Felanitx, ophold og guide

Som tilfældet er med mange andre landsbyer i de mallorcinske landdistrikter, er temaet i Felanitx på lignende vis rustikt. Kernen af bylivet foregår omkring den store Plaça Espanya samt Plaça de sa Font de Santa Margalida, hvor du finder et væld af lækre barer og spisesteder, samtidig ligger mange af byens butikker i dette område.

Indbyggerne i Felanitx er et stolt folkefærd, de har en lang historie bag sig med kæmpende patrioter og rigdom fra vinproduktion, derfor virker det heller ikke så underligt at de har tillagt sig deres egen betegnelse. Mændene i Felanitx er således kendt som ‘felanitxeris’ og kvinderne som ‘felanitxeras’.
Felanitx rejseguide

Gode Indkvartering og overnatningssteder i Felanitx

Tag på autentisk herregårdsferie i Felanitx

Indkvarteringen i Felanitx, består hovedsageligt af små petit-hoteller, B&B’s, samt små landejendomme og kroer. Men Felanitx er også et oplagt valg for en herregårdsferie, eller måske ferie ved vandet. Ser du, Felanitx er én af de større kommuner på Mallorca og dækker såvel over selve byen, men også over tusinder hektarer smuk land og den charmerende Porto Colom.

Tager du til Felanitx i sommermånederne, vil valget med stor sandsynlighed falde på Porto Colom, men efterår, vinter og forår, skal du overveje Mallorca på en måde, du ikke havde forestillet dig den før.

Herude mellem hundredvis af gamle møller, i den friske landluft, fyldes de mange gamle fincas og gårde med feriegæster der nyder godt af den gastronomiske kvalitet og de mange kultur og aktiviteter området byder på.Booking.com

Historien om Felanitx

Felanitx har siden forhistorisk tid, ca. 2000 f.Kr., været beboet af mennesker. Før den såkaldte talaiotkultur, byggede man og boede i huler, som blev gravet ind i bjergskråningerne, senere opdagede man hvordan man kunne bygge små huse af grene og mudder, mens man samtidig dyrkede afgrøder og opdrættede kvæg. Fra omkring 1700 f.Kr., har man fundet rester af såkaldte ‘navetes’ en særlig type stenhule anvendt til beboelse, disse går forud for talaiotkulturen.

Selve talaiotkulturen, som er kendetegnet ved de typisk runde stenbyggerier og tårne, talaioter, findes der ikke mange spor af i området omkring Felanitx. Dog er der fundet interessante udgravninger af befæstede bosættelser ved Es Velar de Son Herevet, nordvest for byen, samt ved den lille landsby, Ca’s Concos syd for Felanitx. Man mener, at allerede dengang, ca. 1000 f.Kr. har man haft behov for at gardere sig mod trusler fra søsiden.

Angreb fra byzantinere og fønikere fra henholdsvis Byzantin (nuværende Istanbul, Tyrkiet) og Karthago (nuværende Tunesien), udløste omkring 650 f.Kr. De Puniske Krige. På dette tidspunkt var romerne i færd med deres ekspansionskampagne syd for den italiske halvø, hvor Mallorca var et strategisk punkt. Der blev i alt kæmpet hele 3 puniske krige over en 500-årig periode.

123 f.Kr. påbegyndte den romerske konsul, Quintus Caecilius Metellus, sit livs store militære kampagne, nemlig den endelige erobring af de Baleariske øer. Efter godt tre års intens kamp, lykkedes det Quintus Caecilius Metellus’ tropper at besejre de fønikiske pirater, som romerne kaldte punere (heraf navnet ‘De Puniske Krige’). Efter erobringen af Mallorca, etablerede romerne således Palma samt Pollentia, i henholdsvis syd og nord. Quintus Caecilius Metellus fik efterfølgende tilnavnet Balearicus. 

Allerede under romernes herredømme på Mallorca (121 f.Kr. – 902), var stedet kendt under navnet ‘Fenalicius’, som bedst oversættes til ‘stedet der findes hø’. Det var dog maurerne, bedre kendt som berberstammerne fra Marokko og Algeriet, der etablerede de første gårde i området og samtidig gav den lille landsby navnet ‘Canabitx’, med den særlige -tx endelse, som menes at stamme fra den sene mauriske periode, mozaraberne.

Erobringen

I 1229 erobrede katalanerne Mallorca, anført af Kong Jaume I, da hæren gik i land ved Santa Ponça på sydvestkysten. Felanitx ligger helt modsat, på Mallorcas østlige side og blandt andet derfor tog det en ganske rum tid, inden kongens tropper var fremme og kunne tage slaget med maurerne. Det blev rent faktisk et af de sidste steder, som katalanerne kunne kalde deres og en endelig magt over Mallorca, for maurerne havde garderet sig suverænt med den imponerende fæstning på toppen af bakken, Santueri. 

Efter erobringen blev området skænket til Nunyo Sanç, greve af Rosselló i det nordlige Catalonien. Dog var det ikke før omkring år 1300, da Kong Jaume II gav tilladelse til handel i byen, at Felanitx fik sit endelige navn og en civilisation var en realitet.

Patriotens hjemstavn

I 1521 opstod en borgerkrig på Mallorca, udløst af spændinger mellem landmændene og styret på fastlandet, på grund af høje skatter. Joanot Colom, en jordejer fra Felanitx, samlede en modstandsgruppe der blev kendt som Broderskabet. Han kampagnerede i mange af de omkringliggende byer på Mallorcas østlige side, hvor det lykkedes ham at samle en hær på godt 3000 mand, som kunne kæmpe imod kongens soldater som var sendt til Mallorca for, at få styr på urolighederne der efterhånden var begyndt at brede sig. I november 1522 fandt slaget ved Sa Pobla sted, hvor Joanot Colom mistede over 2/3 af sin modstandsbevægelse i kamp mod kongens kamptrænede soldater – endeligt den 8. marts 1523 blev han fanget og slået ihjel.

Felanitxs selvforståelse dannes

Efter 300 år hvor Felanitx begyndte at forme sig for alvor som en handelsby og attraktivt boligområde, mødte man først for alvor i 1800 tallet en reel økonomisk optur. Sammen med byen Benissalem, der ligger mere centralt på Mallorca, nød Felanitx godt af den øgede efterspørgsel på vin fra nabolandene, grundet den berygtede vinlus-pest der hærgede store dele af Sydeuropa i anden halvdel af 1800 tallet. Felanitx blev særligt kendt blandt vinelskere for højkvalitets hvidvin, byens vinproduktion blev anset for så vigtig for Mallorca, at en jernbane mellem Palma og Felanitx blev anlagt.

Desværre kunne Mallorca heller ikke som først håbet, komme udenom pesten og enorme arealer med vinstokke måtte brændes til grunden. Dette havde effekt på øens landbrug og særligt vinbønderne i mange år efter, hvorfor mange familier emigrerede til blandt andet Sydamerika for at starte på en frisk.

I dag er Felanitx atter igen ved at vokse sig til en stærk økonomisk kommune, hjulpet af et solidt landbrug, god industri – og grundet den fine placering, turisme. Kommunen huser i alt omkring 20.000 indbyggere fordelt i byerne, Felanitx, Ca’s Concos des Cavaller, Es Carrixó, S’Horta, Portocolom, Son Valls, Son Mesquida, Son Negre og Son Prohens.
Seværdigheder og udflugtsmål i Felanitx

Felanitx er fyldt med skatte, de kræver blot, at du er indstillet på lidt gåture op ad bakkerne, eller har interesse for middelalderborge og klostre.
Særligt er Felanitx kendt for den imponerende gamle borg, Castell de Santuari, samt det berømte Santueri de Sant Salvador kloster – begge beliggende med fantastisk panoramaudsigt over hele Mallorcas østlige side, på bjergtoppe.

Inspiration til udflugter i nærheden
Restauranter og spisesteder i Felanitx

Restauranterne i Felanitx serverer en fin blanding af klassiske spanske retter og mallorcinske videreudviklinger af retterne. Særligt bør du prøve at spise oksekød i Felanitx, kødet fra området er kendt på Mallorca og i Katalonien.

Oksemørbrad med estragonsauce er kendt som en favorit hos både de lokale og hos besøgende i Felanitx, naturligvis serveret af et varmt og smilende personale i charmerende, rustikke omgivelser, hvor maden kan nydes i ro og mag.
Aktiviteterne du kan dyrke omkring Felanitx

Felanitx er et populært besøgsmål for rigtig mange sportsudøvere samt motionister, der kommer hertil for at nyde godt af naturens egne tilbud.
Aktiv ferie på Mallorca, bliver mere populært hvert år, netop på grund af områder som Felanitx, hvor vandreruter, landeveje, MTB ruter, golf- og tennisbaner er utallige. Desuden er du ikke mere end maksimalt 10-15 minutters kørsel fra vandet og Porto Colom.

Strande nær Felanitx

Kører du ud til kysten, mødes du af talrige små naturstrande, helt uspolerede, og i ro for vinde og larm. Af større strande i området, kan du bruge Cala Murada, lige syd for Porto Colom, der i sommermånederne er udstyret med beach bar,,livredder og solloungere. Nord for Porto Colom, finder du det nybyggede Cales de Mallorca, et familieorienteret turistresort, der byder på tre små fine strande. Kommer du i slutningen af september, mærker du intet til børnefamilier, men kan nyde det varme vejr endnu.
Marked i Felanitx

Hver søndag morgen kl. 8:00, åbner Felanitx op for det ugentlige marked i byen. Det foregår bag den store sognekirke, helt centralt i byen, på den dertil indrettede og reserverede plads. På markedet kan du lade dine sanser forføre af et farverigt og aromatisk udvalg af frisk frugt, kød, fisk, blomster samt søde mandler og figner.


Begivenheder og traditioner i Felanitx

Traditioner har en særlig plads i hjertet hos indbyggerne i kommunen, derfor er Felanitx også kendt som en by der fejrer sine traditioner med stil. De senere år har man arbejdet ekstra meget for, at involvere de unge i byen mere i festivalarbejdet og samtidig hjælpe med at promovere disse fester.

Santa Margalida er byens skytsengel og fejres hvert år den 20. juli, hvor indbyggerne samles allerede om eftermiddagen og en kæmpe parade kører gennem byen. Her kan du opleve én af Mallorcas helt egne traditioner, nemlig dæmonerne, som er kæmpe figurer der symboliserer livets finurligheder. Dæmonerne har været en fast del af Mallorcas festtraditioner siden ankomsten af kristendommen på øen. Ved festen vil du også opleve xeremiers, de mallorcinske sækkepiper, der spiller op til dans for de udklædte dansegrupper.

Fira de Sant Agustí er byens største og mest populære festival, den strækker sig over en hel uge, nemlig ugen op til den 28. august. Traditionen stammer tilbage fra klosteret Convent de Sant Agustí, hvor munkene fejrede den berømte teolog og filosof, Sant Agustí d’Hipona (Augustin af Hippo). Ugen forløber med musikkoncerter, boder samt diverse opvisninger udført af kunstnere fra hele øen. Ugens helt store højdepunkt er den 28. august, hvor et fascinerende ildløb starter ved Plaça de sa Font de Santa Margalida ca. 21:30.

Ved begge af ovennævnte fester, kan du opleve den berømte dansegruppe Els Cavallets. Dansegruppen bestående af 7 børn, hovedsageligt i alderen 10-14 år, optræder med hele syv forskellige danse til stor begejstring for festivalgæsterne. 6 af børnene danser rundt om den syvende, som forestiller en dame klædt i en lyserød dragt. De 6 bærer alle den samme dragt med hvide shorts, røde jakker og grønne hatte – desuden med en hestefigur om maven. Els Cavallets har eksisteret siden år 1603 og dansene bliver akkompagneret af xeremiers, fløjter samt trommer, alt imens en djævel render rundt og driller børnene i tilskuerflokken.

Forskellige byer på Mallorca fejrer deres helgener, skytsengle og andre højtider på hver deres facon og måde. Sant Joan Baptista (Johannes Døberen) f.eks. fejres i langt de fleste byer på Mallorca, mens Pollença og Felanitx fejrer Sant Joan Pelós i stedet henholdsvis den 17. juni (Pollença) samt 24. juni (Felanitx). Så er du i byen den 24. juni og ser en mand danse rundt i gaderne iført maske og rød kappe, så er han ikke gøgler, men derimod en del af en tradition, der har eksisteret i byen siden begyndelsen af 1700 tallet.

En sidste nævneværdig tradition i Felanitx må være Els Salers. Els Salers er en gruppe unge mænd i hvide skjorter og blå bukser, der vandrer gaderne tynde påske søndag, mens de synger, spiller og danser. Folk stiller påsketærter ud til dem om formiddagen, inden byen holder siesta.

©2019 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?