Campos, ophold og guide

Typisk for mallorcinske landbrugssamfund, er Campos ikke en oplagt destination for en familieferie, men det omkringliggende område er fyldt med rustikke og charmerende agriturisme hoteller samt herregårde, der danner ramme om den perfekte afslapning.

Campos er tilmed et rigtig godt valg, til en ferie der skal nydes med cykel og/eller kør selv eventyrer.

I Campos er masseturisme et fremmedord, men alligevel er du ikke langt fra én af Mallorcas største uspolerede strande.

Hvem besøger Campos?

Den typiske besøgende i Campos er generelt set, den uafhængige rejsende, der selv ønsker at arrangere ferien for at være stensikker på, at kunne få kultur, historie, natur samt smag med fra en enestående ferie i  oplevelsens tegn.

Her undslipper man i ro og mag, den mere hektiske turisme fra de større resorts på kyststrækningerne, mens man sikrer sig en bekvem base for yderligere, at udforske den sydøstlige kyst og især de nærliggende uspolerede strande Sa Rapita og Es Trenc.

Ophold og guide til Campos

Bedste overnatningstilbud i Campos

Rejsende kommer til Campos for at bo i fincas og på herregårde, som er spredt over hele kommunen i massevis. Men også besøgende der tager til Mallorca for øens fantastiske strande, bosætter sig omkring Campos, grundet den kort afstand (15 km) til stranden Es Trenc og badebyen Colònia de Sant Jordí, der ligger syd for Campos.

I Campos er du sikker på fred og ro, enorme arealer af landlig friskhed og tæt på det ‘ægte’ Mallorca.
Campos er et område, der har været beboet af mennesker siden præhistoriske tider, hvor flere huler i området blandt andet bevidner herom.

Særligt for Campos, ihvertfald for de historieinteresserede, er dog de mange efterladenskaber fra talaiotkulturen på Mallorca. Sydligt for selve Campos by finder du nogle ganske imponerende ruiner af talaiottårne, som blev brugt som udkigsposter og som mødesteder for religiøse aktiviteter. Talaioten Es Cap Sun er kendt som en af de mere attraktive besøgsmål i Campos.

500 år f.Kr. nåede puniske skibe fra Karthago (nuværende Tunesien) Mallorcas sydkyster, hvor kartaginienserne gik i land ved stranden Es Trenc, der ligger syd for Campos. kartaginienserne eller punerne som de også kaldtes, begyndte at arbejde med at udvinde salt omkring strandområderne. Udvindelse af salt er i øvrigt stadig et rimeligt aktiv for Campos kommune.

Romernes og arabernes Campos

Romerne tog Mallorca som en del af deres imperium i 123 f.Kr., men før dette, er der tegn på fønikernes besættelse af sydkysten. Tilbage til før 264 f.Kr. tilhørte De Baleariske Øer altså Karthagos imperium. Fønikerne eller kartaginienserne startede deres ekspansion mod øst, hvor de målrettet gik efter Sicilien og dermed røg i krig med romerne, der dominerede den daværende italiske halvø. Hele tre krige skulle der til førend Karthago faldt endeligt i 146 f.Kr., disse krige er kendt som ‘De Puniske Krige’, eftersom romerne kaldte fønikerne for punere.

Selv om Mallorca var en del af det romerske imperium frem til år 902, udnyttede romerne aldrig rigtigt sydkysterne på øen til at drive landbrug på. Rester og ruiner fra romertiden er skam fundet i området omkring Campos, både keramik, mønter og redskaber bevidner om romernes bosættelse, men aldrig tegn på større samfundsdannelse. Dette kan udspringe sig af, at romerne hovedsageligt dyrkede druer til fremstilling af vine, og naturen omkring Campos og resten af det sydøstlige hjørne af Mallorca, er ikke optimalt for denne type landbrug.

Ved Son Fadrinet øst for Campos, har arkæologerne fundet resterne af en kirke som menes at stamme tilbage fra romernes tid. Sammen med kirkeresterne, har man endvidere fundet hvad man mener er en døbefond samt et bedeværelse i udgravningerne.

Under arabisk dominans i form af det mauriske folk, fortæller Campos’ historie ikke meget om. Maurerne var, ganske som romerne, helt eminente til at dyrke traditionelle landbrug med afgrøder og husdyravl, hvorfor mange tidligere romerske bosættelser på Mallorca også har været overtaget af maurerne. Campos tilhørte under maurisk styre, distriktet Muntuy (nuværende Montuïri), men udgjorde blot én af ganske få gårde i det relativt store distrikt.

Erobringen og samfundsdannelsen

Efter den katalanske erobring af Mallorca, anført af Kong Jaume I i 1229, blev Campos med det omkringliggende område, givet til  Nuño Sanç, greve fra det nordlige Barcelona. Umiddelbart efter erobringen begyndte arbejdet med, at etablere et kapel på vejen mod Colonia Sant Jordi, nu kendt under navnet San Blai.

Der skulle ikke gå mange år herefter, førend befolkningen i Campos voksede sig større og i stigende grad lignede et egentligt samfund. Allerede omkring år 1248, måtte man påbegynde byggeriet af byens nuværende kirke, Sant Juliá. I år 1300, da Kong Jaume II herskede over Mallorca fik Campos sit navn, da kongen gav tilladelse til afholdelse af ugentlige markedsdage og førte kampagner på fastlandet, med store skattenedsættelser for, at få folk til at flytte til Campos.

Berømt og berygtet pirat parat

Fra 1500 til 1700 tallet var Campos, ligesom mange andre byer nær Mallorcas sydøstlige kyststrækninger, hårdt udsat for piratangreb fra Nordafrika. Piraterne lagde til på øen Illa Sa Cabrera, syd for Mallorca, hvor de i ro kunne planlægge deres angreb nøje. Blandt de mest berømte pirater, er Hayreddin Barbarossa, én af Ottoman brødrene fra Tyrkiet, som hærgede store dele af Sydeuropa i første halvdel af 1500 tallet.

Grundet den meget udsatte beliggenhed og de hyppige angreb, etablerede man vagttårne langs kyststrækningerne, der kunne kommunikere med andre vagttårne fra andre byer og længere ude langs kysterne. Vagttårnene brugte hovedsageligt røgsignaler for at undgå at vække mere opsigt, end højst nødvendigt.

Det var ikke blot vagttårnene, som Campos garderede sig med, også gårdene Son Rosselló, Son Lladó og Son Cosmet, blev befæstede således at de kunne huse flere indbyggere. Kirken Sant Julian blev også befæstet, det lykkedes mange gange piraterne at slippe forbi vagttårnene og nå frem til Campos, hvorfor man måtte finde en løsning hvor indbyggerne kunne søge tilflugt under angrebene. Foruden kirken, blev også en bymur med hele syv vagttårne konstrueret omkring Campos. I dag er disse vagttårne omdannet til husene, Can Catlar, Can Dameto og Can Bragues

Campos i dag

Mens bymuren for længst er forsvundet, kan du stadig følge dens tidligere vej rundt i byen. Rådhuset i Campos, beliggende på hovedgaden Carrer de la Plaza, blev bygget ved siden af et af disse vagttårne kaldet Can Cos, i 1580.

Erhvervslivet i Campos har alle dage baseret sig på landbrug, specielt mejerilandbrug og slagtekvæg er store trækkræfter for byens økonomi. Meget det kød der spises omkring på Mallorca, stammer rent faktisk fra Campos, hvor indbyggerne også morer sig med at sige; “At her har vi flere kvæg end indbyggere”.

Foruden kvæg, er Campos også hjemsted til den mallorcinske specialitet ‘piris’, en ost modnet gennem 3 måneder i lage af saltvand og paprika, ganske delikat.

Seværdigheder i Campos

I Campos har du som intet andet sted, muligheden for at kombinere kunst og spisning. Besøg den imponerende herregård og kunstmuseum, Es Revellar, til en gang Art Dinner.Naturen har også en central rolle i Campos’ seværdigheds-register, du kan bla. tage den korte tur til Ses Salines og se den spændende samling af vilde kaktusser hos Botanicactus.

Enhver med interesse i historie bør tage en tur gennem gaderne i Campos og finde byens fortid i de mange smukke bygninger og monumenter. Den regionale arkitektur fylder meget i byens seværdigheder sammen med temaet ‘religion’.Som du bevæger dig rundt i Campos, vil du sandsynligvis bemærke en række stenkors der står rundt omkring. Korsene afgrænsede tilbage i middelalderen byen og fungerede samtidig som en slags vejvisere. Disse kors er skåret i sten og har forskellige religiøse illustrationer samt skrifter indgraveret i stammen.

Aktiviteter i Campos

Grundet sin placering på den sydøstlige del af øen, er Campos forståeligt nok ganske populær hos et varieret publikum, der strømmer til de kilometerlange sandstrande og fantastiske terræn hernede.

Man kan bestemt ikke sige, at Campos er mættet af turisme, eller på anden måde overudviklet til samme formål, tværtimod tiltrækker området som tidligere nævnt, mange selvrejsende og cyklister, der ønsker at nyde den sanselige natur og slappe helt af.

Es Trenc strand er særlig smuk, en helt uudviklet 3 km lang kyststrækning, som er berømt for sit vidunderlige fine hvide sand og krystalklare vand. Det bør måske nævnes, at stranden over de seneste år er blevet særlig populær hos mange turister, netop grundet sin uspolerede og autentiske skønhed. Derfor kan der i højsæsonen forekomme dage, hvor Es Trenc vil være fyldt godt op med besøgende fra Palmaområdet samt fra de nærliggende kommuner, Llucmajor og Santanyí.

Restauranter og spisning i Campos

Campos er kendt over hele Spanien for byens fine oksekød, så det ville være en skam at komme derfra uden at have smagt det.Du kan på langt de fleste restauranter, forvente nærværende betjening, hyggelig atmosfære og varierede spisekort. I byen finder du også mere børneorienterede spisesteder som pizza – og burgerbarer samt en kinesisk restaurant.

Marked og fiestas

Mallorcinske landsbyer er om nogle kendt for deres mange fiestas, der hvert år løber af stablen rundt omkring på øen, Campos er ingen undtagelse.

Den vigtigste fiesta i Campos er ‘La Mare de Deu’, der indbefatter musik, dans, parade samt sportsaktiviteter, der som regel kan trække et bredt publikum med til festlighederne. La Mare de Deu afholdes hvert år i begyndelsen af august, typisk fra den 7. til 15.

Den anden søndag i  maj måned, står der igen kultur i kalenderen hos indbyggerne i Campos og omegn. Denne gang er det ‘Feria Ramadera’, en fiesta dedikeret til den frisiske kvægrace, som området har stor tradition for at dyrke. Selve festlighederne er bygget op, om en konkurrence om den flotteste ko.

Måske ikke en umiddelbar indlysende aktivitet at deltage ved, som normal turist, men hvis du virkelig vil opleve mallorcinsk kultur og tradition, er det dette en oplagt mulighed.To gange ugentligt, torsdage og lørdage, afholdes der marked i centrum af Campos.

Markederne her bærer et klart præg af landbrugstema, hvor du altså ikke finder mange souvenirs, men lokalt håndværk, frisk frugt og grønt, lokale delikatesser og andre delikate råvarer.
©2019 Mallorca Oplevelser | Rejse til Mallorca, hotel på Mallorca, guides til destinationer, inspiration til seværdigheder, aktiviteter, markeder sport og oplevelser

Log in with your credentials

Forgot your details?