Søg
Close this search box.

Es Fortí

Mur i den gamle fæstning Es Fortí, i Cala d'Or på øen Mallorca.

Et levn fra Den Spanske Arvefølgekrig

Es Fortí er det vel nok eneste resterende monument af Mallorcas defensive forsvarsbygninger, som er tilbage i Cala d’Or.

I modsætning til mange af Mallorcas andre kystfæstninger, blev es Fortí ikke bygget som led i den strategiske defensiv mod pirater i 15- og 1600-tallet, men først fremme 1730, under Den Spanske Arvefølgekrig.

Tag turen op på platformen på toppen af Es Fortí, og nyd den enestående udsigt over bugten, der fører ind i Cala Llonga og resten af Cala d’Or – det er magisk.

Kort om Den Spanske Tronfølgekrig

Den Spanske Arvefølgekrig som fandt sted fra 1701 til 1714, var en omfattende europæisk konflikt udløst af den spanske kong Charles II’s død uden direkte arvinger. Dette efterlod et magtvakuum omkring hvem der skulle arve den massive spanske imperium, som inkluderede territorier i Europa, Amerika og Asien.

I årtier før krigen havde de store europæiske magter – især Frankrig, Østrig, England, og Holland – dannet forskellige alliancer og modalliancer, alt sammen i forsøget på at bevare magtbalancen i Europa. Charles II havde i sit testamente udpeget Philip, hertug af Anjou og barnebarn af den franske kong Louis XIV, som sin efterfølger. Dette skabte stor bekymring i Europa, da det truede med at forene de franske og spanske kroner under en enkelt hersker, hvilket ville have skabt en overvældende magt.

Krigen startede, da Østrig, England, Holland, og flere tyske stater dannede en koalition, kendt som Den Store Alliance, mod Frankrig og Spanien. Krigen blev udkæmpet på mange fronter: i Spanien, Italien, Tyskland, Holland, og på havene. Krigen var også bemærkelsesværdig for de mange diplomatiske manøvrer og skiftende alliancer.

Konflikten var ikke blot en kamp om tronen, men også en kamp om koloniale territorier og handelsruter. Dette gjorde det til en global konflikt, da kampene spredte sig til kolonierne i Amerika og Asien.

Efter mange års blodige kampe og udmattende slag, blev krigen bragt til ende med en række traktater, kendt kollektivt som Utrechtaftalerne i 1713 og Rastatt-traktaten i 1714. Disse traktater fastsatte, at Philip af Anjou kunne forblive som kong Philip V af Spanien, men han måtte frasige sig sin ret til den franske trone for at forhindre en union mellem Frankrig og Spanien. Østrig modtog de spanske Nederlandene, Napoli, Milano, og Sardinien, mens England sikrede sig Gibraltar og Minorca samt udvidede handelsrettigheder.

Den Spanske Arvefølgekrig havde dybtgående konsekvenser for europæisk politik. Den cementerede opstigningen af England som en førende sømagt og indledte en periode med britisk dominans over havene. Krigen forandrede også det europæiske landkort og magtbalance, og lagde grundlaget for yderligere konflikter i det 18. århundrede.

Afslutningsvis var Den Spanske Arvefølgekrig et afgørende øjeblik i europæisk historie. Den illustrerede kompleksiteten af dynastiske og territoriale stridigheder i en tid, hvor kongehusenes personlige og nationale ambitioner ofte var uløseligt forbundet, og den formede Europas geopolitiske landskab for generationer fremover.

Populært lige nu

Palau de Almudaina, royalt palads i Palma by, på øen Mallorca i Spanien.

Palau de l’Almudaina

Almudaina-paladset er vel nok Palmas og Mallorcas mest betydningsfulde bygning; det var her Palma blev grundlagt. Almudaina-paladset er en del af Spaniens nationale arv, og en fantastisk oplevelse

Læs mere »

Andra gamle fæstninger på Mallorca