Manacor er både en by og en kommune på Mallorcas østkyst. I området ligger også turistbyen Porto Cristo, der vokser sig mere populær hvert år.

Manacor er særlig kendt for tre ting – grotter, marked og perler. Desuden også velkendt og anerkendt for deres møbelproduktion.

Selve Manacor by er måske ikke det oplagte sted at bosætte sig under sin ferie, men absolut værdig at besøge

 

 

Manacors historie

De første tegn på menneskelig beboelse i området Manacor går tilbage til 2000-1200 f.Kr. Det mest imponerende fra denne periode, er de kunstige grotter brugt som gravsteder, Cova de s’Homonet på Son Ribot og Mitja de ses Beies på Sa Sinia Nova. Man boede i de såkaldte navetas, en slags stenhuler som blev bygget i området. I dag kan du stadig se nogle af disse i Manacors område.

Oprindelsen af ​​byen Manacor går tilbage til de tider, før den islamiske dominans. De undersøiske fund af genstande fundet i Porto Cristo viser, at det engang var en romersk havn. Resterne af basilikaerne Sa Carrotja og Son Pereto beviser eksistensen af ​​veletablerede kristne samfund.

Efter den katalanske invasion af Jaume I af Aragonien, fik Nuño Sánchez overdraget Manacor området. Torre del Palau samt nogle adelsboliger og fæstninger som Torre de ses Puntes og Torre Dels Enagistes, er bevaret fra begyndelsen af ​​byplanlægning af Manacor. De to bygninger fungerer den dag i dag som historiske museer og er åbne for offentligheden.

Indtil det 19. århundrede var økonomien i Manacor baseret på landbrug i form af korn, vingårde og får, selvom også tekstil, fødevaresektoren samt keramik var ganske vigtigt.

Det 19. århundrede markerede begyndelsen på den forvandling, der vendte Manacor til hvad det er i dag. De industrielle aktiviteter dedikeret til udarbejdelsen af ​​landbrugsprodukter steg, vindmøller og et spiritus destilleri dukkede op. Fra anden halvdel af århundredet blev produktion af møbler en af ​​de grundlæggende og bærende økonomier i Manacor distriktet. Dyrkelse af vin fortsatte dog sammen med produktionen af keramiske artikler, mens landbruget stødtvis trådte tilbage.

I 1879 blev jernbanelinjen fra Inca til Manacor åbnet, hvilket skulle ses som en symbolik på den stigende industrielle produktion. I 1902 åbnede den første fabrik til fremstilling af kunstige perler. Nu var Manacor blevet det erhvervs og industrielle centrum i Llevant, altså hele det østlige Mallorca. I 1912 fik Manacor så endelig titlen af byen.

 

 

Ting at se i Manacor

Med en så lang historie, med så mange æraer – må der være oplevelser at hente i Manacor. En tur ned ad gaderne i Manacor, vil give dig dybt indblik i, hvordan hverdagen ser ud i et typisk spansk samfund. Gå en tur ned af Sa Bassa, den store handelsgade i centrum af byen, hvor de antikke bygninger omringer en markedsplads med butikker og boder, der holder Manacors indbyggere til fadet.

Et andet dejligt sted at opholde sig, er ved strandpromenaden ude ved Porto Cristo. I sommermånederne er strandpromenaden her centrum for en lang række traditionelle markeder, festivaler samt koncerter. Midt på promenaden sidder en havfrue ved navn, Sirena. Hendes historie minder meget om vores egen lille havfrue på langelinie, Sirena blev nemlig også ødelagt, men genskabt i 1988 i forbindelse med Porto Cristos 100 års jubilæum.

Manacorområdet er som bekendt, meget populært for sine mange spændende grotter og huler, i særdeleshed drypstenshulerne. I nærheden ligger såvel Dragegrotterne, Ártagrotterne og Hams-grotterne. Men der er mange andre grotter, der har en lang historie bag sig, som kan opleves på nært hold. Kom en tur med i Covas Blanques, lige ved siden af strandområdet i Porto Cristo, som fiskere i flere århundrede brugte som bosted. En nærværende oplevelse, hvor du virkelig mærker livet på Mallorca for flere hundrede år siden.

Torre del Serral del Falcons kan med en hurtig oversættelse, kaldes “Falkenes Tårn”. Tårnet blev bygget i 1577 som beskyttelses og udkigstårn, men under borgerkrigen, blev det delvist destrueret og senere genopbygget. Fantastiske blik over Middelhavet gør tårnet til en herlig attraktion.

På en rundtur i Manacor, kommer vi ikke udenom Església de Nostra Senyora Dolors. Manacors højeste bygning består af et majestætisk klokketårn, tilhørende denne imponerende kirke. Ikke alene er den stor, den er bygget oven på hele tre andre kirker, den første helt tilbage fra Mallorcas muslimske tid.

Hvis du har hørt om Mallorcaperler, så er det her hos Majórica de bliver fremstillet. En unik metode og opskrift har sikret, at perlerne kan fremstilles fuldstændig på samme vis, som østers gør det. Du kan nu komme med indenfor og opleve, hvordan denne process trin for trin følger naturens egen opskrift nøjagtigt. Her vil du selvfølgelig også få mulighed for at købe halskæder, øreringe og smykker med perler.

Overordnet set, er Manacor indbegrebet af en typisk større mallorcansk handelsby med rigeligt at se og opleve. En dagtur hertil er bestemt ikke spildt , men giver dig mulighed for at opleve en verden uden for masseturismen.

 

 

Spise i Manacor

Manacor er et oplagt valg, hvis du vil prøve typiske mallorcanske retter og delikatesser. Da Manacor ikke som sådan er et turistmål, er udvalget af restauranter møntet på lokalbefolkningen. Her får du traditionelle retter lavet af lokale råvarer, serveret med god betjening.

Selvom Manacor nu til dags er kendt som en indutriby, er mange gårde og landbrug opretholdt og fungerer i bedste velgående. Du har derfor en unik mulighed for, at prøve nogle af disse lokale delikatesser fra nærområdet, sammen med deres egne vine, der også produceres i distriktet.

En anbefaling skal falde til Restaurant Sa Fonda i midtbyen. Rolig og behagelig lokal atmosfære, næsten ingen turister. Maden er i særklasse og servicen i top.

 

©2019 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?