bedst til ‘udkigspunkt’, et navn givet grundet de høje cylinderformede megalit-konstruktioner der kendetegner kulturen. Gå på opdagelse i fortiden og lad dig fascinere af oldtidens måde at leve på på Mallorca. Det er en fin oplevelse.

Ses Païsses er en af Mallorcas største og bedst bevarede talaiotiske landsbyer, der stammer tilbage fra omkring 1.100 f.Kr. Her får du en lærerig oplevelse, der sætter dig ind i livet på balearerne for over 3.000 år siden.

Ermita de Betlem

Tag med en tur op i Llevant-bjergene og besøg den lille eremitage og kirke, Ermita de Betlem. Ermita de Betlem er blandt de mest populære besøgsmål i Arta-området, og når du først står heroppe og kigger direkte ud over bjergskråningerne og ned på den azurblå kyststrækning, så forstår du hvorfor. Ermita de Betlem er en af de få eremitager der fortsat vedligeholdes af munke, hvilket er med til at gøre det til en endnu mere autentisk oplevelse af besøge stedet.

Ermita de Betlem er en af få religiøse steder, der drives udelukkende takket være frivillige munke. Den lille kirke ligger dybt i Llevant naturpark, og tilbyder fremragende udsigt over den smukke kyst for foden af bjergskråningerne.

Ca’n Epifani

Et af de mest fremragende eksempler på modernisme i Arta er uden tvivl Ca’n Epifani, der nu huser hotellet, Palacio de Sant Salvador. Palæet blev tegnet af ingen ringere end Antoni Gaudí, en personlig ven af den første ejer af ejendommen. Palæet kan betragtes fra gaden, men jeg kan godt anbefale en forfriskning i den smukke have eller på patioen.

Ca’n Epifani er en af Artàs smukkeste bygninger, udført i modernisme stil, og siges at være designet af en ung Gaudí. I dag holder Palacio de Sant Salvador til i palæet, men også en god restaurant. 

Església parroquial de la Transfiguració del Senyor

Den flotte sognekirke udført i nygotisk stil står for foden af Artas hellige bjerg, Sant Salvador. Kirken byder foruden sin flotte arkitektur også på en smuk altertavle af Kristi forklaring, som har lagt navn til kirken. Se også de to portaler, Portals de la Dones og Portal dels Homes, hhv. damernes og herrernes indgange.

Església de la Transfiguració del Senyor

Artás sognekirke står for foden af det hellige bjerg, under Sant Salvador. Det er en stor og smuk kirke, der er værd at træde ind i, hvis den er åben.

Monestir de Bellpuig

Bellpuig-klostret var den første kristne bygning der blev opført i området, umiddelbart efter den katalanske erobring af Mallorca, i 1231/32. Det var munke af Maria de Bellpuig de les Avellanes-klosteret der blev tildelt dette område, hvortil de medbragte en romersk skulptur af Jomfru Maria, som nu opbevares og tilbedes i Sant Salvador kirken.

Monestir de Bellpuig

Er du historie-buff, eller bare vil nyde en afslappende spadsertur, så tag forbi ruinerne af de gamle Bellpuig-kloster, der blev etableret som et af de første på øen.

Franciskaner-klostret

Artas franciskanerkloster er dedikeret til Sankt Anton af Padua, og ligger i byens østlige ende. Klosteret blev etableret i slutningen af 1700-tallet, og klostergangen er kategoriseret og fredet som nationalt monument.

Convent de Sant Antoni Padua

Franciskanerklosteret i Artà har én af øens smukkeste søjlegange i den indre gårdhave, som flere gange er nævnt i diverse bulletiner og guides.

Museu de regional de Artà

Kan du ikke få nok af lokalhistorie, og vil du vide mere om de utrolige Llevant-naturområde og livet her før vor tidsregning, så er et besøg på det regionale museum i Arta et must. Her finder du imponerende udstillinger af artefakter og forklaringer på, hvordan området har udviklet sig de sidste 3.000 år.

Artàs regionalmuseum

Artàs regionalmuseum byder på en masse interessante udstillinger, der fortæller om livet på øen fra forhistorisk tid, ligesom om den unikke natur der hersker på balearerne.

Den gamle jernbanestation

Når vi taler om rigmanden Rafal Balnes, kommer vi ikke uden om Artas tidligere jernbanestation. Bygningen blev nemlig etableret takket være donationer fra Blanes, som muliggjorde at Arta kunne blive forbundet til Mallorcas øvrige jernbanenetværk og dermed styrke industrialiseringen.

Artàs gamle togstation

I dag er der butik og turistkontor, men togstationen var engang en vigtig brik i Artàs velsmurte industri, der bragte stor velstand til området, som det ses i arkitekturen.

Can Rafal Blanes

Can Rafal Blanes tilhørte en af områdets på det tidspunkt mest velhavende mænd, Rafal Blanes. Blanes var endnu en succesfuld forretningsmand der vendte hjem fra Latinamerika og bosatte sig i skønne Arta. Bygningens facade er udført i eminent nyklassicistisk arkitektonisk stil, og skiller sig ud i Artas små gader.

Can Rafal Blanes

Can Rafal Blanes tilhørte én af Artàs ivrige entreprenører og iværksættere, der bl.a. var ansvarlig for at bringe en togforbindelse til byen.

Na Batlessa

Na Batlessa er et af de mest respektindgydende palæer i Arta, og bevidner den rigdom området besad i begyndelsen af det 20. århundrede, hvor flere succesfulde forretningsmænd vendte tilbage til Mallorca fra latinamerika og besatte sig i dette smukke område. I dag er Na Batlessa ejet af kommunen og huser byens bibliotek.

Na Batlessa

Den flotte bygning Na Betlessa er inspireret af modernisme, og tilhørte Artas elite. I dag kan du besøge biblioteket herinde.

Posada dels Olors

Posada dels Olors er en gammel herregård der blev etableret af den velhavende familie af samme navn, som et værested når de rejste. Siden 1900-tallet har Posada dels Olors været et plejehjem.

Posada dels Olors

Posada dels Olors er et flot eksempel på en tidligere kro eller opholdssted kaldet en posada, bygget i mallorcansk stil.

Torre de Albarca

Det gamle vagttårn overvåger kysten ved es Matzocs-bugten på øens nordlige side. Torre de Albarca blev oprindeligt bygget for at overvåge sundet mellem Mallorca og Menorca, da briterne havde besat Menorca.

Torre de Albarca

Et af Mallorcas bedst bevarede gamle vagttårne ved kysterne står i Llevant naturparken, ved Cala es Matzoc bugten.

Hvor skal man bo i Artà?

Artà har rigtig mange indkvarteringsmuligheder, det er udelukkende et spørgsmål om, hvad du synes vil være spændende eller interessant at prøve. Fælles for alle er, at i Artà er charme en del af pakken.

Boutique hotel Moragues i Arta by på Mallorca.

Hotel Ca’n Moragues

Booking.com
Overnatning på det romantiske hotel Palacio Sant Salvador i Arta by på Mallorca.

Hotel Palacio Sant Salvador

Booking.com
Luksushotel Canarosse med udsigt over bjergene i Arta på Mallorca.

Carrossa Hotel Spa Villas

Booking.com

Hvor skal man spise i Artà

Hvor er det så godt at spise i Artà? Mad er en stor del af Mallorcas kulturarv, og i Artà sættes særligt lokale råvarer i højsædet på byens spisesteder. 

Bar Parisien kan du nyde både morgenmad, frokost og aftensmad i deres boheme-stil vintage café, hvor der udelukkende bruges lokale råvarer handlet på markedet. Hvad jeg særligt godt kan lide her, er deres gårdhave omme bagved, hvor der altid er en dejlig afslappet stemning. 

Hotel Forn Nou er markedskøkkenet og sæsonens råvarer sat på spisekortet, hvor du kan vælge mellem en lang række lækre á la carte retter, eller en 5-retters tasting menu. Du kan sidde i den gamle celler, i spisesalen eller på balkonen med vidunderlig panoramaudsigt over Artà. 

Du finder faktisk et pænt udvalg af forskellige spisesteder i Artà, langt de fleste i charmerende rammer og med et godt menukort.

Hvornår er der marked i Artà

Hver tirsdag morgen kl. 8:00, åbner Artà gaderne op, for det ugentlige marked i byen. Det foregår centralt, på byens store torv.

På markedet kan du lade dine sanser forføre af et farverigt og aromatisk udvalg af frisk frugt, kød, fisk, blomster samt søde mandler og figner. Dette er en oplagt mulighed for, at få smagt på nogle af de mallorcinske lokaldelikatesser, bl.a. sobrassada-pølserne.

Mallorca er kendt som markedernes ø. Kun få steder i Spanien er byernes ugentlige markeder så velbesøgte set i forhold til indbyggertal. 

Årlige Begivenheder i Artà

April

Artalaiotica

Artalaiotica er en relativ ung begivenhed i Arta, der startede i 2017, men som har vokset sig mere populær år for år. Idéen bag eventet er at skabe opmærksomhed omkring Artas rige forhistorie, som i dag primært ses i den talaiotiske landsby Ses Païsses i udkanten af byen. Artalaiotica byder på en række sjove og interessante aktiviteter for alle aldre, f.eks. workshops, madsmagninger, teatralske opvisninger, musikoptrædener og guidede ture. Det her er en af de sjove events i Arta, som også er lærerige.

Fira del Peix

Fira del Peix er en festival eller messe dedikeret til fiskeriet i Arta, som afholdes i Colonia de Sant Pere på nordkysten. Formålet med festivalen er at mixe forskellige temaer, såsom gastronomi, kultur og miljø, så de besøgende får et andet billede af Arta-området. På festivalen arrangeres en række aktiviteter og events, i fiskeriet tegn.

Juni

Festes de Sant Pere

Den 29. juni fejres Sant Peter (Sankt Peter) i Colonia de Sant Pere, hvor han er skytshelgen. Programmet er fyldt med optrædener, lege, konkurrencer, fællesspisninger, fyrværkerishow, samt en parade af xeremier-spillere, (en mallorcinsk sækkepipe). Det plejer at være en hyggelig dag for både indbyggere og turister, som der gøres meget ud af.

Arta ølfestival

Hvis du er fan af craft beer, så skal du selvfølgelig med til Artas ølfestival, som løber af stablen i juni. Ølfestivalen løber over en weekend, og arrangeres af Malalts de Birra, en lokal gruppe af ølentusiaster. På festivalen kan du glæde dig til at smage hundredvis af craft beers, deltage i aktiviteter og events, samt nyde musikalske optrædener.

August

Festes de Sant Salvador

Indbyggerne i Arta fejrer deres skytshelgen i slutningen af august måned med en festival over en uge. Programmet er typisk pakket med sjov og kulturelle events og aktiviteter, der gør det sjovt for såvel indbyggere som turister at være med. Her kan du opleve marked, madsmagninger, workshops, udstillinger, parader, koncerter og danseoptræneder. Festivalen slutter med den traditionelle dans, Ball de Cisterna.

September

Fira Ramadera

Efterårsmessen i Arta er som regel et godt tidspunkt at lære om Mallorcas traditionsrige landbrug på. Her kan du se dyr, landbrugsmaskiner og et stort marked med lokale mallorcinske produkter.

Oktober

Fira Oportunitats

Når sæsonen officielt lukker på Mallorca i oktober måned, slår mange af butikkerne, særligt de sæsonåbne, sig sammen om at lave en tilbudsmesse. Her kan du gøre en særlig god handel på stærkt nedsatte varer.

December

Mercadet de Nadal de Colònia de Sant Pere

Julemarkedet i Colonia de Sant Pere er et hyggeligt lille et af slagsen, der er sat op omkring den lille kirke i byen.

 

Mercadet de Nadal de Ártà

Det officielle julemarked i Arta afholdes fra midten af december, og byder et væld af juleboder. Byen er smukt pyntet i julens farver, her dufter af jul og der er en skøn atmosfære.

Artàs historie

Artà er første gang nævnt i historiebøgerne under navnet “Yartân”, der kommer af det arabiske ord, Gertan, som betyder “have”. Ikke meget i Artà, er endnu kendt fra romernes besættelse af øen, dog menes det at borgen på bakken, er et levn fra denne tid.

Under den muslimske tid, da maurerne dominerede Mallorca, var Yartân et af de 12 distrikter på Mallorca, som var tildelt magtfulde mænd. Først efter den katalanske/aragonske generobring af øen i 1229, blev byen anlagt som den ses i dag.

Indtil omkring 1400 tallet var byen stadig kendt under navnet, Almundaina. Mellem det 16. og 18. århundrede, udviklede byen og området sig kraftigt i forhold til landbrug, indbyggere og håndværk.

Efter et voldsomt udbrud af vinpest i hele Europa i slutningen af 1800-tallet, begyndte man i starten af det 20. århundrede, at genopføre og restaurere byen og området atter igen. Her var en vigtig indtjeningskilde netop produktion af håndværk, såsom kurve og remedier lavet af bla. palmeblade. Samtidig opstod flere mindre landsbyer i distriktet, hvor lokale bønder slog sig ned.

I det 20. århundrede forbindes distriktets mange små landsbyer med veje, da man ser nødvendigheden i at være beredt på en indkomst fra turismen. Det har haft sine følger og konsekvenser for området, da mange bønder har måtte flytte til andre steder på øen og derved efterlade deres gårde. Regeringen opkøbte nemlig det store område “Parc Natural de la Península de Llevant”, for at erklære det fredet naturreservat.

Ofte stillede spørgsmål

Alaró ligger godt 70 km fra Palmas lufthavn.

Turen i bil eller taxi tager en lille time alt efter trafik, og koster ca. 100 euro.

Vigtige telefonnumre

Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202

Offentlig transport

Buslinje: 325, 411, 421

Flere skønne rejsemål du skal opleve på Mallorca