Søg
Close this search box.

Fornalutx

Fornalutx rejseguide og ophold

Fornalutx hører til de absolut mest maleriske og charmerende områder på Mallorca.

Charmen i og omkring Fornalutx er uforlignelig – her er en særlig atmosfære, en særlig duft og det frodige landskab omkring byen, sætter den i absolut smukkeste omgivelser.

Fornalutx er særligt oplagt for dig, der vil vandre eller cykle på Mallorca, eller hvis du bare kommer efter afslapning for sjælen.

Fornalutx er flere gange blevet kåret som Spaniens 3. smukkeste landsby.

I denne guide

Vælg Fornalutx for

Her ligger Fornalutx

fornalutx-mallorca-kort

Hvad er de bedste overnatningssteder i Fornalutx?

fornalutx-mallorca-lejlighedshotel-tramuntana-bjerge

Sa Tanqueta De Fornalutx

Booking.com
fornalutx-mallorca-hotel-pool-stille

Hotel Can Verdera

Booking.com
fornalutx-hotel-roligt-stille-tramuntana-mallorca

Can Pera

Booking.com

Oplevelser og udflugtsmål omkring Fornalutx

Fornalutx er kåret som en af Spaniens smukkeste landsbyer, og man kan jo faktisk godt sige, at det er byen der er den store attraktion her. De rustikke gulbrune husfacader, blomsterne langs vejkanterne og de frodige bjergskråninger der pakker byen ind i stedsegrønne farver, gør Fornalutx et utroligt malerisk sted.

Besøg lokalmuseet Ca’n Xoroi

Fornalutx har sit eget lokalhistoriske museum, nemlig Ca’n Xoroi, der har til huse i byens gamle olivenmølle. Her kommer du på udflugt i datidens olivenproduktion, sammen med udstillingen af de såkaldte Moor Teules Vall de Sóller i Fornalutx, som er malede tagudhæng, dateret tilbage til maurernes tid (902-1229). Rundt omkring i Fornalutx kan du stadig se nogle af disse malede tagsten på husene.

Mere om Ca’n Xoroi

Nyd en forfriskning på byens centrale torv

Det er en oplevelse at sidde på byens lille plaza og bare absorbere stemningen og omgivelserne. Rådhuset er også et interessant syn, da det er bygget på et gammelt forsvarstårn fra 1600-tallet, hvor Mallorca var under konstant angreb. Ved torvet ser du også en høj stentrappe, som i gamle dage havde symbolsk betydning, når man skulle trække en tyr ned gennem byen til skue, førend den måtte lade livet i forbindelse den årlige byfest, hvor samtlige indbyggere fik et stykke kød.

Besøg Sa Calobra og Torrent de Pareis

Et af de smukkeste steder i Tramuntana-bjergene er sa Calobra-bugten. Dette lille stykke paradis tiltrækker tusindvis af turister hver eneste dag på grund af dets naturlige skønhed og krystalklare vand. For cyklister er turen til sa Calobra det største kick, da vejen derned består af hårnålesvinger med 7 % hældning. Ved siden af sa Calobra finder du den ikoniske strand Torrent de Pareis, en massiv kløft, der går ned fra de højeste områder af bjergene og ender i denne fantastiske lille strand.

En dag på stranden

Mallorca er berømt for sine fantastiske strande, og fra Fornalutx kan du let nå nogle af disse inden for en halv time. De mest oplagte valg, og de nærmeste strande fra Fornalutx, er de to strande i Port de Sóller, der ligger ved siden af havneområdet i den smukke bugt. Men leder du efter mere afsondrede og naturlige strande, kan du tage til stranden ved Cala Deià eller ved Cala Tuent.

Tag turen ned til Sa Capelleta

Langs vejkanten på vej fra Fornalutx til Sóller, finder du et helt unikt lille smukt kapel kaldet Sa Capelleta i lokale munde. Kapellet er designet efter catalansk modernisme, nærmest artistisk, hvilket giver det et særpræget udseende. Det er et hyggeligt og fredfyldt sted, og du kan nyde den smukke udsigt over bjergskråningerne herfra.

Nyd en forfriskning ved Mirador de ses Barques

Et af de mest ikoniske udsigtspunkter på disse egne er uden tvivl Mirador de ses Barques, der ligger ca. 10 minutters kørsel fra Fornalutx. Udsigtspunktet giver den bedste og smukkeste udsigt over Port de Sóller, helt nede for foden af bjergskråningerne. Her ligger en restaurant, fra hvis terrasse du kan nyde udsigten.

Brug en halv dag i Sóller

Sóller er virkelig en flot og charmerende by, og så sker der en del mere end her i Fornalutx. Den lange shoppinggade Carrer de sa Luna holder gang i handelslivet dagen lang med masser af forskellige slags butikker, sammen med en lang række lækre spisesteder.

I hjertet af byen dominerer den flotte kirke billedet på byens centrale torv. Kirkens nygotiske facade blev designet af Joan Rubió, Gaudís partner. Ved siden af den finder du Sóllers gamle bankbygning hvis facade er designet af selv samme arkitekt.

På banegården i Sóller finder du en Picasso-udstilling, der udstiller keramiske værker af den kendte surrealist. Det er også herfra at Mallorcas veterantog afgår mod Palma flere gange dagligt.

I udkanten af byen ligger Sóllers botaniske have og naturmuseum, som også er besøg værd, særligt hvis du elsker blomster.

Er kunst din interesse, så glæd dig til én af Mallorcas mest eksklusive samlinger af samtidskunst i det flotte Ca’n Prunera palæ i hjertet af byen. Palæet bærer en smuk facade dekoreret med Art Nouveau design.

Tag turen med Orangeexpressen til Port de Sóller

Fra Sóller kan du tage den gamle sporvogn til den maleriske havneby Port de Sóller. Turen i de nu over 100 år gamle vogne er både smuk og autentisk, som du bumler gennem citrusplantager og bjerge på vej ned mod havnen.

I Port de Sóller venter både lækre strande, smuk udsigt, masser af gode spisesteder og butikker. Her er rigeligt med leben og glade dage.

Nede i den ene ende af Port de Sóller, kan du gå op gennem det gamle fiskerkvarter, hvor fiskerne boede i gamle dage. På toppen af dette kvarter finder du det gamle kloster, hvorfra du kan nyde de mest fantastiske syn til begge sider. I selve klosterbygningen kan du besøge Mallorcas eneste maritime museum, hvor du får en helt unikt indsigt i et af de vigtigste hverv på øen gennem tiden.

Andre skønne aktiviteter i og sport Fornalutx

Vandring: Sanselige vandreture venter

Fra Fornalutx bymidte, bag kirken, starter også en række skiltede vandreruter, der fører dig på eventyr gennem de grønne plantager og rundt i de UNESCO-beskyttede bjerge. Du kan bla. vandre til den smukke Gorg Blau bjergsø, mellem de højeste bjergtoppe, hvor vilde æsler og geder går.

Under Fornalutx ligger den lille landsby, Biniaraix, hvorfra en vandresti til Lluc klosteret starter – dette er én af de mest emblematiske vandreruter på hele Mallorca. Barranc de Biniaraix har været brugt af pilgrimme, lige siden det 14. århundrede.

Vandrer du længere mod kysten, finder du nogle utrolige panoramiske udsigtspunkter over vandet, bla. ved Puig de sa Bassa og Puig de Bàlitx.

Cykling: Nyd de udfordrende og smukke bjergveje

De kilometer lange bjergveje, der snor sig op og ned gennem hårnålesving, er ikke bare eminent træning, men også livsbekræftende og vidunderligt smukt at opleve.

Særligt turen til Sa Calobra-bugten, er noget du kan se frem til her i området. Med hældninger på over 7% og hårnålesving på uder 40 grader, er du garanteret en en både sjov og udfordrende tur til den naturskønne bugt. Hernede venter nogle af Mallorcas smukkeste syn, samt stranden ved Torrent de Pareis.

Spil golf i bjergene

En køretur på 20-25 minutter tager dig til Bunyola, hvor Golf Son Termens ligger. Denne udfordrende og smukke golfbane ligger pakket ind i de stedsegrønne bjergskråninger og giver en unik oplevelse.

Oplev Mallorcas kyster ude fra

Tag på sejltur fra havnen i port de Sóller, og nyd en rolig tur rundt om de dramatiske klippevægge der dominerer kysterne. Det er en helt utrolig oplevelse at sejle rundt om Tramuntana, det føles næsten som om det høje bjerge er på vej ned over dig.

Spisestederne i Fornalutx

Restauranterne i Fornalutx er et visit værd, her får du lækre mallorcinske retter serveret i hyggelige, autentiske omgivelser med smilende service. Byen har ikke mere end blot en håndfuld spisesteder, men mere har du heller ikke behov for.

Hele byens hjerte er Placa d’Espanya, der ligger i centrum af byen. Her finder du en pæn portion hyggelige caféer, hvor atmosfæren på pladsen nærmest trækker dig ned på en stol. På pladsen kan du også indtage duften fra byens kendte bageri, Panaderia de Fornalutx.

Indkøb i Fornalutx

I Fornalutx finder du hvad du skal bruge af dagligvarer, personlig pleje, kiosker og bankvæsen mm. For mere shopping eller indkøb, skal du køre til Sóller.

Årlige Begivenheder i Fornalutx

Som i så mange andra mallorcinske byer afholdes der en række begivenheder i løbet af året i Fornalutx. Nogle af disse begivenheder er mest til glæde for de lokale indbyggere, men der er også et par stykker der tiltrækker turister og bevågenhed fra andre egne på Mallorca.

Maj

Fira de sa Taronja

Gennem størstedelen af maj måned samarbejder Sóller og Fornalutx med at afholde Mallorcas eneste appelsin- og citrusfestival. Gennem hele måneden kan du i begge byer opleve et væld af aktiviteter og underholdningsindslag af forskellig art. Her vil typisk være konkurrencer, workshops, demonstrationer og smagsprøvninger, der tiltrækker besøgende fra alle egne på Mallorca.

Gennem hele festivalen laver størstedelen af spisesteder specielle menuer, hvor appelsiner, citroner eller lime er blandt ingredienserne, så du kan smage hvor høj kvaliteten er.

 

September

Festes de Fornalutx

Gennem den første uge i september fejrer Fornalutx sin skytshelgen og slutningen på sommeren, med en stor byfest der varer en hel uge.

En række sjove aktiviteter og kulturelle indslag er som regel på programmet, når indbyggerne i den smukke bjergby fejrer. Lege, konkurrencer, boder, udstillinger og underholdning er nogle af de ting du kan glæde dig til.

Men byfesten har også et andet højdepunkt, nemlig den lokale tradition kaldet Davallada del Bou de Fornalutx (nedstigning af tyren i Fornalutx). En tyr trækkes ned ad trapperne ved bytorvet i Fornalutx og vises frem, og der sker ikke tyren noget.

I gamle dage var det dog meget anderledes, her blev tyren slagtet og indbyggerne fik hver et lille stykke. Det var sådan på Mallorca, at arbejdsdyr som netop tyre, var en streng nødvendighed for at klare sig i landbruget, derfor kunne man ikke slagte dem. Det gjorde også at proteinkilderne måtte komme fra andre dyr, f.eks. kaniner, egern, fugle, men når der var fest skulle tingene jo være anderledes.

Op gennem det 20. århundrede blev denne tradition dog udfaset af hensyn til dyreværnslovgivninger, da dyrtn led voldsom last. Men så igen i 2017 lykkedes det efter politiske forhandlinger, at genetablere denne tradition på en måde så dyret ikke ville lide last.

 

Ofte Stillede Spørgsmål

Felanitx ligger på Mallorcas østlige side, godt 50 km fra Palmas lufthavn.

En taxa fra lufthavnen vil koste omkring 70 euro og tage ca. 35 minutter.

Hvis du foretrækker en mere komfortabel overførsel, så overvej en privat minibustransfer med aircondition. Se mere og book her

Vigtige telefonnumre

Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202

Offentlig transport

Buslinje: 231, 232

Flere dejlige rejsemål på Mallorca