Søg
Close this search box.

Bunyola

I denne guide

Vælg Bunyola for

Hvor ligger Bunyola?

Bunyola by markeret på landkort over Mallorca.

Bunyola - Rejseguide til aktiviteter og ophold

Bunyola er et idyllisk og malerisk område i Tramuntana, dog alligevel ikke mere end 20 minutter fra Palma. Bunyola er kendetegnet ved sine smukke naturområde, historiske fincas, samt sin naturlige autenticitet.

Introduktion til Bunyola

Bunyola er en af de charmerende byer, du normalt vil se i blade, på postkort eller i rejseartikler, noget man ikke ser hver dag.

Selvom Bunyola oftest går unævnt forbi rejsebureauernes brochurer, er der stort set hele året rundt gang i caféerne omkring Sa Plaça. Dette er delvist takket være de mange cykelryttere, moutainbikere og vandrere, der nyder godt af Tramuntanabjergens vidunderlige natur, og som godt ved, at Bunyola er det perfekte sted at tage et hvil. Navnlig september, oktober, februar, marts, april og maj er der for alvor er gang i cykelturismen på Mallorca.

Mallorca Pass

Kombiner seværdigheder og aktiviteter med Mallorca Pass, der giver adgang til 14 forskellige seværdigheder, bl.a. La Seu katedralen, Bellver og Palma Aquarium.

Aktiviteter og oplevelser omkring Bunyola

Hvad skal man opleve i Bunyola?

Naturen og de smukke bjerge der omkredser Bunyola, er i virkeligheden den helt store seværdighed. Dette har adelige gennem tiden haft en særlig forkærlighed for – og nu har du chancen for, at opleve deres mægtige paladser her i Bunyola.

Raixa

Raixa er uden tvivl et af de mest imponerende arkitektoniske værker på Mallorca, som nu også er åbnet for besøg. Raixa tilhørte oprindeligt greven af Montenegro, som på en elegant måde fik inkluderet flere stilarter fra middelhavsregionen i arkitekturen og interiørdesignet. Raixa blev for alvor kendt da det lagde scene til en film om Agatha Cristies berømte detektiv, Hercule Poirot. Guidede ture i Raixa kan arrangeres, hvor du kan komme indenfor i en forunderlig verden af originalt interiør.

Raixa paladset i Bunyola på Mallorca, omsluttet af bjerge og smukke haver.

En mere historisk herregård findes næsten ikke på Mallorca eller i Spanien. Oplev denne tidligere adelsbolig og dens eventyrlige haver tæt på, mens du lærer om Mallorcas historie og natur på museet.

Læs mere

Jardins d’Alfabia

Jardins d’Alfabia (Alfabias haver) er en af Bunyolas store attraktioner. Disse sanselige botaniske haver er noget af det smukkeste du vil se, særligt hvis du er blomsterinteresseret. Her kan du nyde at slentre roligt gennem de hundredvis af sorter af middelhavsflora. Selve paladset kan du også glæde dig til at se. Det tilhørte en maurisk adelsmand eller general, og byder på et imponerende sammensurium af forskellige stilarter.

Den historiske ejendom Alfabia og dens smukke botaniske haver – de smukkeste og største på Mallorca – byder indenfor til en sanselig og storslået oplevelse, der både fortæller om Bunyola og om naturen på balearerne.

Læs mere

Veterantoget på Mallorca

En af de større turistattraktioner på Mallorca er uden tvivl veterantoget, der dagligt kører flere gange mellem Palma og Sóller, Gode nyheder, det stopper også ved togstationen i Bunyola. Turen er tager dig gennem nogle af Tramuntanas smukkeste egne, mens du lytter og mærker de gamle mahognivogne ruste og knirke, en autentisk og smuk oplevelse.

Det antikke veterantog er en stor oplevelse for store og små, en skøn rejse gennem de mægtige Tramuntana-bjerge. 

Læs mere

Son Amar dinner og show

Spænd selen og gør dig klar til et af de mest spektakulære shows du nogensinde har oplevet, når Son Amar slår dørene op for deres verdenskendte dinner & show. Aftenen starter ud med velkomstdrink og let underholdning. Herefter følger en lækker 3-retters menu, og så går det ellers løs med akrobatik, sang, dans, tryllerier og dyr på scenen de næste to timer.

Son Amar er Mallorcas største Dinner & Show, der slår dørene op for en forestilling i verdensklasse, et varieté af forskellige artister og numre. Gør dig klar til en magisk aften, med god mad, medrivende performances og gog stemning.

Església de Sant Mateu

Bunyolas sognekirke står midt i landsbyen foran Sa Placa, byens centrale torveplads. Kirken er dedikeret til og beskyttet af Matthæus, og byder bla. på et smukt barokt indgangsparti samt et væld af religiøse kunstværker udstillet i de gotiske kapeller indenfor.

Església de Sant Mateu er sognekirken på den centralce Sa Placa i hjertet af Buntola. Kommer du forbi når den er åben, bør du gå ind og kigge på de mange smukke skatte.

Fysiske aktiviteter du kan dyrke omkring Bunyola

Som sagt er naturen og bjergene det helt store trækplaster omkring Bunyola. Her er bare utallige muligheder for fysisk aktivitet og sport. Det er navnlig vandring og cykelisme der er populært heroppe, men også den smukke golfbane og kysterne åbner muligheder for mere sport og fysisk udfoldelse.

Vandring: Sanselige vandreture venter

Fra Bunyola kan du glæde dig til et væld af skønne vandreruter der fører omkring dybt i Tramuntanas forunderlige vilde natur, blandt fyrreskove og gamle ege. Et særligt populært vandremål er panoramaudsigtspunktet, Penyal d’Honor, beliggende i 802 meters højde. En anden populær vandrerute fra Bunyola er turen til Puig de Gubia, hvor du kan nyde et eminent udsyn over dalen og miniputhusene i bunden. I bjergene finder du masser af ældgamle monumenter, gamle arabiske vandingssystemer, ovne mv., der har står tilbage fra en svunden tid på Mallorca. En sidste nævneværdig rute går rundt om Orient, hvor du finder de naturlige vandfald, Salt des Freu.

Cykling: Nyd de udfordrende og smukke bjergveje

Tramuntana er voldsomt populært blandt cykelryttere, for det er simpelthen et af de bedste områder i Europa når det kommer til cykelsport. Heroppe kan du virkelig udfordre og presse dig selv, mens du indtager synet af de maleriske bjerge og kyster. Hundredvis af hårnålesving, stejle hældninger op og ned og snoede veje der klæber sig til klippeskråningerne både intimiderer og fascinerer – perfekt for en lidenskabelig cykelrytter.

Spil golf i Bunyola

En af Mallorcas smukkeste golfbaner ligger her i Bunyola, den 18-hullers Golf Son Termens. Her får du både masser af udfordring og enestående omgivelser.

Banen er en 5,598 meter par-70 bane, kendt for dens greens og tilstedeværelse af vild natur. 

Intelligent-designede baner omsluttet af smuk balearisk natur, gør Mallorcas golfbaner til eftertragtede destinationer for verdens mange golfspillere, både professionelle og amatører.

Oplev Tramuntana på hesteryg

I Bunyola finder du Club Hípico La Gubia,der arrangerer massevis af aktiviteter fra deres stalde og folde. Her kan du bla. komme med på ekskursion på hesteryg i de smukke bjerglandskaber, komme på rideskole eller prøve hesteterapi. Turen på hesteryg rundt i landskaberne er en særlig sanselig oplevelse, hvor samtlige af dine sanser stimuleres.

Hipico La Gubia

Club Hipico La Gubia arrangerer tur på hesteryg gennem Serra de Tramuntana, fra deres ranch i Bunyola. 

Se mere på Club Hipicos hjemmeside

Hvor skal man bo i Bunyola?

Der er mange fantastiske steder at overnatte i Bunyola, her er både hoteller, fincas, agroturismos og feriehuse. Bunyola er et oplagt sted at slappe godt af og/eller restituere efter en aktiv dag.

Romantisk agroturismo Alqueria Blanca, i byen Bunyola på øen Mallorca.

Agroturismo Es Quatre CantonsBooking.com

Hotel es Corte Vell Adults Only i byen Bunyola på Mallorca.

Casa S’ArgelaBooking.com

Udendørs arealer på Agroturismo sa Maniga, i byen Bunyola på Mallorca.

Agroturismo Es Quatre CantonsBooking.com

Spisestederne i Bunyola

Foruden den ene gallamiddag i Son Amar fincaen – som bør være reserveret – finder du et rimelig alsidigt udvalg af spisesteder i Bunyola. På byens restauranter serveres traditionelle mallorcinske anretninger, med præg af både middelhav og bjergenes frugtbare smag. Du kan forvente familiær og intim stemning samt højt serviceniveau i Bunyolas små restauranter.

Hvis du er til haute cuisine og fine dining, så tag den korte tur til landsbyen Es Capdellà, der ligger ca. 20 minutter fra Bunyola. På et gammelt slot og historisk ejendom ligger Michelin-restauranten Sa Clastra, der serverer smagsmenu og á la carte af kreative anretninger.

Shopping i Bunyola

Du finder ikke mange butikker i Bunyola, og dem der er er ærligt talt ikke spændende. Men frygt ej, hvis du elsker at ose rundt i lokale butikker, så er der rigeligt med muligheder i omegenen. Palma er blot 20 minutters kørsel herfra, et af Sydeuropas største shoppingmekkaer. 

Kører du længere vestpå, gennem bjergtunnellen, kommer du til smukke Sóller, hvor der venter et livligt butiksliv, særligt omkring den centrale hovedgade.

Marked i Bunyola

Hver lørdag er der markedsdag i Bunyola, hvor sanserne kan luftes i en parade af farverige frugter, dufte af lokale råvarer samt lokalt produceret håndværk.

Årlige begivenheder i Bunyola

Året rundt kan du opleve lokale fiestas i de mallorcinske landsbyer, Bunyola er ingen undtagelse. Flere gange årligt afholdes der byfest med musik og dans i gaderne, hvor de lokale spiser sammen.

Januar

Beneïdes de Sant Antoni

Ethvert landbrugssamfund med styr på traditionerne på Mallorca, fejrer Sant Antoni, skytshelgen for husdyr. Den 16. og 17. januar fejres Sant Anotni efter typiske mallorcinske skikke, med dansende dæmoner og bål i gaderne. Søndagen efter gør Bunyola kunsten efter, og afholder endnu en festdag med parader, musikalske optrædener og danse i gaderne.

Vigília de Sant Sebastià

Den 19. januar fejres Sant Sebastian i landsbyen Palmayola, der hører under Bunyola kommune. Her lyses den ellers søvnige landsby op med bål og traditionelle mallorcinske danseoptræneder.

Festa des Quarteró

Hvert år skiftes flere af de større herregårde i Bunyola til at arrangere en stor fælles frokost, med folkesans og typisk mallorcinsk musik.

April

Diumenge del Rams

Palmasøndag fejres med en større procession fra Sant Mateu kirken, sammen med en genopførsel af Via Crusis (korsets vej).

Diumenge de l’Angel

Englenes Søndag fejres søndagen efter påske. Dagen fejres med en gudstjeneste, fællesspisning og traditionelle danse, som afholdes på Alfabia-herregården.

Festes patronals de Sant Jordi

Den 23. april fejres Sant Jordi (Sankt Jørgen) i landsbyen Orient, hvor en serie af kulturelle festligheder løber af stablen. Dele af programmet omfatter bla. mallorcinske folkedanse, udstillinger, guidede ture og en gudstjeneste.

Juli

Festes de Santa Catalina Tomàs

Santa Catalina er den eneste romersk-katolske helgen født på Mallorca (Valldemossa), og hun fejres i flere landsbyer på øen. Den 28. juli kan du derfor opleve parader, koncerter og typiske mallorcinsk folkedanse.

August

Festes parroquials de la Mare de Déu de les Neus

Den første weekend i august fejres Vor Frue af Sne i Bunyola. Højdepunkter inkluderer en særlig gudstjeneste, samt koncerter opført af børnekor samt traditionelle danse på byens centrale torveplads.

Festes patronals de la Mare de Déu d’Agost

Den 15. august fejres Vor Frue af August i landsbyen Palmayola med et program af kulturelle events og aktiviteter. Du kan som regel opleve sportsbegivenheder, lege, workshops, aktiviteter særligt for bøn, optrædener, udstillinger og fyrværkerishow.

September

Festes Patronals de Sant Mateu

Den 21. september er det tid til at fejre byens skytshelgen, Sant Mateu (Matthæus). Dagen byder på et tætpakket program af optrædener, marked, workshops for børn, lege, sportsbegivenheder mv. Der er altid en herlig atmosfære, der tiltrækker både lokale og turister.

November

Fira de Santa Catalina

Santa Catalina-messen holdes den 24. november, en typisk landbrugsmesse og marked med økologiske lokale produkter, udstyr  og håndværk. Her kan også opleves forskellige optrædener med dans og musik.

Bunyolas historie

Bunyolas historie begynder helt tilbage til præhistorisk tid (ca. 2500 – 1400 f.Kr.), har Bunyola været bosat af mennesker. Adskillelige arkæologiske fund fra både bronze og jernalderen samt talaioterne Comasema og Alquera Blanca mellem Bunyola og Orient, er glimrende beviser på netop dette.

Mens vi ikke kender så meget til romernes bosættelse i Bunyola området, mener flere etnologer, at navnet kan udspringe af det latinske ord balneola, som oversættes til ‘lille bad’, mens andre hævder at navnet skal findes fra Vineola, som betyder ‘lille vingård’.

Flere vil dog forsvare, at navnet stammer tilbage fra den arabiske dominans på øen (ca. 902 – 1229), hvor navnet skulle komme af bunia, bunyân eller banya, der alle henviser til forskellige betydninger af ‘at konstruere med tør-sten eller kalk’. Efter den catalanske erobring i 1229, var Bunyola en del af Bunyûla-Mûsû territoriet, som også indbefattede de nuværende byer Esporles, Banyalbufar, Deía og Valldemossa.

Til trods for uoverensstemmelser i forhold til bynavnets oprindelse, er det dog ganske sikkert, at såvel romerne som araberne har haft stor indflydelse på den mallorcinske kultur og landbrug. Bunyola er et glimrende eksempel på hvordan man allerede dengang dyrkede oliven, vinstokke og appelsiner i Mallorcas frodige bjerge. Romerne fandt vejen til at ekstrahere olien fra oliven og dyrke vinstokke samt destillere vin fra de gærdede druer, mens araberne fandt vejen til de stadig anvendte vandingssystemer i området.

Araberne dyrkede videre på romernes vinstokke og selvom vin ikke indgik i arabernes kostvaner, gjorde rosiner i høj grad, oliven og citrusfrugter i høj grad. Blandt de flotteste og smukkeste eksempler på dyrkning, besøg Jardins d’ Alfabia i udkanten af Bunyola.

De følgende århundrede gik med opbygning af Bunyola, sikring af skov og naturområder samtidig med, at man skulle fortsætte landbrugsvirket. Byen voksede og i 1578 var Bunyola blandt Mallorcas 8 rigeste kommuner, mange jordejere havde gjort god forretning af de gunstige dyrkningsforhold og tjent godt på eksport.

Ofte Stillede Spørgsmål

Bunyola er et af de mest romantiske og rolige områder at bo i på Mallorca.

Her er de bedste overnatningsmuligheder i Bunyola:

  1. Agroturismo Alqueria Blanca
  2. Es Corte Vell – Adults Only
  3. Agroturisme Finca Sa Maniga

Bunyola ligger ved opstigningen til Tramuntana, omkring 25 km fra Palma lufthavn. Transfer med bil eller taxa tager omkring 20 minutter.

En taxa fra lufthavnen vil koste omkring 35 euro.

Hver lørdag morning/formiddag kan du tage på marked i Bunyola, på den centrale torveplads i byen.

Vigtige telefonnumre

Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202

Offentlig transport

Buslinje: 205, 303

Flere skønne rejsemål du skal opleve på Mallorca