Søg
Close this search box.

Jardins d’Alfabia

Jardins d'Alfabia er en stor seværdighed i Bunyola på Mallorca.

I denne artikel

Jardins d’Alfabia er et stort kompleks bestående af hus, have og frugtplantager, beliggende i smukke Bunyola

Haverne afspejler indflydelse af arabisk, italiensk og spansk stil med én fælles komponent; samspillet mellem vand i vandfald, springvand, kanaler og damme.

Alfabias botaniske haver

Jardins d’Alfabia stammer helt tilbage fra den arabiske dominans på Mallorca, hvor stedet i historiebøgerne henviser til ‘al fabi’ – en samling oliven.

Indgangen består af en lang allé, eller romersk “Paseo de salon”, med tre baner af store platantræer, der løber op til en ‘Clastra’, hvilket er den typiske patio i mallorcinske herregårde – også kaldet ‘possesions’.

For enden af ​​en af havens alléer fyldt med palmer, finder du åbningen der giver adgang til den mest emblematiske del af haven; pergolaen med sine fascinerende springvand, rekonstrueret i begyndelsen af ​​det attende århundrede. Halvdelen af pergolaens længde er prydet med fireogtyve springvand. De mange vandstråler krydser hinanden, glitre og mumlen fra ​​vandstrålerne er en sand gave for sanserne.

Længere nede i haven, finder vi ‘Jardines de Reina’ – Dronningens Have – opkaldt efter Dronning Elizabeth II, der besøgte Jardins d’Alfabia i 1860, og fik skrevet en kronik efter besøget.

I havens bagerste del finder du de særlige Garballons-palmer, en fredet mallorcinsk art med mange meget spidse blade. Her finder du også små damme med åkander flydende. Det hele er sat sammen, så det skaber en synergi mellem de forskellige arter og danner et helt naturligt miljø for dem.

Alfabias hus

Huset i Jardins d’Alfabia har fundament i det romerske og andalusiske. Dog finder du elementer af mange forskellige stilarter i udsmykningen af huset, såsom arabisk, gotisk, renæssance, barok, romerske, rokoko og endda engelsk. Dette viser blot at huset har utroligt mange år år bag sig og har været under ejerskab af herskaber fra forskellige lande.

Hovedfacaden til huset blev skabt af Joan d’Aragó, en berømt barok arkitekt fra midten af det 18. århundrede. I facaden ses hovedporten, Portal Fora, som er beklædt med bronze og på hver side et elliptisk vindue kaldet ‘Ojo de Buey’ – Oksens Øje.

Omkring år 1170, blev husets kassetteloft bygget af almohaderne (1121-1269) – en maurisk-berberisk stamme fra Nordafrika, der på det tidspunkt herskede over De Baleariske Øer, det nuværende Portugal samt store dele af Andalusien og naturligvis Nordafrika.

Loftet er udarbejdet i fyrretræ og eg, med indlægninger der danner smukke arabesker. På de forskellige bjælker i huset ses også våbenskjold for de mange arabiske familier, der har boet i huset gennem tiden. Endvidere finder du friser med indskriften “Allah er stor. Allahs er magt. Der er ingen anden Gud end Allah”.

Den nuværende bolig findes ved at krydse patioen, som har muret gulv efter mallorcinsk tradition. Kig efter det gotiske vindue i buen, dette er typisk for mallorcinsk arkitektur.

Adresse og kontaktinfo

Åbningstider 1. marts - 31. oktober

Mandag 9:30 - 18:30
Tirsdag 9:30 - 18:30
Onsdag 9:30 - 18:30
Torsdag 9:30 - 18:30
Fredag 9:30 - 18:30
Lørdag 9:30 - 18:30
Søndag 9:30 - 18:30

Populært lige nu

Forår i maj måned på Mallorca, Spanien. En bugt omgivet af smuk uspoleret natur.

Mallorca i maj

Mallorca i maj Billede: Muzykalne Podróże/Unsplash Inspiration og idéer til rejsen til Mallorca i maj måned Maj måned på Mallorca er starten på sommeren. Hotellerne

Læs mere »
Gruppe cykelryttere kører Mallorca 312 cykelløb på øen Mallorca i april.

Mallorca 312

Mallorca 312 er Europas største og hårdeste endagscykelløb, der finder sted i slutningen af april, hvor 8.000 cykelryttere tager udfordringen op.

Læs mere »
Yachts i Palma havn i april måned, på øen Mallorca i Spanien.

Mallorca i april

Mallorca i april Inspiration og idéer til rejsen til Mallorca i april måned Mallorca i april måned markerer åbningen af strand- og badebyerne på kysterne,

Læs mere »

Flere interessante udstillinger du skal opleve på Mallorca