Vilafranca de Bonany, ophold og guide

Vilafranca de Bonany er én af de mange søvnige pastorale landsbyer, du finder på Mallorcas hede – også kaldet Es Pla.

Vilafranca de Bonany er ikke kendt for sin store tiltrækningskraft af turister, men til gengæld berømt for sine sukkersøde meloner, som fejres hvert år ved byens store melonfestival.

Er du på gennemfart over Mallorca, så stands bilen og tag en slentretur gennem Vilafrancas smalle gader og oplev, hvordan den smukke arkitektur som de rurale områder her er kendt for, samtidig med farvefyrværkeriet af frisk frugt foran butikkerne.

Vilafranca de Bonany er luksus herregårdsferie og landcharme

Vilafranca er en traditionel landsby på Mallorcas hede, pakket godt ned blandt marker og plantager så langt øjet rækker.

Urbaniseringen af byen, stammer helt tilbage fra det 14. århundrede, hvilket kommer til udtryk i de mange små smalle gader, fyldt med stenhuse.

En tur ned gennem disse gader, afslører et autentisk landsbysamfund, hvor ting tager sin tid og siestaen stadig er en del af den lokale kultur. Udenfor de små butikker, hænger farverige friske frugter og grøntsager flettet sammen og skaber en idyllerisk sydlandsk følelse, som den ses på billeder.

Indkvartering i Vilafranca de Bonany

Vilafranca er stærk ignoreret af mange rejseselskaber, hvilket er synd og skam, for noget af det bedste luksus på Mallorca findes i dette område. Dig, det handler om dig. Fred og ro, skøn natur og autentisk landsbyliv, er det værd at overveje at leje sig ind på en finca/herregård, eller hus her til ferien. Bil kan altid arrangeres på Mallorca og du er ikke mere end blot 20 km fra Mallorcas andenstørste by, Manacor.Booking.com

Vilafrancas historie

Talaiotkulturen
Der er fundet mere end 14 forskellige forhistoriske pladser i Vilafrancas kommune, størstedelen af disse er fundet sydøst for selve byen. Blandt de mest seværdige udgravninger er, sa Moleta og talaiottårnene Castellot Vell og Son Pou Vell.

Romertiden
Om – eller hvor meget – romerne havde med Vilafranca de Bonany at gøre, ved vi til dato ikke meget om. Der er ikke fundet nogle ruiner eller rekvisitter, der bevidner om deres tilstedeværelse i området.

Maurerne på Mallorca

Da maurerne i år 902 invaderede og erobrede Mallorca, opdelte de øen i tolv distrikter, mellem emirer – Vilafranca de Bonany hørte under distriktet Yiynau-Bitra, som også indeholdt hvad der i dag er Sineu, ariany, Sant Joan og Petra, altså i hjertet af øen. Flere gårde i området bærer til dato stadig arabiske navne som; Alanzell og Albadallet.

Reconquestaen
Efter den catalanske erobring af Mallorca i 1229, omdøbte Kong Jaume I (Jaume Erobreren) Yiynau-Bitra til Sienu-Petra, ifølge Libre de Repartiment, som er skriftet om Mallorcas opdeling, udfærdiget i 1231.

Kongen skænkede forskellige distrikter og områder til riddere, som stod ham bi under erobringen. Området omkring Vilafranca de Bonany, som dengang blot var kendt som ‘Sant Martí’ – den gård der lå før byen blev planlagt – blev skænket til Ramon Saclusa.

I 1391, blev Sant Martí herregården solgt til Arnau Sureda, som efterfølgende tilføjede Sant Martí til familiens navn.

Selve navnet, Vilafranca de Bonany, stammer fra år 1620 da Kong Phillip III af Spanien, besluttede at bygge en by hvor Sant Martí herregården lå.

Under trediveårskrigen, i 1621, da Spanien gik i krig mod Nederlandene i det nordlige Tyskland, havde man behov for penge til at betale militæret med, hvorfor skatterne steg voldsomt her. Vilafranca blev oprettet som et slags skattefrit område, hvor man i stedet arbejdede for adelige.

Den frie by
Navnet Vilafranca kan deles i to – ‘Vila’ (by) og ‘franc’ (fri) – altså en fri by, hvor der her henvises til skattefri by. Tilnanvnet ‘de Bonany’, som blev tilføjet da flere byer i Spanien allerede hed Vilafranca – kommer efter bakken ‘Puig de Bonany’ ved kommunegrænsen.

Fra traditionelt landbrug til de første frugtplantager og “melonbyen” opstår

Vilafranca de Bonany fik efter mange års strabadser, endelig sin uafhængighed som sogn i 1813, hvor man blev adskilt fra Petra. Godt et århundrede senere, døde det sidste medlem af Sureda familien, som hidtil havde haft mange af områdets helt store gårde, blandt andet Sant Martí. Den nye ejer af disse herregårde, blev en herre ved navn, Juan March (1880-1962). Han begrænsede arealet af hektarer, som hver landmand eller forpagter måtte dyrke på, hvilket gjorde besværliggjorde livet for mange bønder.

Bønder fandt endelig ud af, at hvis de skulle tjene flere penge på deres produkter, måtte de droppe kornhøst. Markedet var for stort og kunne man ikke levere en vis mængde, var avancen for dårlig. I stedet for korn, valgte bønderne at dyrke meloner som solgte rigtigt godt på de nærliggende markeder og inden længe, leverede Vilafranca de Bonany meloner til hele Mallorca.

Mens meloneventyret fortsatte, begyndte andre bønder at grave ler op af jorden for, at kaste sig ind i bygge- og konstruktionsbranchen. Juan March startede Banca March i 1926 og endte med at blive Spaniens mest velhavende mand og verdens syvende mest velhavende. Hans efterkommere er stadig blandt verdens mest velhavende familier.

Seværdigheder i Vilafranca de Bonany

Typiske seværdigheder i de rurale dele af Mallorca, har et historisk eller religiøst tema – Vilafranca de Bonany er ingen undtagelse. Byen i sig selv er jo en seværdighed, med de mange traditionelle sandstenshuse, med grønne skodder og buede indgange.

Adgang til bil eller cykel er nødvendigt for, at få det maksimale ud af dit besøg her, da flere af seværdighederne og oplevelserne, ligger udenfor byens grænser. Her bliver du introduceret for livet på øen for 3.000 år siden samt klostre hvor kendte prædikanter har talt til folket gennem tiden.

Alle nærliggenhed udflugtsmål og seværdigheder

Restauranter i Vilafranca de Bonany

Vilafranca er en lille by og derfor er antallet af restauranter også begrænset til en lille håndfuld. Det skal dog ikke kaste et negativt lys over kvaliteten ad maden. Typiske anretninger i Vilafranca er eksperimenterende husmandskost, båret af solide friske råvarer fra lokalområdet, serveret i lokalproducerede keramiske skåle og tallerkener.

Hvad mange turister aldrig for lov til at opleve er, at nogle af Mallorcas bedste kokke slår sig ned og folder sig ud i disse områder på øen, grundet den gunstige adgang til friske og varierede råvarer.

Derfor – hvis du vil prøve noget originalt, autentisk og smagsfuldt – reserver et bord i Vilafranca.

Begivenheder i Vilafranca de Bonany

Mallorcinerne er kendt for deres traditionsrige festivaler, afholdt i løbet af året. Du kan både beundre og være med til fejringen af påsken, den store bogfestival og så kan du, hvis du er her den sidste søndag i september, opleve byens helt særlige melonfestival, som er et stort hit, kendt over hele Mallorca.

Marked i Vilafranca

Hver onsdag fra ca. 8 om morgenen til klokken 13, afholdes der marked i centrum af byen. Her handles med lækre råvarer, keramik og smages på lokale delikatesser.

Hvor ligger Vilafranca på Mallorca?

©2019 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?