Campos
Hvem ville nogensinde tro på, at ovenstående billede er taget i en af Mallorcas mest rurale og landbrugsdominerede kommuner? Campos byder på lidt af det hele, bla. Mallorcas længste upolerede strand, es Trenc, hvorfor det også har vokset sig mere populært end nogensinde før blandt turister.
Campos er for dig der søger luksus, fred og landlig idyl. De fleste overnatningssteder er nemlig luksus finca-hoteller, altså herregårde, eller skønne agroturismos hvor du connecter med natur og kultur på en helt særlig måde.
I Campos undslipper du i ro og mag den mere hektiske turisme fra de større resorts på kyststrækningerne, mens du sikrer dig en bekvem base for yderligere at udforske de skønne og interessante områder.
I denne guide
Vælg Campos for
Her ligger Campos
Rejsende kommer til Campos for at bo i fincas og på herregårde, som er spredt over det smukke rurale landskab i massevis. Men også besøgende der tager til Mallorca for øens fantastiske strande, bosætter sig omkring Campos, grundet den korte afstand (15 km) til stranden es Trenc, og badebyen Colònia de Sant Jordí, der ligger syd for Campos.
I Campos er du sikker på fred og ro, enorme arealer af landlig friskhed og i kontakt på den ægte mallorcinske sjæl.
Der er masser af oplevelser at finde i Campos, et godt sted at “møde” Mallorca. Området byder på en række vartegn, smuk natur og endda attraktioner.
Det imponerende Art Resort, es Revellar, byder på en unik oplevelse selvom du ikke er indlogeret på resortet. For €50 kan du nyde en fantastisk aften, hvor du efter velkomstdrinks får en 2 timers guidet tur rundt på kunstresortet efterfulgt af en lækker middag.
Er du vild med dyr? Snyd ikke dig selv for et besøg på den familiedrevne strudsefarm, Artestruz, hvor du i den grad kommer helt tæt på disse forunderlige og pudseløjerlige fugle. Forskellige aktiviteter og begivenheder afholdes dagligt på Artestruz, bla. kan du komme op og ride på en struds, besøge kyllingerne når tid er eller nyde en forfriskning med strudseæg. Artestruz har også en shop, hvor du kan købe unikke varer produceret af struds.
Campos’ sognekirke byder på en række interessante og flotte elementer værd at kigge på. Særligt indenfor i kirken kan du nyde nogle unikke elementer, f.eks. det flot dekorerede loft som er ret specielt, eller kapellet ‘Kristi tålmodighed’ som udstiller et maleri af den berømte maler fra Sevilla, Bartolomé Esteban Murillo. Der er flere ting at nyde ved Sant Julià kirken, så sving forbi hvis du er en tur inde i byen.
Er du nysgerrig efter hvordan landbruget på Mallorca har udviklet sig gennem hundredvis af år? Besøg det lille museum, Son Lladó, og oplev en unik udstilling af redskaber der sætter dig ind i hvordan livet på øen har været engang.
Besøg eSon Lladó
I nabobyen Ses Salines, finder du én af Mallorcas mest kendte saltfabrikker, der ligger i forbindelse med saltminerne el Salobrar de Campos, en del af et større vådområde. Saltet i Campos har siden romernes tid haft status som helende, nærmest guddommeligt, og en tur på saltfabrikken vil give dig god forståelse for hvad høj kvalitet er.
Sant Blai er et gammelt oratorie (kapel), der stammer helt tilbage fra omkring 1248, umiddelbart efter den katalanske erobring af Mallorca. Ved siden af Sant Blai finder du en smuk botanisk have, der indtil 1845 var Campos’ kirkegård.
Campos har alle dage været et af Mallorcas mest velhavende områder, fordi man som det eneste sted har haft lykkes med at opdrætte malkekøer. Går du en tur gennem den hyggelige by, vil du også hurtigt lægge mærke til, at det her ikke er en hvilken som helst lille jævn landbrugsflække, men at her har boet nogle bykonger med mønt på lommen. Særligt nede omkring det centrale torv er der noget at kigge på, blandt andet den store herregård, Ca’n Pere Ignasi samt bygninger med facader af arkitektonisk kunst.
Rådhuset er bygget op omkring en tidligere fæstning, og du kan stadig se det gamle vagttårn på toppen af bygningen, der vidner om mørkere tider på øen.
Endelig er der det smukke gamle franciskanske kloster, der nu er omdannet til kulturcenter i byen. Et kloster af denne størrelse og pragt er også med til at fortælle om en bys storhed og betydning.
Den lile kystby Sa Rapita er bestemt også et besøg værd, særligt gennem juli måned, hvor der afholdes sommerfester og markeder. Sa Rapita har også en dejlig strand, som er værd at besøge. Ved kysten hernede står også det gamle vagttårn, Torre de Son Durí, der i 1600-tallet vogtede kysten, da øen var voldsomt plaget af piratangreb.
Når du har været på opdagelse i Campos’ historiske vartegn og bygninger, er det tid til at udforske naturens seværdigheder og aktivitetstilbud.
En af Mallorcas mest kendte strande hedder es Trenc, og ligger såmænd her i Campos. Es Trenc er godt 2 km lang, og byder på lavt krystalklart vand og find hvidt sand. Stranden er ubebygget, hvilket sikrer den fantastiske renlighed i økosystemerne omkring den. Bag stranden ligger faktisk også et af øens større vådområder, hvorfra der heltes naturligt salt. Es Trenc er en fantastisk oplevelse, men du skal komme tidligt.
Campos er et ideelt sted at få trådt i pedalerne. Her er massevis af rolige landeveje, hvor du kan cykle med venner eller alene. Det gode velorganiserede vejnet på Mallorca, går det tilmed let at nå andre smukke områder på kort tid. Hvis du er til mere udfordring, kan du køre en smule vestpå mod Randa-bjerget, eller østpå, mod Felanitx og Sant Salvador-bjerget. Begge er vanvittigt smukke steder at besøge, og gode steder at stoppe til en forfriskning med panoramaudsigt.
En kort køretur på små 20 minutter giver dig mulighed for at spille golf på championshipbanen, Son Antem, i Llucmajor. Banen giver god udfordring, og klubhusets restaurant serverer også lækre anretninger. Kører du tilsvarende østpå, finder du Vall d’Or golf, en middelsvær bane, med smuk udsigt, hvor de fleste handicap kan spille med.
Det næststørste vådområde på Mallorca findes i den sydlige del af Campos, nemlig es Salobrar-reservatet. Dette massive økosystem af klitter og kanaler er hjemsted for en bred vifte af fugle og andre arter, der nyder de store naturlige kilder her.
Campos er kendt over hele Spanien for byens fine oksekød, så det ville være en skam at komme derfra uden at have smagt det.Du kan på langt de fleste restauranter, forvente nærværende betjening, hyggelig atmosfære og varierede spisekort. I byen finder du også mere børneorienterede spisesteder som pizza – og burgerbarer samt en kinesisk restaurant.
Hver torsdag og lørdag formiddag er der marked i Campos by. Markederne her bærer et klart præg af landbrugstema, hvor du altså ikke finder mange souvenirs, men lokalt håndværk, frisk frugt og grønt, lokale delikatesser og andre delikate råvarer.
I Bunyola finder du indkøbsmuligheder, der dækker de mest basale behov og en smule til. Du finder både supermarked, apotek og bank i byen.
Mallorcinske landsbyer er om nogle kendt for deres mange fiestas, der hvert år løber af stablen rundt omkring på øen, Campos er ingen undtagelse.
Januar
Festes de Sant Julià
Sant Julià (Julianus Hospitator) er Campos’ skytshelgen, som fejres hvert år i januar. Festligheden her er ofte overset på Mallorca, idet den falder mellem jul, hellige tre konger og fejringen af Antonius den Hellige, som alle sker indenfor en måned.
Men er du i området i starten af januar, så skal du tage ind til byen og opleve denne traditionsrige begivenhed den 9. januar. Her kan du opleve nogle helt særlige kulturelle traditioner, bla. danse af dansegruppen els Cossiers, et danseakt i syv stykker som er typisk for den mallorcinske kultur. Du kan også opleve optrædener med Goigs, poetiske kompositioner af sange skrevet til helgener, der fremføres af kor ved religiøse events.
Maj
Fira de Maig / Fira de ses Vaques
I begyndelsen af maj måned er det tid til Campos’ majfest, der også inkluderer den traditionsrige hyldest til køer. Gennem mange år var Campos nemlig en af de førende producenter og leverandører af mælk i hele Spanien, hvilket var med til at sætte kommunen på landkortet.
På messen kan du ose dig frem mellem hundredvis af boder, smage og købe lokale produkter og delikatesser, se på udstillinger og nyde underholdning i form af traditionelle folkedanse og musik. Majfesten i Campos er en af de meget populære landbrugsmesser på Mallorca.
Juli
Festes de Mare de Deú de Carme
Som de fleste andre gamle fiskeribyer på Mallorca, fejrer Sa Rapita og Vor Frue af Karmel, som er skytshelgen for søens folk. I midten af juli måned afholdes således en hel uges festligheder i den lille kystby, hvor du kan opleve opvisninger, koncerter, konkurrencer, udendørs spisninger, udstillinger mm.. Her er en herlig og livlig atmosfære, faktisk er det som et beach party. Ugen slutter med en procession på havet.
Mercat a sa Ràpita
Gennem juli og august får Sa Rapita sit helt eget marked, da det er højsæson for turisme i den lille kystby. Her kan du ose dig gennem hundredvis af boder, og finde alt mellem himmel og jord.
August
Festes de la Mare de Déu d’Agost
I dagene omkring den 15. august fejrer indbyggerne i Campos sommeren. I disse dage kan du opleve et væld af sjove og kulturelle indslag, såsom udendørs spisninger, lege, konkurrencer, udstillinger, danse, koncerter og meget mere.
Desuden kan du glæde dig til kunstaftenen i Campos, en aften dedikeret til ukonventionel kunst, der virkelig sætter kreativitet i højsædet og giver skarp kontrast i de ellers så stille gader.
Til sommerfesten er det også muligt at hilse på en anden mallorcinsk tradition, nemlig giganterne. Enorme hoveder lavet af papmache danser gennem gaderne til tonerne af traditionel musik og folk der klapper.
September
Efterårsmesse
I slutningen af oktober måned er det tid til endnu en landbrugsmesse i Campos, denne gang er det den traditionelle efterårsmesse, der afholdes i langt de fleste traditionelle landbrugsbyer på Mallorca.
På efterårsmessen i Campos er særligt gastronomi i højsædet, nærmere bestemt slagtererhvervet. De såkaldte ‘matances’ (svineslagtere) og kulturen omkring disse hyldes ved messen, hvor du kan opleve og smage på forskellige produkter lavet af grisekøs, som f.eks. den traditionelle sobrassada.
Typisk inkluderer messen også en særlig menu bestående af egnsretter, der serveres på byens spisesteder under messen til en særlig pris.
Campos er et område, der har været beboet af mennesker siden præhistoriske tider, hvor flere huler i området blandt andet bevidner herom.
Særligt for Campos, ihvertfald for de historieinteresserede, er dog de mange efterladenskaber fra talaiotkulturen på Mallorca. Sydligt for selve Campos by finder du nogle ganske imponerende ruiner af talaiottårne, som blev brugt som udkigsposter og som mødesteder for religiøse aktiviteter. Talaioten Es Cap Sun er kendt som en af de mere attraktive besøgsmål i Campos.
500 år f.Kr. nåede puniske skibe fra Karthago (nuværende Tunesien) Mallorcas sydkyster, hvor kartaginienserne gik i land ved stranden Es Trenc, der ligger syd for Campos. kartaginienserne eller punerne som de også kaldtes, begyndte at arbejde med at udvinde salt omkring strandområderne. Udvindelse af salt er i øvrigt stadig et rimeligt aktiv for Campos kommune.
Romernes og arabernes Campos
Romerne tog Mallorca som en del af deres imperium i 123 f.Kr., men før dette, er der tegn på fønikernes besættelse af sydkysten. Tilbage til før 264 f.Kr. tilhørte De Baleariske Øer altså Karthagos imperium. Fønikerne eller kartaginienserne startede deres ekspansion mod øst, hvor de målrettet gik efter Sicilien og dermed røg i krig med romerne, der dominerede den daværende italiske halvø. Hele tre krige skulle der til førend Karthago faldt endeligt i 146 f.Kr., disse krige er kendt som ‘De Puniske Krige’, eftersom romerne kaldte fønikerne for punere.
Selv om Mallorca var en del af det romerske imperium frem til år 902, udnyttede romerne aldrig rigtigt sydkysterne på øen til at drive landbrug på. Rester og ruiner fra romertiden er skam fundet i området omkring Campos, både keramik, mønter og redskaber bevidner om romernes bosættelse, men aldrig tegn på større samfundsdannelse. Dette kan udspringe sig af, at romerne hovedsageligt dyrkede druer til fremstilling af vine, og naturen omkring Campos og resten af det sydøstlige hjørne af Mallorca, er ikke optimalt for denne type landbrug.
Ved Son Fadrinet øst for Campos, har arkæologerne fundet resterne af en kirke som menes at stamme tilbage fra romernes tid. Sammen med kirkeresterne, har man endvidere fundet hvad man mener er en døbefond samt et bedeværelse i udgravningerne.
Under arabisk dominans i form af det mauriske folk, fortæller Campos’ historie ikke meget om. Maurerne var, ganske som romerne, helt eminente til at dyrke traditionelle landbrug med afgrøder og husdyravl, hvorfor mange tidligere romerske bosættelser på Mallorca også har været overtaget af maurerne. Campos tilhørte under maurisk styre, distriktet Muntuy (nuværende Montuïri), men udgjorde blot én af ganske få gårde i det relativt store distrikt.
Erobringen og samfundsdannelsen
Efter den katalanske erobring af Mallorca, anført af Kong Jaume I i 1229, blev Campos med det omkringliggende område, givet til Nuño Sanç, greve fra det nordlige Barcelona. Umiddelbart efter erobringen begyndte arbejdet med, at etablere et kapel på vejen mod Colonia Sant Jordi, nu kendt under navnet San Blai.
Der skulle ikke gå mange år herefter, førend befolkningen i Campos voksede sig større og i stigende grad lignede et egentligt samfund. Allerede omkring år 1248, måtte man påbegynde byggeriet af byens nuværende kirke, Sant Juliá. I år 1300, da Kong Jaume II herskede over Mallorca fik Campos sit navn, da kongen gav tilladelse til afholdelse af ugentlige markedsdage og førte kampagner på fastlandet, med store skattenedsættelser for, at få folk til at flytte til Campos.
Berømt og berygtet pirat parat
Fra 1500 til 1700 tallet var Campos, ligesom mange andre byer nær Mallorcas sydøstlige kyststrækninger, hårdt udsat for piratangreb fra Nordafrika. Piraterne lagde til på øen Illa Sa Cabrera, syd for Mallorca, hvor de i ro kunne planlægge deres angreb nøje. Blandt de mest berømte pirater, er Hayreddin Barbarossa, én af Ottoman brødrene fra Tyrkiet, som hærgede store dele af Sydeuropa i første halvdel af 1500 tallet.
Grundet den meget udsatte beliggenhed og de hyppige angreb, etablerede man vagttårne langs kyststrækningerne, der kunne kommunikere med andre vagttårne fra andre byer og længere ude langs kysterne. Vagttårnene brugte hovedsageligt røgsignaler for at undgå at vække mere opsigt, end højst nødvendigt.
Det var ikke blot vagttårnene, som Campos garderede sig med, også gårdene Son Rosselló, Son Lladó og Son Cosmet, blev befæstede således at de kunne huse flere indbyggere. Kirken Sant Julian blev også befæstet, det lykkedes mange gange piraterne at slippe forbi vagttårnene og nå frem til Campos, hvorfor man måtte finde en løsning hvor indbyggerne kunne søge tilflugt under angrebene. Foruden kirken, blev også en bymur med hele syv vagttårne konstrueret omkring Campos. I dag er disse vagttårne omdannet til husene, Can Catlar, Can Dameto og Can Bragues
Campos i dag
Mens bymuren for længst er forsvundet, kan du stadig følge dens tidligere vej rundt i byen. Rådhuset i Campos, beliggende på hovedgaden Carrer de la Plaza, blev bygget ved siden af et af disse vagttårne kaldet Can Cos, i 1580.
Erhvervslivet i Campos har alle dage baseret sig på landbrug, specielt mejerilandbrug og slagtekvæg er store trækkræfter for byens økonomi. Meget det kød der spises omkring på Mallorca, stammer rent faktisk fra Campos, hvor indbyggerne også morer sig med at sige; “At her har vi flere kvæg end indbyggere”.
Foruden kvæg, er Campos også hjemsted til den mallorcinske specialitet ‘piris’, en ost modnet gennem 3 måneder i lage af saltvand og paprika, ganske delikat.
Campos ligger godt 35 km fra Palmas lufthavn. Køreturen med taxi tager ca. 25 minutter, og koster i omegnen af 45 euro.
Hvis du foretrækker en mere komfortabel overførsel, så overvej en privat minibustransfer med aircondition. Se mere og book her
Der er marked i Campos hver torsdag og lørdag formiddag. Markederne er typiske landbrugsmarkeder med levende høns, frugt og grønt, samt kød og oste.
Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202
Buslinje: 501, 503, 515, 516, 517, 518, A51