Søg
Close this search box.

Muro

I denne guide

Vælg Muro for

Hvor ligger Muro?

Muro på kort over Mallorca.

Muro - Rejseguide til aktiviteter og oplevelser

Muro er en by og kommune på Mallorcas nordkyst, der byder på både skøn natur, mallorcansk charme og nogle af Spaniens bedste strande.

Hvordan er Muro by?

Muro er nok bedst kendt for sine hvide sandstrande, som en del af den smukke Alcúdiabugt på Mallorcas nordkyst. Men Muro er skam langt mere end det, og i en tilbagetrukket position fra vandet, kan du få både landsbyidyl og badeferie i Muro.

Muro har, i modsætning til mange andre landsbyer på Mallorca, formået at bygge et mix af det moderne og det klassiske. Du får altså det bedste fra begge verdener i Muro, og byen bør være i dine overvejelser inden ferien bestilles.

Muro indeholder en overflod af rig kulturarv og kulturelle seværdigheder fra svundne tider. Samtidig har Muro hvad du måtte forvente af caféer, restauranter og butikker, der gør det muligt for besøgende at smage alle aspekter af det mallorcinske liv. Den fantastiske strand ved Playa de Muro, ligger blot 10 minutters kørsel fra centrum af byen, gennem de pastorale landskaber der giver området dets særlige karakter.

Mallorca Pass

Kombiner seværdigheder og aktiviteter med Mallorca Pass, der giver adgang til 14 forskellige seværdigheder, bl.a. La Seu katedralen, Bellver og Palma Aquarium.

Aktiviteter og oplevelser omkring Muro by

Hvad skal man se og opleve i Muro?

Du kan roligt gøre dig klar til at få en på opleveren. Muro ligger fantastisk placeret i forhold til at nå nogle kendte og særlige seværdigheder.

De nærliggende byer, Alcúdia, Campanet og Sa Pobla har et udvalg af seværdigheder, mens Muro selv byder på Mallorcas flotteste etnologiske museum samt nogle imponerende bygninger.

Det etnologiske museum

Det etnologiske museum i Muro giver et interessant indblik i livet på øen for flere hundreder år siden. Museet har hjemme i det flotte gamle palæ, Casa Alomar, og er en seværdighed for hele familien. Museet består af hele tre etager og en gårdhave, med udstillinger af møbler, redskaber, legetøj, smykker, dekorationer, køkkenudstyr og endda et apotek. I gårdhaven finder du smedjen og værkstedet.

Udstilling på etnologisk museum i byen Muro på øen Mallorca.

Muros etnologiske museum udstiller en masse spændende samlinger og objekter indhentet over årene, der viser hvordan livet på øen har set ud gennem tiden. 

Besøg sognekirken Sant Joan Baptista

Muros enorme sognekirke står flot på byens store torv, med sit adskilte klokketårn der giver den dens særlige udseende. Den flotte kirke er imponerende både indefra og udefra, absolut et kig værd.

Katolsk kirke i byen Muro på Mallorca dedikeret til Sant Joan Baptista.

Stenkors er et hyppigt syn i Mallorcas landsbyer. Tilbage i 1700-tallet blev de brugt som stationer for pilgrimme og som markeringer af bygrænser. 

Capella de la Sang

I Muros små gader finder du det lille kapel, la Sang. Kapellet blev oprindeligt opført takket være donationer fra en lokal præst, som ønskede at give de fattigste indbyggere et sted hvor de kunne mad og få lov at bede. Samtidig fungerede kapellet som et mødested for den lokale jury.

Lille kapel i en gade i byen Muro på Mallorca.

Capella de la Sang, også kendt som Blodkapellet, blev opført som et almissehus, hvor byens fattigste kunne få en bid mad.

Placa de Toros – La Monumental

I udkanten af byen ligger Muros gamle tyrefægtningsarena, La Monumental. Tyrefægtningsarenaen udskiller sig med sin typiske andalusiske arkitektur, med sine hvidpudsede ydermure og røde kontrastfarver. Tyrefægtning har været en stor del af den spanske kultur gennem århundreder, men er altså forbudt på Mallorca.

Ned lagt tyrefægterarena i byen Muro på øen Mallorca.

Muros gamle tyrefægtningsarena er helt unik, med sin andalusisk-inspirerede arkitektur. Arenaen bliver kun brugt ved festlige lejligheder – dog ikke til tyrefægtning.

S’Albufera naturreservat

I Muros nordlige del, næsten lige bag strandene i Playa de Mur, ligger et af Mallorcas største vådområder, s’Albufera. Her lever hundredvis af forskellige dyre -og plantearter i harmoni, og du kan komme helt tæt på via de skiltede ruter i området. Særligt fugleelskere kan glæde sig til en tur i s’Albufera, men området er så storslået at enhver der påskønner naturen vil synes om det her. S’Albufera er også et af Mallorcas største levesteder for ål, en spise der sættes særligt pris på på øen.

s'Albufera naturpark mellem Port de Alcudia og Playa de Muro på øen Mallorca.

S’Albufera er et af balearernes største og vigtigste vådområder, der er hjemsted for hundredvis af dyre- og plantearter, desuden en række trækfugle. 

Santa Anna klosteret

Størrelsen på Santa Anna klostret og klosterkirken viser tydeligt, hvor stor indflydelse religiøse ordener har haft i lokalsamfundene gennem tiden. Santa Anna blev bygget tilbage i 1584, af minimer-ordenen før denne blev uddrevet og opløst.

Kirke tilhørende klosteret Santa Anna, i byen Muro på øen Mallorca.

Santa Anna er et af blot tre gamle klostre bygget af minimerordenen på Mallorca. Klosteret er lukket, men kirken kan besøges.

Planlæg rejsen til Mallorca

Andre skønne aktiviteter omkring Muro

Der er masser af muligheder for fysiske og afslappende aktiviteter omkring Muro. Området ligger simpelthen så godt placeret mellem bjerge, marker og kyster, at næsten alt er muligt her.

Vandring omkring Muro

Som tidligere nævnt, er ét af de mest oplagte steder at gå ture her i området, i det naturskønne vådområde s’Albufera. Her er mere end 2.600 hk smuk natur at boltre sig i, hvor hundredvis af plante -og dyrearter lever. Der er fire ruter i s’Albufera, der tager dig rundt i reservatet, hver tager dig gennem forskellige miljøer.

Er du til “rigtig” vandring, med vandresko og lidt udstyr, så glæd dig til at møde halvøen/odden Aucanada, der stikker ud fra Port d’Alcúdia, ca. 10 km fra Muro. Her kan du vandre op i 400 meters højde, til ældgamle udkigsposter hvorfra du kan nyde panoramiske syn over kyster og bjerge. Du finder også den gamle eremitage, Ermita de la Victoria, heroppe, som er omdannet til hostel. Endelig kan du se frem til at vandre til den naturskønne bugt og strand Coll Baix, som kun kan nås ved at sejle eller vandre hertil. Coll Baix er i qua af sin isolerede beliggenhed kendt som én af de smukkeste strande på nordkappen af Mallorca.

Golf

Er du frisk på at spille op mod dit handicap, så er en tur på én af de to nærliggende golfbaner et godt bud på en halvdagsaktivitet. Nord for Muro, ved Port d’Alcúdia, finder du Golf de Alcanada, én af Mallorcas smukkeste golfbaner som ligger direkte ud til den azurblå kyst.

Lidt længere mod vest finder du den 9 hullers golfbane, Golf Pollenca, som er en populær bane, da alle kan være med og have det sjovt her.

Vil du have mere udfordring eller andre designs, så kan du glæde dig tover, at Mallorca tilbyder mere end 20 golfbaner at vælge mellem. Nogle af de sværeste ligger i Llucmajor og Palma-området, på øens sydkyst.

Cykling

Muro ligger smaddergodt placeret og forbundet til Mallorcas fantastiske vejnet. Cykelturismen er boomet voldsomt over de seneste 15 år, og der gøres meget for, at holde vejnettet intakt.

Mod nord kan du glæde dig til de fantastiske kyststrækninger, der tager dig forbi Playa de Muro, Pollenca, Alcúdia og Ca’n Picafort.

Mod øst bliver landskabet mere kuperet, som du kommer mod Serra de Llevant-bjergkæden.

Mod vest venter Mallorcas store attraktion for cyklister, Serra de Tramuntana. Tramuntana er fyldt med snoede bjergveje, hårnålesving og hældninger på op til 7%, som stiller krav til dit mindset og din fysik – på den fede måde. Særligt er turen ned til den smukke sa Calobra-bugt, en kendt og berygtet tur.

Men glæd dig også til den smukke Cap de formentor halvø, der stikker ud fra Pollenca. Cap de Formentor er kendt for sit terræn, uspolerede natur og sit smukke fyrtårn, der er ét af de mest besøgte og fotograferede i verden.

Tag på stranden i Playa de Muro

Mallorca er kendt og elsket for sine strande. Ja faktisk, så er strandene vel hele årsagen til at øen blev så populært et rejsemål i sin tid. I Playa de Muro, Muros kystby, ligger såmænd intet mindre end Mallorcas suverænt bedste strande. Her kan du glæde dig til mere end 4 km hvid sandstrand, med utroligt lavt og klart vand – og endda god plads

Hvor skal man bo i Muro?

Muro giver dig en eminent mulighed for at komme på landet, men alligevel ikke mere end godt 10 km fra Mallorcas bredeste strandstrækning i Alcúdiabugten.

Din finca- eller herregårdsferie i Muro, vil bestå rolige rurale omgivelser med smuk natur, frisk landluft, gode veje til f.eks. cykling samt en stor kulturarv.

Roligt hotel med tagterrasse og swimmingpool i Muro på Mallorca.

Can Ribera by ZafiroBooking.com

Finca hotel i stille omgivelser i Muro på Mallorca, Spanien.

Finca Sa Talaia Blanca

Booking.com
Feriehus i stille område i Muro på Mallorca i Spanien.

Villa Torradeta

Booking.com

Hvor er det godt at spise i Muro

Spisning i Muro foregår på en af byens mange hyggelige restauranter, Playa de Muro har selvfølgelig mere fastfood på menukortet, som området betjener flere charterturister.

I selve Muro skal du smage på en af de lokale delikatesser, nemlig marskålen. Ålene bliver fanget i det nærliggende s’Albufera vådområde, som byen deler med Sa Pobla og Alcúdia. Det kan i øvrigt varmt anbefales med en vandre eller cykeltur til S’Albufera naturreservatet, området er hjemsted for et væld af dyrearter og 2.600 hektarer skøn natur.

Shopping i Muro

Muro er en halvstor by, i hvert fald når vi taler om mallorcinske landsbyer. Du kan opdage meget på egen hånd ved, at spadsere gennem byens mange hyggelige gader og stræder, hvor Muro byder på et væld af spændende lokale butikker og caféer, som er et kig og stop værd på turen.

Kommer du her i september måned, kan du endda opleve byens store tilbudsmesse, hvor butikkerne sælger ud af restlagrene til voldsomt nedsatte priser.

Hvornår er der marked i Muro

Hver søndag afholdes det ugentlige marked i byen, hvor du i bedste sydlandske stil, kan prutte dig til gode priser på tøj, tasker, sko og souvenirs. Desuden en oplagt mulighed for at smage på lokalområdets lækre råvarer og nyde en glas friskpresset appelsinjuice i solen.

Årlige begivenheder i Muro

Alt efter hvilket tidspunkt på året du besøger Muro, har du mulighed for at opleve en af byens mange festivaler, der er fast tradition hvert år. Den 17. januar fejres Sant Antoni Abat, med en stor byfest hvor bål, musik, dans og udklædning er blandt højdepunkterne. Denne byfest fejres i øvrigt i samtlige landsbyer på Mallorca, festen i nabobyen Sa Pobla ville være en godt alternativ, da den er større og har mere på programmet.

Muros helt store fest, er hyldesten til Sant Joan Baptista, eller Johannes Døberen, den 24. juni. Festen afvikles med forskellige sportsaktiviteter, workshops, open air koncerter, madboder, dans samt diverse aktiviteter for de mindste – en festlig og fornøjelig oplevelse for alle aldre.

Januar

Sant Antoni

Fejringen af Sant Antoni er en begivenhed der fejres i stort set alle traditionelle landsbyer på Mallorca, da Sant Antoni er beskytter af husdyr. Den 16. januar kan du nyde bålene over hele Muro, sammen med opførelser af traditionelle mallorcinske danse og musik med xeremiers (sækkepiber). Dagen efter, den 17. januar, kan du nyde dyrenes velsignelser ved kirken. Dette er noget af et syn, da folk dukker op med deres kæledyr, der modtager velsignelser fra præsten.

Marts

Fira d’oportunitats a Muro

Hvis du er glad for at shoppe, aldrig går glip af et godt tilbud eller ren shopaholic, så er Mulighedernes Messe et must at deltage ved i Muro. Det er byrådet og købmandsforeningen, der hvert år arrangerer denne messe midt i marts. Messen er som et stort secondhand marked, hvor lokale købmænd og butikker tømmer deres lager og sælger det til meget nedsatte priser. Dette er en fantastisk mulighed for at få et par nye sko eller tilføje noget nyt til garderoben.

April

Fira de Sant Fransesc a Muro

Den første søndag efter påske har siden slutningen af 1800-tallet været dedikeret til husdyr, landbrug og handel i Muro. På denne messe kan du nyde forskellige udstillinger af husdyr og redskaber, samt et fantastisk marked, der sælger lokale produkter, kunsthåndværk osv. Det er en hyggelig og afslappende messe, der kan prale af de traditionelle værdier fra Mallorca.

Juni

Festes de Sant Joan Baptista

Hvert år i slutningen af juni byder byen Muro sommeren velkommen med en stor fest. Festlighederne varer i to uger, hvor byen er indrettet i smukke farver og stemningen er let og munter. Under festlighederne er der adskillige pragtfulde og sjove aktiviteter at opleve, såsom udstillinger, gastronomiske begivenheder, spil, sport, koncerter osv. Hvis du er på ferie i Playa de Muro på denne tid, bør du virkelig overveje et besøg i den gamle by.

Juli

Festes i fira nocturna de la Playa de Muro

I ugen mellem juli og august fejres de årlige strandfester i Playa de Muro. En uge med sjove aktiviteter for voksne og børn, samt koncerter og aften-markeder afholdes. Dette er en sjov begivenhed, der henvender sig til både lokale og turister, gå ikke glip af det.

August

Festes de ses Casetes des Capellans

I det lille nabolag ses Casetes des Capellans (Playa de Muro), fejrer man sin skytshelgen Sant Llorenç i august måned. Det sker normalt inden for de første fjorten dage af august, hvor man kan se frem til musikalske optrædener og fællesspisning med mere end tusinde mennesker, der spiser sammen i gaderne.

September

Fira d’oportunitats a Muro

Ligesom martsmessen er denne messe dedikeret til handel. Messen fejrer sæsonafslutningen, og derfor mødes alle lokale butikker på byens centrale torv for at sælge deres varer til nedsatte priser. Som navnet siger, er denne messe en god mulighed for at få et godt tilbud på forskellige produkter fra sko, tøj, smykker, udstyr, kunsthåndværk mm.

November

Fira de Tardor / Fira de sa Carabassa

Den anden søndag i november fejrer Muro efteråret med en stor messe. Traditionelt blev denne messe indledt for at forberede julemåneden, men siden 2007 har den været dedikeret til en af Muros vigtigste grøntsager, græskarret, hvorfor den har fået sit andet navn Fira de sa Carabassa (Græskarmessen) . Der er mange sjove arrangementer på denne dag, blandt andet græskarkonkurrencer og gastronomiske oplevelser med græskar. Græskarmessen er unik for Muro, gå ikke glip af den.

December

Festes i fira de Nadal

Fra midten af december kan du komme og fejre den hyggelige juletid i Muro på julemessen. Byens hovedtorv er omdannet til et julemarked, og der vil være en masse aktiviteter for børn.

Lidt af Muros historie

Der er tegn på menneskelig beboelse i Muro helt tilbage fra ca. 2500 år f.Kr. Dog er det først fra omkring det 13. århundrede, hvor katalaneren erobrer Mallorca, at Muro opstår som by i historiebøgerne. Rester fra tiden før den katalanske erobring, kan ses i fæstningsresterne Son Perera Vell, øst for Muro.

Navnet Muro stammer også fra den mauriske tid. Muro kommer af ordet muruh, som oversættes til ‘væg’ eller ‘mur’. Dette er ikke tilfældigt, for området omkring Muro er kendt for dets mange stenbrud og særlige sandsten. Når du kører ind i byen, kan du ved rundkørslen se statuen af en stenhugger, som tegn på at stenhuggeri og byggeri er en vigtig del af byens arv. Faktisk menes det, at stenhuggeri har været en del af byens industri siden 1500 tallet.

Muro har alle dage tilhørt en del af Mallorcas økonomiske elite. Romerne plantede vinmarker, kornafgrøder og hvede blev transporteret tilbage til Rom, i betydelige mængder. Maurerne startede dræning og tørring af de nærliggende moser og den dag i dag, er frugtbarheden af disse marker, frugtplantager og haver stadig en afgørende faktor i Muros landbrug. Udover veldyrkede marker og platager, var byen hjemsted for mange forretningsmænd og udlånere, hvilket var med til at styrke den økonomiske kapacitet for byen.

Op gennem det 14. århundrede stod byens borgere sammen om, at opbygge landsbyen som de fandt så kær. Den imponerende sognekirke Església Sant Joan Baptista, blev påbegyndt i denne periode – færdiggjort og velsignet omring år 1611. 

i 1584 blev klosteret Santa Anna ombygget til, at skulle huse Minims-ordenen og fungere som hovedbase for denne i byen. Klosteret findes stadig midt i byen på Plaça del Convent, men huser i dag Miquel Tortell Kommunale Musikskole. Der er også Sant Vicenc Ferrer klosteret på Incavejen, hvor indbyggerne stadig samles i store antal på påskedag, for at følge traditionen med at uddele brød til de fattige.

I dagens Muro har indtægtskilderne taget en radikal drejning. Op gennem 1970’erne gjorde nye landbrugsprocesser fra fastlandet det svært for mallorcinske bønder, at følge med teknologisk og prismæssigt. Stenhuggeri har stadig en vigtig rolle i byens industri, men som turismen har udviklet sig på hele Mallorca, har Playa de Muro givet anledning til at søge mod denne branche.

Playa de Muro overtager som indtægtskilde og gør Muro til en af Mallorcas mest populære solferie rejsedestinationer

Turisme er i dag Muros suverænt største indtægtskilde, med den udbyggede og ekstremt populære solferie destination, Playa de Muro som ligger langs den 14 km lange strand i Alcudiabugten. Alene i Playa de Muro finder du nu mere end 100 forskellige hoteller af høj standard. Det er netop den brede strand med lavt klart vand der har været med til at gøre Playa de Muro til en så poplær solferie destination for turister fra hele verden, særligt familier med mindre børn elsker Playa de Muro. Charterselskaberne var også hurtige til at bruge Playa de Muro til at sælge sommerferier og solferier til de mange lækre hoteller langs stranden.

Ofte stillede spørgsmål

Muro ligger godt 55 km fra Palmas lufthavn.

En taxa fra lufthavnen vil koste omkring 70 euro og tager ca. 40 minutter.

Det ugentlige marked i Muro afholdes søndag morgen/formiddag centralt i byen.

Playa de Muros strande ligger ca. 5 km fra Muros gamle bydel.

Vigtige telefonnumre

Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202

Offentlig transport

Buslinje: 302, 311, 312, 315, 324

Flere skønne rejsemål du skal opleve på Mallorca