Rejse til Sant Joan – Find og oplev skøn landferie

Sant Joan byder på enestående rural ferie i finca eller ferievilla

Indkvartering og ophold i Sant Joan

Hoteller finder du ikke i Sant Joan, men en række sommerhuse og fincaer dukker op over det grønbeklædte rurale landskab, hvor du fra swimmingpoolen på terrassen kan nyde udsigten. De autentiske fincaer bygget af sten i herregårdsstil, er med til at fuldende oplevelsen af , at være et med natur og sjæl.

Er fred og total afslapning hvad du leder efter, er et par dage i Sant Joan, en sikker måde at komme i kontakt med Mallorcas vuggende interiør på – en oplevelse der på alle måder er både fascinerende og givende.
Sant Joan er beliggende i den sydlige del af Mallorcas Es Pla region, i hjertet af øen. Temaet herude er pastoral charme og nærværende kultur, pakket ind i naturens ro og fred.

Som tilfældet er i mange andre af Mallorcas landsbyer, er Sant Joan ikke en typisk destination for en familieferie på Mallorca, desværre heller ikke et område rejsearrangørerne har fokus på. Dette er dog ikke ens betydning med, at området her ikke er attraktivt – blot for det rette publikum.

Utallige vinmarker, plantager og mandeltræer strækker sig over sletterne i det relativt flade landskab, mens enkelte bjerge og bakker rejser sig og indbyder til videre udforskning.

Sant Joan er blandt Mallorcas mindre kommuner, med lidt mere end 2.000 indbyggere fordelt på godt 40 kvadratkilometer. Sant Joan støder op til Vilafranca de Bonany, Petra, Sineu, Lloret de Vistalegre, Montuiri og Porreres.

Sant Joan er berømt for blandt andet sine tomater, særligt arten Tomatiga Ramallets, der anses som særligt egnet til den lækre Pa Amb Oil.

Gaderne er smalle, men hyggelige – små fortovscaféer og lokale butikker holder gang i bylivet omkring centrum, lige fra de spæde formiddagstimer, hvor mange indbyggere sidder og læser avisen eller vender verdenssituationen over en kop ‘variat’.

Giv dig tid til at nyde landsbyidyllen, med de typiske mallorcinske huse med grønne og brune skodder for vinduer og døre og catalanske flag blafrende over gesimserne.

 

Sant Joans historie

Der er fundet intet mindre end 42 forskellige forhistoriske pladser i omegnen af Sant Joan. Disse forhistoriske pladser tæller både konstruktioner helt tilbage fra før 2000 f.Kr og giver syn og indtryk af livet på de Baleariske Øer, i en tid vi indtil videre kun har hørt og læst om.

Af huler og grotter i området, skal nævnes Cova de sa Bastida, Cova del Camp Rafal, Cova dels Calderers, og sa Coveta del Camp Vell. Desuden ligger der også Carrutxa og Son Gil, som er gamle gravpladser fra bronzealderen.

Fund af keramik som potter og skår, vidner om romernes besættelse af området – dog ikke nok til at tro, at dette har været et udpræget romersk distrikt.

I år 902, invaderer og erobrer de berberiske maurer fra Nordafrika, Mallorca. Maurerne opdelte øen i tolv særskilte distrikter, hvor flere sandsynligvis blev givet til emirer eller andre overhoveder. En egentlig urbanisering var der aldrig tale om undermaurernes tid, blot en samling gårde og huse, spredt rundt i distriktet såsom; Alhamar, Carrutxa, Binifarda, les Algorfes, og Maham, der alle tilhørte den sydlige del af det dengang kaldte ‘Yiynau-Bitra’ distrikt. Mønter, rekvisitter og andre genstande fra maurernes tid er blandt andet blevet fundet i husene; l’hort de Son Baró, el turó de Pinyella, sa Bastida, el Pujol samt Son Gual.

Efter den catalanske erobring af Mallorca i 1229 – 1231, anført af Aragoniens Kong Jaume I (Jaume Erobreren), blev de ydre områder fra gården Alhamar starten på en egentlig byplan. På en bakke, som blev kaldt ‘Puig de Consolació’, byggede man områdets første kirke, der nævnes første gang i 1242 som ‘Santa Maria de Sineu’.

Det nye distrikt, der kom under navnet ‘Sineu-Petra’, byttede Kong Jaume I med Sant Joan de Verí, en ridder af Coimbra (Portugal), for et område for foden af Pyrenæerne.

Sant Joan de Verí bosatte sig i herregården Sa Batida, som tilhørte familien gennem flere århundreder. Det er i øvrigt også fra samme person, bynavnet Sant Joan nedstammer fra.

I år 1300, blev Sant Joan for første gang erklæret en officiel landsby, under Kong Jaume II, da han udarbejdede den nye regionsplan for Mallorca. Landsbyen blev ved samme lejlighed, tildelt retten til at afholde marked.

I forbindelse med status som officiel landsby – eller Vila Roiale – førte kongen en massiv kampagne på fastlandet for, at lokke købere til Mallorca, ved at tilbyde dem køb af grunde til gunstige priser. Tanken var, at de mange nye lodsejere skulle dyrke landbrug og handle på markedet, så de kunne betale skatter og afgifter til kongeriget.

Gennem 1400 tallet var store dele af Mallorca dog ramt af plager, tørker og dårlig høst  – en anden grund til dårlig høst, skulle i øvrigt ses i lodsejernes manglende viden om landbrugshvervet. Kongen fortsatte dog med at hæve skatter og afgifter for, at presse bønderne til at yde bedre.

Langsomt voksede en modstand til kongen og hans skatter blandt bønderne på Mallorca, hvilket resulterede i opstanden af ‘Broderskabet’ i 1521, startet af Joanot Colom, en landmand fra Felanitx. Joanot Colom fik hurtigt samlet en hær af modstandsfolk, der var klar til kamp, heriblandt godt 100 folk fra Sant Joan. I 1523 fik kongens tropper skovlen under Broderskabet og de 100 fra Sant Joan modtog fængselsstraffe og bøder, mens Jonot Colom og hans øverste officerer måtte lade livet i Palma de Mallorca.

Efter den frygtede vinlus-pest, der hærgede Sydeuropas vinmarker i slutningen af 1800 tallet, havde taget sin afsked fra Mallorca, stod mange tusinde hektarer land udbrændt tilbage. Bønderne stod nærmest hjælpeløse tilbage og havde hverken viden eller erfaring til, at finde på nye idéer. Redningsmanden blev Antoni Oliver, ejer af herregården Es Calderers og en berejst mand, der efter en læringsrejse i andre dele af Europa i begyndelsen af 1900 tallet, vendte hjem med nye idéer, nye metoder og ny mekanik til forbedring af landbruget i Mallorcas tørre marker.

I over 100 år, har Sant Joan nu været et strålende eksempel på moderne landbrug samt udnyttelse af små ressourcer – noget de lokale virkelig spejler sig selv i. Foruden landbruget, kommer størstedelen af byens indtægter fra byggebranchen og andre håndværksfag.

Seværdighederne i Sant Joan

Seværdighederne i Sant Joan står i historiebøgernes og religionens tegn. Jeg har gjort mit ypperligste for, at fortælle dig historien bag de forskellige seværdigheder, men de så fyldte med historie og autencitet, at historierne kommer til dig.

Du kommer rundt i storslåede herregårde, hvor adelige og rige lodsejere gennem århundrede har levet og drevet deres gunstige landbrug. Besøg i en af Mallorcas nyeste og største kirker, fyldt med skatte og ikke mindst en af Mallorcas ældste kirker.

Der venter en lang række interessante og kulturelle oplevelser og venter på, at vise dig hvordan området gennem de sidste 500 år, har set ud i Sant Joan.

Inspiration til nærliggende seværdigheder og udflugtsmål

Restauranter og mad i Sant Joan

En by med sin egen berømte tomatart må da have nogle spændende tilbud i den kulinariske ende – og det har den. Du skal dog ikke forvente at finde et bredt udvalg af restauranter i Sant Joan, blot en lille håndfuld atmosfærefyldte restauranter, specialiserede i cocina mallorquina.

Du kan forvente stemningsfyldte omgivelser, smilende service samt et spændende udvalg af retter, der kombinerer den traditionelle middelhavs kogekunst, med eksperimenterende nutidige smagssammensætninger, uden kompromis i smagen.

Fysiske aktiviteter omkring Sant Joan

Sant Joan er beliggende langt ude på heden, oplagt for landevejscykling og lange vandreture.

Marked i Sant Joan

Hver torsdag morgen fra kl. ca. 8:00, diskes der op til det ugentlige marked i Sant Joan. Her lokkes du til med dufte, farver og sydlandsk atmosfære, som folk kaster sig over de friske og smagfulde råvarer på Carrer Major, ved siden af kirken.

På markedet i Sant Joan får du også mulighed for, at smage på den lokale delikatesse ‘Batifarros’ – en sobrassada-pølse af sort svin med hjemmebagt bondebrød – meget lækkert.

Begivenheder i Sant Joan

Som i andre mallorcinske landsbyer, er lokale traditioner centrale for sammenholdet blandt indbyggerne. I Sant Joan er det ikke anderledes, der afholdes årligt en lang række fiestas, der radikalt ændrer bybilledet.

Her opleves en helt særlig atmosfære gennem byens små gader, på frimærke-placaerne og i caféerne. Nogle fiestas løber over en aften, mens andre over en hel uge, fælles for dem er dog, at interessen er enorm og byen er dedikeret til at levere en oplevelse med parader, musik og mad.

Hvor ligger Sant Joan på Mallorca?

Sant Joan ligger lige i hjertet af mallorca, i den rurale es Pla-region. Nabobyerne er Montuïri, Algaida, Petra, Vilafranca de Bonany og Sineu, alle dejlige områder at nyde en skøn landferie på Mallorca.

©2019 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?