Søg
Close this search box.

Petra

Petra rejseguide og overnatningstilbud

Petra er på mange måder indbegrebet af en pastoral landsby, der er nemlig kun få steder på Mallorca der er så præget af religiøse fortællinger. Det var her i Petra, at den berømte lægbroder og præker, Junipero Serra kom fra, før han drog til Amerika og mistede livet under en mission. Han er senere kanoniseret i Washington. Flere af områdets seværdigheder knytter sig da også til historien om dette bysbarn, der er blevet synonym med Petra.

Men Petra er samtidig en utroligt charmerende lille by, så om du sætter pris på de mange fortællinger eller ej, så skal du stadig tage en tur hertil, hvor du kan glæde dig til en altid herlig stemning på byens centrale torv, de årlige fester samt ét af områdets bedste spisesteder.

I denne guide

Vælg Petra for

Her ligger Petra

Petra markeret på kort over Mallorca.

Bedste overnatningssteder og opholdstilbud i Petra

Petra er et fantastisk sted at overnatte, her får du ro og charme pakket ind i ægte landidyl. Herude kan du koble helt af i den larmende stilhed, hvor den rolige friske luft nærmest masserer dig. Nedenfor finder du de bedste overnatningssteder i Petra, to af dem er på agroturismos, altså aktive landsteder, hvor du i høj grad kommer tæt på den mallorcinske sjæl. Skal du blot bruge én enkelt nat i Petra, er det Casal Petra i hjertet af den pastorale landsby, du skal vælge.

Ferie på agroturismo roligt landsted i petra på Mallorca i Spanien.

Agroturismo Son Burgues

Booking.com
Gårdferie i stille område i Petra på Mallorca.

Agroturismo Son Sant Andreu

Booking.com
Lille stille hotel i byen Petra på mallorca i Spanien.

Casal de Petra

Booking.com

Seværdigheder og oplevelser omkring Petra

Der er masser at se og gøre i og omkring Petra, et område der med sikkerhed vil overraske dig positivt. Ikke nok med det, så har Petra også naboer, der værd at besøge for et ekstra kulturelt indspark.

SANTUARI DE BONANY

Beliggende på en bjergtop i 313 meters højde, finder du Santuari de Bonany. Kirken er emblematisk for hele det nærliggende område, og har gennem århundreder været et sted hvor bønder kom for at bede om regnvejr. Santuari de Bonany var også stedet hvor den kendte mallorcinske præker, Junipero Serra, gav sin sidste tale inden han drog til Californien og Mexico, hvor han mistede livet. Vandr af pilgrimsruten herop eller nyd turen på cykel eller i bil, og glæd dig til den velsignede panoramaudsigt over hele området.

Besøg Santuari de Bonany

Junipero Serras hus

Junipero Serra er et navn der er nærmest synonym med Petra. Den berømte franciskanske broder og præker, der blev dræbt i Californien og senere kanoniseret i Washington DC, blev født i dette hus i Petra by. Husmuseet udstiller en lang række af Serras personlige genstande, møbler og manuskripter, som giver et godt indblik i hans liv og fortæller hvor vigtig en skikkelse han har været for Petra.

Besøg husmuseet for Junipero Serra

Sognekirken Església de Sant Pere

Petras enorme sognekirke, Sant Pere, tårner højt over byens tage med sin gotiske stil og renæssance-kontraster. Kirkens størrelse vidner om, at Petra engang var et velhavende område med en stor og dedikeret menighed. Sognekirken var også stedet hvor Junipero Serra blev døbt.

Lige overfor kirkens gavl står byens præstegård. Læg mærke til den søde lille have med den buede stenmur og den lille ‘pagesa’ i midten. En pagesa er et ord for en bondepige.

Besøg Bodegas Miquel Oliver

Lige uden for Petra by finder du vingården Miquel Oliver, en traditionsrig vingård, der igen og igen formår at forny og forbedre sig. Vingården arrangerer masser af guidede ture og events, som er vildt populære blandt besøgende, fordi indehaverne er så engagerede i deres hverv. Kom og smag og lær, mens du tager de mange indtryk til dig i de smukke rammer.

Læs mere på Miquel Olivers hjemmeside

SANT BERNADÍ

I hjertet af Petra finder du det smukke gamle franciskanske kloster, Sant Bernadí, fra begyndelsen af det 17. århundrede. Det var i netop dette kloster at Junipero Serra havde sit daglige virke, og hvor han svor evig troskab til den franciskanske orden.

Ved siden af klostret står et monument til ære for Junipero Serra, med fire malerier der hver afbilleder en vigtig æra i hans liv.

Besøg Sant Bernadí

CASA DE LA VILA DE PETRA

Casa de la Vila (byens hus) er et offentligt kulturhus, som du kan stikke hovedet indenfor i, og se malerierne af Junipero Serra, samt andre malerier. Bygningen her blev oprindeligt opført som hospital i begyndelsen af 1500-tallet, hvilket viser hvor vigtigt et sted Petra har været. Du finder bygningen i Carrer de l’Hospitalet, med flag hængende fra facaden.

Andre skønne aktiviteter omkring Petra

Petra ligger skønt placeret mellem marker og sletter i Mallorcas centrale region es Pla. Den gode beliggenhed gør det let at nå andre besøgsmål til fods, på cykel og i bil, hvor masser af skønne aktiviteter venter.

Vandring i Petra

Én af de mest populære vandreture her i området, er op til helligdommen Santuari de Bonany, der ligger på toppen af det nærliggende bjerg Puig de Bonany. Turen herop er skøn, og kan klares af de fleste, takket være stier og veje. På toppen mødes du af en himmelsk panoramisk udsigt, hvor du kan se over hele øen.

En anden populær vandretur her i området, er at gå ad Ariany-Manacor vejen, hvor du krydser Petra-floden, der faktisk ebber ud i det smukke naturreservat Son Real mellem Ca’n Picafort og Son Serra de Marina på nordkysten. På denne tur oplever du en masse forskelligartet natur, og er samtidig nem at gennemføre.

Endelig vil jeg anbefale en tur op til nabobyen, Ariany, en dybt charmerende landsby som Petra, men beliggende på toppen af en bakke hvorfra du får nogle smukke panoramiske udsyn over es Pla. Turen hertil går langs marker med afgrøder og valmuer, meget smukt. Der kommer nogle hældninger, der giver turen lidt variation og stiller krav til bentøjet.

I Ariany kan du nyde en forfriskning på én af barerne på det centrale torv, før du går en runde i byen og ser den smukke Atotxa kirke og Mirador de sa Creu. På tilbagevejen passerer du den smukke gamle finca Son Gilbert samt den populære vingård Bodegas Miquel Oliver.

Cykling

Ligesom med vandrig, er cykling vanvittigt populært her i Petra, endda nok mere. Petra er fantastisk forbundet til resten af Mallorcas vejnet, takket være de mange tiltag foretaget af den balerariske regering, herunder asfalteringen af den lange landevej, Cami de Son Reixach.

Du skal naturligvis gøre dig selv en tjeneste og cykle til toppen af Puig de Bonany, til Santuari de Bonany helligdommen, som ligger i 400 meters højde. Opturen er strid, men nedturen er sjov, og udsigten er magisk.

I den nærliggende by Montuïri, ligger også et bjerg der er værd at cykel til toppen af, nemlig Puig de Sant Miquel, hvor der ligger en god restaurant på toppen af.

Mod nord har du Mallorcas eminente nordkappe og Alcúdiabugt, der strækker sig mere end 14 km, og tager dig forbi nogle skønne kyststrækninger med udsigt over det turkisblå vand.

Cykler du mod øst, kommer du ud til den gyldne østkyst, med sine mange små gyldne calas og klippede terræn. Her er der mulighed for mere kuperet terræn, der giver dejlig variation.

Der er masser af fede cykelruter at glæde sig til, både i det nærliggende område omkring Petra, men også på resten af Mallorca.

Spisestederne i Petra

Petra har et par gode spisesteder, bl.a. den gamle es Celler, der serverer traditionelle mallorcinske anretninger, i sine autentiske rammer i en kælder med hvælvet loft og stenvægge. Es Celler er et sted de lokale kommer, og søndag formiddag kan du regne med at skulle stå i kø i op mod en time for at få bord, særligt hvis du kommer efter kl. 1.

Omkring byens centrale torveplads finder du også et par udmærkede små barer der serverer velsmagende måltider og tapas.

Restaurant Es Celler i Petra by på Mallorca.
Es Celler de Petra

Indkøb i Petra

Der ligger ikke mange butikker i Petras små gader, men du finder dog det mest nødvendig, som apoteker og minisupermarkeder.

De fleste indbyggere her tager til den nærliggende by, Manacor, hvor der er et livligt butiksliv. Manacor er Mallorcas næststørste by, og her er der masser af forretninger at ose rundt i.

Marked i Petra

Petra har som mange andre landsbyer på Mallorca, sit eget marked en gang om ugen. Hver onsdag morgen fra kl. ca. 8:00, forvandles byens centrale torv til en markedsplads, hvor de lokale handler med frisk frugt, kød og lokalt produceret håndværk. Markedet i Petra er en strålende mulighed for at opleve det “ægte Mallorca” og dets traditioner.

 

Årlige Begivenheder i Petra

Apropos traditioner, så fejrer Petra flere gange årligt sine egne. Det sker som altid med stor entusiasme, hvor gaderne pyntes i farver, der hygges og underholdes.

Januar

Sant Antoni

I de fleste mallorcinske landsbyer, især dem i landdistrikterne, er Sant Antoni en vigtig helgen, da han er beskytter af husdyr. Om aftenen den 16. januar tændes bål overalt i landsbyen, og der danses til rytmerne af traditionelle mallorcinske melodier. Den 17. januar er den officielle dag for fejringen af Sant Antoni, hvor der gives velsignelser i kirken.

Marts / april

Påske

Påsken er altid et godt tidspunkt at besøge Mallorca, de fleste landsbyer gør meget for at markere denne tid med festlige begivenheder. I Petra finder en af de unikke begivenheder sted tirsdag efter påskedag, hvor der arrangeres en stor picnic for hele byen, hvor alle går fra byen til helligdommen Bonany.

Juli

Festes de Santa Praxedis

Santa Praxedis er skytshelgen for Petra, en romersk martyr fra det andet århundrede f.Kr. begravet i Priscillas katakomber. Hendes festdag er den 21. juli, men allerede i de to uger der leder op til denne dato afholder Petra sin traditionelle sommerfest, som kulminerer med fejringen af Santa Praxedis.
I løbet af disse to uger kan du nyde en bred vifte af sjove og interessante aktiviteter og begivenheder, såsom parader, traditionel mallorcinsk musik og danseforestillinger, lege, gastronomiske oplevelser, udstillinger og meget mere.

Gennem sommerfestlighederne, er der særligt to ting der er værd at opleve; sommerkarnevallen og Festa de ses Clovelles. Festa de ses Clovelles (skalle-fest) er en sjov og anderledes begivenhed, hvor en person klædt ud som Santa Praxedis stjæler nøglen til rådhuset fra en dæmon, overvinder en række udfordringer mens hun løber fra dæmonen gennem byen, til hun når rådhuset og befrier indbyggerne i Petra fra dæmonerne. Fra rådhusets balkon sprøjter hun vand og mandelskaller over alle indbyggerne der står nede på gaden, deraf navnet.

September

Fira de Petra

Hvert år, den tredje lørdag i september, fejrer Petra sig selv med en stor messe og marked. Gaderne i den charmerende landsby fyldes med boder og stande med alt hvad hjertet begærer, bl.a. tøj, kunsthåndværk, mad mm. Dagen efter, altså om søndagen, afholdes en traditionel parade til ære for Junipero Serra, byens kendte søn og missionær der blev dræbt i Californien.

Oktober

Mostra d’Art i Empresa a Petra

Den sidste søndag i oktober er dedikeret til handel og kunst, en unik kombination, der har resulteret i en messe afholdt i mere end 30 år i Petra. På messen kan du nyde udstillinger og salg af næsten alle slags produkter, såsom malerier, udstyr, biler, blomster, maskiner, boligindretning, mad, vin og meget meget mere. Dette kombineres med en blanding af street art, der giver de normalt så søvnige gader i Petra et levende ydre.

December

Festes de Nadal

Fra begyndelsen af december og langt ind i januar fejres Herrens fest i Petras gader. Der vil i løbet af måneden være alle mulige aktiviteter og julemarkeder, der spreder glæde i børn og voksnes hjerter.

Petras historie

Der har boet mennesker i området hvor Petra i dag ligger, gennem flere tusinde år. Området er et af de på Mallorca, hvor der er fundet absolut flest forhistoriske bosættelser og arkæologerne arbejder stadig. Nogle særligt spændende efterladenskaber er hulerne, de ses Cabanasses, ses Comunes Noves og de Son Monserrat. 

Dertil kommer nogle velbevarede talaioter som Son Homar, Termenor og es Castellots.

Endeligt findes der også ældgamle begravelsespladser som, Caves of Son Maimó, les restes des Bosc Vell samt es Cabanells Nous.

Navnet Petra kommer af det latinske ord for sten – man mener, at siden romerne var de første til at bygge huse med sten på Mallorca, må det være fra dem navnet er kommet.

Perta under arabisk styre
År 902 besætter de berberiske maurer Mallorca og opdeler øen i 12 individuelle distrikter mellem forskellige emirer. Petra kom under distriktet Yiynau-Bitra, der også indbefattede byer som Sineu, Santa Margalida, Santa Maria de Salut, Sant Joan, Ariañy og Vilafranca de Bonamy.

Efter reconquesta i Petra
Efter den catalanske erobring af Mallorca i 1229, anført af Kong Jaume I (Jaume Erobreren), blev distriktet nu delt mellem fire riddere; Burgues, Sant Joan, Sant Martí, Desbach og Sureda.

Ved skiftet til det 14. århundrede, tillod Kong Jaume II handel i Petra by og et marked kunne endelig etableres. Plager, tørker og dårlig høst gjorde dog livet svært for befolkningen, i det i forvejen tørre landskab. Dermed var levestandarten væsentlig under andre områder på Mallorca og derfor var det svært at tiltrække nye lodsejere, der kunne drive landbrug og dermed betale skatter. Der lyder et gammelt ordsprog blandt indbyggerne; ‘At djævelen overgav sig i Petra’. Ordsproget er symbol for, hvor hårdt man har måtte arbejde for at overleve i området.

Religion varemærker Petra
Forbedringer i landsbrugsteknikker op gennem det 16. og 17. århundrede betød, at Petra langsomt kunne vokse sig mere og mere velstående som samfund. Grundet byens voksende indkomster, kom større donationer også til kirken, den gamle Sankt Peter kirke blev revet ned i 1581, for at bygge en ny større kirke, som kunne rumme den voksende menighed.

I 1607 kom franciskaner-ordenen til Petra og godt 70 år senere, havde de både etableret kirke samt det smukke Convent de Sant Bernadi kloster i centrum af byen. I 1714 bliver en dreng ved navn Miquel Josep Serra født i Petra og tager sin religiøse uddannelse i Convent de Sant Bernadi klostret. Da han er 17 år gammel, er han klar til at tilslutte sig til- og vie sit liv til Franciskaner-ordenen – tager navnet Junipero.

Junipero Serras intellekt var ikke til at tage fejl af, han viste sig hurtigt som et fremragende medie for den religiøse orden. Han underviste på skoler allerede før, han havde færdiggjort sin egen doktorgrad i teologi. I 1749 drog Juniperos Serra til Mexico som frivillig missionær og senere til Californien, begge steder var han elsket og anerkendt som ordenens åndelige leder. Flere monumenter er rejst i hans minde, både i Californien og i Mexico.

Hvad der kommer let, går let – også i Petra
Slutningen af det 18. århundrede var begyndelsen på Mallorcas store vineventyr, hvor Petra som mange andre områder, nød godt af den store europæiske efterspørgsel. Særligt da den frygtede vinpest i form af vinlus (Phylloxera) bredte sig gennem Frankrig og Italien, kom Mallorcas vine i høj kurs. Ved slutningen af det 19. århundrede, kunne Mallorca desværre heller ikke længere undgå den frygtede vinpest, samtlige vinmarker måtte brændes ned og mange af øens store vinbønder emigrerede til Sydamerika for at starte på en frisk.

I dag kommer størstedelen af kommunens indkomst fra landbrug, vinproduktion samt byggearbejde.

De små retvinklede gader i byen, fører alle ind til Plaça Fray Junipero Serra – byens centrale torv. Her finder du en lille oase af åbenhed, midt i byens ellers meget tætbyggede gader. På Plaça Fray Junipero Serra, kan du nyde en forfriskning eller let anretning på den populære Can Sabont. Pladsen her har fået sit navn efter byens søn, den berømte missionær og franciskanske munk, fader Junipero Serra Ferrer, der tilbage i 1749 emigrerede som en af de første spanske munke til Mexico for at blive lektor og åndelig leder. På Plaça Fray Junipero Serra, ses et stort monument af fader Junipero Serra Ferrer, omringet af smukke palmetræer.

I stærk kontrast til Petras indre, meget tætbebyggede gader og stræder, er udkanten af byen ganske anderledes. Vejene bliver pludselig bredere, husene skifter markant karakter samt arkitektonisk stil og det hele ligner pludselig et typisk villakvarter i forstæderne.

Skinner solen, som den jo ofte gør, skifter kulissen radikalt og du er tæt på at bruge ordet ‘idyllisk’ med de flotte palmetræer der nærmest danner boulevarder. Er du på tur gennem Petras gader, kan det anbefales at slå et smut ned til gaden Carrer Francesc Torrens, hvor det første hus er en ombygget mølle, komplet renoveret i flot moderne stil.

Ofte Stillede Spørgsmål

Petra ligger godt 50 km fra Palmas lufthavn.

En taxa fra lufthavnen vil koste omkring 60 euro og tager ca. 35 minutter.

Hvis du foretrækker en mere komfortabel transport, så overvej en privat minibustransfer med aircondition. Se mere og book her

Det ugentlige marked i Petra afholdes onsdag morgen/formiddag centralt i byen.

Vigtige telefonnumre

Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202

Offentlig transport

Toglinje T3: Palma - Manacor