Søg
Close this search box.

Església de Santa Maria de Robines

Kirken Santa Maria de Robines i centrum af Binissalem by på øen Mallorca i Spanien.

I denne artikel

Historien bag Santa Maria de Robines

Santa Maria de Robines har sine rødder tilbage i den sene Middelalder, men faktisk kun navnet.

Sognekirken har sin oprindelse tilbage fra det 13. århundrede efter den catalanske erobring af Mallorca (1229 – 1235). Det oprindelige kirketempel blev dog ikke bygget på det nuværende sted, men i den nordøstlige del af kommunen, et område kendt som Robines, fra stammer fra den mauriske periode på øen, deraf navnet.

Årsagen til dette var, at på netop det sted stod en arabisk moske, som skulle udskiftes for at markere den nye religiøse dominans, kristendommen. Kirken blev bygget i en primitiv gotisk arkitektonisk stil kendt som “Repoblament”. Denne kirke blev først dokumenteret i 1248, i en bulle af pave Innocentius IV. Der er fundet bevis i form af et alter der stammer fra år 1270, med billedet af den hellige Stefanus.

I løbet af sidste halvdel af det 14. århundrede, besluttede kong Jaume II af Mallorca, at flytte kirken til dens nuværende placering, som et resultat af urbaniseringen af den voksende by og menighed i Binissalem. Allerede i 1370, blev det første tempel omtalt som ‘den gamle kirke’.

Det nuværende kirketempel stod færdigt i det 18. århundrede, og er bygget oven på det tidligere gotiske tempel. Kirken er blevet rost af mange prominente personer , heriblandt Gaspar Melchor de Jovellanos, Gerònim de Berard og ærkehertug Ludwig Salvador af Østrig, og det er der en grund til. Kirken er uden sammenligning et af de smukkeste eksempler på barokstil, i både arkitektur og udsmykning.

Når du træder ind i kirken, vil du hurtigt opdage, hvordan lyset har spillet en vigtig rolle i designet, for eksempel den imponerende kuppel og rosenvinduet. Det legende og kunstneriske interiør af barokdesign vidner om Binissalems velstand i byggetiden, hvor området oplevede bemærkelsesværdige høje indtægter fra navnlig vineksport.

Nogle af de elementer, der skal fremhæves i kirken Santa Maria de Robines, er hovedaltertavlen lavet i marmor, Sant José-kapellet, samt den lille udstilling i apsis af religiøse kunstværker indsamlet gennem tiderne.

På kirkepladsen udenfor kan du se skulpturerne, der repræsenterer de lange traditioner for vinproduktion i området.

Binissalem er Mallorcas vin-hovedstad, en kulturel og gastronomisk højborg, der manifesterer Mallorcas ønologiske dyder og traditioner.

Adresse og kontaktinfo

Åbningstider

Mandag Lukket
Tirsdag 6:30 - 7:30
Onsdag Lukket
Torsdag Lukket
Fredag 6:30 - 7:30
Lørdag 6:30 - 7:30
Søndag 9:30 - 10:30

Flere interessante steder du skal opleve på Mallorca