Santa Margalida guide og ophold

Santa Margalida nyder en lidt tilbagetrukket tilværelse i Mallorcas nordlige distrikter. Kommunen samler i alt omkring 12.000 indbyggere, fordelt på 86,51 km2, hvilket hører blandt de større af slagsen på øen.

Santa Margalida består foruden selve byen, også af de populære sommerdestinationer, Ca’n Picafort og Son Serra de Marina, hvilket gør Santa Margalida til en af de mest alsidige feriedestinationer på Mallorca, som kan besøges året rundt.

Santa Margalida rejseguide

Som indledningsvis nævnt, nyder selve Santa Margalida by, en tilbagetrukket tilværelse fra dens andre mere populære dele af kommunen. En klassisk traditionel mallorcinsk by, hvor byplanlægningen hurtigt indikerer middelalderlig indflydelse, med sin aflange form, delt af en tværgående vej.

Selv om Santa Margalida ofte ignoreres af gæsterne fra Can Picafort og Son Serra de Marina, er indbyggerne og de lokale virksomhedsejere meget servicemindede og nyder, når turister finder vej til kernen af deres kommune for at snuse lidt til historie og kultur.

Indkvartering i Santa Margalida

Der hersker ingen tvivl om, at størstedelen af hotellerne i Santa Margalida, er placeret i Can Picafort nær strand og hav. Dette gør naturligvis også, at det er meget svært for hotelejere, at drive sund forretning udenfor Can Picafort. Men ingen grund til panik, Santa Margalida har med dens lange historie nogle fincaer, der fungerer som luksus agriturisme, hvor du bor på en producerende finca.Booking.com

Santa Margalidas historie

Der har boet mennesker i området omkring Santa Margalida i mere end 1.000 år – over 150 arkæologiske udgravninger er gjort og der ledes stadig efter flere.

Helt tilbage fra før bronzealderen har området omkring Santa Margalida været beboet – ikke nok med det, bevarer kommunen nogle af Mallorcas største og bedst bevarede landsbyer og gravpladser fra dengang.

Før en egentlig civilisation på øen blev etableret, dengang af romerne, havde mennesker fra bronzealder, prætalaiot og talaiotkultur, boet i området. De mest imponerende eksempler herpå, er Son Real, som du finder langs kystlinien øst for Can Picafort.

Romertiden

Da romerne ca. 123 f.Kr. erobrer Mallorca, er de ikke langt tid om at finde øens strategiske punkter og urbanisere disse. Der er naturligvis tale om Palma og Pollentia, der lå mellem Pollenca og Alcúdia. Derfor virker det ganske naturligt, at området omkring Santa Margalida også var godt beboet af romerske landmænd. Syd for Santa Margalida finder du resterne af de romerske bosættelse i området, Son Hero. Læs mere under seværdigheder i Santa Margalida.

Den arabiske æra

Under den muslimske periode på Mallorca (ca. 700 – 1229), tilhørte Santa Margalida distriktet Yiynau-Bitra – ét af de tolv distriker, som var delt mellem forskellige emirer og krigsherrer. På dette tidspunkt var der ikke små samfund eller landsbyer, men gårde. Araberne samlede sig på gårde rundt om på øen og drev landbrug herfra. Området omkring Santa Margalida tilhørte gården Abenmaaxbar.

Reconquesta og middelalderen

Efter den catalanske erobring af Mallorca (1229-1231), blev området Yiynau-Bitra skænket til biskoppen af Tarragonien, Ferrer de Pallerès. Han tildelte byen navnet og lod en kirke opføre, snarligt efter erobringen. Distriktet blev samtidig omdøbt til Sineu-Petra – første gang nævnt i skriftet om Mallorcas opdeling, Libre de Repartiment de Mallorca i 1232.

Det 17. århundrede bød på anstrengte tider i Santa Magdalida, Kong Felipe IV tildelte Pedro Safortesa, en velhavende jordejer, titlen ‘greve’, hvilket gav ham feudale rettigheder over hele Santa Margalida samt nabobyen Maria de la Salut.

Pedro Safortesa var en streng herre, han dominerede og dikterede som han ønskede og enhver der trodsede hans befalinger, blev straffet med bøder eller fængsel. Efter Pedros død, overtog hans blot tolvårige søn, Ramon Safortesa, titlen greve og dermed samtlige rettigheder og ansvar der hørte med til denne titel. Ramon var ikke anderledes end hans far, han styrede distriktet med hård hånd, ledsaget af hans trofaste politimyndighed. Ramon Safortesa fik øgenavnet ‘Den Onde Greve’ af folket i distriktet, grundet hans afpresning af høje skatter, chikane og magtudøvelse.

I 1647 startede det første oprør mod den onde greve, anført af Balthasar Calafat, en lokal bonde der havde fået nok. Safortesa overvandt med sine mænd, let den lille modstand og lod Balthasar Calafat myrde i eget hjem foran kone og børn. Men angrebet på Safortesa var ikke omsonst. Efter mordet på Calafat, havde indbyggerne i både Santa Margalida og Maria de la Salut fået nok en gang for alle. Et større oprør blev sat i gang og endte med, at Safortesa måtte flygte til sit skjul i Galatzo nær Puigpunyent, i bjergene på Mallorcas vestlige side.

Industrialiseringen

En af de ledende translatører af Indiens hellige tekster, kommer også fra Santa Margalida, nemlig Joan Mascaró Fornés (1897-1987), der havde studeret orientalske sprog ved Cambridge University og underviste i en lang periode på Barcelonas universitet. Han var sammen med sin familie, tvunget til at flygte til Storbritanien under den spanske borgerkrig og brugte her 20 år på at oversætte hindu-tekster – også kendt som Upanishads.

En anden markant skikkelse fra Santa Margalida, er Juan March Ordinas (1880-1962), forretningsmand, bankmand og entreprenør. Joan March er nok mest kendt, som manden bag den store bankkæde, Banca March. I dag er hans arvinger blandt de syv mest velhavende familier i hele Spanien.

Santa Margalida i dag

I dag er Santa Margalida delt i to – i hvert fald når vi taler indkomst. Det ene er traditionelt landbrug, det andet er turisme, som over de seneste 20 år har vokset sig – og vokser sig stadig større i kommunen. Den store turistinteresse, skal tildeles området Can Picafort på kyststrækningen.

Seværdigheder i Santa Margalida

Heldet er med dig, Santa Margalida har et af øens bredeste udvalg af seværdigheder af en hver karakter. Tag på opdagelse blandt romerske landsbyer, bronzetidens civilisationer og middelalderens religiøse indtog, der alle gemmer sig i det frodige landskab af mandelplantager og naturparker, der omgiver og fuldender det pastorale område.

Spisesteder i Santa Margalida

En lille håndfuld atmosfæriske spisesteder er at finde i Santa Margalida by. Byen har tradition for landbrugsdyrkning og kan tilbyde helt friske ‘hjemmedyrkede’ frugter og grøntsager, der gør tapas til ægte oplevelse.

Aktiviteter omkring Santa Margalida

Få områder på Mallorca byder som Santa Margalida, på så mange tilgængelige km2 til fysisk udfoldelse. Santa Margalida er populært blandt vandrere, cykelryttere, rulleskøjteløbere, samt flora og fauna elskere.

Begivenheder i Santa Margalida

Santa Margalida er fuld af spændende og livlige kulturtilbud. Der afholdes hvert år en række byfester, lig med andre byer på Mallorca, indbefatter det masser musik og dans, djævlefigurer og lokale delikatesser. Vær sikker på også at kigge under Ca’n Picafort siden, hvor du finder information om årets store oktoberfest.

Marked i Santa Margalida

Hver tirsdag samt lørdag morgen fra kl. ca. 7-8 stykker, spreder et utal af handelsrejsende deres boder over byens centrale torv, Plaça de la Vila. Her finder du et stort udvalg af lækre råvarer, lokale delikatesser, håndværk, lædervarer som tasker og sko samt tøj.

Hvor ligger Santa Margalida?

©2019 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?