Søg
Close this search box.

Sant Joan

Sant Joan rejseguide, aktiviteter og overnatningstilbud

Sant Joan er et typisk landbrugsområde beliggende centralt i hjertet af Mallorca, blandt sletter, marker og enkelte bjerge der stikker frem i det grønne landskab.

Sant Joan er et spændende område at udforske, hvis vil vil lære mere om mallorcinsk kultur, men også hvis du søger larmende stilhed og smukke naturoplevelser.

I denne guide

Vælg Sant Joan for

Her ligger Sant Joan

Sant Joan by markeret på kort over øen Mallorca i Spanien.

Bedste hoteller i Sant Joan

I Sant Joan står den på fred og hvile i naturskønne rolige omgivelser. Herude blandt sletter og mandelplantager, ligger blot 3 hoteller, hvoraf det ene er et landsted, en såkaldt agroturismo.

Afslappende og roligt hotel i byen Sant Joan på øen Mallorca i Spanien.

Hotel Rural Es Figueral Nou

Booking.com
Finca hotel i byen Sant Joan på øen Mallorca i Spanien.

Finca Sa Bastida Luxury Retreat & Spa

Booking.com
sant-joan-mallorca-agroturismo-landsted-hotel

Agroturisme Gossalba

Booking.com
Se alle overnatningssteder på kort
Booking.com

Seværdigheder og oplevelser omkring Sant Joan

Seværdighederne i Sant Joan står i historiebøgernes og religionens tegn. Der venter en lang række interessante og kulturelle oplevelser, når du tager på besøg på én af Mallorcas mest betydningsfulde gamle herregårde, et kapel på en bakketop fra middelalderen og en imponerende kirke fyldt med kunstskatte.

Finca els Calderers

Den helt store seværdighed og turistattraktion i Sant Joan er els Calderers, en storslået gammel herregård omdannet til museum. Som du bevæger dig gennem de mange rum og værelser, ser og lærer du om livet på en mallorcinsk herregård gennem tiden.

Du kan bl.a. se frem til jagtstuen, udstillingen af landbrugsredskaber, damernes lounge, familiens kapel og de store kontraster når du kommer ned i tjenestefolkenes afdeling. Udenfor i haverne og foldene kan du glæde dig til at hilse på bl.a. æsler og sortfodssvin.

Besøg Finca els Calderers

SANTUARI DE BONANY

På en bjergtop i udkanten af kommunen ligger Santuari de Bonany, et af Pla-regionens mest besøgte helligste steder. Heroppe kan du indtage de mest fortryllende udsyn over hele området, og på klare dage kan du se kysterne. Stedet har en lang historie bag sig, bla. som et sted hvor bønder gennem århundreder har søgt til for at bede om regn.

Besøg Santuari de Bonany

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LA CONSOLACIÓ

Nyd en sanselig og smuk tur til bakketop-klostret uden for Sant Joan, som er en af de lokale seværdigheder. Det lille kloster er bygget ovenpå områdets første kapel, der stammer helt tilbage fra det 13. århundrede. Fra klostret kan du nyde de smukke syn over es Pla regionen, de mange grønne bakker og den friske landlige luft.

Læs mere om Consolació

Sant Nofre

Sant Nofre er navnet på et bjerg lige nord for Sant Joan by, der gennem tiden har været brugt til forskellige ting.

I begyndelsen af det 15. århundrede (1400-1402) boede her en eremit alene, som byggede en lille eremitage, som står her endnu.

På Sant Nofres vestlige skråninger står en stor sten, som indbyggerne i gamle dage brugte som solur. Når solen ramte toppen af denne sten, vidste man, at det var middag.

På bjerget er også en kløft, som før i tiden blev kaldt hundenes kløft, da man her kastede sine syge husdyr ud fra.

ESGLÉSIA DE SANT JOAN BAPTISTA

Sognekirken i hjertet af Sant Joan er lige så storslået indvendig som den er udvendig. De mange renovationer gennem årene har givet kirken en blanding af flere arkitektoniske stilarter, og i kirkens museum finder du et væld af smukke kirkeskatte.

CENTRE CATÓLIC

Sant Joans tidligere kulturcenter blev brugt til at arrangere forskellige kulturelle begivenheder for, at skaffe penge til kirken. Samtidig fungerede bygningen som præstegård.

Gennem den sidste halvdel af det 20. århundrede fungerede bygningen dog primært som almindeligt teater. På toppen af bygningen ses en statue af Luís Jaume Vallespir, en af byens sønner, som blev dræbt under en mission til Californien, i 1775.

Museu de la Paraula

Jeg ved ikke helt, om jeg skal sende dig herhen eller ej, for dette lokalmuseum er, ja, meget lokalt. Museu de la Paraula er et husmuseum til ære for én af Mallorcas folkekære lægbrødre, som boede i huset her. Rafel Ginard var både præker, sangskriver, poet og børnebogsforfatter, som gjorde ham til et koryfæ i den mallorcinske kultur.

Indrømmet, dette er for dig, der ligesom jeg er nørdet omkring Mallorca og mallorcinsk kulturhistorie.

Se mere på museets hjemmeside

Flere skønne aktiviteter i og omkring Sant Joan

Sant Joan ligger dejligt centralt placeret på Mallorca, hvilket giver let adgang til andre smukke områder, der er værd at se og opleve.

Cykling i Sant Joan

Sant Joan er ideelt til landevejscykling; her er utallige muligheder for at komme rundt til andre smukke områder på kort tid via de velholdte landeveje.

Populære ruter går bl.a. til nogle af de nærliggende bjergtoppe som Randa, Sant Miquel og Bonany. Her finder du foruden fantastisk panoramisk udsigt, også historiske vartegn, som fortæller historier om Mallorcas spændende fortid.

Du kan også let slå sløjfe omkring andre charmerende landsbyer omkring i Mallorcas es Pla region, f.eks. Petra, Lloret de Vistalegre og Montuïri.

Vandreture i Sant Joan

Én af de bedste og mest fortryllende vandretur i Sant Joan, går op til toppen af bjerget Puig de Sant Nofre, der ligger et lille stykke nord for selve landsbyen.

Toppen af Sant Nofre ligger i 254 meters højde, og tilbyder umådeligt smukt udsyn over området. Heroppe finder du desuden resterne af en gammel eremitage fra begyndelsen af det 15. århundrede, hvor kun én eremit boede. Toppen af Sant Nofre kan udelukkende besøges til fods.

Lige syd for Sant Joan finder du La Consolacio, en anden bakke med historisk betydning. Her kan du vandre ad den gamle pilgrimsrute, via korsets vej, markeret med stentavler. Heroppe finder du et gammelt kloster og kapel, som særligt bruges omkring Påske.

Mellem bjerge og bakker dominerer grønne sletter og skovområder, der gør det ekstra sanseligt at vandre herude i den smukke natur.

Snup et slag golf

Du er faktisk kun 20 minutters kørsel fra nogle af Mallorcas herlige golfbaner, heriblandt de to Son Antem golfbaner i Llucmajor, der byder på sjov og udfordring for alle handicaps.

Mallorca er kendt for sine golfbaner, der både er veldesignede, udfordrende og utroligt smukke.

Tag på markedet i Sineu

Nabobyen Sineu er hjemsted for et af Mallorcas mest historiske og største markedet, som løber af stablen hver onsdag formiddag, som det har gjort siden år 1300.

Den gamle middelalderlige by, med sine rustikke husfacader med træskodder og små placas omdannes til et mekka af boder, og fyldes med titusindvis af mennesker der kommer fra nør og fjern for at handle. Du kan forvente en hektisk og intens, men samtidig glad og livlig atmosfære i byen.

Du finder alt fra lokale specialiteter til nyeste tøjtrends og lækre lædervarer på markedet i Sineu, som i sig selv er en stor attraktion.

Lad dig forkæle med et kurbad og massage

I nabobyen Montuïri ligger Son Manera, et yoga retreat huset i en smuk gammel finca.

Her er der åbent for spa og wellnessbehandlinger for gæster der ikke bor på hotellet, hvilket du kan gøre brug af.

Kig gerne på Son Maneras hjemmeside

Spisestederne i Sant Joan

Der ligger en håndfuld barer i Sant Joan, der byder på traditionelle tapas og mallorcinske egnsretter. Som mange steder på Mallorca – og i Spanien – spiser man generelt godt.

Restaurant Can Tronca og Restaurante M-46 er nok de spisesteder, der byder på de mest alsidige menukort, men stadig med udgangspunkt i de mallorcinske traditioner.

Indkøb i Sant Joan

Sant Joan er en mindre by, og her er ikke mange butikker at ose rundt i. Du finder dog det mest nødvendige i byen, som supermarked, apotek mv.

Marked i Sant Joan

Det er torsdag morgen at det ugentlige marked afholdes i hjertet af Sant Joan landsby. Markedet er et traditionelt landbrugsmarked, med friske grøntsager, frugter, oste, kød og blomster – en dejlig sanselig måde at opleve de mallorcinske traditioner på.

Årlige Begivenheder i Sant Joan

Som i andre mallorcinske landsbyer, er lokale traditioner centrale for sammenholdet blandt indbyggerne. I Sant Joan er det ikke anderledes. Der afholdes årligt en lang række fiestas, der radikalt ændrer bybilledet.

Her opleves en helt særlig atmosfære gennem byens små gader, på placaerne og på barerne. Nogle fiestas løber over en aften, mens andre over en hel uge, fælles for dem er dog, at interessen er enorm og byen er dedikeret til at levere en oplevelse med parader, musik og mad.

Januar

Sant Antoni

Som et af de mest agrariske områder på Mallorca, er fejringen af Sant Antoni (Antonius den Hellige) et af årets vigtigste højdepunkter i Sant Joan. Sant Antoni er skytshelgen for for husdyr, og i et landbrugssamfund har han været tilbedet siden middelalderen.

Aftenen den 16. januar tændes der bål i hele byen, der grilles i gaderne, og dansende dæmoner underholder. Den 17. januar er der en masse religiøse happenings ved sognekirken og på byens centrale torv, hvor byens husdyr skal velsignes. Der er også konkurrencer om præmier til de, der har været mest kreative i at skildre fortællingen om Sant Antoni og Djævelen.

Februar

Sa Rua

Sa Rua er fejringen af karneval på Mallorca, og i Sant Joan vil der være parader af farverige kostumer, sammen med dans og traditionel mallorcinsk musik.

Marts

Festa del Quart Diumenge / Es Pa i el Peix

I marts, den fjerde søndag i fasten (Quart Diumenge), afholdes en af de mest elskede traditioner i Sant Joan. Akkompagneret af lyden af de mallorcinske xeremiers (sækkepiber) vandrer indbyggerne i samlet flok til Santuari de Mare de Déu de la Consolació uden for byen, hvor der serveres koketter og fisk, en tradition der har eksisteret siden det 16. århundrede. Der holdes en messe og der ofres blomster til Jomfru Maria, og bagefter er der forskellige aktiviteter og danseopvisninger.

April

Påske mandag

Påskedag samles indbyggerne i Sant Joan for at vandre til bjergtop klostret Santuari de Bonany for at holde en messe og picnic. Efter messen starter populære folkelege, og der underholdes med diverse opvisninger af både dans og musik. Traditionelt spises på denne dag brødresterne fra påsken, men nu til dags spises her friske sandwich og lækre rubiols de Mallorca (kager).

 

Fira de Sant Joan

Sant Joans forårsmesse har altid været en hyldest til de agrariske traditioner, som området er kendt for. På forårsmessen får du en smag af det “ægte” Mallorca, med levende dyr, folkesanse, udstillinger og selvfølgelig et stort marked med masser lokale produkter.

August

Festes de Sant Joan

Gennem anden halvdel af august fejrer Sant Joan sin skytshelgen, Sant Joan Baptista (Johannes Døberen). Gennem de to uger kan du opleve et væld af sjove og kulturelle aktiviteter og events, der sætter kulør på den ellers lidt søvnige landsby. Opvisninger, danse, udstillinger, lege, konkurrencer og masser af mad er altid dele af de traditionsrige festligheder.

Tre begivenheder, der er blevet konsolideret i Sant Joan-festlighederne skiller sig ud: Mobofest-festivalen, Encalçaborinos og Mobbylettada.

Oktober

Festa del Botifarró

I oktober hyldes Botifarró, som er en lokal pølse fra Mallorca. Gennem en hel weekend serveres der masser af botifarros i Sant Joans gader, mens der underholdes med masser af dans og musik, samt en række aktiviteter.

Sant Joans historie

Der er fundet intet mindre end 42 forskellige forhistoriske pladser i omegnen af Sant Joan. Disse forhistoriske pladser tæller både konstruktioner helt tilbage fra før 2000 f.Kr og giver syn og indtryk af livet på de Baleariske Øer, i en tid vi indtil videre kun har hørt og læst om.

Af huler og grotter i området, skal nævnes Cova de sa Bastida, Cova del Camp Rafal, Cova dels Calderers, og sa Coveta del Camp Vell. Desuden ligger der også Carrutxa og Son Gil, som er gamle gravpladser fra bronzealderen.

Fund af keramik som potter og skår, vidner om romernes besættelse af området – dog ikke nok til at tro, at dette har været et udpræget romersk distrikt.

I år 902, invaderer og erobrer de berberiske maurer fra Nordafrika, Mallorca. Maurerne opdelte øen i tolv særskilte distrikter, hvor flere sandsynligvis blev givet til emirer eller andre overhoveder. En egentlig urbanisering var der aldrig tale om undermaurernes tid, blot en samling gårde og huse, spredt rundt i distriktet såsom; Alhamar, Carrutxa, Binifarda, les Algorfes, og Maham, der alle tilhørte den sydlige del af det dengang kaldte ‘Yiynau-Bitra’ distrikt. Mønter, rekvisitter og andre genstande fra maurernes tid er blandt andet blevet fundet i husene; l’hort de Son Baró, el turó de Pinyella, sa Bastida, el Pujol samt Son Gual.

Efter den catalanske erobring af Mallorca i 1229 – 1231, anført af Aragoniens Kong Jaume I (Jaume Erobreren), blev de ydre områder fra gården Alhamar starten på en egentlig byplan. På en bakke, som blev kaldt ‘Puig de Consolació’, byggede man områdets første kirke, der nævnes første gang i 1242 som ‘Santa Maria de Sineu’.

Det nye distrikt, der kom under navnet ‘Sineu-Petra’, byttede Kong Jaume I med Sant Joan de Verí, en ridder af Coimbra (Portugal), for et område for foden af Pyrenæerne.

Sant Joan de Verí bosatte sig i herregården Sa Batida, som tilhørte familien gennem flere århundreder. Det er i øvrigt også fra samme person, bynavnet Sant Joan nedstammer fra.

I år 1300, blev Sant Joan for første gang erklæret en officiel landsby, under Kong Jaume II, da han udarbejdede den nye regionsplan for Mallorca. Landsbyen blev ved samme lejlighed, tildelt retten til at afholde marked.

I forbindelse med status som officiel landsby – eller Vila Roiale – førte kongen en massiv kampagne på fastlandet for, at lokke købere til Mallorca, ved at tilbyde dem køb af grunde til gunstige priser. Tanken var, at de mange nye lodsejere skulle dyrke landbrug og handle på markedet, så de kunne betale skatter og afgifter til kongeriget.

Gennem 1400 tallet var store dele af Mallorca dog ramt af plager, tørker og dårlig høst  – en anden grund til dårlig høst, skulle i øvrigt ses i lodsejernes manglende viden om landbrugshvervet. Kongen fortsatte dog med at hæve skatter og afgifter for, at presse bønderne til at yde bedre.

Langsomt voksede en modstand til kongen og hans skatter blandt bønderne på Mallorca, hvilket resulterede i opstanden af ‘Broderskabet’ i 1521, startet af Joanot Colom, en landmand fra Felanitx. Joanot Colom fik hurtigt samlet en hær af modstandsfolk, der var klar til kamp, heriblandt godt 100 folk fra Sant Joan. I 1523 fik kongens tropper skovlen under Broderskabet og de 100 fra Sant Joan modtog fængselsstraffe og bøder, mens Jonot Colom og hans øverste officerer måtte lade livet i Palma de Mallorca.

Efter den frygtede vinlus-pest, der hærgede Sydeuropas vinmarker i slutningen af 1800 tallet, havde taget sin afsked fra Mallorca, stod mange tusinde hektarer land udbrændt tilbage. Bønderne stod nærmest hjælpeløse tilbage og havde hverken viden eller erfaring til, at finde på nye idéer. Redningsmanden blev Antoni Oliver, ejer af herregården Es Calderers og en berejst mand, der efter en læringsrejse i andre dele af Europa i begyndelsen af 1900 tallet, vendte hjem med nye idéer, nye metoder og ny mekanik til forbedring af landbruget i Mallorcas tørre marker.

I over 100 år, har Sant Joan nu været et strålende eksempel på moderne landbrug samt udnyttelse af små ressourcer – noget de lokale virkelig spejler sig selv i. Foruden landbruget, kommer størstedelen af byens indtægter fra byggebranchen og andre håndværksfag.

Ofte Stillede Spørgsmål

Sant Joan ligger små 40 km fra Palmas lufthavn.

En taxa fra lufthavnen vil koste omkring 50 euro, og tager en lille halv times tid at køre.

Hvis du foretrækker en mere komfortabel transport, så overvej en privat minibustransfer med aircondition. Se mere og book her

Der er marked hver torsdag morgen i centrum af Sant Joan landsby.

Vigtige telefonnumre

Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202

Offentlig transport

Buslinje: 316