Søg
Close this search box.

Ca'n Xoroi

Indgangen til museum Can Xoroi, i byen Fornalutx på Mallorca.

Ca’n Xoroi byder på en sand tidsrejse gennem Tramuntanas enestående kultur, arkitektur og ædle håndværk.

Sa Tafona – Olivenpressen

Olivenpressen i Ca’n Xoroi, har ikke været i drift siden midten af 1900-tallet, hvor både bygning og instrumenter gennemgik en større restaurering. I 2002 opkøbte Fornalutx sogn Ca’n Xoroi, med tanken bag, at den skulle gennemgå en totalrenovering og herefter fungere som kulturcenter.

Første dokumentation om olivenpressen i Ca’n Xoroi, stammer fra 1888, men etnologer er overbeviste om, at den har været i funktion mindst 50 år før det.

På Ca’n Xoroi kommer du rundt i den gamle olivenpresse og oplever al den mekanik, man siden dens oprindelse, har brugt til at fremstille olivenolie med.

Teglsten-samlingen

Hvorfor Ca’n Xoroi er interessant at aflægge et visit, er ikke blot olivenpressen, men den imponerende samling af mere end 150 malede teglsten, som indbyggerne i Tramuntana-bjergene har pyntet deres huse med siden middelalderen.

Bevæger du dig rundt i de snævre gader i Fornalutx, vil du sikkert lægge mærke til, at flere eller mange af husene er pyntet med disse teglsten.

Traditionen stammer helt tilbage fra det sene 12. århundrede, hvor udgravninger har vist disse malede teglsten på huse fra den arabiske æra på Mallorca. Catalanerne videreførte denne tradition, efter deres erobring af øen.

Disse malede teglsten sidder yderst på spærhovederne og har været udbredt over hele Mallorca – dog er det i Sóller og Fornalutx, de fleste forekommer og derfor kendetegner Tramuntana-arkitekturen i højere grad.

Populært lige nu

Forår i maj måned på Mallorca, Spanien. En bugt omgivet af smuk uspoleret natur.

Mallorca i maj

Mallorca i maj Billede: Muzykalne Podróże/Unsplash Inspiration og idéer til rejsen til Mallorca i maj måned Maj måned på Mallorca er starten på sommeren. Hotellerne

Læs mere »
Gruppe cykelryttere kører Mallorca 312 cykelløb på øen Mallorca i april.

Mallorca 312

Mallorca 312 er Europas største og hårdeste endagscykelløb, der finder sted i slutningen af april, hvor 8.000 cykelryttere tager udfordringen op.

Læs mere »
Yachts i Palma havn i april måned, på øen Mallorca i Spanien.

Mallorca i april

Mallorca i april Inspiration og idéer til rejsen til Mallorca i april måned Mallorca i april måned markerer åbningen af strand- og badebyerne på kysterne,

Læs mere »

Flere interessante museer du skal opleve på Mallorca