Søg
Close this search box.

Algaida rejseguide og ophold

Algaida har lidt af det hele; en hyggelig by, smukke bjerge og flade landområder. Algaida ligger blot 15 minutters kørsel fra Palma og er et populært rejsemål for aktiv ferie, enten med golfbags eller cykel, eller for dig som ønsker et lækkert og autentisk ophold i kort afstand til såvel Palma som andre spændende steder på øen.

I denne guide

Vælg Algaida for

Her ligger Algaida

algaida-mallorca-kort

Bedste overnatningssteder og opholdstilbud i Algaida

Ophold i Algaida byder på autentiske oplevelser, der hylder mallorcinske traditioner. Algaida er en destination for jer, der ønsker en rolig og afslappende feriebase i dus med den mallorcinske sjæl, hvorfra I har let adgnag til resten af øens mange aktivitetstilbud.

Oliver Moragues Grandhouse & Vineyard

Romantisk hotel Oliver Moragues i Algaida på Mallorca.

Hvis du leder efter den perfekte blanding mellem autentisk charme og luksus, så er Oliver Moragues Grandhouse & Vineyard i Algaida et oplagt bud på overnatning.

Petit Hotel Algaida

Sødt lille petit hotel i Algaida, Mallorca, Spanien.

Petit Hotel Algaida er kendt og elsket for den nærværende service og intime stemning i den charmerende gamle finca i Algaida. Hotellet tilbyder et afslappende poolområde, lækker morgenmad og fantastiske senge i rummelige værelser, alt du har behov for.

Finca Treurer – Olive Grove & Grand House

Finca hotel Treurer med egen olivenplantage i Algaida på Mallorca.

Oplev en unik følelse af autenticitet og luksus, når du træder gennem portene på denne smukke finca i udkanten af Algaida. Finca hotel Treurer har egen olivenplantage, og beliggenhed i rolige naturskønne omgivelser for foden af Randa-bjerget.

Seværdighederne omkring Algaida

Det vælter langt fra med store slotte eller omtale i turistbrochurerne i Algaida. Dog er her en fin samling lokale kulturskatte, der tiltrækker sig kameraets linse, og fortæller en historie om Mallorca. Særligt de gamle vindmøller, Cura-klosteret samt det lille Castellitx-kapel er populære blandt turister i Algaida.

Lejebil er klart anbefalet, og giver dig hurtig adgang til øens mange muligheder og tilbud.

Santuari de Cura

Beliggende på toppen af Mallorcas hellige bjerg, Randa, finder du Cura. Cura hører blandt Mallorcas vigtigste religiøse steder, da det var her filosoffen Ramon Llull havde sine studier. Senere blev det Mallorcas første grammatik og sprogskole. I 1900-tallet byggede munke et kloster ved siden af den gamle skole, som i dag er transformeret til et skønt hotel, hvor du kan nyde en enestående udsigt over Palmabugten og på klare dage se over til Ibiza.

Besøg Santuari de Cura

Gordiola glaspusteri og udstilling

Kom med indenfor i en verden af unik glaskunst, når den familieejede Gordiola glasfabrik åbner dørene til dens pusteri og udstillingshal. Hvert enkelt produkt håndlaves hos Gordiola, og dermed er ikke to ens. I udstillingshallen kan du opleve nogle af de mest forunderlige og smukkeste kreationer der er skabt hos Gordiola.

Besøg Gordiola glaspusteri

Castellitx

Kom med en tur tilbage i tiden, tilbage til den katalanske erobring af Mallorca, i det 13. århundrede. Castellitx var det første kapel der blev bygget på egnen, og er blandt de få kapeller på øen der stadig står i flot stand, sammen med Santa Anna i Alcúdia og Sant Miquel i Campanet. Castellitx har stadig stor betydning for lokalsamfundet, det bruges bla. i forbindelse med påsken, hvor der afholdes picnics og gudstjenester herude.

Besøg Castellitx

Església de Sant Pere i Sant Pau

Sognekirken i Algaida byder på et væld af både barokke og gotiske kunstværker, såvel som arkitektur. Foruden religiøse tjenester, anvendes kirken også i forbindelse med traditioner og festligheder i Algaida, f.eks. som led i den populære dansegruppe els Cossiers’ akt, som er værd at opleve.

Molí d’en Xina

Molí d’en Xina er vel sagtens en af Mallorcas smukkeste og bedst bevarede gamle vindmøller. Møllen stammer helt tilbage fra det 18. århundrede, men fungerer i dag som atelier og studie for kunstnere. Du kan let kende møllen med sit rødbrune tag.

Besøg Molí d’en Xina

Toro de Osborne

Figuren af Osborne-tyren, der er en reklame for det kendte spanske alkoholproducent, er gået hen og blevet et vartegn i Algaida. Gennem tiden har tyren nemlig mødt stor modstand og lidt meget hærværk, da den i mange menneskers øjne er synonym med spansk kultur – hvilket grupper af mallorcinske modstandsfolk ikke finder passende i et traditionelt mallorcinsk område.

Andre skønne aktiviteter i Algaida

Der er masser af sjove og skønne ting at give sig til i Algaida, bla. cykling, vandring og golf, som er nogle af de mest populære aktiviteter i området.

Vandring

Algaida er et oplagt område for vandrere, særligt fordi flere af områdets seværdigheder ligger uden for selve byen. Den mest populære og nok mest spektakulære vandrerute, er turen til Mallorcas hellige bjerg, Randa, hvor hele tre klostre har hjemme, på toppen det berømte Cura-kloster.

En anden populær vandrerute i området går over Puig de Son Reug, en bakketop i 260 meters højde, der går gennem lavt buskads og fyrreskove med enkelte stejle hældninger.

Størstedelen af områderne i Algaida er, som tilfældet jo er i Pla-regionen på Mallorca, domineret af flade landskaber der giver plads til de fleste niveauer.

Cykling

Cykling er og forbliver én af de mest populære sportsgrene der dyrkes på Mallorca, og områderne omkring Algaida er ingen undtagelse. På de flade landeveje herude på landet, kommer du let mellem de mange små charmerende flækker, hvor et stop er værd. Er du ude efter udfordring i området, så er en tur op ad det nærliggende Randa-bjerg ideelt til at få testet konditionen af på. Du kan også søge en smule længere væk, til nabokommunen Montuïri, hvor Sant Miquel-bjerget ligger med et fint cafeteria på toppen.

Golf

Du finder flere af Mallorcas meget anerkendte golfbaner lige rundt om hjørnet, bla. mesterskabsbanen ved Golf Son Antem i Llucmajor, eller Golf Son Gual og Golf Puntiró, begge blot få kilometer fra Algaida by. I alt byder Mallorca på hele 21 golfbaner, som let nås med bil.

Restauranter og mad i Algaida

Algaida er kendt og berømt for sit specielle mallorcinske køkken, kendt under betegnelsen ‘cocina mallorquin’. Cocina Mallorquin, er et begreb fra det tyske sprog, der definerer den særlige kombination af spansk og mallorcinsk mad, med et dominerende præg af middelhavet.

Typisk vil mallorcinsk mad have en base bestående af olivenolie, peberfrugter, tomater, squash, auberginer, hvidløg og masser af fisk samt kylling og svinekød. For et hurtigt måltid eller snack, er en burger næsten svært at opstøve, mens en lækker empanada eller pa amb oli, er lige rundt om hjørnet.

Men det er blandt de mange restauranter i Algaida, du skal finde alle disse skønne mallorcinske retter og specialiteter, for de serverer stort set intet andet. Derfor – hvis du vil sige, at du har smagt på Mallorca, skal du have været forbi en restaurant i Algaida.

Marked i Algaida

Fredag afholdes det ugentlige marked i byen på plaça sa plaça , hvor du kan smage på lokale delikatesser, prutte om prisen på diverse lædervarer eller blot ose lidt på noget lokalt producerede håndværk til salg i boderne. Markedet i Algaida er ikke det største i området, så hvis du vil have en lidt større oplevelse med fra en af de ting Mallorca er mest kendt for – så kør 10 minutter sydpå til byen Llucmajor om onsdagen.

Indkøb i Algaida

Algaida tilbyder ikke lange indkøbsgader fyldt med designervarer. Derimod små lokale butikker, der rækker til daglige og basale behov og måske en smule mere.

For mere shopping, vil en tur til Llucmajor (10 min kørsel) være et langt bedre bud. Optimalt er naturligvis Palma de Mallorca, som ligger 20 minutters kørsel herfra.

 

Årlige Begivenheder i Algaida

Algaida byder på en række festlige begivenheder i løbet af året. Alle landsbyer på Mallorca fejrer hvert år den 17. januar Sant Antoni Abat med en byfest, hvor bål, musik, dans og udklædning er en fast del af repertoiret.

I oktober afholdes Fira d’Algaida, en fest med rigeligt mad, dans, workshops og familievenlige arrangementer for alle aldre. Ved samtlige fester kan du opleve det imponerende dansehold, Els Cossiers

Januar

Festes de Sant Honorat

Sant Honorat er Algaidas skytshelgen for vinteren, og fejres den 15. og 16. januar. Den 15. afholdes en række kulturelle og sjove begivenheder i løbet af dagen, og om aftenen lysys byen op med bål, ligesom de traditionelle ildløb kan opleves. Den 16. er der særlig gudstjeneste i Sant Pere i Santy Pau kirken, efterfulgt af det traditionelle danseakt udført af Algaidas els Cossiers.

 

Februar

Sa Rua

Februar måned byder på karneval de fleste steder på Mallorca, og også i Algaida. I Algaida har de en særlig tradition der forud for karneval, nemlig at hænge en dukke op og gøre den til syndebuk for alle dårlige ting der er sket det forgående år.

 

Marts / April

Påske

Kommer du til Algaida i påsken, kan du opleve den fascinerende pilgrimsfærd, som mange af byens indbyggere begiver sig afsted på, mod Castellitx kirken udenfor byens grænser. Folk pynter vogne og der arrangeres festligheder i byen på dagen og der afholdes naturligvis messer i kirkerne.

 

Juli

Festes de Sant Jaume

Sommerfesten fejres til ære for Sankt Jakob, og afholdes i slutningen af juli. Over 3-4 dage kan du opleve markeder, sportsbegivenheder, konkurrencer, udstillinger og koncerter over hele byen. På selve dagen for Sant Jaume, typisk den sidste, er der gudstjeneste efterfulgt af det traditionelle danseakt udført af byens dansegruppe, els Cossiers.

 

Oktober

Fira d’Algaida

Det store efterårsmarked – eller landbrugsmarked – afholdes i oktober måned, lørdag før Sankt Lukas (18. oktober). På markedet kan du nyde en masse udstillinger, og ose dig frem mellem traditionelt mallorcinsk håndværk og en masse delikatesser.

 

Algaidas historie

Algaida er rig på historie, det viser et utal af arkæologiske fund i området, der stammer helt tilbage fra forhistorisk og pre-talaiotisk tid (før 1400 f.Kr.). Begravelsespladserne fundet ved de nærliggende Son Reus huler og ved Pont den Cabrera, giver klare svar på tiden fra den pre-talaiotiske kultur i området. Sa Serra – Punxuats befæstede bosættelser og talaioterne ved Sa Casa Nova de Pina og Son Coll, blandt mange andre, er rester fra den talaiotiske kultur (1400 – 123 f.Kr.).

Under den arabiske eller mauriske dominans, var territoriet omkring Algaida, en del af en større region under navnet ‘Juz ‘de Muntuy’. Den omfattede de nuværende kommuner Algaida, Campos, Llucmajor, Montuïri, Santanyí og Ses Salines. De mauriske bosættere boede ikke i større samfund på samme måde som man ser i dag, men foretrak at bosætte sig omkring gårde kaldet ‘alqueria’ eller ‘rafal’, der blev bygget på den mest frugtbare jord eller i nærheden af ​​vandkilder. Disse bosættelser voksede senere hen ind i landsbyerne Randa, Pina og selve Algaida.

Maurerne byggede en bred vifte af hydrauliske strukturer og foranstaltninger, for at hente vand fra kilderne i nærheden. Maurerne revolutionerede dyrkningsprocesserne dengang med deres vandingsmetoder, klare eksempler på dette er de mange brønde, tanke og ‘qanawats’ i området. Qanawat’en ved Son Reus i den nærliggende landsby, Randa, er blandt de mest enestående strukturer af sin art og strækker sig imponerende 299,8 meter under jorden og er dermed den længste på Mallorca.

Som et resultat af den catalanske erobring i 1229, blev landdistrikterne i området omkring Algaida tildelt kongen og herefter ligeligt fordelt blandt riddere og andre adelsmænd af Katalonien. Området omkring Punxuat, blev tildelt Prins Pere de Portugal, mens Tempelridderne fik skænket Randa-bjerget og  alqueria’en (gården) af Rufassa. Blot efter erobringen, byggede de nye kristne bosættere kirken Castellitx – første skriftlige dokumentation er fundet i 1249 –  og var blandt ​​de første kirker bygget efter erobringen. I løbet af middelalderen havde Castellitx en særlig vigtig rolle i området, da den forbandt Es Pla med de store Llevant områder nordpå. Indtil det 15. århundrede, var Castellitx navnet på nutidens Algaida.

I begyndelsen af det 14. århundrede begyndte de små samfund ved gårdene, at samle sig i større grupperinger. Gården omkring det nuværende Algaida blev det største samlingspunkt, mens gårdene omkring Pina og Randa, fungerede som en slags forstæder af lokalsamfund. Castellitx forblev indtil år 1410 områdets religiøse centrum, hvorefter Algaida blev konsolideret og Algaida kirke blev bygget og overtog ejerskabet af Castellitx.

De følgende par århundrede sker der en massiv stigning i indbyggertallet i Algaida. Dette er på trods af ødelæggelser fra pest, naturkatastrofer samt angreb fra vandaler.

Vigtige telefonnumre

Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202

Offentlig transport

Buslinje: 403, 431d, 432, A42 (lufthavnsbus)