Velkommen til Mallorcas største vinby og distrikt, Binissalem. Denne noble forstad til Palma vidner om datidens storslåede velstand fra vinproduktionen, med dens enorme palæer midt i byens hjerte.

Vinproduktion er utvivlsomt områdets største varemærke, allerede i romernes tid på Mallorca var vin det største aktiv i området. Når du finder mallorcinsk produceret vin på restauranter og i supermarkeder, er der stor chance for at den kommer fra Binissalem.

Binissalem er også vært for en række vidunderlige fiestas hvert år, som du med fordel kan tage med til og opleve ægte folkehygge med vin og mad.

 

Seværdigheder i Binissalem

I virkeligheden er selve Binissalem og hele atmosfæren i og omkring byen, nok den største seværdighed. Byen er fyldt med storslåede palæer, bygget under storhedstiden omkring det 18. og 19. århundrede af de mange nyrige vinentreprenører.

Det er næsten som at træde tilbage i tiden, Binissalem er uberørt , uspoleret, uskyldig og uudnyttet. Folk kan stadig lade deres hoveddøre og biler ulåst natten over og børn ses ofte lege omkring byens centrale torv, uledsaget af voksne. Besøger du Binissalem, kan de anbefales at parkere bilen (hvis du kommer i en), i udkanten af byen. Der er mange ensrettede veje i den store labyrint og som sagt, får du oplevet byen bedst til fods.

Spændende bygninger samt de mange vingårde er dog langt fra dét, der gør Binissalem så attraktiv at besøge. Byen er nemlig centrum for en lang række kulturelle festligheder i løbet af året.

 

Església”>Església Nostra Senyora de Robines

Den usædvanlige kirke i centrum af Binissalem, er bygget på en tidligere kirke tilbage fra det 15. århundrede, som blev bygget umiddelbart efter erobringen i 1229. Den nye kirke stod færdigbygget i 1908 i sin nuværende neogotiske stil, med det høje tynde spir, som er meget usædvanligt for mallorcinske kirker. Foran kirken står statuer placeret, hvilke symboliserer byens hovedindustri, nemlig vinen.

Det er også foran kirken her, på den store plads, at mange markeder og festligheder i byen afholdes.

 

Can Gilabert og Can Tiro de ses Bolles

Højkonjunkturen i det 18. og 19. århundrede skabte som sagt mange rigmænd i Binissalem. De to ejendomme, der ligger centralt i byen ikke langt fra kirken, er blot et par eksempler på på datidens velmagt i Binissalem.

 

Can Gelabert og Can Sabater

På den mere finkulturelle bemærkning, har Binissalem også stærke bånd til to berømte mallorcinske forfattere, der begge havde hjemsted i byen. Den første var Llorenç Moya, hvis hus Can Gelabert, nu er omdannet til byens kulturelle centrum, med bibliotek og kommunal musikskole.

Den anden berømte forfatter var Llorenç Villalonga, der var forfatter til romanen ‘Mort de Dama’ samt ‘Death of Drama’, hvilket utvivlsomt var inspireret af de mennesker og landskaber omkring Binissalem. Hans ejendom i byen er en typisk mallorcinsk bygning, kendt som Can Sabater, som nu huser Llorenç Villalonga Foundation House Museum. Huset er åbent for offentligheden de fleste dage.

 

 

Fiestas i Binissalem

Den første begivenhed i året afholdes den 17. januar til ære for Sankt Antoni Abat, skytshelgen for dyr. Denne festlige begivenhed er en glimrende grund til et besøg i Binissalem om vinteren. Festlighederne begynder om aftenen den 16., med antænding af små bål i gaderne, som de lokale sidder rundt om og synger traditionelle sange og steger ‘botifarrons’ – den lokale blodpølse. Senere på aftenen aftenen, klæder alle sig ud som djævle og dæmoner og laver sjov i gaderne, som de rykker fra bål til bål. Som regel tager en del en drink eller to med på vejen, så festen bliver livligere som aftenen og natten skrider frem. Den følgende dag er der en farverig parade gennem byen, der kulminerer i en fælles velsignelse af dyrene foran sognekirken.

Den næste begivenhed i året kaldes ‘Pancaritat’, som er en stor fælles picnic der finder sted på påskesøndag hvert år på Can Arabi, som er et rekreationsområde. Pancaritat er en gammel tradition på Mallorca, som stammer helt tilbage fra omkring år 1407.

Pancaritat efterfølges på den sidste søndag i maj af Binissalems landbrugsfestival. Dette er stadig et traditionelt landbrugs-og husdyrshow, bedre kendt som dyreskue, men de seneste år har det udviklet sig som en mere kommerciel messe. Dog håndhæves de gamle traditioner stadig og folk hygger sig med grillmad, dyreshows og musik.

Den første egentlige fiesta på året i Binissalem, er rent faktisk først den 25. juli og er til ære for Sankt Jaume, skytshelgen for Binissalem. Dette er en typisk mallorcinsk fiesta, med en farverig parade gennem de snoede gader i byen og en række andre sports-og musikarrangementer, der finder sted i løbet af dagen.

I september plukkes druerne på de omkringliggende vinmarker og hele byen fejrer vinhøsten med ‘Fiesta La Vermada’. Festligheden løber af stablen den tredje uge i september og er berømt på hele øen. Det hele starter på Plaza de l’ Esglèsia, hvor alle samles i flok og startskuddet går. Arrangementet tiltrækker både lokale og turister, og efter startskuddet har lydt, bevæger den enorme folkemængde med følge af piper og trommer, sig til en nærliggende vinmark. En kreds af mennesker bliver så dannet omkring en enorm bunke druer, og så snart fløjten blæser, kaster alle sig med stor entusiasme og begejstring ind i den store druekamp traditionen tro.

 

Bygget på vinstokke

Området omkring Binissalem har været beboet siden talaiotkulturen, men det er først efter romernes besætning af øen omkring år 123 f.Kr, at man kan dokumentere civilisation. Siden har også maurerne besiddet området, før catalonierne endeligt erobrede hele Mallorca i år 1229.

Jorden og klimaet på bjergskråningerne er optimalt til dyrkning af oliven, mens de flade arealer anvendes bedst til druedyrkning. Det fandt romerne allerede dengang ud af og druedyrkning blev introduceret for første gang på øen. Vinen fra Binissalem hurtigt fandt vej ud af Mallorca og rundt i hele det romerske imperium.

Vinmarkerne blev efter romernes tid på øen, negligeret og lagt hen, indtil det 10. århundrede hvor maurerne tog styret over Mallorca. Maurerne fandt, ligesom romerne, hurtigt ud af at dyrke jorden og områdets mange skatte. De konstruerede således kanaler og brønde til at tappe vandet, som kom ned fra bjergene med og på den måde optimerede dyrkningsprocesserne. Disse brønde står stadig velholdt, rundt omkring i byen.

Efter erobringen i 1229, fortsatte catalonierne arbejdet med vinmarkerne, men havde ikke evner eller viden nok til at frembringe den samme høje kvalitet og gode smag. Derfor forblev mange vine fra middelalderen på Mallorca, de kunne ikke eksporteres, blot nogle få tønder årligt nåede frem til Catalonien.

Den enes død, den andens brød

Binissalem udviklede sig dog langsomt og gårde, huse og butikker blev bygget og sat til salg for at lokke folk fra fastlandet til øen. Det lykkedes også ganske fint, mange lod sig nemlig friste af tilbuddet om penge, husdyr samt egen jord. Udfordringen bestod blot endnu engang af den manglende viden om landbrug, og blandt andet omstrejfende husdyr forvoldte store skader, hvorfor en lov der forbød omstrejfende dyr, måtte vedtages i år 1419.

Op gennem det 18. og 19. århundrede, var vinene fra Binissalem velkendte rundt omkring i hele Europa og da vinpesten begyndte at hærge, stod Binissalems vine pludselig i høj kurs. Flaskerne var stort set solgt, før de var tappet og byen voksede sig endnu større og skabte mange rigmænd. Mallorca kunne, grundet sin beskyttede beliggenhed, se sig undsluppet for den frygtede vinpest gennem mange år. Men i 1890 gjorde den desværre også sit indtog her og stort set alle vinmarkerne lå på ganske kort tid, fuldstændig øde hen.

Først gennem de seneste 50 år, er Binissalem begyndt at komme op igen med deres vinproduktion og den dag i dag, er Binissalems vine atter efterspurgte på det Europæiske marked.

Flere skønne destinationer i Raiguer regionen

Raiguer er kendt som en alsidig region på Mallorca, der både byder på rural landlig charme og Tramuntanabjergenes smukke sanselige natur. Rejsemål i Raiguer regionen er oplagte til aktive feriegæster, heriblandt vandrere og cyklister, som nyder godt af den gode beliggenhed. Læs om Raiguer-regionen her

 

Alaro et rejsemål i Raiguer, MallorcaAlaró

Alaró er på mange måder porten til Tramuntana, den smukke by ligger for foden af to bjerge, der sammen åbner ind til dalen. Alaró selv er en historisk by fyldt med en masse charme og sjæl, særligt omkring byens centrale torveplads, Placa de Vila, som er hjemsted for en masse hyggelige restauranter og barer. Alaró er et oplagt rejsemål for aktive feriegæster, som vil være dus med Mallorcas sjæl og hjerte. Alaró ophold og guide

 

Alcudia populært rejsemål i Raiguer, MallorcaAlcúdia & Port d’Alcúdia

Alcúdia er både en historisk og kulturel højborg, samtidig et af Mallorcas mest populære rejsemål. Alcúdia ligger i Mallorcas største bugt, Alcúdiabugten, som måler imponerende 14 km ren hvid sandstrand, og som også indbefatter feriedestinationerne Playa de Muro, Ca’n Picafort og Colonia de Sant Pere. Ferie i Alcúdia

 

Aucanada et rejsemål i Raiguer regionen på MallorcaAucanada

Aucanada er det nordligste rejsemål i Raiguer-regionen, halvøen der deler Alcúdiabugten og Pollencabugten fra hinanden. Til trods for sin beskedne størrelse, er Aucanada hjemsted for en hel række interessante besøgsmål og aktivitetstilbud, som ikke blot er interessante for jer der bor i Alcúdia eller Pollenca, men også værd at tage turen længere væk fra for at besøge. Læs om besøg og ophold på Aucanada her

 

Biniamar rejsemål Raiguer regionen MallorcaBiniamar

Biniamar er et mindre rejsemål i Raiguer regionen, beliggende for foden af Tramuntanabjergene, mellem mandelplantager og oliventræer. Biniamar er særligt populært i vinter og forårssæsonen, hvor mandeltræerne springer ud med deres lyserøde og hvide blomter, som er en særlig vidunderlig oplevelse der kommer vandrere og cyklister til gode. Biniamar byder på ophold i private isolerede rammer, hvor tiden kan stå stille. Læs om ophold og ferie i Biniamar

 

Binibona dejligt rejsemål i Raiguer regionen MallorcaBinibona

Binibona byder på eksklusivt og romantisk ophold på de smukke bjergskråninger med betagende udsigt over de mange grønne dale. Binibona er et skønt rejsemål hvis I leder efter en oase hvor I kan kombinere natur, aktiviteter, afslapning og luksus og samtidig undgå for meget turisme. Binibona er virkelig en lille hemmelighed på Mallorca. Læs om ophold og ferie i Binibona

Buger rejsemål i Raiguer regionen MallorcaBúger

Búger er en mindre landsby beliggende på grænsen til es Pla regionen, herude på landet mellem gamle vindmøller og plantager. Búger byder blot på enkelte overnatningssteder, hvilket giver en mere eksklusiv og isoleret følelse, som netop er rar når man søger på landet. Det enorme område i hjertet af Mallorca, giver adgang til både skove, marker, bjerge og kyster. Desuden ligger Búger som sagt ikke langt fra større handelsbyer som Inca og Sa Pobla. Búger ophold og guide

 

Caimari i Raiguer regionen MallorcaCaimari

Caimari er en mindre og ganske søvnig landsby beliggende for foden af de majestætiske Tramuntanabjerge, i et smukt område omgivet af olivenplantager. Caimari er kendt for produktion af olivenolie og andre olivenprodukter, hvorfor der hver november måned afholdes verdens største oliven-festival i byen. Caimari byder på et enkelt lille hotel, hvor der er mulighed for at slappe godt af og restituere i charmerende rammer, inden eventyrerne fortsætter. Læs om ophold i Caimari

 

Campanet rejsemål Raiguer regionen MallorcaCampanet

Campanet er en hyggelig lille by med et stort hjerte og venlig sjæl, beliggende for foden af Tramuntanas skråninger. Campanet er bla. kendt for sit naturreservat, Ses Fonts Ufanes, sine mystikfyldte drypstensgrotter samt den store teater -og kulturfestival i efteråret. Campanet byder på skøn herregårdsferie i smukke rammer, hvor fokus er på afslapning i naturens rammer. Campanet er et oplagt rejsemål i Raiguer til cykelferie og vandreferie, hvor der skal kombineres luksus og god mad. Campanet rejseguide

 

Consell rejsemål Raiguer MallorcaConsell

Consell er et oplagt rejsemål til en ægte herregårdsferie på Mallorca. Consell nyder en fantastisk beliggenhed i Raiguer regionen, blot 10 minutters kørsel fra Palma og med bjerge på den ene side og rurale landdistrikter på den anden. I hjertet af byen ligger en række lækre spisesteder, hvor I kan smage traditionelle mallorcinske og spanske delikatesser samt nyde lokale vine. Consell ophold og guide

 

Inca rejsemål Raiguer MallorcaInca

Inca er blandt turister blevet kendt som Læderbyen, pga. de mange lædervare -og skofabrikker i byen. Inca ligger centralt placertet på Mallorca, med adgang til både bjerge, landdistrikter, motorvej og byliv, et alsidigt rejsemål i Raiguer. Inca byder på en stemningsfyldt by, hvor nogle af Mallorcas bedste restauranter ligger bla. Celler Can Ripoll og Celler Ca’n Amer, samt en række hyggelige cafeer og tapasbarer. Inca rejseguide og ophold

 

Lloseta rejsemål i Raiguer MallorcaLloseta

Lloseta er en hyggelig landsby beliggende direkte på bjergskråningerne, og deler dermed Tramuntana og Raiguer regionerne. Lloseta har en lang og spændende historie bag sig, som har efterladt en stor kulturarv af seværdigheder, smukke bygningsværker og monumenter. I hjertet af Lloseta kan I nyde et romantisk ophold på det lækre Cas Comte Suites & Spa voksenhotel, som har til huse i et af byens historiske palæer, en utrolig autentisk og eksklusiv oplevelse, som fuldender et afslappende ophold i byen. Lloseta ophold og guide

 

Mancor de la Vall i Raiguer region MallorcaMancor de la Vall

Mancor de la Vall er en søvnig og rolig lille bjerglandsby beliggende på de grønne bjergskråninger af Tramuntana, hvor fred og ro troner atmosfæren. Mancor de la Vall byder på skønt og romantisk ophold på det dejlige Hotel Turixant, der har til huse i en charmerende finca med udsigt over de smukke bjerge. Mancor de la Vall hotelophold 

 

 

Moscari rejsemål Raiguer regionen MallorcaMoscari

Moscari er en lille søvnig landsby beliggende for foden af Tramuntanabjergenes stedsegrønne skråninger, mellem tusindvis af mandeltræer og olivenplantager. Moscari byder på et varieret landskab, hvor både cyklister og vandrere kan udfolde sig frit i den smukke sanselige natur. Moscari hotel og ophold

 

 

Sa Pobla rejsemål Raiguer regionen MallorcaSa Pobla

Sa Pobla er et område beliggende i den nordlige del af Raiguer regionen, nogle kilometer syd for Alcúdia. Sa Pobla er endnu forholdsvist ukendt af turismen, selvom flere Bed & Breakfasts og udlejningsbureauer er begyndt at få øjnene op for den stigende interesse for ferie i naturens ånd, hvor personlige interesser spiller hovedrollen på ferien og hvor tempoet selv bestemmes. Sa Pobla ophold og guide

 

Santa Maria del Cami rejsemål Raiguer regionen MallorcaSanta Maria del Cami

anta Maria del Cami – eller blot Santa Maria – ligger i Raiguers sydlige del mellem Consell og Binissalem, i et af Mallorcas største vindistrikter. Santa Maria er et oplagt valg til en finca-ferie på landet, hvor alt emmer fred og hvile, og med områdets unikke beliggenhed gør det det let at nå øens mange aktivitetstilbud. Santa Maria ophold og guide

 

 

Selva rejsemål Raiguer regionen MallorcaSelva

Selva ligger nordvestligt i Raiguer-regionen, ikke langt fra Campanet, for foden af Tramuntana. Selva byder på ophold i charmerende finca-hoteller, hvor atmosfæren er præget af afslapning og autenticitet, i tro stil med Mallorcas sjæl. Selva er et oplagt rejsemål til aktiv ferie, særligt cykelferie er populært i Selva. Selva guide og ophold

©2021 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?