Søg
Close this search box.

De bedste ting at foretage sig på Mallorca om vinteren

Aktiviteter på øen Mallorca om vinteren.

I denne artikel

Vintersæsonen er over Mallorca, og du tænker måske: “hvad kan man så lave på øen, hvis man er her i denne periode mellem november og marts?”. 

Vejret på Mallorca i vinterhalvåret

Fra oktober begynder temperaturerne på Mallorca at dale, og solskinstimerne bliver færre. Gennem vinteren, fra november til marts, ligger gennemsnitstemperaturerne på ca. 12 grader, og ca. 6 solskinstimer dagligt. 

December og januar er nok de mest grå måneder på året, men stadigt mildt og lunt i dagtimerne. Morgen- og aftentimerne er mere kølige, for ikke at sige kolde, så sørg for at have en vindjakke, overgangsjakke eller tyk trøje med.

1. Oplev fejringen af Sant Antoni (Antonius den Hellige)

Hvis du læser mine rejseguides til mallorcas mange byer, så støder du ofte ind i en årlig begivenhed kaldet Sant Antoni. Denne gamle catalanske tradition går til bagte til middelalderen, og er en af de vigtigste traditioner i mallorcanernes kultur. 

Så hvorfor er fejringen Sant Antoni værd at opleve? Den 16. januar hvert år oplyses byerne på Mallorca med bål, fyrværkeri og dans. En gruppe mennesker klæder sig ud som dæmoner og jagter folk rundt i gaderne, der synges fællessange og griplles pølser og brød på bålene. 

Dagen derpå, den 17. januar, om morgenen/formiddagen, er der gudstjeneste. Men i byen Sa Pobla er traditionen, at folk med deres kæledyr til kirken, hvor præsten velsigner dem. Du ser alt fra geder til hunde til guldfisk.

2. Oplev noget af Mallorcas rige kulturarv på museerne

Museer står måske ikke altid lige øverst på din bucket list i sommermånederne, hvor strandende lokker med blødt sand og turkisblåt klart lavt vand. 

Men i vinterhalvåret er Mallorcas museer i høj kurs, og det er der en god grund til. Der ligge nemlig mange spændende museer rundt omkring på øen, faktisk har næsten alle byer et museum af en art. 

Her er et par anbefalinger til museer du kan besøge på Mallorca om vinteren:

  • Incas museum for sko- og læderinsustri. Her opdager du øens mangeårige traditioner inden for særligt skotøjfabrikation, en industri der går tilbage til maurernes tid. Når du er her, kan du samtidig snuppe en shoppingtur i Incas mange læder outlet stores.
  • Finca els Calderers i Sant Joan. Gå på opdagelse i en af øens store gamle herregårde, der nu er omdannet til etnologisk museum. Els Calderers var en af e herregårde, der revolutionerede Mallorcas landbrug i sin tid, og her ser du hvordan de velhavende godsejere boede og levede med deres tjenestefolk. 
  • Ca’n Prunera i Sóller. Ca’n Prunera er et smukt palæ, prydet med Art Nouveau arkitektur på facaden, der ligger i den store butiksgade i Sóller by. Indenfor i Ca’n Prunera holder Museu Modernista til, et museum udelukkende dedikeret til modernisme-bevægelsen, med unikke udstillinger af alt fra møbler til kunst. 

3. Tag en tur i Palma Aquarium

Palma Aquarium har Europas største hajtank, som du oven i købet kan sejle en tur på toppen af, og endda dykke i hvis du har licens. 

Aquariet er åbent hele året rundt, og anerkendt for dets arbejde inden for forskning og bevaring. Alle aquarierne er opbygget som fuldstændige efterligninger af de virkelige havmiljøer i forskellige verdenshave. 

Palma Aquarium er åbent 365 dag eom året, en stor og flot oplevelse for alle aldre. 

4. Oplev mandeltræerne blomstre

Der er intet mindre end 7 millioner mandeltræer på Mallorca alene, et næsten urealistisk tal. Mallorca er kendt for sine delikate mandler, der er i høj kurs omkring i Europa.

Fra midten af januar til slutningen af februar – starten af marts, blomstrer alle mandeltræerne. De hvide og lyserøde blomster springer ud, og store dele af øens overflade dækkes nærmest af en hvid dyne, en særlig smuk og sanselig oplevelse, da du også kan dufte det i luften. 

I byen Son Servera, på mallorcas østkyst, afholdes samtidig øens eneste mandel-festival i februar måned, hvor du kan opdage produkter af mandler, samt overvære madlavningsdemonstrationer, hvor mandler indgår i retterne. 

5. Lysfestival og Guds øje i La Seu

I Palmas enorme gotiske katedral, la Seu, kan du hvert år den 2. februar og 11. november opleve lysfestival. 

Takket være Gaudís genialiteter, kaldes Palmas katedral “Lysets Katedral”, et tilnavn den har fået efter at mesterarkitekten åbnede vinduerne, så solens stråler kunne komme ind og supplere verdens største rosevindue med lsy. 

På dagene for lysfestivalen mødes hundredvis af mennesker og ser solens stråler lave en reflektion af det enorme rosevindue på den modsatte gavlvæg, under det andet rosevindue i katedralen. Rosevinduet og reflektionen skaber sammen et 8-tal, kendt som “Guds øje”. 

Hvert år den 2. februar og 11. november afholdes der lys-festival i La Seu, hvor solens stråler trænger igennem verdensstørste rosevindue og skaber en særlig reflektion på modsatte væg.

6. Tag på julemarked

Kommer du til Mallorca i december, kan du i flere byer opleve julemarkeder. 

Særligt hyggeligt er julemarkedet i Pueblo Espanyol, udstillingsbyen i Palma, der er bygget af replika-bygninger af nogle af de mest interessante bygninger i Spanien. 

I byen Santa Maria del Cami, lidt nord for Palma, er der også et hyggeligt julemarked, hvor nonnerne fra det store kloster laver hjemmelavet mandelmælk, som sælges på markedet. 

7. Lokale mad-festivaler

I november er der særligt to begivenheder, der er værd at holde øje med, hvis man er glad for mad og gode råvarer. 

I Caimari fejres oliven og i Mancor de la Vall fejres svampe.

Ved begge begivenheder kan du opleve boder med produkter, samt opvisninger af forskellig karakter. Byernes spisesteder laver særlige menuer, hvor hhv. oliven eller svampe indgår som en bærende komponent.

Planlæg rejsen til Mallorca

8. Besøg en vingård

Der er ikke mange der ved det, men Mallorca er faktisk hjemsted for omkring 80 forskellige vingårde. En større portion af disse vingårde ligger i det kendte vindistrikt Binissalem, der da også er kendt som Mallorcas vin-højborg. 

Her har 12 vinproducenter slået sig sammen i et laug kaldet DO Binissalem (Disignation of Origin), og skabt Mallorcas  første og eneste vinrute, med formålet at gøre vinturismen på Mallorca mere synlig, og promovere de lokale druesorter. 

Vinruten på Mallorca

Vinruten er en samling af 12 vingårde i distriktet omkring Binissalem, der har dedikeret sig til lokale druesorter og investeret massivt i teknologi, arbejdskraft og uddannelse.

9. City break i Palma

Tag på food market, opdag store monumenter, spis på små lækre tapasbarer eller restauranter og tag på shoppingtur i de mange små butiksgader.

At besøge Palma uden for højsæsonen er en dejlig afslappende oplevelse, her er ikke så meget stress grundet de hundredtusindvis af turister.

Palma er en fantastisk by, og den bliver næsten kun bedre af at den blot er to og en halv time fra os, hvilket gør den til et godt valg for en forlænget weekend. 

Palma er åben året rundt, en af verdens fedeste byer at opholde sig i. Gå på opdagelse i den rige kulturarv, de mange butikker og spisesteder, byen er kendt for.

10. Oplev els Cossiers

Ligesom du skal opleve fejringen af Sant Antoni, bør du faktisk også overveje at tage med til fejringen af Sant Honorat, i byen Algaida i januar. 

Els Cossiers er en dansegruppe bestående af en kvinde, en djævel og fem mænd (cossiers), der danser et skuespil i syv akter. Kvinden, som repræsenterer alt det gode, forsøges lokket til ugerninger af djævlen, på mange komiske måder, men de fem cossiers beskytter hende og fører hende sikkert frem til kirken i hjertet af byen. 

Traditionen med els Cossiers stammer helt tilbage til 1300-tallet, og danses i mange mallorcanske byer i forbindelse med byfester.

11. Forkæl dig selv med et kurbad

Der er faktisk et rigt udbud af lækre kurbad og wellness-behandlinger omkring på Mallorca, navnlig i Palma. Men der er også en pæn portion wellnesshoteller, der tilbyder udefrakommende at benytte deres faciliteter mod betaling.  

Flere interessante ting du skal opleve på Mallorca