Søg
Close this search box.

Sa Bassa Blanca

Udstilling af samtidskunst på kunstmuseet Sa Bassa Blanca, i Port d'Alcúdia, Mallorca.

I denne artikel

Kulturel aktivitet for hele familien i Port d’Alcúdia

Fundación Yannick y Ben Jakober er et fascinerende kunstmuseum for hele familien, skabt på initiativ af ægteparret af samme navn.

Fundación Yannick y Ben Jakober har til huse i den imponerende finca, Sa Bassa Blanca, beliggende på klippeskråningerne ned til vandet, på halvøen og feriedestinationen, Aucanada, nord for Alcúdia.

På Fundación Yannick y Ben Jakober, finder du forskellige samlinger og udstillinger, alle med fællesnævneren, at bevare samt restaurere spansk kulturskat- og arv.

Bag om Fundación Yannick y Ben Jakober

Fundación Yannick y Ben Jakober blev stiftet i 1993, som en non-profit organisation, hvis mål var at bevare den spanske – og særligt den baleariske kulturarv – som ægteparret har haft en forkærlighed for, siden 1960’erne.

Yannick Vu – datter af den vietnamesiske impressionist, Vu Cao Dam – har udstillet sine malerier og skulpturer på nogle af de helt store gallerier i både Paris og New York. Hun rejste første gang til Mallorca, i 1963, med sin daværende mand, maleren Domenico Gnoli og forelskede sig øjeblikkeligt i øens magiske charme.

Domenico Gnoli døde i 1970, i en alder af blot 36 år. Yannick Vu giftede sig igen i 1972 med sin nuværende ægtefælle, den østrigsk-fødte skulptør Ben Jakober.
Ben Jakober er kendt for sine moderne værker, der kendertegner sig ved brugen af forskellige materialer og teknikker, som polyuretan, metal, sten, marmor, installationskunst mv.

Siden 1992, har Yannick og Ben Jakober signeret deres arbejde under ét fælles navn.

Sa Bassa Blanca fincaen

Fundación Yannick y Ben Jakober holder til i den imponerende gamle finca, Sa Bassa Blanca, der ligger med fortryllende udsigt over Alcúdiabugten.
Sa Bassa Blanca er skabt af den berømte egyptiske arkitekt, Hassan Fathy (1900-1989), som aldrig tidligere havde bygget i Vesteuropa.
Sa Bassa Blanca blev da også hans sidste – først i en alder af 78 år, fik han muligheden for at skabe denne “Ribat”, som på arabisk refererer til en befæstet bygning.

Yannick og Ben Jakober opkøbte Sa Bassa Blanca i 1978, hvor den helt tilbage fra før den spanske borgerkrig, havde tilhørt militæret, grundet dens strategiske beliggenhed i bugten.

Bygnings særlige kendetegn består i dens brug af forskellige stilarter, hentet fra bla. Andalusien, Baskerlandet og Marokko. Typiske elementer som buer, forskudte terrasser, gitre af træ, hvide ydermure samt flisegulve, er nogle af de ting der gør Sa Bassa Blanca speciel at kigge på.

Fremhævede udstillinger på Yannick y Ben Jakobers kunstmuseum

Museet er særligt berømt for sin samling kaldet, els Nins, som blev startet for mere end 40 år siden, med Joan Mestre i Boschs (1826-1893) portræt af en lille pige med kirsebær i hånden.
Udstillingen består i dag af mere end 150 værker af anerkendte kunstnere fra hele Europa, der alle portrætterer adelige børn fra perioden mellem det 16. og 19. århundrede.
Els Nins-samlingen viser desuden udviklingen i børnenes tøj, smykker, kæledyr og legetøj. Det er ikke tilladt at tage billeder i denne udstillingshal, da samlingen er så unik.

Ejendommens underjordiske vandreservoir, blev i 2007 forvandlet til det meget populære udstillingsrum SoKraTES. I SoKraTES, er det Einsteins berømte ligning om forholdet mellem tid og rum, der definerer lokalernes udstillinger.

Et iøjefaldende og spektakulært gardin, broderet med over 10.000 swarovski-krystaller, skaber en dramatisk og enestående baggrund for fossilet af det imponerende uldhårede næsehorn-skelet hernede.

I SoKraTES mødes mange kunstnere, blandt andet Mallorcas egen Miquel Barceló, der bla. har skabt det nye kapel i Sa Seu katedralen.

I fincaens bibliotek finder du mere end 7.000 specialbøger om kunst, malerier, fotografering samt arkitektur. Biblioteket her støtter, i samarbejde med universitetet i Palma de Mallorca og bibliotekerne på Balearerne, de studerendes mulighed for at finde viden samt inspiration, ved at lade dem tilgå samlingen elektronisk over internettet.

Udendørs, i haverne der omgiver Sa Bassa Blanca, finder du en “zoologisk have”, skabt af granit-skulpturer af alt fra forhistoriske dyr til mytiske væsner til helt almindelige grise og hunde, alle dyr som Yannick og Ben har oplevet gennem andre kunstværker på alverdens museer. Det er både hyggeligt, smukt og sjovt, at vandre omkring i den enorme skulpturpark mellem alle det spændende skulpturer og dyr, jeg ser ofte børn nyde netop denne del af besøget. I parken står også et ønsketræ, hvor mange danske børn har hæng sedler på med deres ønsker, det er både sødt og smukt.

For blomsterelskere, vil Yannick Vus rosenhave gøre et særligt indtryk. Tusindvis af engelske roser, samlet i en smuk farve- og duftsymfoni i en såkaldt “Hortus conclusus”, en lukket have i middelaldertema.

Hos Yannick y Ben Jakober på Sa Bassa Blanca, lægger man et stort stykke arbejde i, at gøre museet interessant for såvel børn som voksne. Her er guidede ture rundt i haverne og inde i den majestætiske finca, samt mulighed for at låne elektronisk udstyr som fortæller om hvert enkelt værk på 3-4 forskellige sprog.

Jeg kan varmt anbefale et besøg på dette unikke kunstmuseum hvis I er kunstinteresserede, også selvom I har børn med.

Adresse og kontaktinfo

Mandag Lukket
Tirsdag 10:00 - 18:00
Onsdag 10:00 - 18:00
Torsdag 10:00 - 18:00
Fredag 10:00 - 18:00
Lørdag 10:00 - 18:00
Søndag 10:00 - 15:00
 

Flere kunstmuseer du skal opleve på Mallorca