Søg
Close this search box.

Esporles

I denne guide

Vælg Esporles for

Hvor ligger Esporles?

Esporles by markeret på kort over øen Mallorca.

Esporles - Rejseguide til aktiviteter og ophold

Esporles er et naturskønt område beliggende i en stedsegrøn dal dybt i Tramuntana-bjergene, på Mallorcas vestlige side.

Introduktion til Esporles

Esporles byder på en bred vifte af aktivitetstilbud, både af sport og seværdigheder. Området er som skabt til fysisk udfoldelse, med velanlagte bjergveje, masser af uspoleret natur at vandre i, samt et utal af smukke udsigtspunkter.

Esporles byder desuden på en række skønne overnatningssteder, hvor du slapper af og bliver forkælet i charmerende autentiske rammer på de gamle herregårde og agroturismos.

Mallorca Pass

Kombiner seværdigheder og aktiviteter med Mallorca Pass, der giver adgang til 14 forskellige seværdigheder, bl.a. La Seu katedralen, Bellver og Palma Aquarium.

Aktiviteter og oplevelser omkring Esporles

Hvad skal man opleve i Esporles?

Esporles har gennem dekader været særligt kendt for den store herregård Granja d’Esporles, som tiltrak folk fra fjern og nær til et besøg på museet. Desværre er La Granja nu lukket og solgt.

Men bare rolig, der er masser af oplevelser at få i Esporles, så lad os kigge lidt på nogle af de ting du skal ud og have taget billeder af.

Església de Sant Pere

Den imponerende sognekirke i hjertet af Esporles, skiller sig ud fra resten af byens bygninger med sine nygotiske træk og massive dimensioner. Esporles’ kirke er en af de yngre på Mallorca, den blev nemlig bygget i begyndelsen af 1900-tallet. Kirken blev tegnet af Gaspar Bennassar, og er ment som en cadeau til Palmas katedral, La Seu.

Església de Sant Pere

Den flotte nygotiske sognekirke i Esporles er designet af den berømte arkitekt Gaspar Bennassar.

Ca’n Fortuny

Til trods for en del renoveringer gennem årene, står Esporles’ gamle tekstilfabrik stadig flot i hjertet af byen som et monument for en vigtig indtægtskilde. Ca’n Fortuny er et glimrende eksempel på civil arkitektur, og på rådhuset overfor, kan du se en gammel gasmotor der er blevet bevaret fra fabrikken.

Ca'n Fortuny

Ca’n Foruny fungerede som tekstilfabrik, før bygningen i slutningen af 1900-tallet blev købt og omdannet til kommunalkontorer.

Ermita de Maristella

Den gamle eremitage, Maristella, er vel sagtens det mest populære udflugtsmål blandt vandrere i Esporles-området. Eremitagen har sit navn efter den privilegerede placering lige mellem havet og stjernerne (mar og stella), som også gør stedet til et af de smukkeste udsigtspunkter.

Ermita de Maristella

Maristella (Mar i Stella) ligger som navnet antyder mellem hav og stjerner, en utroligt smuk beliggenhed i Tramuntana-bjergene. Maristella bærer både gode og onde historier.

Nyd en forfriskning nær Placeta del Jardinet

I hjertet af Esporles ligger der en række barer, som er særligt populære i dagtimerne. På den anden side af gaden finder du Placeta del Jardinet, en stor plads. Dette var engang en kirkegård, da man under den spanske syge blev særligt ramt i området, og derved havde behov for flere gravpladser. Den centrale del af byen er altid hyggelig at besøge, og du vil garanti og nyde en forfriskning her.

Placeta del Jardinet

Esporles’ centrale torv er hjemsted for en håndfuld caféer og barer, der hver dag samler lokale og turister.

Cases del Sol

I de små gader i Esporles finder du huse bygget i en stil typisk for Tramuntana-regionen, med rustikke facader. På husfacaderne, særlig gavlene, skal du lægge mærke til tegningerne eller malerierne. Det er hverken hærværk eller kunst, men en gammel tradition der efter sigende holder onde ånder fra huset.

Fysiske aktiviteter du kan dyrke omkring Esporles

Området omkring Esporles, er særligt kendt for dets natur og i særdeleshed dets store egeskove. Dermed er Esporles et oplagt område for dig, der elsker naturen og udendørs aktiviteter. Vandring og cykling er i særdeleshed oplagte aktiviteter.

Vandring: Sanselige vandreture venter

For vandrere, findes der i området en lang række markerede vandreruter, der gør det let at få adgang til de mange spændende steder området omkring byder på. I bjergene finder du små huler og grotter, monumenter fra vigtige begivenheder på øen samt rester af det landbrugsliv der udgjorde levevejen for flere hundrede år tilbage.

Navnlig den berømte tørstenrute er meget populær på disse kanter. Tørsten referer til en ældgammel byggeteknik, som nu er erklæret bevaringværdig. Når du går ad stier og langs mure bygget med tørstensteknik, kan du lade dig imponere over, at de er mere end 1.000 år gamle og rykker sig ikke en millimeter.

En anden populær vandretur i Esporles, er turen ud til Maristella-eremitagen. Maristella har sit navn efter dens beliggenhed mellem stjerner og hav, og den smukke udsigt du finder her.

Tørstenruten

En del af Mallorcas berømte tørstensrute, deklareret UNESCO verdensarv, passerer gennem Esporles. Tørstensruten er en del af vandreruten GR-221, som er Mallorcas længste, der løber mellem Pollenca og Andratx.

Cykling: Nyd de udfordrende og smukke bjergveje

Til dig der elsker at cykle, får du næsten ikke bedre betingelser end her. Lad de smalle men gode landeveje føre dig op gennem bjergene, gennem frugtplatager og vild balearisk natur. Mange professionelle cykelryttere vil typisk søge steder som Esporles og de omkringliggende byer, når de drager til Mallorca for at træne til sæsonen.

Spil golf

Uanset hvad dit handicap er, er den nærliggende Golf Son Termens-bane et must hvis du er ivrig efter at svinge køllerne. Denne smukke og alligevel udfordrende bane ligger i en grøn dal mellem bjergene, hvilket gør hvert hul til en fascinerende oplevelse. Golf Son Termens ligger i det nærliggende område, Bunyola, og tager ikke lang tid at nå i bil.

Intelligent-designede baner omsluttet af smuk balearisk natur, gør Mallorcas golfbaner til eftertragtede destinationer for verdens mange golfspillere, både professionelle og amatører.

Hvor skal man bo i Esporles?

Der er mange fantastiske steder at overnatte i Esporles, men særligt vil jeg anbefale at prøve én af områdets agroturismos, der kombinerer autenticitet, charme og natur i ét ophold. 

Agroturismo i Esporles med bjerge i baggrunden på Mallorca.

Agroturismo Son Galceran

Booking.com
Gårdferie på lille landsted i Esporlæes, i Mallorcas bjerge.

Agroturismo Can Torna

Booking.com
Stille og roligt Bed & Breakfast i Esporles, i Mallorcas bjerge.

Posada del Marqués

Booking.com

Spisestederne i Esporles

Spisestederne består primært af byens små barer, hvor der serveres Menú del Dia til frokost, samt lette tapas-anretninger. Du får regionale retter i god kvalitet, men kan også sagtens få en burger.

Bor du på én af områdets agroturismos (bondegårdsferie), er der restauranter her.

Esporles er ikke et område hvor du finder gourmetmad, men solide retter der mætter.

Er du til større madoplevelser, så tag den forholdsvis korte tur op til Valldemossa, hvor du finder et langt brede udvalg af spisesteder.

Shopping i Esporles

Det er sparsomt med butikker i Esporles, du finder faktisk ikke mere end en lille håndfuld. Her er selvfølgelig det mest nødvendige f.eks. supermarked, apotek mv., men tøjbutikker og andet må du til Valldemossa for at finde.

Marked i Esporles

Hver lørdag morgen/formiddag samles indbyggerne i Esporles til det ugentlige marked centralt i byen. Markedet er ikke stort eller prangende, men enormt hyggeligt. angs gaden er boder sat op så langt gaden strækker sig med frisk frugt, kød, håndværk og en masse lokalt producerede delikatesser. Folk nyder at gå rundt i ro og mag for at smage og handle alle de lækre tilbud der findes. Start dagen med at gå ind på én af caféerne og bestil en ‘variat’, en lille kaffe, som mallorcinerne selv har navngivet.

Årlige begivenheder i Esporles

Januar

Sant Antoni

Fejringen af Sant Antoni er en af de mest traditionsbundne i den mallorcinske kultur. Sant Antoni er skytshelgen for husdyr og har en særlig status på Mallorca, der indtil det 20. århundrede primært var et landbrugssamfund.

Om aftenen den 16. januar luyses hele den charmerende bjergby op med bål, dansende dæmoner sætter pift i folk, der spises sammen og danses til de sene aftentimer.

Juni

Festes de Sant Pere

Sant Pere er skytshelgen for Esporles, og også den flotte sognekirke er dedikeret til ham. Ugen op til den 29. juni fejres han med en byfest, hvor et program af sjove aktiviteter og kulturelle indslag sætter gang i byen. Udendørs spisninger, udstillinger, marked, lege, konkurrencer og opvisninger af forskellig karakter står på programmet i landsbyen.

Den 29. juni afsluttes festlighederne ved sognekirken, hvor den traditionelle dans, Ball de Filadora, opføres til et klappende publikum.

Juli

Festes de Santa Catalina Tomàs

Santa Catalina er den eneste romersk-katolske helgen født på Mallorca (Valldemossa), og hun fejres i flere landsbyer på øen. Den 28. juli kan du derfor opleve parader, koncerter og typiske mallorcinsk folkedanse.

August

Sa Vilanova

Det lille kvarter i Esporles kaldet Vilanova, fejrer sommeren den 15. august med en lille gadefest og fællesspisning. Traditionen var faktisk forsvundet, indtil en gruppe yngre mennesker i 1973 besluttede sig for at tage den op igen, og den har altså været afholdt hvert år lige siden.

Festa de l’Ermita de Maristel

Den sidste søndag i august afholdes en særlig gudstjeneste og fejring på den lille eremitage Maristella, der ligger på bjergskråningerne udenfor byen. Dagen starter med en folkevandring til stedet, hvor der afholdes gudstjeneste, og så fejres der ellers med danse, spisnin, paella-konkurrence og andre sjove aktiviteter for hele familien.

 

Oktober

La Fira Dolça d’Esporles

Ét af årets helt store events, ikke bare i Esporles men på hele Mallorca, er slik-messen i oktober. En hel weekend er dedikeret til slik, wienerbrød og andre søde sager, og det trækker rigtig mange mennesker til området.

Hele byen er klædt i alle regnbuens farver, med hundredvis af boder og stander der tilbyder søde sager fra Mallorca. Foruden det enorme marked, kan du glæde dig til konkurrencer, masser af smagsprøver og udstillinger. Der vil også være masser af underholdning, demonstrationer, workshops mv..

Fira Dolça d’Esporles er virkelig en populær begivenhed, så sørg for at kom tidligt.

Ofte Stillede Spørgsmål

Esporles ligger i Tramuntana, omkring 25 km fra Palmas lufthavn. Transport med bil eller taxa tager omkring 20 minutter.

En taxa fra lufthavnen vil koste omkring 40 euro.

Hver lørdag morgen/formiddag kan du tage på marked i Esporles, på den centrale torveplads i byen.

Vigtige telefonnumre

Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202

Offentlig transport

Buslinje: 200

Flere skønne rejsemål du skal opleve på Mallorca