Velkommen til Mallorcas største vinby og distrikt, Binissalem. Denne noble forstad til Palma vidner om datidens storslåede velstand fra vinproduktionen, med dens enorme palæer midt i byens hjerte.

Vinproduktion er utvivlsomt områdets største varemærke, allerede i romernes tid på Mallorca var vin det største aktiv i området. Når du finder mallorcinsk produceret vin på restauranter og i supermarkeder, er der stor chance for at den kommer fra Binissalem.

Binissalem er også vært for en række vidunderlige fiestas hvert år, som du med fordel kan tage med til og opleve ægte folkehygge med vin og mad.

 

Seværdigheder i Binissalem

I virkeligheden er selve Binissalem og hele atmosfæren i og omkring byen, nok den største seværdighed. Byen er fyldt med storslåede palæer, bygget under storhedstiden omkring det 18. og 19. århundrede af de mange nyrige vinentreprenører.

Det er næsten som at træde tilbage i tiden, Binissalem er uberørt , uspoleret, uskyldig og uudnyttet. Folk kan stadig lade deres hoveddøre og biler ulåst natten over og børn ses ofte lege omkring byens centrale torv, uledsaget af voksne. Besøger du Binissalem, kan de anbefales at parkere bilen (hvis du kommer i en), i udkanten af byen. Der er mange ensrettede veje i den store labyrint og som sagt, får du oplevet byen bedst til fods.

Spændende bygninger samt de mange vingårde er dog langt fra dét, der gør Binissalem så attraktiv at besøge. Byen er nemlig centrum for en lang række kulturelle festligheder i løbet af året.

 

Església”>Església Nostra Senyora de Robines

Den usædvanlige kirke i centrum af Binissalem, er bygget på en tidligere kirke tilbage fra det 15. århundrede, som blev bygget umiddelbart efter erobringen i 1229. Den nye kirke stod færdigbygget i 1908 i sin nuværende neogotiske stil, med det høje tynde spir, som er meget usædvanligt for mallorcinske kirker. Foran kirken står statuer placeret, hvilke symboliserer byens hovedindustri, nemlig vinen.

Det er også foran kirken her, på den store plads, at mange markeder og festligheder i byen afholdes.

 

Can Gilabert og Can Tiro de ses Bolles

Højkonjunkturen i det 18. og 19. århundrede skabte som sagt mange rigmænd i Binissalem. De to ejendomme, der ligger centralt i byen ikke langt fra kirken, er blot et par eksempler på på datidens velmagt i Binissalem.

 

Can Gelabert og Can Sabater

På den mere finkulturelle bemærkning, har Binissalem også stærke bånd til to berømte mallorcinske forfattere, der begge havde hjemsted i byen. Den første var Llorenç Moya, hvis hus Can Gelabert, nu er omdannet til byens kulturelle centrum, med bibliotek og kommunal musikskole.

Den anden berømte forfatter var Llorenç Villalonga, der var forfatter til romanen ‘Mort de Dama’ samt ‘Death of Drama’, hvilket utvivlsomt var inspireret af de mennesker og landskaber omkring Binissalem. Hans ejendom i byen er en typisk mallorcinsk bygning, kendt som Can Sabater, som nu huser Llorenç Villalonga Foundation House Museum. Huset er åbent for offentligheden de fleste dage.

 

 

Fiestas i Binissalem

Den første begivenhed i året afholdes den 17. januar til ære for Sankt Antoni Abat, skytshelgen for dyr. Denne festlige begivenhed er en glimrende grund til et besøg i Binissalem om vinteren. Festlighederne begynder om aftenen den 16., med antænding af små bål i gaderne, som de lokale sidder rundt om og synger traditionelle sange og steger ‘botifarrons’ – den lokale blodpølse. Senere på aftenen aftenen, klæder alle sig ud som djævle og dæmoner og laver sjov i gaderne, som de rykker fra bål til bål. Som regel tager en del en drink eller to med på vejen, så festen bliver livligere som aftenen og natten skrider frem. Den følgende dag er der en farverig parade gennem byen, der kulminerer i en fælles velsignelse af dyrene foran sognekirken.

Den næste begivenhed i året kaldes ‘Pancaritat’, som er en stor fælles picnic der finder sted på påskesøndag hvert år på Can Arabi, som er et rekreationsområde. Pancaritat er en gammel tradition på Mallorca, som stammer helt tilbage fra omkring år 1407.

Pancaritat efterfølges på den sidste søndag i maj af Binissalems landbrugsfestival. Dette er stadig et traditionelt landbrugs-og husdyrshow, bedre kendt som dyreskue, men de seneste år har det udviklet sig som en mere kommerciel messe. Dog håndhæves de gamle traditioner stadig og folk hygger sig med grillmad, dyreshows og musik.

Den første egentlige fiesta på året i Binissalem, er rent faktisk først den 25. juli og er til ære for Sankt Jaume, skytshelgen for Binissalem. Dette er en typisk mallorcinsk fiesta, med en farverig parade gennem de snoede gader i byen og en række andre sports-og musikarrangementer, der finder sted i løbet af dagen.

I september plukkes druerne på de omkringliggende vinmarker og hele byen fejrer vinhøsten med ‘Fiesta La Vermada’. Festligheden løber af stablen den tredje uge i september og er berømt på hele øen. Det hele starter på Plaza de l’ Esglèsia, hvor alle samles i flok og startskuddet går. Arrangementet tiltrækker både lokale og turister, og efter startskuddet har lydt, bevæger den enorme folkemængde med følge af piper og trommer, sig til en nærliggende vinmark. En kreds af mennesker bliver så dannet omkring en enorm bunke druer, og så snart fløjten blæser, kaster alle sig med stor entusiasme og begejstring ind i den store druekamp traditionen tro.

 

©2019 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?