Søg
Close this search box.

Santa Maria del Cami

I denne guide

Vælg Santa Maria del Cami for

Hvor ligger Santa Maria del Cami?

Byen Santa Maria del Cami markeret på kort over øen Mallorca.

Santa Maria del Cami - Rejseguide til aktiviteter og ophold

Pakket ind i dyner mellem mandelplantager og vinmarker, finder du den charmerende oase Santa Maria del Cami, ikke langt fra Palma.

Hvordan er Santa Maria del Cami?

Santa Maria del Cami har tiltrækningskraft nok til at fungere som base for en skøn ferie, men også til en eventyrlig halvdagstur i Mallorcas solbeskinnede terræner.

Byen kombinerer de større byers pulserende caféliv med landdistrikternes afslappede charme, og du forføres langsomt til at falde ned i hjertet af det hele.

Mallorca Pass

Kombiner seværdigheder og aktiviteter med Mallorca Pass, der giver adgang til 14 forskellige seværdigheder, bl.a. La Seu katedralen, Bellver og Palma Aquarium.

Aktiviteter og oplevelser omkring Santa Maria del Cami

Hvad skal man opleve i Santa Maria del Cami?

Santa Maria er et sted med masser af historie, det vil du hurtigt opleve når du slentrer gennem gaderne i byen. Nedenfor finder du nogle af de steder i byen, som er værd at stoppe ved.

Sognekirken med det smukke tårn

Santa Marias sognekirke skiller sig markant ud, med sit smukke barokke klokketårn, bygget i 1753, med blå klinker bragt hertil fra Barcelona. De to klokker i tårnet bærer i øvrigt navnene: Barbara og Margalida.

Konstruktionen af kirken begyndte i 1714 og stod færdig i 1737, og var ledet af den kendte mallorcinske arkitekt Lluc Mesquida.

Església de Santa Maria del Camí

Església de Santa Maria er én af Mallorcas mere særprægede kirkekonstruktioner, med sit smukke koboltblå tag.

Det gamle minimerkloster, Convent de Nostra Senyora de la Soledat

I Santa Marias nordlige ende, langs hovedgaden, finder du det enorme gamle minimerkloster, eller paulanerkloster, som stammer tilbage fra slutningen af det 17. århundrede.

Værd at lægge mærke til her, er den smukke barokke kirke, samt klostergården i renæssancestil, med smukt galleri omkring.

Nonnerne på klosteret er kendt for at producere mandelmælk hvert år, som de deler ud i december måned, i forbindelse med julen.

Minimerklosteret

Minimerklosteret og den smukke barokke kirke langs hovedgaden i Santa Maria del Cami er en af af byens seværdigheder.

Massanella

På hovedgaden i Santa Maria del Cami finder du det gamle Massanella kro, med sin prægtige facade af catalansk modernisme. Bygningen sætter en skarp kontrast til det ellers stilfærdige og spartanske udtryk i gaden.

Massanella er på mange måder blevet et slags vartegn i byen, da Santa Maria del Cami fra sin spæde begyndelse, var kendt som et sted med mange kroer og fast opholdssted på vejen mod enten Inca, Alcúdia og Tramuntana.

Massanella

Massanella skiller sig markant ud i Santa Marias hovedgade, med sin facae af modernisme.

Ca’n Burbaia

Ca’n Burbaia er en af byens ældste bygninger, der tilbage i 1595 fungerede som et kloster. Op gennem den tidlige-moderne tid har bygningen været både kro og og tømrerhandel, inden den i 1966 blev omdannet til restaurant.

En vandrehistorie vil vide, at den midterste bjælke i loftet stammer fra masten af det skib som den oprindelige ejer af ejendommen sejlede til Mallorca med.

Ca’n Burbaia finder du også langs hovedgaden, på et hjørne ved siden af byens gamle brønd, Sa Sinia.

Ca'n Burbaia

Ca’n Burbaia er et klenodie i Santa Maria del Camis historie, en bygning der er noteret som én af de ældste.

Casa de la Vila (rådhuset)

Du kan let kende Santa Marias rådhus, med sin smukke renæssancefacade, ud til det lille torv. Bygningen fungerede tidligere som både slagtehus, barakker og fængsel, inden den blev lavet om til rådhus.

Civilgardens barakker

I Carrer Ramon Llull finder du byens gamle barakker, også kendt som Ca l’amo en Pere d’Orient. Bygningen blev opført i slutningen af det 19. århundrede, hvor civilgarden holdt til. På det tidspunkt var civilgarden en privatejet institution. På bygningens facade kan du se to vagttårne med kreneleringer.

Planlæg rejsen til Mallorca

Andre skønne aktiviteter omkring Santa Maria del Cami

Besøg én af de mange vingårde i Santa Maria

Mallorcas vinproduktion er i stor fremgang i disse år, og hvis du kan lide et godt glas vin, så kom med på visit på én af de mange vingårde i området.

Santa Maria del Cami ligger i Mallorcas største vindistrikt, og var faktisk ét af de første områder til at producere og eksportere vin.

Du kan besøge mere end 10 forskellige vingårde i Santa Maria, som alle arrangerer guidede ture og smagninger.

Her er nogle af de bedste bud:

Sebastià Pastor

Ramanyà

Macià Batle

Can Rubí

Jaume de Puntiró

Ángel Wineries

Kør på golfbanen

Elsker du golf, så er du i Santa Maria del Cami ikke langt fra nogle fantastiske baner, navnlig de tre Arabella-baner i udkanten af Palma, samt Son Termens i Bunyola.

Der er mere end 20 åbne golfbaner at vælge mellem på Mallorca, alle med intelligent design, smuk natur og klubhus.

Tag på marked og shoppingtur i Inca

Inca er Mallorcas tredjestørste by, og hver torsdag afholdes et kæmpestort marked i hele byen, hvor du kan finde alt mellem himmel og jord.

Inca er samtidig kendt som en stor shoppingby, med masser af butikker og ikke mindst lædervarer, som er byens varemærke.

Endelig er Inca kendt for sine mange cellers, altså gamle vinkældre omdannet til spisesteder. Prøv f.eks. Celler Ca’n Ripoll i hjertet af byen, den er fantastisk.

Inca er Mallorcas største industrielle område for lædervareproduktion og skotøj. Særligt kendt er mærket Camper, der har butikker over hele verden. 

Nyd nogle sanselige vandreture

I den nordvestlige del af kommunen ligger Coanegra-dalen, der er kendt for sin uspolerede natur, naturlige vandfald, floder og grotter.

På vejen til Coanegre vil du bl.a. passere Son Torrellas-herregården, én af de ældste herregårde i Santa Maria del Cami, den stammer tilbage fra maurisk tid, hvor den var kendt som Alqueria Adbach.

På vejen ind i dalen, langs asfaltvejen, kan du se det gamle mauriske vandingssystem kaldet en qunat, som stadig fører vand fra Coanegre-floden ind til byen.

Lige i starten af dalen finder du grotten Avenc de Son Pou, én af de mest kendte grotter på øen, der er over 150 meter dyb og 70 meter bred. I gamle dage mødtes digtere her, da de var tiltrukket af den rå natur omkring grotten. Inde i grotten finder du bl.a. unikke kalkgallerier og vægge der bliver levende når lyset kommer ind.

Længere inde i dalen møder du Coanegre-floden, et område med en helt særlig magi. Her finder du bl.a. ruinerne af en ældgammel vandmølle, samt smukke naturlige vandfald. Flodens uregelmæssige leje danner adskillige slugter, der er fyldt af vand i flere måneder. Området kendes også under navnet Salt d’es Freu.

Mallorca er et fantastisk sted at vandre, ikke mindst i Serra de Tramuntana, UNESCO verdensnaturarv. Du kan glæde dig til meget smuk uspoleret natur, magiske udsigtspunkter fra bjergene, samt en lang liste af kulturarv efterladt af forskellige kulturer.

Cykling i Santa Maria

Hvis du som tusinder af andre turister, vil udforske Mallorca på en cykel, så er du kommet til et rigtigt godt sted. Santa Maria del Cami ligger hamrende godt placeret mellem Mallorcas flade rurale områder og de underskønne UNESCO-beskyttede Tramuntana-bjerge.

Kører du sydpå fra Santa Maria, kan du endda nyde de smukke kystlinjer, på hver side af Palmabugten.

Mallorca er en cykelrytters paradis, det perfekte rejsemål. Her er evige landeveje, kringlede bjergveje, og pittoreske kyststrækninger, der både fryder øjne og ben. 

Tag på loppemarked i nabobyen Consell

Consells loppemarked er efterhånden ikke nogen hemmelighed mere, nærmere en kendt turistattraktion. Markedet, der finder sted hver søndag, har ry for at være en pudseløjerlig størrelse: Her finder du alt fra brugt tøj til gamle skruetrækkere og reservedele til plæneklipperen.

Mallorca er kendt og elsket over hele Europa for sine ugentlige markeder, der finder sted i stort set samtlige byen på øen. Her kan du handle mallorcanske specialiteter, lædervarer af høj kvalitet, samt moderigtigt tøj og lækre sko.

Hvor skal man bo i Santa Maria del Cami?

Santa Maria del Cami byder på en række skønne overnatningssteder, alle placeret i naturskønne omgivelser, væk fra stress og jag. Nogle af de største anbefalinger går til de små landhoteller og finca-hoteller, der skyder op mellem mandelplantagerne, de såkaldte agroturismos. Her vil du opleve ægte mallorcinsk charme, pakket ind i autentiske og dybt charmerende rammer, der trækker dig helt ned i gear.

Ophold på Antonias Agroturismo i byen Santa Maria del Cami, Mallorca.

Antonias Finca Agroturismo

Booking.com
Finca hotel i Santa Maria del Cami på Mallorca i Spanien.

Torrent Fals

Booking.com
Ferie på roligt autentisk landsted i Santa Maria del Cami på øen Mallorca i Spanien.

Finca Agroturismo Sarbosar

Booking.com

Hvor er det godt at spise Santa Maria del Cami

Santa Maria del Cami byder på en række dejlige og hyggelige spisesteder, der serverer et bredt varieté fra middelhavskøkkenet, både traditionelt og eksperimenterende.

Den nordlige ende af byen, hvor den brede hovedvej skærer tværs igennem, finder du en pæn samling af nogle utroligt lækre restauranter. Her kan du bl.a. spise hos møbelsnedkeren LivingDreams, som giver gæster en oplagt mulighed for at prøve deres (måske) nye møbler af inden de kommer hjem i spisestuen.

Flere af restauranterne her i Santa Maria del Cami tilbyder siddepladser i deres idylleriske små haver og gårdhaver, som bare giver spiseoplevelsen en ekstra dimension af sydlandsk charme.

Mallorca er hjemsted for mere end 10 restauranter med Michelinstjerner, hvilket vidner om den store interesse øen har for såvel kokke som cornisseurs. 

Shopping i Santa Maria del Cami

Til trods for den beskedne størrelse af byen, finder du alligevel en håndfuld butikker i Lloseta. Dog er det ikke her du skal ud og ose nyt til klædeskabet eller boligen, men du finder de mest nødvendige ting.

Vil du på shoppingtur, så er du heldigvis stadig det rigtige sted. Nabobyen er Inca, Mallorcas tredjestørste by, beliggende blot 5 minutter fra Lloseta. Inca er kendt som en stor shoppingby, navnlig pga. de mange lædervarefabrikker i byen. Men i hjertet af Inca ligger der et væld af forskellige butikker, som er hyggelige at ose rundt i. Det er samtidig en kærkommen mulighed for at spise en frokost på én af byens mange lækre cellers.

Hvornår er der marked i Santa Maria del Cami

Hver søndag formiddag kan du tage på stort marked i Santa Maria, på Plaça Nova i byens sydlige ende. Her kan du smage og købe frisk frugt og grønt fra lokalområdet, lokalproducerede likører, ost, kød, olier, salt, nødder og meget mere. Markedet er en genial og anderledes måde at handle ind på, især hvis du har lejet finca eller ferievilla til ferien i Santa Maria, hvor du selv skal stå for proviantering.

Årlige begivenheder i Santa Maria del Cami

Januar

Sant Antoni

Sant Antoni er en særlig begivenhed over hele Mallorca, det er dagen hvor dæmoner danser i gaderne, der tænder bål og der løbes med ild, og det er en pragtfuld tradition at opleve som turist. På byens centrale torv grilles der typiske mall0rcinske pølser, koteletter, budding mm., og der synges og danses til rytmerne af friktionstrommer.

En anden unik tradition du kan opleve under Sant Antoni, er velsignelsen af byens kæledyr, hvor folk kommer til præsten med deres pelsede familiemedlemmer.

Februar

Sa Rua

Karnevalet på Mallorca markerer den sidste torsdag før fasten. Gaderne i Santa Maria del Cami fyldes med kulørte farver, og parader af kreative kostumer bringer liv og glade dage. Til karnevalet kan du samtidig smage nogle typiske mallorcinske specialiteter som ensaimada med sobrassada, kandiseret græskar og ristede sardiner … mums.

April

Semana Santa (Hellige uge)

Semana Santa er perioden mellem palmesøndag og påskesøndag. I denne periode finder en række processioner sted i Santa Maria

Englesøndag

Den første søndag efter påske er kendt som “Englesøndag”, hvor der arrangeres pilgrimsvandringer og fester. I Santa Maria del Cami går indbyggerne i byen i samlet flok til Son Seguí-eremitagen som ligger på bjerget af samme navn der deler Santa Maria og Santa Eugènia. I Santa Maria del Cami er det tradition, at vandreturen ledsages af de såkaldte ”gegantes”, 3 meter høje figurer med kæmpe hoveder lavet af papmache.

Sa Fira

Den sidste søndag i april er dedikeret til at hylde de stolte landbrugstraditioner i Santa Maria del Cami, som gøres ved en stor messe. På dagen kan dy nyde en lang række underholdende aktiviteter som konkurrencer, udstillinger, parader og workshops. Om aftenen er der traditionelle ildløb og fyrværkeri sammen med en række underholdningsindslag.

Maj

Santa Marias giganter

Den første lørdag i maj er i de berømte mallorcanske giganters navn. Kæmperne repræsenterer karakterer fra bogen Fables and Legends of Santa Maria af Josep Capó og Juan og Mateu Morro i Marcé.

Manden er kendt som Soler “den fordømte”, og den kvindelige kæmpe er kendt som “Maria af Coanegre“. Sammen med disse to kæmpefigurer danser en parade af kæmpehoveder lavet af papmaché gennem byen. De gigantiske figurer blev lavet i 2007 af kunstneren Mariano “Kake” Portas og hans kone.

Juli

Santa Margalida (Fejring af Sankt Margaretha)

Santa Margalida er byens skytshelgen, og fejres med en stor byfest i midten af juli der slutter den 20. Festlighederne skydes i gang ved hejsningen af kommunens karmoisinrøde flag på sognekirkens tårn, mens der fyres raketter af og kirkeklokkerne spiller. Gennem festlighederne er der en lang række aktiviteter og events, bla. lege, konkurrencer, sport, workshops, udstillinger og meget mere, der gør det til en fantastisk oplevelse at besøge byen på dette tidspunkt.

Hele ugen underholdes der med musik og dans, bla. af xeremiers (mallorcinske sækkepiber), habaneras og batucadas i Santa Marias gader, en stor oplevelse.

Du kan selvfølgelig også regne med mad en masse. Der serveres masser af typiske mallorcinske spiser på byens barer og spisesteder, bl.a. trempó og diverse tapas.

På Santa Margalidas dag, den 20. juli, afholdes en messe til ære for skytshelgen, sammen med den traditionelle dans, Ball de l’Oferta.

November

Festa del Vi Novell

Festivalen for den nye vin fra Santa Maria afholdes i november, et must for gastro- og vinelskere. Festivalen afholdes den sidste lørdag i november, og er dedikeret til fejringen af den nye vins ankomst. På vinfestivalen kan du smage produktet af årets høst, mens du lærer om vinen. Vingårde slår sig sammen med nogle af restauranterne i Santa Maria for at servere tapas og pinchos til vinen.

December

Jul i Santa Maria del Cami

Julen er en vidunderlig og hyggelig tid der fejres overalt på Mallorca, og i Santa Maria er det ikke anderledes. Dagene op til jul er der et særligt julemarked, velgørenhedsarrangementer, julekoncerter, rundvisninger, workshops og udstillinger. I Santa Maria del Cami er det tradition at lave mandelmælk i juletiden.

Lidt af Santa Maria del Camis historie

Helt tilbage fra forhistorisk tid, for over 2.000 år siden, har området omkring den nuværende Sanrta Maria del Cami, været beboet af mennesker. Det viser fundne af rester, i grotterne  Es Cabàs samt Cova des Moro, som menes at stamme fra den tidlige bronzealder.

Allerede omkring 1.400 år f.Kr. har man fundet beviser på dyrkning af jorden, på sletterne for foden af Tramuntana-bjergene vest for Santa Maria del Cami.

Særligt for den Santa Maria del Cami vi kender i dag er, at helt tilbage fra romernes tid og maurernes tid på øen, var det i virkeligheden hele tre landsbyer der udgjorde området, indtil omkring år 1300. Den nuværende by var delt i henholdsvis nord, syd og den tilhørende Canarossa nordvest for Santa Maria del Cami.

Maurerne brugte særligt området Canarossa til dyrkning af afgrøder, da det var dem, der fandt ud af at udnytte vandkilderne fra de nærliggende bjerge og bruge det til optimering af dyrkningsprocesserne. Åen Coanegra kunne bruges til at tappe vand fra, som blev udledt til de mange oliventræer og vinstokke i området.

De tre små nabolandsbyer voksede op hver for sig. Først omkring år 1300 besluttede Kong Jaume II, at byerne skulle forenes. Huse blev bygget mellem nord og syd, til man til sidst kunne kalde det hele for én samlet by – Santa Maria del Cami var opstået.

Flere historikere har foreslået, at navnet under maurisk styre har været ‘Mauia’, hvilket betyder noget i stil med ‘stop på vejen’.

Ofte stillede spørgsmål

Santa Maria del Cami ligger godt 20 km fra Palmas lufthavn.

En taxa fra lufthavnen vil koste omkring 25 euro, og tager ca. 15-20 minutter at køre.

Der er marked i Santa Maria del Cami hver søndag morgen og formiddag på Placa Nova.

Vigtige telefonnumre

Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202

Offentlig transport

Buslinje: 343
Toglinje: T1, T2, T3

Flere skønne rejsemål du skal opleve på Mallorca