Herregårdsferie i Maria de la Salut

Maria de la Salut er en lille hyggelig landbrugsby med godt 2.000 indbyggere, i den nordlige del af Mallorcas es Pla region.

Maria de la Salut er det perfekte afbræk for en ferie, hvor krop og sind forenes med Mallorcas smukke natur.

Uanset om du er til vandring, cykling, landsbyidyl eller bare komplet afslapning, så er Maria de la Salut et godt valg til at slippe væk fra masseturisme og hverdagens stress og jag.

Landlig luksus i Maria de la Salut

Temaet i Maria de la Salut er komplet landsbyidyl, men med et moderne touch. Selv om Maria de la Salut er en gammel by, er den ikke nær så gammel som mange andre landsbyer på Mallorca – det kommer blandt andet til udtryk i de relativt brede gader og de mange moderne huse i dem, der står i stor kontrast til resten af byens arkitektur.

Omgivelserne omkring Maria de la Salut, er præget af idylliske vinmarker, mandel- og frugtplantager, der gennem årets fire faser, kaster nye farver over landskabet.Er du på tablet eller mobil, se menuen nederst på siden, hvor aktiviteter, seværdigheder og meget mere findes i menuen. På desktop finder du menuen i venstre side af skærmen.

Indkvartering i Maria de la Salut

Agroturisme er det store hit i Maria de la Salut – total afslapning på en luksusgård med egen produktion. Foruden den føromtalte Roqueta herregård, finder du også den mere end 300 år gamle vandmølle, Deulosal, transformeret til et wellness hotel med moderne faciliteter. Her har du adgang til haverne, hvor du kan plukke egne pebere og tomater og ligge på grillen eller blot nyde dem friske fra stilken ved poolen.Booking.com

Prætalaiot & talaiotkulturen

De ældste forhistoriske rester fundet i Maria de la Salut, stammer helt tilbage fra før talaiotkulturen på øen (ca. 850-550 f.Kr.). Fra denne tid, er begravelseshulerne els Set Pillars ved ses Rotes Noves de Montblanc og la Caseta de Garriguer også ved Montblanc. Førstnævnte har et meget ujævnt grundplan og flere rester fra bronzealderen er fundet her. Foruden disse spændende huler, er der fundet mere end tyve andre forhistoriske pladser og huler, spredt over kommunens godt 30 km2 land.

De fleste arkæologiske fund, er desværre i meget dårlig fatning grundet den heftige bearbejdning af jorden til landbrug, som har stået på lige fra middelalderen. De bedst bevarede eksempler fra talaiotkulturen er dem ved la Pleta des Pujolet, hvor du kan se rester af de vægge, der beskyttede de skibsformede boliger eller stenhuler.

Resterne fra de prætalaiotiske småsamfund, er gemt med ca. 1 kilometrs afstand fra hinanden og er her er fundet interessante ting, som lamper, bronzefigurer samt diverse remedier. Flere af kommunens godser er formegentlig bygget ovenpå talaioter, såsom Es Pujol og Deulosal.

Blandt de mest seværdige talaioter, skal du finde den runde Ses Tarragones, der sandsynligvis har været samlingssted i en større landsby, som desværre er svær at lokalisere.

Romerriget

Fra romernes besættelse af Mallorca (ca. 123 f.Kr.-454 e.Kr.), finder du i Maria de la Salut, sa Torre de na Gil, et forsvarstårn af særlig historisk interesse. Flere fantastiske fund er gjort her, blandt andet dele af amforaer samt andre keramiske potter, brugt til transport og opbevaring af vine og olivenolier.

Fund af imperialistiske mønter samt hvad der ligner vandsystemer, giver arkæologerne grund til at tro, at her har været en hel romersk landsby på stedet.

Sa Torre de na Gil er ikke de eneste bevis på romersk besættelse af området – også i godset Es Pujol har man fundet fragmenter af potter og landbrugsrekvisitter.

Den islamiske periode

Der findes ikke mange beviser på arabisk bosættelse i området af Maria de la Salut. Arkæologer og etnologer er enige om, at araberne har været i området, flere af de brønde der står omkring byen er bygget af netop araberne. Man ved også, at araberne var dygtige til at dyrke jord, og Mallorcas vinmarker, mandeltræer og rismarker har været en stor del af deres kost.

Under den arabiske dominans af Mallorca (902-1229), blev øen delt i tolv forskellige distrikter. Maria de la Salut hørte under distriktet Muruh, der også talte Muro, Llubí og Santa Margalida. Araberne levede i gårde, spredt over større områder, hvor de samlede sig i klaner, men man har endnu ikke lokaliseret beviser herpå.

Den katalanske erobring og middelalderen

Araberne i området kunne ikke stille meget op mod Kong Jaume I (Jaume Erobreren), da han med sine 15.000 mand store hær erobrede Mallorca i 1229. Mange arabere forsøgte at flygte og sprede sig yderligere, men blev hurtigt indhentet, fanget og gjort til slaver for erobrerne.

I 1231 var hele Mallorca under katalansk kontrol og i 1232 fordeles jorden mellem riddere, adler og tempelriddere, der deltog under hele reconquista’en. Opdelingen af jorden nedskrives i ‘Libre de Repatiment’, hvor det fremgår, at Maria de la Salut sammen med resten af distriktet Muruh, blev skænket til Ponç Hug, greve af Empúries (tidligere distrikt på kataloniens søside).

Området her blev herefter delt op i to fyrstelige godser, Maria og Roqueta. Omkring Maria voksede der sig hurtigt en lille landsby op, folk kom til fra katalonien for at købe land og leve af at dyrke afgrøder. Ponç Hug fortsatte i embede af lensmand for området.

Selve godset ‘Maria’, var ejet af Bernat de Vilanova frem til år 1259, hvor han videresolgte det til Guillem Robert, hvis familie ejede godset frem til begyndelsen af det 15. århundrede.

I slutningen af 1500 tallet, faldt godset i hænderne på Pedro Safortesa, en rigmand, udnævnt greve af Kong Felipe IV og havde de feudale rettigheder samt flere godser i nabobyen Santa Margalida. I 1631 overtog Safortesa familien endvidere jurisdiktionen over Maria de la Salut og var dermed også deres embede, at indsamle skatter og administrere området fra deres curia i Santa Margalida.

Ramon Safortesa, enearving efter Pedro Safortesa, blev kendt under tilnavnet ‘Den Onde Greve’, som var et tilnavn han fik af folket, grundet hans konstante skattereguleringer og magtudøvelse overfor dem. Et regulært folkeoprør var ikke til at undgå i slutningen af 1600 tallet, hvor blandt andet Joan Font Roig, en repræsentant fra juryen i Santa Margalida, deltog i blandt andet overfald på borgmesteren samt opfordrede bønderne til at gøre modstand mod Safortesa. Det hele endte dog med, at Joan Font Roig og hans medsammensvorne, Antoni ‘Pol’ Quetgles, blev myrdet af grevens lejesvende.

I det 16. århundrede begyndte landsbyen for alvor at tage form, indbyggertallet var oppe på godt 100 mennesker. Mere end 20 store huse blev opført omkring pladserne, Son Mas og Ses Corbades samt i starten af Carrer Major.

I 1696 har man registreret 650 indbyggere, hvilket var en væsentlig tilflytning, set i forhold til blot et århundrede før. Byområdet voksede langs Carrer Major op til Son Negre, Son Estelat, Carrer del Pou Son Mas, Ses Corbades og Carrer de s’Arraval, mod øst. En klynge af 100 huse beliggende på Marias grund, var pludselig en hel by.

I 1698 tillod guvernøren folket i Maria, at mødes i byrådet i Santa Margalida for, at drøfte spørgsmål og tvister i forbindelse med deling af jorden med godset Roqueta. I 1710 fik folket i Maria, ved hjælp fra kongefamilien på fastlandet, retten til at være officielt repræsenteret ved byrådet, med en folkevalgt repræsentant.

I 1796 påbegyndte de folkevalgte repræsentanter, Joan Torelló og Miquel Gual, en lang proces med frigørelse fra Santa Margalida. Det blev et voldsomt tovtrækkeri og først i starten af det 19. århundrede, opnåede byen selvstændighed under liberaliseringen af sogn i Spanien.

Seværdighederne omkring Maria de la Salut

Seværdigheder er måske lige på grænsen til overdrivelse, men her nogle smukke eksempler på regional arkitektur, der kendetegner Mallorcas landdistrikter.

Roqueta, en af de to gårde der tilbage i 1200 tallet, var med til at grundlægge hele området, er med egen olivenolieproduktion et fantastisk eksempel på agroturisme på Mallorca.Landbrug er -og har altid været et nøgleord, når Maria de la Salut skulle beskrives, derfor er det også helt naturligt at området er fyldt med gamle møller, smukke frugtplantager, marker og fincas – alt dette er i sig selv en seværdighed.

Er du til spændende arkæologiske fund, kan du med fordel bevæge dig ud over bygrænserne, gennem de smukke landskaber og finde blandt andet es Velar talayoten, en af Mallorcas mest velbevarede.

Inspiration til udflugter og besøg omkring byen

Spisning i Maria de la Salut

Alt fra det traditionelle mallorcinske middelhavskøkken til de smagsnuancerende tapas findes i Maria de la Salut. Selv om byen reelt set blot har en lille håndfuld restauranter, er deres repertoire som flere af øens større byers.Forvent at opleve den familiedrevne passion, der brænder for at bære den ædle madkultur videre i historien, med nye farver.

Aktiviteterne i Maria de la Salut

Indenfor ca. halv times kørsel fra Maria de la Salut, finder du byen Alcúdia på Mallorcas nordlige kyststrækning. Alcúdia er verdenskendt for sine hvide silkebløde strande, pulserende markedsplads og evne til at tiltrække besøgende generelt. Her finder du også en af Mallorcas flotteste golfbaner, nemlig Golf Alcanada samt cykeludlejningsfirmaer og et utal af vandaktiviteter.

Det flade landskab omkring Maria de la Salut, gør det til en drømmescene for en hver cykelrytter, rulleskøjteløber eller bare en tur på scooter med vinden i håret.

Begivenheder i byen

Maria de la Salut byder hver fredag fra ca. 7 morgen til 1 om eftermiddagen, på markedsplads på byens største torv, Plaça des Pou. På markedet i Maria de la Salut finder typisk et udvalg af landbrugsprodukter, tekstilvarer samt håndværk.

Hvert år, den sidste søndag i september, afholdes et af Mallorcas mere populære markeder, nemlig et kæmpe second hand marked. Her finder du masser af tøjmærker, boligindretning og meget andet, der fås til en særdeles fordelagtig pris grundet andensortering – hold øje med ‘Es baratillo d’es Pla’.Andre begivenheder i Maria de la Salut sker også i august, september og januar, hvor du kan opleve sang, dans, sport og meget mere i gaderne.

Hvor ligger Maria de la Salut på Mallorca?

©2019 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?