Søg
Close this search box.

Santa Margalida

Santa Margalida rejseguide, aktiviteter og ophold

Santa Margalida er en lille indre by i den nordøstlige del af Mallorcas centrale region kaldet Pla de Mallorca. Det er også navnet på kommunen, som omfatter det populære badeby Can Picafort og den jomfruelige strand og lystbådehavn Son Serra de Marina.

Santa Margalida er et oplagt besøgsmål, hvis du søger fred og ro, landlig charme, men stadig ikke vil være for langt fra Mallorcas fantastiske strande.

I denne guide

Vælg Santa Margalida for

Her ligger Santa Margalida

Byen Santa Margalida markeret på et kort over øen Mallorca.

Bedste hoteller og overnatningssteder i Santa Margalida

I Santa Margalida er der både mulighed for romantiske finca-hoteller, som Casal Santa Eulalia, og lækre feriehuse i rolige omgivelser.

Romantisk hotel i stille omgivelser i Santa Margalida på ferieøen Mallorca i Spanien.

Casal Santa Eulalia

Booking.com
Charmerende bondegård og landsted i Santa Margalida på Mallorca i Spanien.

Agroturismo Saraix

Booking.com
Rummeligt feriehus i Santa Margalida på øen Mallorca i Spanien.

Molí D’en Barret

Booking.com
Se alle overnatningssteder på kort
 

Seværdigheder og oplevelser omkring Santa Margalida

Santa Margalida er ikke fyldt med store turistattraktioner og museer, men stadig et hyggeligt område at udforske. Særligt er Santa Margalida kendt for sine mange forhistoriske gravpladser og bosættelser, der går mere end 3.000 år tilbage i historien.

Besøg den enorme sognekirke og det smukke udsigtspunkt

Santa Margalidas enorme sognekirke nyder byens måske mest privilegerede beliggenhed, på det højeste punkt med udsigt over marker og enge så langt øjet rækker. Santa Margalidas sognekirke er et imponerende syn, både udefra og indefra. Indenfor kan du bl.a. finde en unik indskrift i altertavlen, som repræsenterer den mallorcinske skole, en kulturretning man ivrigt forsøgte at indføre på øen i moderne tider.

SEPULCRO DOLMÉNICO DE SON BAULÓ

Bag hovedvejen, der skær gennem badebyen Ca’n Picafort, finder du den ældgamle gravplads, Son Bauló. Udgravningerne kan betragtes gennem et afspærret område, hvor du kan se megalitterne, der tidligere udgjorde dolmen på stedet.

Pou d’Hero

Midt ude i ingenmandsland et sted i kommunen finder du den gamle brønd, Pou d’Hero. Selvom Pou d’Hero stammer fra den sene middelalder, mener etnologer og arkæologer at vide, at denne vandforsyning faktisk har været i brug helt tilbage fra romertiden og senere den mauriske periode.

Gå på opdagelse i Son Real naturområdet

Oppe ved kysten, ved Ca’n Picafort, finder du naturområdet Son Real, et område klassificeret som kultur -og naturarv.

Området fungerer som et frilandsmuseum, der fortæller historien om menneskenes udvikling på De Baleariske Øer.

På området kan du glæde dig til at opdage et blomstrende planteliv, vilde dyr, samt interessant gamle bygninger, der står tilbage fra maurernes tid på øen.

Langs kysten ved Son Real finder du også primitive konstruktioner, der går helt tilbage til den unikke baleariske talaiotkultur.

Flere aktiviteter omkring Santa Margalida

Santa Margalida ligger godt placeret, i forholdsvis kort afstand fra en masse andre skønne områder, som gør det let at få flere gode ferieoplevelser.

Nyd en dag i Ca’n Picafort

Santa Margalida er en kyst-kommune, og hjemsted for den populære badeby Ca’n Picafort. I Ca’n Picafort finder du to vidunderlige sandstrande, med plads til både afslapning og aktiviteter, samt et væld af spisesteder, barer og butikker.

Ved havnefronten i Ca’n Picafort har du også mulighed for at tage med på bådture, jetski og andre maritime aktiviteter, som kan give dig uforlignelige oplevelser.

Læs rejseguiden til Ca’n Picafort her

Opdag Mallorca til hest

På Rancho Grande, ikke langt fra Son Serra de Marina, kan du tage med på eventyr på hesteryg. Rancho Grande er en af Mallorcas største ranches, og arrangerer et væld af guidede ture og aktiviteter.

Læs mere på Rancho Grandes hjemmeside

Vandring

Til trods for, at du er i den mere flade den af Mallorca, er her stadig masser af smukke områder at opdage til fods. Som tidligere nævnt, skal der lyde en anbefaling til Son Real frilandsmuseet og naturområde, ved kysten nær Ca’n Picafort.

Men lad dig ikke begrænse til kun Son Real, for ikke langt derfra ligger Mallorcas største vådområde, s’Albufera.

Omkring i kommunen kan du opdage oldtidens Mallorca, i de mange fortidslevn, som for eksempel bosættelsen Cova de sa Nineta nær Son Serra de Marina, eller brønden Pou d’Hero.

Golf på én af Spaniens smukkeste golfbaner

Du er 20 minutters kørsel fra Golf de Alcanada, én af Spaniens mest imponerende baner, der også ofte bruges til afvikling af turneringer.

Golf de Alcanada ligger direkte ud til bugten, som sætter en helt fantastisk scene til den udfordrende 18-hullers par-72 bane.

Cykling og mountainbiking

Hvis du ligesom tusinder af andre aktive turister, vil opleve Mallorca fra en cykelsaddel, så er der rig mulighed her i Santa Margalida.

Området er fladt, med masser af rolige landeveje, der gør det let og sjovt at køre rundt og opleve den indbydende rurale atmosfære. Du kan også køre op til den smukke kystlinje, og følge den til Alcúdia eller Pollenca.

Er du til lidt udfordring, så skal du køre længere mod centrum af øen, hvor du bl.a. finder bjergene ved Randa, Montuïri og Inca, som hver især byder på skarpe sving og stejle hældninger.

Besøg en lokal vingård

Kom med indenfor på en mallorcinsk vingård, og oplev en verden af fascinerende ønologi åbne sig.

Miquel Oliver er kendt for deres eksperimenterende og innovative tilgang til smagsnuancer, der fremhæver det bedste fra middelhavsområdet. Hele 12 forskellige vine, med hver deres karakter, produceres på gården.

Mallorcas vine er i stor fremgang, og har været det et stykke tid, takket være de gode forhold og det innovative tankesæt blandt vinbønderne.

Reserver hos Miquel Oliver

Spisestederne i Santa Margalida

De fleste spisesteder i Santa Margalida ligger inde omkring centrum af byen. Ærligt, så er det ikke vildt og overdådigt, men som altid på Mallorca og i Spanien er traditionerne for madkunsten fremtræden i landsbyerne, og du kan regne med god kvalitet på de små tapasbarer. Særligt Can Pep og Granja er hyggelige spisesteder.

Jeg vil også lige fremhæve fincaen og restauranten Restaurante S´alqueria Turó, som ligger lige udenfor selve byen, langs hovedvejen der fører mod Ca’n Picafort.

Marked i Santa Margalida

Hver tirsdag samt lørdag morgen fra kl. ca. 7-8 stykker, spreder et utal af handelsrejsende deres boder over byens centrale torv, Plaça de la Vila. Her finder du et stort udvalg af lækre råvarer, lokale delikatesser, håndværk, lædervarer som tasker og sko samt tøj.

Find alle markeder på Mallorca her

Indkøb i Santa Margalida

Santa Margalida er ikke en stor by, og du finder da heller ikke mange butikker at kigge i her. Det meste af byens handelsliv foregår tirsdage og lørdage, når der er marked.

Besøger du gennem sommerhalvåret, kan du køre til Ca’n Picafort, hvor du finder et mere livligt handels -og butiksliv.

Årlige Begivenheder i Santa Margalida

Santa Margalida er fuld af spændende og livlige kulturtilbud. Der afholdes hvert år en række byfester, lig med andre byer på Mallorca, indbefatter det masser musik og dans, djævlefigurer og lokale delikatesser.

Februar

Karneval

Karneval er altid sjovt på Mallorca, de gør virkelig noget ud af det. I Santa Margalida, Ca’n Picafort og Son Serra de Marina kan du ligeledes glæde dig til et festfyrværkeri af parader gennem byerne med kreative kostumer og masser af dans og musik.

Marts

Fira de Santa Margalida

Santa Margalida byder foråret velkommen med en herlig traditionel landbrugsmesse, med masser af aktiviteter og events. Kom og opleve sortfodssvin og andre dyr, udstillinger, lege, kon kurrencer og folkedanse, samt et stort marked med lokale produkter.

Maj

Maritim Sportsmesse og gastro-festival i Ca’n Picafort

I maj kan du glæde dig til den store maritime sportsmesse, i feriebyen Ca’n Picafort, der ligger ud til Alcúdiabugten. Her vil være en masse udstillinger samt forskellige opvisninger til søs for at reklamere for de maritime sportsgrene. Sportsmessen falder sammen med den årlige gastro-festival der fokuserer på særligt blæksprutte og skaldyr. Byens spisesteder serverer særlige retter i disse dage, hvor blæksprutte er en af hovedingredienserne.

April

Påske mandag

Påskedag samles indbyggerne i Sant Joan for at vandre til bjergtop klostret Santuari de Bonany for at holde en messe og picnic. Efter messen starter populære folkelege, og der underholdes med diverse opvisninger af både dans og musik. Traditionelt spises på denne dag brødresterne fra påsken, men nu til dags spises her friske sandwich og lækre rubiols de Mallorca (kager).

 

Fira de Sant Joan

Sant Joans forårsmesse har altid været en hyldest til de agrariske traditioner, som området er kendt for. På forårsmessen får du en smag af det “ægte” Mallorca, med levende dyr, folkesanse, udstillinger og selvfølgelig et stort marked med masser lokale produkter.

September

La Beata

Den første søndag i september fejrer Santa Margalida La Beata (den velsignede), til ære for øens helgen Santa Catarina Tomás. En kæmpe procession går gennem byen med udklædninger, dans og musik. Faktisk er processionen blevet så kendt på øen, at den betragtes som én af de vigtigste kulturelle begivenheder på disse kanter.

Oktober

Saladina

Ca’n Pi9cafort har længe været kendt som et kunstnerisk område på Mallorca, og hvert år i oktober hyldes områdets kunstnere med en stor kunst-fest i byen. Nationale og internationale kunstnere udstiller deres værker overalt i byen, og giver den et helt nyt udseende. Som ved alle andre festligheder er der selvfølgelig også masser af opvisninger og optrædener overalt i byen af både dans og musik.

Santa Margalidas historie

Der har boet mennesker i området omkring Santa Margalida i mere end 1.000 år – over 150 arkæologiske udgravninger er gjort og der ledes stadig efter flere.

Helt tilbage fra før bronzealderen har området omkring Santa Margalida været beboet – ikke nok med det, bevarer kommunen nogle af Mallorcas største og bedst bevarede landsbyer og gravpladser fra dengang.

Før en egentlig civilisation på øen blev etableret, dengang af romerne, havde mennesker fra bronzealder, prætalaiot og talaiotkultur, boet i området. De mest imponerende eksempler herpå, er Son Real, som du finder langs kystlinien øst for Can Picafort.

Romertiden

Da romerne ca. 123 f.Kr. erobrer Mallorca, er de ikke langt tid om at finde øens strategiske punkter og urbanisere disse. Der er naturligvis tale om Palma og Pollentia, der lå mellem Pollenca og Alcúdia. Derfor virker det ganske naturligt, at området omkring Santa Margalida også var godt beboet af romerske landmænd. Syd for Santa Margalida finder du resterne af de romerske bosættelse i området, Son Hero. Læs mere under seværdigheder i Santa Margalida.

Den arabiske æra

Under den muslimske periode på Mallorca (ca. 700 – 1229), tilhørte Santa Margalida distriktet Yiynau-Bitra – ét af de tolv distriker, som var delt mellem forskellige emirer og krigsherrer. På dette tidspunkt var der ikke små samfund eller landsbyer, men gårde. Araberne samlede sig på gårde rundt om på øen og drev landbrug herfra. Området omkring Santa Margalida tilhørte gården Abenmaaxbar.

Reconquesta og middelalderen

Efter den catalanske erobring af Mallorca (1229-1231), blev området Yiynau-Bitra skænket til biskoppen af Tarragonien, Ferrer de Pallerès. Han tildelte byen navnet og lod en kirke opføre, snarligt efter erobringen. Distriktet blev samtidig omdøbt til Sineu-Petra – første gang nævnt i skriftet om Mallorcas opdeling, Libre de Repartiment de Mallorca i 1232.

Det 17. århundrede bød på anstrengte tider i Santa Magdalida, Kong Felipe IV tildelte Pedro Safortesa, en velhavende jordejer, titlen ‘greve’, hvilket gav ham feudale rettigheder over hele Santa Margalida samt nabobyen Maria de la Salut.

Pedro Safortesa var en streng herre, han dominerede og dikterede som han ønskede og enhver der trodsede hans befalinger, blev straffet med bøder eller fængsel. Efter Pedros død, overtog hans blot tolvårige søn, Ramon Safortesa, titlen greve og dermed samtlige rettigheder og ansvar der hørte med til denne titel. Ramon var ikke anderledes end hans far, han styrede distriktet med hård hånd, ledsaget af hans trofaste politimyndighed. Ramon Safortesa fik øgenavnet ‘Den Onde Greve’ af folket i distriktet, grundet hans afpresning af høje skatter, chikane og magtudøvelse.

I 1647 startede det første oprør mod den onde greve, anført af Balthasar Calafat, en lokal bonde der havde fået nok. Safortesa overvandt med sine mænd, let den lille modstand og lod Balthasar Calafat myrde i eget hjem foran kone og børn. Men angrebet på Safortesa var ikke omsonst. Efter mordet på Calafat, havde indbyggerne i både Santa Margalida og Maria de la Salut fået nok en gang for alle. Et større oprør blev sat i gang og endte med, at Safortesa måtte flygte til sit skjul i Galatzo nær Puigpunyent, i bjergene på Mallorcas vestlige side.

Industrialiseringen

En af de ledende translatører af Indiens hellige tekster, kommer også fra Santa Margalida, nemlig Joan Mascaró Fornés (1897-1987), der havde studeret orientalske sprog ved Cambridge University og underviste i en lang periode på Barcelonas universitet. Han var sammen med sin familie, tvunget til at flygte til Storbritanien under den spanske borgerkrig og brugte her 20 år på at oversætte hindu-tekster – også kendt som Upanishads.

En anden markant skikkelse fra Santa Margalida, er Juan March Ordinas (1880-1962), forretningsmand, bankmand og entreprenør. Joan March er nok mest kendt, som manden bag den store bankkæde, Banca March. I dag er hans arvinger blandt de syv mest velhavende familier i hele Spanien.

Santa Margalida i dag

I dag er Santa Margalida delt i to – i hvert fald når vi taler indkomst. Det ene er traditionelt landbrug, det andet er turisme, som over de seneste 20 år har vokset sig – og vokser sig stadig større i kommunen. Den store turistinteresse, skal tildeles området Can Picafort på kyststrækningen.

Ofte Stillede Spørgsmål

Santa Margalida ligger små 60 km fra Palmas lufthavn.

En taxa fra lufthavnen vil koste omkring 75 euro, og tager ca. 40 minutter at køre.

Hvis du foretrækker en mere komfortabel transport, så overvej en privat minibustransfer med aircondition. Se mere og book her

Der er marked i Santa Margalida hver tirsdag og lørdag morgen centralt i byen.

Vigtige telefonnumre

Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202

Offentlig transport

Buslinje: 316