Søg
Close this search box.

Sa Pobla

I denne guide

Vælg Sa Pobla for

Hvor ligger Sa Pobla?

Sa Pobla markeret på kort over Mallorca.

Sa Pobla - Rejseguide til aktiviteter og ophold

Sa Pobla er et typisk landbrugsområde i den nordlige del af Mallorca, endnu ikke påvirket af turisme, hvilket paradoksalt nok gør det eftertragtet for selv samme.

Hvordan er Sa Pobla?

Sa Pobla er et område, der endnu ikke er voldsomt præget af turisme, til trods for, at det ligger få kilometer fra populære rejsemål som Port d’Alcúdia og Playa de Muro, på Mallorcas nordlige kappe.

Sa Pobla er et oplagt rejsemål for dig, der søger et godt udgangspunkt for fysiske aktiviteter, beliggende i rolige omgivelser.

Mallorca Pass

Kombiner seværdigheder og aktiviteter med Mallorca Pass, der giver adgang til 14 forskellige seværdigheder, bl.a. La Seu katedralen, Bellver og Palma Aquarium.

Aktiviteter og oplevelser omkring Sa Pobla

Hvad skal man opleve i Sa Pobla?

Nu er du så kommet til Sa Pobla, et typisk landbrugssamfund på den nordlige del af Mallorca. Hvad skal du så opleve her?

På opdagelse i s’Albufera naturpark

Du kommer ikke udenom Mallorcas største og måske mest sanselige naturreservat, s’Albufera, som ligger på grænsen mellem Sa Pobla og Playa de Muro. Det 2.700 hk store vådområde byder på nogle helt fantastiske naturoplevelser, navnlig for fugleinteresserede, som kan glæde sig til stor mangfoldighed i arter.

I s’Albufera er der fire ruter, der fører omkring mellem åer, laguner og skovområder, som alle viser noget af den skønneste uspolerede baleariske natur.

S’Albufera er også kendt for sine ål, som er en delikatesse i Sa Pobla.

Mallorcas største vådområde s’Albufera er altid et besøg værd. Her emmer af balance og biodiversitet, bare et dejligt sted at slentre rundt.

Kultur på Ca’n Planes

Én af Sa Poblas største og mest populære seværdigheder, er det gamle bypalæ Ca’n Planes, som i dag huser et kunstmuseum.

Udstillingerne skiftes løbende, dog er nogle permanente, bl.a. den store antikke legetøjssamling på 1. sal. Udstillingsrummene i stueetagen er dedikerede til samtidskunst, primært af mallorcinske og andre baleariske kunstnere.

Can Planes er også vært for en række kulturelle begivenheder gennem året, og laver desuden mange arrangementer, heriblandt workshops, foredrag og demonstrationer.

Raixa er et af Mallorcas mest ikoniske ejendomme, en tidligere adelsbolig med utroligt smukke haver til. Raixa er omdannet til museum, som vil guide dig gennem den baleariske natur og historien om ejendommen.

På slentretur gennem Sa Poblas hyggelige gader

Sa Pobla er faktisk en rigtig hyggelig by at slentre gennem, og særligt fordi du vil opleve nogle rigtig flotte gamle bypalæer, som i høj grad fortæller historien om Sa Poblas udvikling og samfundets opbygning.

Nogle eksempler på imponerende civil arkitektur inkluderer kommuneskolen Escola Graduada, på Carrer Fadrins nr. 79, fra 1929, La Caixa på Carrer Asalto nr. 13, med sin smukt udsmykkede facade, samt Can Llaveta på Carrer Major nr. 82.

Endelig er der den centrale torveplads i hjertet af byen, hvor der som i alle spanske byer er en intens og varm atmosfære mellem de mange barer der samler turister og lokale. Her ligger også byens rådhus, som også byder på flot facadearkitektur og unikt klokketårn.

Sant Antoni sognekirke

Som i de fleste andre mallorcinske landsbyer, har sognekirken i Sa Pobla stor kulturel betydning for indbyggerne.

Kirken er opkaldt efter Antonius den Hellige, som i katolsk tro er skytshelgen for bl.a. husdyr og bønder. Af samme årsag er fejringen af Antonius den Hellige i Sa Pobla blevet en slags signaturfest på Mallorca. Fejringen sker den 16. og 17. januar hvert år, og er noget der tiltrækker folk fra fjern og nær. Læs mere under årlige begivenheder længere nede på siden.

Går du ind i kirken, kan du opleve et storslået interiør, samt et orgel skabt af den verdenskendte orgelmager Damià Caimari.

Vinsmagning på Celler Canyelles i Batle

I Sa Pobla kan du besøge en af Mallorcas mindste vinkældre, ikke desto mindre en rigtig god én. Celler Canyelles i Batles ligger i forbindelse med Agroturismo Son Simo, mellem Sa Pobla og Alcúdia, og producerer mærket Pecat.

Flere anerkendte sommelierer har gentagne gange komplimenteret vinen Sin, som er en signaturvin fra gården. 

På en guidet tur lærer du om processerne i forbindelse med produktion, samt om parring med mad, når du bevæger dig rundt i de autentiske rammer på gården.

En guidet rundvisning på Celler Canyelles i Batle er både lærerig og smagfuld.

Læs mere

Crestatx-kapellet

På strækningen mellem Sa Pobla og Alcúdia finder du et smukt gammelt kapel, kaldet Crestatx. Navnet kommer af området her, lige nord for Sa Pobla by, som var dét, Sa Pobla by udsprang af. Kapellet her blev oprindeligt bygget omkring 1360, men har løbende undergået renovationer.

Crestatx er i øvrigt et skønt og fredeligt lille område, der er værd at cykle eller vandre lidt rundt i.

Crestatx

Det gamle Crestatx kapel fra middelalderen, står et fredfyldt sted mellem skove og enge, et godt sted til en cykel- eller vandretur.

Sant Antoni sognekirke

Som i de fleste andre mallorcinske landsbyer, har sognekirken i Sa Pobla stor kulturel betydning for indbyggerne.

Kirken er opkaldt efter Antonius den Hellige, som i katolsk tro er skytshelgen for bl.a. husdyr og bønder. Af samme årsag er fejringen af Antonius den Hellige i Sa Pobla blevet en slags signaturfest på Mallorca. Fejringen sker den 16. og 17. januar hvert år, og er noget der tiltrækker folk fra fjern og nær. Læs mere under årlige begivenheder længere nede på siden.

Går du ind i kirken, kan du opleve et storslået interiør, samt et orgel skabt af den verdenskendte orgelmager Damià Caimari.

Andre aktiviteter du kan nyde i Sa Pobla

Besøg Cuevas de Campanet

Blot 5 minutters kørsel fra Sa pobla ligger den velkendte turistattraktion Cuevas de Campanet. Cuevas de Campanet er en række underjordiske drypstensgrotter, som er oplyst i smukt skær. Den 400 meter lange gang gennem grotterne, tager dig på en smuk og fascinerende vandretur gennem nogle af naturens mest forunderlige skabninger.

Et besøg dybt i de ældgamle kalkgrotter i Campanet, er en både lærerig og flot oplevelse. De guidede ture giver et godt indblik i Mallorcas geologi.

Tag på stranden

Du er blot få kilometer fra nogle af Europas bedste strande, her taler jeg om Port d’Alcúdia og Playa de Muro, der ligger lige nord for Sa Pobla.

Her bydes du på mere end 7 km blød sandstrand, med lavt krystalklart turkisblåt vand. Er du her i sommermånederne, finder du parasoller og solvogne til leje, ligesom alle tænkelige faciliteter og strandbarer.

Ved strandene kan du desuden glæde dig til et hav af sjove aktiviteter, som forskellige typer surfing, parasailing, jetski, paddleboards og snorkel.

Playa de Muro er bygget op om nogle af Spaniens bedste strande, der og støder sammen med de lækre sandstrande i Port d’Alcúdia.

Tag på golfbanen

Ca. 10 minutters kørsel fra Sa Pobla ligger Golf Pollenca, en 9-hullers skøn golfbane, med strålende udsigt over bugterne fra sin placering på bakkeskråningerne. Banen giver underholdning til både øvede og nybegyndere, og de to par-5 huller er faktisk de længste på Mallorca.

Er du en mere erfaren golfspiller, så skal du tage op til Port d’Alcúdia, hvor du finder Golf de Alcanada, en 18-hullers bane med god sværhedsgrad. Gold de Alcanada har flere gange været brugt til store turneringer, og tilbyder foruden en intelligent designet bane, også utroligt smukke udsyn over bugten.

Intelligent-designede baner omsluttet af smuk balearisk natur, gør Mallorcas golfbaner til eftertragtede destinationer for verdens mange golfspillere, både professionelle og amatører.

Cykling omkring Sa Pobla

Den nordlige del af Mallorca er nærmest cykelturismens epicenter, med det milde klima og de mange velholdte veje. Det er endda fra det nærliggende Playa de Muro, at Mallorcas længste cykelløb starter og slutter hvert år, Mallorca 312.

Fra Sa Pobla har du eminente forhold til landevejscykling, og du kan let nå nogle af Mallorcas mest emblematiske landskaber. Mod vest er du tæt på Serra de Tramuntana, Mallorcas længste bjergkæde og UNESCO verdensnarv. Her mødes du af utrolige udsigter, snoede bjergpas og stejle hårnålesving, et sandt paradis for cyklister der elsker udfordring og smuk natur.

Syd for Sa Pobla venter Mallorcas rurale landdistrikter, med marker, sletter og enge, delt af rolige landeveje med god plads til alle. Cykler du ind mod centrum af øen, finder du også nogle bjerge som er værd at tage turen op ad. Navnlig Santa Magdalena ved Inca, Sant Miquel ved Montuïri og Randa. På hver af de tre bjerge ligger en god restaurant, hvor du kan nyde en lækker frokost

Mildt klima, godt vejr og et fantastisk vejnet, så får man bare ikke bedre betingelser for en god cykelferie eller bare cykeltur. 

Vandring omkring Sa Pobla

Du kan glæde dig til at udforske et af Mallorcas mest emblematiske landbrugssamfund, og til at opdage de mange levn fra en svunden tid. Det er særligt de mange gamle vindmøller i området, der bevidner Sa Poblas status som et vigtigt landbrugscenter. Faktisk står der mere end 300 mølletårne indenfor kommunegrænsen, endda to rigtig flotte i selve byen; Molí de Ca’s Moliner og Molí d’en Cero.

Uden for bygrænserne finder du en række gamle herregårde, flere med afstamning helt tilbage fra middelalderen. Af særlig interesse er herregårdene Talapi, Son Ferragut og Son Sabater, som har haft betydelig indvirkning på lokalsamfundet i Sa Pobla.

Førnævnte s’Albufera naturpark er dog nok det mest oplagte besøgsmål for vandrere i Sa pobla. Her er fire skønne ruter, der tilsammen udgør mere end 40 km grussti, der bl.a. krydser 11 broer der går over det 300 meter netværk af åer samt en hovedkanal der leder vandet ind og ud af s’Albufera fra havet. Er du fugleinteresseret, kan du glæde dig til at møde over 200 forskellige arter. Her er desuden observationsposter, med kikkerter samt infotavler.

Jeg vil også lige nævne det nærliggende naturreservat Ses Fonts Ufanes, som ligger mellem Sa Pobla og Camapnet. Dette skovområde er særligt interessant at vandre i, grundet de hydrogeologiske installationer i skovbunden, der opsamler overskudsvand fra kraftige vandfald, og genbruger det til vanding. Ses Fonts Ufanes bruges ofte i uddannelsesøjemed for skoler og universiteter.

Hvor skal man bo i Sa Pobla?

Sa Pobla byder på stilhed, charme og autenticitet på sine mange overnatningssteder. Til trods for, at området ligger blot få km bag de enormt populære rejsemål Port d’Alcúdia og Playa de Muro, har Sa Pobla endnu ikke udviklet sig meget i forhold til turisme – og det er bl.a. her charmen ligger.

Roligt luksus hotel i Sa Pobla på øen Mallorca i naturskønne omgivelser.

The Lodge Mallorca

Booking.com
Stille hotel med autentisk interiør og charme i Sa Pobla by på øen Mallorca.

Flor de Mandarina

Booking.com
Hyggelig gårdhave med havemøbler ved ferievilla i byen Sa Pobla på Mallorca i Spanien.

Casa Familiar y Acogedora

Booking.com

Spisestederne i Sa Pobla

Som i mange andre mallorcinske byer, spiser man overvejende godt i Sa Pobla. Byen har en god blanding af traditionelle spanske tapasbarer, samt køkkener med lækre middelhavsspecialiteter.

Shopping i Sa Pobla

Sa Pobla har en pæn håndfuld butikker, både til de basale behov, men også en række tøjbutikker og indretningsbutikker, som du kan finde ny inspiration i.

Er du til mere shopping, så kan du med fordel besøge Alcúdia, lige nord for Sa Pobla, der byder på et godt shoppingliv, desuden to store ugentlige markeder fyldt med alverdens goder.

En smule syd for Sa Pobla ligger Inca, Mallorcas nok største producent af lædervarer, som foruden en masse læderoutlets, også byder på en stor mængde butikker i gaderne. Inca har desuden et kæmpe marked hver torsdag året rundt, som er værd at lægge vejen forbi.

Endelig kan du tage turen til Palma, hvor du kan glæde dig til en rig oplevelse, med butikker, spisesteder og seværdigheder.

Marked i Sa Pobla

Den ugentlige marked i Sa Pobla løber af stablen hver søndag formiddag, centralt i byen.

Sa Poblas marked er kendt for sit store udvalg af fødevarer og mallorcinske specialiteter, ligesom flere kokke kommer gerne her for at finde friske grøntsager.

Årlige begivenheder i Sa Pobla

Januar

Sant Antoni Abat

Fejringen af Sant Antoni (Antonius den Hellige) er den største byfest i Sa Pobla gennem året, og noget folk fra nær og fjern kommer for at deltage i.

Selve fejringen sker den 16. og 17. januar, men allerede i ugen op til er der masser af aktiviteter og events i Sa Poblas gader. Her kan du bl.a. opleve den særlige Ximbomba-trommer, det populære Sa Llego løb, samt heksenes aften.

Den 16. januar går det for alvor løs i byens gader. Om formiddagen sendes børn ud for at samle brænde ved den gamle Sa Llebre herregård, til de mange bål, der senere skal oplyse hele Sa Pobla.

Tidligt på aftenen slippes djævlene løs, som jager børnene rundt i gaderne med grene. Ved 8-tiden tændes bålene, og folk samles til en fælles messe ved kirken, hvor Sant Antoni hædres.

Efter messen er der parade med caparrots, store hoveder lavet af papmache, akkompagneret af Sa Poblas kommunale orkester. Efter paraden er det tid til det traditionsrige pyro-musical show, og her kommer der gang i den.

Efter showet ristes pølser, brød og andet kød på de store bål på det centrale torv ved rådhuset. Her serveres også de typiske espinagadas, med kål eller ål.

Den 17. januar, den officielle dag for fejringen af Antonius den Hellige, opleves en procession af en gylden Tau – et stort kors.

Ved aftentid sker der igen noget unikt, nemlig velsignelsen af folks husdyr. Om det er guldfisk, marsvin eller køer, så kommer folk med dem til præsten, som velsigner dem med vievand. Antonius den Hellige er nemlig skytshelgen for husdyr og bønder.

Mostra Gastronòmica de l’Anguila

I løbet af ugen op til Sant Anotni Abat (16. og 17. januar), fejres også den årlige åle-festival i Sa Pobla. Ålen er særligt elsket her i byen, takket være de gode forhold i s’Albufera vådområdet.

Her kan du opleve at mange barer og restauranter i Sa Pobla serverer særlige anretninger med ål. MUMS.

Juli

Festes de Sant Jaume

I midten af juli fejres skytshelgen Sant Jaume (Skt. Jakob) i Sa Pobla, med en byfest på mere end 14 dage. Under festlighederne opleves bl.a. kunstudstillinger i gaderne, sportsbegivenheder og koncerter.

I weekenderne kan du opleve de såkaldte verbenas, live musik koncerter på Plaza Major foran rådhuset.

Gennem festlighederne afholdes også den traditionsrige poesifestival i Crestatx-nabolaget, lige vest for selve byen, hvor poesi, musik og kunst smelter sammen.

August

Mallorca Jazz Festival

I august afholdes t4raditionen tro Mallorcas største jazzfestival i Sa Pobla. Her kan du se frem til 5 intense dage, fyldt med noget af de bedste fra jazz’ens verden. Festivalen hylder såvel kompositioner fra samtiden som fortolkninger af datidens mesterværker, hvilket er med til at udbrede forståelsen for genren.

Internationalt anerkendte jazzmusikere lægger vejen forbi Sa Pobla denne uge, hvilket vidner om festivalens størrelse og ry. Her får du mindeværdige koncerter, ligesom der afholdes workshops, udstillinger og serveres særlige anretninger på spisestederne i byen, altså et kulturelt sammensurium dedikeret til jazz og det gode liv.

November

Fira de l’Arròs Pobler

Gennem den sidste weekend i november kan du opleve Sa Poblas ris-festival, som hylder ris og landbrug. Gennem de to dage kan du gå på marked med typiske produkter fra Mallorca, nyde udstillinger, konkurrencer, lege og musikkoncerter.

Gennem weekenden kan du også nyde et væld af særlige menuer hvor ris indgår som ingrediens, der serveres til særlige priser på byens spisesteder.

Lidt af Sa Poblas historie

Helt tilbage til forhistorisk tid, har dette område været beboet af mennesker. I omengen af Sa Pobla, findes intet mindre end 17 forskellige arkæologiske pladser, der hver især fortæller om områdets mangeårige historie. Af disse mange arkæologiske pladser, finder vi bla. Claper Gran, en talaiot – sammen med andre spændende huler og gamle begravelsespladser.

Mens historiebøgerne ikke kan berette meget om den romerske tid i dette område, foruden beskedne rester af mønter og keramik – menes den første gård der blev opdaget i området, at have fået navnet ‘Huayi – al Fas’. Navnet har direkte reference til de store grønne områder og vandkanaler nord for byen, der før i tiden forbandt Sa Pobla med havet.

Efter den katalanske erobring af Mallorca i 1229, skænkede kongen området til riddere og adelige fra Barcelona. Kong Jaume II grundlagde fundamentet for byen i år 1300, under navnet ‘Pueblo de Huialfàs’. Årsagen til dannelsen af en ny by, skulle ses som en gardering af områderne på Mallorca. Ved at tiltrække beboere fra fastlandet og lokke med gunstige landbrugsforhold, kunne man skabe civilisation og derved opkræve skatter.

Med hastig vækst, steg indbyggertallet til over 1000 mennesker på under 1 år og byen blev kendt som Sa Pobla, direkte oversat til ‘byen’.

I 1522 udbrød der borgerkrig i Sa Pobla. En udbrydergruppe, der kaldte sig selv for Broderskabet, havde fået nok af de adeliges konstant voksende skatter og udgifter. I 1521 gjorde de oprør og belejrede Alcúdia, hvor mange adelige var bosat. I februar 1522 ankom 800 soldater til bugten i Pollenca og startede en brutal krig der gjorde det klart, at oprør mod kronen, ikke kunne tolereres. Broderskabet forsøgte flere gange med modangreb mod kongens tropper, men mislykkedes hver gang. Det hele endte i november, da 3.000 mand fra Broderskabet blev nedslagtet, i hvad man i dag kalder ‘Slaget i Marsken’, lige udenfor byens grænser.

De følgende par hundrede år, herskede der atter ro og orden i Sa Pobla. Byen nød rigtig godt og voksede kraftigt under højkonjunkturen, skabt af et blomstrende vinmarked op gennem 17 og 1800 tallet. Desværre ramte en forfærdelig vinpest Europa i 1890’erne og Mallorca kunne ikke bibeholde sin immunitet, hvorfor alle vinstokkene i Sa Pobla måtte opgives og bønderne tvinges til at dyrke andre afgrøder.

I dag er Sa Pobla kendt som en meget produktiv by, med lange traditioner for sit landbrug.

Ofte stillede spørgsmål

Sa Pobla ligger små 50 km fra Palmas lufthavn.

En taxa fra lufthavnen vil koste omkring 60 euro, og tager en halv times tid at køre.

Vigtige telefonnumre

Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202

Offentlig transport

Buslinje: 315, A32 (lufthavnsbus)
Toglinje: T2

Flere skønne rejsemål du skal opleve på Mallorca