Santa Margalida (es Pla) rejseguide, aktiviteter og ophold

Santa Margalida nyder en tilbagetrukket tilværelse fra dens andre mere populære dele af kommunen som f.eks. Ca’n Picafort og Son Serra de Marina. Det er en traditionel mallorcinsk landsby, hvor byplanlægningen hurtigt indikerer middelalderlig indflydelse, med sin aflange form, delt af en tværgående vej og med det centrale torv i midten.

Selv om Santa Margalida ofte ignoreres af gæsterne fra Can Picafort og Son Serra de Marina, er indbyggerne og de lokale virksomhedsejere meget servicemindede og nyder, når turister finder vej til kernen af deres kommune for at snuse lidt til historie og kultur.

Indkvartering i Santa Margalida

Der hersker ingen tvivl om, at størstedelen af hotellerne i Santa Margalida, er placeret i Can Picafort nær strand og hav. Dette gør naturligvis også, at det er meget svært for hotelejere, at drive sund forretning udenfor Can Picafort. Men ingen grund til panik, Santa Margalida har med dens lange historie nogle fincaer, der fungerer som luksus agriturisme, hvor du bor på en producerende finca.

Seværdigheder i Santa Margalida

Heldet er med dig, Santa Margalida har et af øens bredeste udvalg af seværdigheder af en hver karakter. Tag på opdagelse blandt romerske landsbyer, bronzetidens civilisationer og middelalderens religiøse indtog, der alle gemmer sig i det frodige landskab af mandelplantager og naturparker, der omgiver og fuldender det pastorale område.

Spisesteder i Santa Margalida

En lille håndfuld atmosfæriske spisesteder er at finde i Santa Margalida by. Byen har tradition for landbrugsdyrkning og kan tilbyde helt friske ‘hjemmedyrkede’ frugter og grøntsager, der gør tapas til ægte oplevelse.

Begivenheder i Santa Margalida

Santa Margalida er fuld af spændende og livlige kulturtilbud. Der afholdes hvert år en række byfester, lig med andre byer på Mallorca, indbefatter det masser musik og dans, djævlefigurer og lokale delikatesser. Vær sikker på også at kigge under Ca’n Picafort siden, hvor du finder information om årets store oktoberfest.

Marked i Santa Margalida

Hver tirsdag samt lørdag morgen fra kl. ca. 7-8 stykker, spreder et utal af handelsrejsende deres boder over byens centrale torv, Plaça de la Vila. Her finder du et stort udvalg af lækre råvarer, lokale delikatesser, håndværk, lædervarer som tasker og sko samt tøj.

Santa Margalidas historie

Der har boet mennesker i området omkring Santa Margalida i mere end 1.000 år – over 150 arkæologiske udgravninger er gjort og der ledes stadig efter flere.

Helt tilbage fra før bronzealderen har området omkring Santa Margalida været beboet – ikke nok med det, bevarer kommunen nogle af Mallorcas største og bedst bevarede landsbyer og gravpladser fra dengang.

Før en egentlig civilisation på øen blev etableret, dengang af romerne, havde mennesker fra bronzealder, prætalaiot og talaiotkultur, boet i området. De mest imponerende eksempler herpå, er Son Real, som du finder langs kystlinien øst for Can Picafort.

Romertiden

Da romerne ca. 123 f.Kr. erobrer Mallorca, er de ikke langt tid om at finde øens strategiske punkter og urbanisere disse. Der er naturligvis tale om Palma og Pollentia, der lå mellem Pollenca og Alcúdia. Derfor virker det ganske naturligt, at området omkring Santa Margalida også var godt beboet af romerske landmænd. Syd for Santa Margalida finder du resterne af de romerske bosættelse i området, Son Hero. Læs mere under seværdigheder i Santa Margalida.

Den arabiske æra

Under den muslimske periode på Mallorca (ca. 700 – 1229), tilhørte Santa Margalida distriktet Yiynau-Bitra – ét af de tolv distriker, som var delt mellem forskellige emirer og krigsherrer. På dette tidspunkt var der ikke små samfund eller landsbyer, men gårde. Araberne samlede sig på gårde rundt om på øen og drev landbrug herfra. Området omkring Santa Margalida tilhørte gården Abenmaaxbar.

Reconquesta og middelalderen

Efter den catalanske erobring af Mallorca (1229-1231), blev området Yiynau-Bitra skænket til biskoppen af Tarragonien, Ferrer de Pallerès. Han tildelte byen navnet og lod en kirke opføre, snarligt efter erobringen. Distriktet blev samtidig omdøbt til Sineu-Petra – første gang nævnt i skriftet om Mallorcas opdeling, Libre de Repartiment de Mallorca i 1232.

Det 17. århundrede bød på anstrengte tider i Santa Magdalida, Kong Felipe IV tildelte Pedro Safortesa, en velhavende jordejer, titlen ‘greve’, hvilket gav ham feudale rettigheder over hele Santa Margalida samt nabobyen Maria de la Salut.

Pedro Safortesa var en streng herre, han dominerede og dikterede som han ønskede og enhver der trodsede hans befalinger, blev straffet med bøder eller fængsel. Efter Pedros død, overtog hans blot tolvårige søn, Ramon Safortesa, titlen greve og dermed samtlige rettigheder og ansvar der hørte med til denne titel. Ramon var ikke anderledes end hans far, han styrede distriktet med hård hånd, ledsaget af hans trofaste politimyndighed. Ramon Safortesa fik øgenavnet ‘Den Onde Greve’ af folket i distriktet, grundet hans afpresning af høje skatter, chikane og magtudøvelse.

I 1647 startede det første oprør mod den onde greve, anført af Balthasar Calafat, en lokal bonde der havde fået nok. Safortesa overvandt med sine mænd, let den lille modstand og lod Balthasar Calafat myrde i eget hjem foran kone og børn. Men angrebet på Safortesa var ikke omsonst. Efter mordet på Calafat, havde indbyggerne i både Santa Margalida og Maria de la Salut fået nok en gang for alle. Et større oprør blev sat i gang og endte med, at Safortesa måtte flygte til sit skjul i Galatzo nær Puigpunyent, i bjergene på Mallorcas vestlige side.

Industrialiseringen

En af de ledende translatører af Indiens hellige tekster, kommer også fra Santa Margalida, nemlig Joan Mascaró Fornés (1897-1987), der havde studeret orientalske sprog ved Cambridge University og underviste i en lang periode på Barcelonas universitet. Han var sammen med sin familie, tvunget til at flygte til Storbritanien under den spanske borgerkrig og brugte her 20 år på at oversætte hindu-tekster – også kendt som Upanishads.

En anden markant skikkelse fra Santa Margalida, er Juan March Ordinas (1880-1962), forretningsmand, bankmand og entreprenør. Joan March er nok mest kendt, som manden bag den store bankkæde, Banca March. I dag er hans arvinger blandt de syv mest velhavende familier i hele Spanien.

Santa Margalida i dag

I dag er Santa Margalida delt i to – i hvert fald når vi taler indkomst. Det ene er traditionelt landbrug, det andet er turisme, som over de seneste 20 år har vokset sig – og vokser sig stadig større i kommunen. Den store turistinteresse, skal tildeles området Can Picafort på kyststrækningen.

Hvor ligger Santa Margalida?

Santa Margalida ligger i den nordlige del af regionen, es Pla de Mallorca. og grænser områderne, Muro, Maria de la Salut og Ariany. Santa Margalida omfatter foruden landsbyen selv, også det populære rejsemål, Ca’n Picafort, samt den mindre havneby Son Serra de Marina.

Læs om es Pla regionen og ferie på landet

Flere dejlige landlige destinationer i es Pla regionen

 

Sencelles i es Pla regionen på MallorcaSencelles

Sencelles ligger i den mest flade del af es Pla regionen, i uforstyrrede naturskønne omgivelser blandt marker, enge og skove. Sencelles er oplagt til aktiv ferie på cykel, ridning eller vandring, de mange kilometer landeveje og den centrale beliggenhed i hjertet af Mallorca, gør Sencelles til et godt bud på en landferie. Læs om ferie i Sencelles her

 

 

Ariany er et roligt område i Mallorcas es Pla regionAriany

Ariany er en småt og meget roligt område i es Pla, beliggende i den nordøstlige del af regionen. Ariany nyder en priviligeret placering på en bakketop med panoramaudsigt over det smukke rurale landskab. Her er en række spændende seværdigheder at nyde mens I slentrer gennem dukkebyen. Ariany er oplagt til aktiv ferie i private gemakker. Læs om Ariany her

 

 

Finca ferie på landet i Costitx i Es Pla regionen på MallorcaCostitx

Costitx er en historisk lille landsby og et smukt ruralt område i hjertet af es Pla regionen. Costitx byder på en række interessante seværdigheder, samt en masse skønne fincas og feriehuse ude på landet, hvor I kan nyde den friske landluft og den gennemtrængende stilhed. Læs om ferie i Costitx

 

 

Algaida i Es Pla regionen på MallorcaAlgaida

Algaida er en typisk mallorcinsk landsby og landbrugsområde i es Pla regionen, blot 15 minutters kørsel fra Palmas lufthavn. Algaida er kendt som et populært st6ed for vandrere og cyklister, som kommer hertil for det alsidige terræn og afslappende rekreationsophold som de rustikke finca hoteller og agroturismos tilbyder. Læs meget mere om ferie i Algaida.

 

 

Agroturismo ferie i Petra i es Pla regionen på MallorcaPetra

Petra er indbegrebet af en typsik mallorcinsk landsby; pastoral, charmerende og rolig. I Petra kan I nyde en række kulturelle og historiske seværdigheder, en af es Pla regionens mest populære cellers, samt afslappende ophold i naturskønne omgivelser på agroturismo og finca. Petra rejseguide og ferie.

 

 

Sineu er en by i Es Pla regionen på MallorcaSineu

Sineu ligger lige i centrum af es Pla og Mallorca, og Sineu repræsenterer også Mallorcas hjerte. Den gamle middelalderby står smukt og nærmest uændret fra 1400-tallet, som gør det ekstra autentisk at nyde et ophold på et af de charmerende boutique hoteller i byen. Sineu byder på både kultur, seværdigheder, aktiviteter og lækre spisesteder. Læs om ophold i Sineu her.

 

 

Porreres ligger i Es Pla regionen på MallorcaPorreres

Porreres ligger sydligst i es Pla regionen og byder på såvel kulttur, historie og aflspning på landet. Porreres byder på ferie på agroturismo, finca, herregård og feriehus, alle ophold der giver plads til opladning for krop og sjæl i skønne charmerende rammer i den uspolerede natur. Området omkring Porreres byder på bjerger og landeveje, oplagt til aktive feriegæster. Læs om ophold i Porreres her.

 

Ferie og villa i Muro es pla regionen MallorcaMuro

Muro byder på en smuk og skøn gammel bydel, fyldt med lokal kultur og historie. Ferie og ophold i Muro består af fincas og private villaer på landet, samt et skønt boutique hotel i hjertet af den gamle by med jacuzzi på tagterrassen. Ferie i Muro henvender sig primært til jer, der nyder en rolig base på landet. Læs om Muro.

 

 

Ferie ophold i Llubi es Pla de MallorcaLlubí

Llubí er en søvning men dybt charmerende lille landsby ude på landet i es Pla regionen. Llubí er kendt på Mallorca som Honningbyen, idet honning og biavl altid har været en stor del af områdets landbrug. Llubí er oplagt til en ferie pålandet i privat feriehus i uforstyrrede rammer. Læs guide til ferie og overnatning i Llubí.

 

 

Herregårdsferie i Santa Eugenia i es Pla på MallorcaSanta Eugènia

Santa Eugènia er et ideelt valg til en ferie hvor både naturskønne oplevelser, sport og landlig charme kombineres. Området ligger blot 10 minutters kørsel fra Palma, derfor har I en fantastisk placering i forhold til aktiviteter og oplevelser. Sant Eugènia byder indenfor på finca hotel og petit hotel i smukke historiske palæer. Læs om Santa Eugènia her.

 

 

Sant Joan er et landligt rejsemål i es Pla regionen på MallorcaSant Joan

Sant Joan er synonym med Mallorcas landbrug, faktisk er det et af de største landbrygsområder på øen. Sant Joan har ingen hoteller, blot en enkelt agroturismo (gård), hvilket gør ophold og ferie her ekstra autentisk og smukt. Resten af overnatningstilbuddene i Sant Joan består af leje af private feriehuse og fincas. Læs om Sant Joan her.

 

 

Finca ferie i Montuïri, Es Pla de MallorcaMontuïri 

Montuïri nyder en priviligeret beliggenhed på toppen af et bjerg centralt i Es Pla regionen. Selve landsbyen har bevaret sit middelalderlige udtryk og charme, mens de landlige omgivelser har givet plads til herregårde og finca hoteller, hvor I kan nyde den rurale charme, friske luft og afsondrenhed. Montuïri overnatningstilbud og ophold.

 

 

Ophold i Maria de la Salut i Es Pla de MallorcaMaria de la Salut

Maria de la Salut tilbyder ferie i rustikke og charmerende landlige omgivelser. Overnatningstilbuddene består af tidligere herregårde og landsteder samt et lille petit hotel i hjertet af landsbyen. Maria de la Salut er ideel til cykelferie og anden aktiv ferie på landet. Læs om Maria de la Salut her.

 

 

Vilafranca de Bonany er en landlig feriedestination i Es Pla regionen på MallorcaVilafranca de Bonany

Vilafranca er et typisk landbrugsområde på Mallorca beliggende i den østlige del af es Pla regionen. Vilafranca har en ideel beliggenhed for cyklister der vil have let adgang til både flade landeveje og kuperede terræner. Tæt på vilafranca begynder desuden Mallorcas Via Verde rute. I Vilafranca består overnatningstilbuddene af herregårdsferie og rustikke fincas på landet. Læs om ferie i Vilafranca de Bonany.

 

Lloret de Vistalegre i Es Pla regionen på MallorcaLloret de Vistalegre

Lloret de Vistalegre ligger i hjertet af Es Pla regionen, omsluttet af rolige rurale landskaber. Selve landsbyen er stille og området kender ikke meget til turisme, hvilket gør ophold til en autentisk og indlevende oplevelse. Lloret de Vistalegre har meget smukke og sanselige naturområder, som er spændende at vandre og cykle i. Læs mere om Lloret de Vistalegre.

 

 

Ferie i Playa de Muro i Es Pla regionen på MallorcaPlaya de Muro

Playa de Muro er lillesøster til Muro, dog en dimentral modsætning. Playa de Muro er en del af den 14 km lange kyststrækning i Alcúdiabugten, og et populært rejsemål for børnefamilier og par der vil have en moderne feriebase, men stadig let adgang til masser naturskønne områder og aktiviteter i det fri. Læs om ferie i Playa de Muro her.

 

 

Ophold i Can Picafort i Es Pla regionen på MallorcaCa’n Picafort

Ca’n Picafort er en populær sommerferiedestination i Alcúdiabugten, med to vidunderlige sandstrande. Ca’n Picafort byder på typiske strandhoteller, men også på en række charmerende ophold på finca og landsteder, hvilket gør det til et alsidigt rejsemål. Læs om ophold og ferie i Ca’n Picafort her.

 

Vejrudsigt for den kommende uge i Santa Margalida

SANTA MARGALIDA Vejrudsigt

Læs om vejret og gennemsnitstemperaturer her

©2021 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?