SANT FRANCESC

sant francesc kloster i palma mallorca
Om

Reial Convent de Sant Francesc

Du går gennem dejlige og fredelig gotiske søjlegange med appelsin og citron træer og en brønd i midten af gården. Inde i kirken er graven af ​​Ramon Llull (1235-1316), den katalanske filosof og eneboer, der døde efter at være blevet stenet i Tunesien, da han forsøgte at konvertere muslimer.

Overalt hvor man kigger, vil du se de fineste eksempler på gotisk arkitektur, lige fra det fantastiske omfang af det hvælvede loft til de indviklede udskæringer på søjlerne. Det er et stort kunstværk. Facaden er bygget af sandsten og er en genopførelse, efter at være blevet hårdt ramt af lyn i 1700 tallet.

Åbningstiderne er mellem 9:30-12:30 og igen fra kl. 15:30-18:00. Det koster ca. 1,50 € at komme ind i vidunderet.

Historien bag Sant Francesc

Den religiøse Franciskanerorden ankom med en delegation bestående af 5 lægbrødre til Mallorca, kort efter den katalansk-aragonesiske erobring af øen, i begyndelsen af 1230’erne. Det var kong Jaume I (Jacob I), hovedrolleindehaveren bag erobringen, der havde givet sit ord til ordenen fra Rom om, at de ville få ejendomme på øen så snart erobringen var fuldført.

Det første beskedne kloster blev allerede konstrueret i 1230’erne, i Carrer de Sant Miquel, oven på et mindre kapel der havde tilhørt Præmonstratenserordenen, som var nogle af de første munke der var ankommet til øen efter erobringen, men var rykket videre til Arta for at bosætte sig i Monestir de Bellpuig.

I 1278 udvekslede munkene dog ejendom med Santa Margalida-nonnerne, der havde en bygning på Plaça del Mercat. Munkene tog dog aldrig denne bygning i brug, da de få år senere påbegyndte byggeriet af den nuværende kirke. Resultatet af konstruktionen skulle ende med en demonstration af ordenens store religiøse, sociale og kulturelle indflydelse.

I 1317 blev kirken indviet, selvom den i sig selv ikke var færdigbygget indtil 1385.

Som med mange andre klostre fra den tid, blev Sant Francesc ikke administreret lokalt, men fra et andet kloster i Aragonien. Dog gik der ikke mange år før klosteret fik egen administration, ligesom tilfældet var for Sant Francesc i Inca og Sant Francesc i Ciutadella (Menorca).

Kirken og klosteret forsatte udviklingen over de kommende århundreder. De seneste reformationer i kirken er kapellerne i apises, der stammer fra hhv. 1445 og 1670. Den smukke klostergang blev skabt mellem det 14. og 16. århundrede.

I 1570 slog et lyn ned i kirken og ødelagde dele af den, samt dens gotiske facade. En ny facade blev konstrueret i 1618. I facaden kan du se både Sankt Dominikus og Frans af Assisi.

Livet i klosteret fortsatte frem til 1835, indtil Franciskanerne blev udvist som følge af premierminister Juan Mendizabals kirkelige konfiskation. Konfiskeringen kom som direkte resultat af første carlistkrig i Spanien, mellem konservative carlister, støttet af kirken, og liberale. Krigen havde markante økonomiske konsekveser for samfundet, hvorfor Mendizabal beslaglagde og konfiskerede alle klostre der ikke gjorde fuldt ud brug af deres jorde. Disse klostre blev bortauktioneret til private investorer, som kunne starte jordbrug og andre produktioner, og dermed skabe arbejdspladser.

Den kirkelige konfiskation tjente i virkeligheden hele tre formål; 1. At skaffe penge, 2. At skabe en middelklasse og 3. At markere at kirkens indflydelse var blevet væsentligt indskrænket i samfundet.

I 1906 blev religiøse aktiviteter genoptaget i Sant Francesc, da en ny gruppe franciskanere blev indsat.

 

Særlig interesse i Sant Francesc

1. Graven af Ramon Llull, én af Spaniens største filosofer.

2. Den smukke klostergang, der er erklæret nationalt monument i Spanien.

3. Det smukke barokke alter.

Hvor

Find vej til Sant Francesc klosteret

Palma

Palma er Mallorcas og de baleariske øers hovedstad, en by der flere gange er kåret som den bedste by i verden at bo i. Palma har en lang og spændende historie, der tager os helt tilbage til dens grundlæggelse i romertiden. Gennem mere end et årtusind har flere kulturer haft sat deres præg på byen, som på mange måder ebber af kulturhistorie og mangfoldighed. Palma er et oplagt besøgsmål på enhver tur til Mallorca, der er altid noget at se eller lave her, f.eks. en shoppingtur i de mange butikker omkring hjertet af byen, eller en tur på cafe eller restaurant. Palma er samtidig hjemsted for nogle utrolige seværdigheder, der nok skal få kameraet frem. Besøg bla. Sa Seu katedralen, Bellver-slottet, Almudaina-paladset, de arabiske bade, Casal Solleric, Sant Francesc klostret, tag en tur med veterantoget til Sóller eller udforsk byens arkitektoniske perler. Ønsker du at bo i Palma, kan du glæde dig til en række sublime luksushoteller som ligger i smukke historiske bygninger i hjertet af byen, hvor opvartning og romantik er notorisk.

Palma hotel, sightseeing, seværdigheder og guide

Flere seværdigheder i Palma

Opdag flere rejsemål nær Palma

Cala Major

Ca’n Pastilla

s’Arenal

Flere

Flere klostre på Mallorca

Alle rettigheder forbeholdes ©2023 Mallorca Oplevelser - Danmarks største guide til Mallorca

Log in with your credentials

Forgot your details?