Sa Pobla rejseguide og overnatningstilbud

Opdag Sa Pobla by og område her

Sa Poblas historie

Helt tilbage til forhistorisk tid, har dette område været beboet af mennesker. I omengen af Sa Pobla, findes intet mindre end 17 forskellige arkæologiske pladser, der hver især fortæller om områdets mangeårige historie. Af disse mange arkæologiske pladser, finder vi bla. Claper Gran, en talaiot – sammen med andre spændende huler og gamle begravelsespladser.

Mens historiebøgerne ikke kan berette meget om den romerske tid i dette område, foruden beskedne rester af mønter og karemik – menes den første gård der blev opdaget i området, at have fået navnet ‘Huayi – al Fas’. Navnet har direkte reference til de store grønne områder og vandkanaler nord for byen, der før i tiden forbandt Sa Pobla med havet.

Efter den katalanske erobring af Mallorca i 1229, skænkede kongen området til riddere og adelige fra Barcelona. Kong Jaume II grundlagde fundamentet for byen i år 1300, under navnet ‘Pueblo de Huialfàs’. Årsagen til dannelsen af en ny by, skulle ses som en gardering af områderne på Mallorca. Ved at tiltrække beboere fra fastlandet og lokke med gunstige landbrugsforhold, kunne man skabe civilisation og derved opkræve skatter.

Med hastig vækst, steg indbyggertallet til over 1000 mennesker på under 1 år og byen blev kendt som Sa Pobla, direkte oversat til ‘byen’.

I 1522 udbrød der borgerkrig i Sa Pobla. En udbrydergruppe, der kaldte sig selv for Broderskabet, havde fået nok af de adeliges konstant voksende skatter og udgifter. I 1521 gjorde de oprør og belejrede Alcúdia, hvor mange adelige var bosat. I februar 1522 ankom 800 soldater til bugten i Pollenca og startede en brutal krig der gjorde det klart, at oprør mod kronen, ikke kunne tolereres. Broderskabet forsøgte flere gange med modangreb mod kongens tropper, men mislykkedes hver gang. Det hele endte i november, da 3.000 mand fra Broderskabet blev nedslagtet, i hvad man i dag kalder ‘Slaget i Marsken’, lige udenfor byens grænser.

De følgende par hundrede år, herskede der atter ro og orden i Sa Pobla. Byen nød rigtig godt og voksede kraftigt under højkonjunkturen, skabt af et blomstrende vinmarked op gennem 17 og 1800 tallet. Desværre ramte en forfærdelig vinpest Europa i 1890’erne og Mallorca kunne ikke bibeholde sin immunitet, hvorfor alle vinstokkene i Sa Pobla måtte opgives og bønderne tvinges til at dyrke andre afgrøder.

I dag er Sa Pobla kendt som en meget produktiv by, med lange traditioner for sit landbrug.

Hvor ligger Sa Pobla på Mallorca?

Sa Pobla ligger i el Raiguer-regionen, som strækker sig langs fødderne af Tramuntana-bjergkæden, mellem Santa Maria del Cami (sydligst) og Alcúdia (nordligst).

Sa Pobla ligger i det flade landskab på Mallorcas nordlige del, blot et par kilometer bag det kendte ferieparadis, Port d’Alcúdia.

Flere spændende områder at udforske i el Raiguer rgionen

Sa Pobla er i virkeligheden et frodigt mekka af kultur og frugtbar natur, mere end blot en by som navnet angiver.

For dig der vil have det bedste fra begge verdener på Mallorca, er Sa Pobla et helt oplagt valg for base på ferien, lige meget årstid. Med sine nu 13.000 indbyggere, har Sa Pobla efterhånden vokset sig til mere end blot en landsby, men et urbant samlested for de andre landsbyer i området.

Sa Pobla er hvert år vært for en række festlige begivenheder, samtidig med at de små hyggelige gader tilbyder en verden af lokal autencitet.

 

Sa Pobla by og begivenheder

Sa Pobla har en fængslende atmosfære, for selvom byen har vokset sig betydeligt større end mange af dens naboer, har den bevaret sin landsby charme og stemning. Især det blomstrende lokalsamfund byen er bygget på vil du blive imponeret over, den varme og gæstfrihed, som er så typisk for landdistrikterne på Mallorca finder du lige her.

Sa Pobla er en ideel base for en ferie der skal indeholde lidt af det hele. Under 10 km mod nord har du nogle af Europas bedste badestrande i Puerto d’Alcúdia, faktisk omkring 14 km strækning med krystalklart lavvand indtil 100 meter ud. Sa Pobla er omkranset af en masse små landsbyer, der alle manifesterer den kultur og sjæl der karakteriserer landdistrikterne på Mallorca. Hvis du er til sport eller naturoplevelser, har du det bedste fra alle verdenshjørner, attraktioner er der rigeligt af og så tager det blot en halv time at nå hovedstaden, Palma de Mallorca.

Der er rigtig fine offentlige forbindelser i området, en togbane forbinder Sa Pobla med Palma gennem stop i en række spændende byer og som et plus, er billetten ikke meget mere end 3 €. Det kan dog anbefales at leje bil for at få det maksimale ud af ferien i Sa Pobla og for at kunne nå alle attraktionerne.

Gaderne i Sa Pobla er smalle og danner en labyrint rundt om den store centrale plads i byen, Plaça Major. Den store plads er rammen om en række fortovscaféer og butikker, som det skal være. Gaderne i byen byder på en masse sjove og spændende butikker, som er hyggelige at ose rundt i. Ønsker du mere shopping, kan du på kort tid nå Inca eller tage en dag i Palma til formålet.

Restauranter er der naturligvis også en del af. Du finder alt fra traditionel mallorcinsk sammenkog – til middelhavs luksusanretninger – til fastfood. Prøv f.eks. Mare Nostrum på Ric 35, for en hjemmelavet gastronomisk oplevelse i  intime omgivelser akkompagneret med nytænkning og sublim service.

 

Begivenheder i Sa Pobla

To gange årligt forvandles den kære Sa Pobla, til et farvefyrværkeri af fest i gaderne med alt hvad der måtte høre til. Intet mindre end 40.000 mennesker kan byfester i Sa Pobla tiltrække.

Den første fest er fejringen af byens skytsengel, Sant Antoni, der løber over to dage den 16. og 17. januar. Gaderne fyldes med bål, musik, dans, udklædninger og der serveres espinagades med ål fra den lokale S’Albufera naturpark. Eespinagades er en traditionel mallorcinsk indbagt snack. Hvad der ellers gør Sant Antoni festen speciel er, at husdyr bliver velsignet foran kirken. Folk står i kø med hunde, katte og marsvin for at sikre deres pelsede familiemedlemmer.

I slutningen af november måned holder Sa Pobla den meget berømte efterårsfestival, Fira de Tardor. Efterårsfestivalen er rent faktisk Mallorcas største og byder på markedsdage, udstillinger, demonstrationer, forestillinger samt en række rockkoncerter. Efterårsfestivalen er både for unge og ældre og for en hver smag, hele byen runger af eufori.

August måned står i JAZZ’ens tegn i Sa Pobla. Hvert år siden 1995, har traditionelle jazzmusikere fået følgeskab af nutidige kunstnere, med innovative fortolkninger til en uge jazz’en hyldes. De ugentlige koncerter er gratis og finder sted både på Plaça Major og det nye område, Can Cirera Prim park.

Hver søndag er der markedsdag i Sa Pobla også på Plaça Major, hvor du kan prutte dig til en ny taske, smage på delikate spiser eller blot nyde stemningen og en forfriskning, som du oser gennem utallige boder.

 

 

Seværdigheder i Sa Pobla  

Sa Pobla er en fin attraktion i sig selv, hvis du blot ønsker at besøge den under dit ophold på Mallorca og f.eks. deltage ved én af de to årlige festivaler i byen, for en mindeværdig oplevelse.

Det skal da heller ingen hemmelighed være, at store dele af de attraktioner og seværdigheder, der knytter sig til Sa Pobla, er de storslåede naturområder omkring byen.

S’Albufera

S’Albufera naturreservatet lige nord for Sa Pobla, er hjemsted for mere end 250 dyrearter og rummer svimlende 2.580 hektarer. S’albufera oversættes fra arabisk til ‘lagune’, hvilket er det perfekte ord for dette område af enestående naturskønhed. Det er et af ​​de vigtigste af sin art i hele Balearerne og er måske ikke overraskende,beskyttet af international lov i erkendelse af dette. I højsæsonen flokkes turister i alle aldre hertil, grundet mulighederne for førsteklasses vandreture.

Overflødigt at sige, at parken er paradis for fugleinteresserede og naturelskere, med en overflod af flora og fauna her. Den korte afstand til parken fra Sa Pobla, gør det til det ideelle sted at nyde en afslappet cykeltur i det fri.

©2019 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?