Els Calderers

els calderers etnologisk museum i sant joan mallorca

Els Calderers er en af Mallorcas mest autentiske fincaer og etnologiske museer

Hvis du vil have bedre indsigt i adelens og de finere herskabers liv på herregårdene på Mallorca, skal du besøge Els Calderers fincaen.

Els Calderers er en rigtig spændende seværdighed at få med på rejsen gennem Mallorca.

Sydøst for byen Sant Joan ligger Els Calderers, et af Mallorcas vel nok mest autentiske museer. Els Calderers eksemplificerer livet blandt Mallorcas adelige op gennem 1700 og 1800-tallet.

Navnet stammer fra de oprindelige bygherrer, Calderers, som byggede palæet omkring år 1285.

Bygningen du ser i dag, blev bygget ovenpå den tidligere – af Verí familien – som Sant Joan også har sit bynavn fra.

I midten af det 20. århundrede, opkøbte Don Francisco de Sentmenat ejendommen og renoverede den næsten fuldstændigt. Sentmenats motto var; “At ville er at vinde” og hvad han ville var, at genskabe pragten fra det 17. og 18. århundredes velmagtsdage i Els Calderers.

Han opkøbte og indsamlede møbler, kunststykker, udsmykning, køkkenudstyr og mange andre ting fra denne periode. I dag kan du så nyde den prægtige samling, mens du bevæger dig rundt i adelens tidligere stuer og værelser.

Indenfor i els Calderers

Til højre for indgangen, finder du en hall eller reception med hvælving i loftet, dekoreret med møbler og malerier fra det 18. århundrede. Efter receptionen bevæger du dig videre ind i pastorens kontor og til husets eget kapel, hvor familierne hver dag har modtaget og hørt private messer.

Fra indgangen og foyeen kan du se ud til den lille grønne gårdhave i midten af byggeriet. Her ses en lille dam og brønd, hvor herskaberne har kunne sidde i læ og slappe af.

Vinkælderen eller bare husets ‘celler’, er fyldt med presser, tønder og flasker fra den produktion, der engang for længe siden var.

Helt tilbage i huset finder du herrernes lounge brugt til tilbagetrækning, hvor mændene typisk ville mødes efter jagt, ved selskabelige lejligheder eller til forretningsmøder. På væggene hænger fascinerende våben samt jagttrofæer en masse, det er let at forestille sig en aften i værelset foran kaminen i de brede lænestole.

Forbi køkkenet fyldt med remedier, potter, pander og gryder, bevæger du dig til familiens fornemme spisestue. Det første der fanger øjet, er det massive spisebord, dækket til hele 18 kuverter. Porcelæn af den fineste slags pyntet med broderede stofservietter pryder bordet, begge dele med familien Sentmenats våbenskjold på.

Efter spisestuen føres du til damernes værelse. Dette værelse blev brugt til at øve sang, musik, læse og sy. I det ene hjørne ses også familiens gamle piano ved siden af udgangen til terrassen. Man forestiller sig let, hvordan poesien har fløjet rundt i luften i dette feminine værelse, mens damerne har hygget sig med sang og musik.

På førstesalen finder du herrens og damens soveværelse, samt deres skifteværelser hvor deres tøj har været. Heroppe forbinder en korridor de mange værelser, der hver især indeholder fantastiske samlinger af alt fra lejetøj, våben, dukker og tøj mm, der alt sammen vidner om livet på herregården.

Fra tagterrassen kommer du til tjenestefolkets boliger, med en væsentlig ændring i levestandarden. Mens kontrasten virker ganske voldsom, er det faktisk fine kår for tjenestefolk fra denne periode, set i forhold til andre herregårde.

På loftet, som var det gamle kornkammer, kan du nyde en unik udstilling af landbrugsredskaber og maskiner, som på det tidspunkt var forud for deres tid på øen.

Inde i selve Sant Joan by, finder du den gamle kro, Posada dels Calderers, hvor tjenestefolkene og andre tilhørsfolk af els Calderers holdt til.

 

Haverne og staldene tilhørende els Calderers

Rundt om den imponerende finca og sin vedbend-beklædte stenfacade, kan du slumre rundt i de smukke idylleriske haver.

På den anden side af huset, finder du staldene, bageriet, vaskeriet, laden samt smedjen. Det er fascinerende at gå rundt og opleve alle redskaberne og ikke mindst alle dyrene, mange af dem oprindelige racer. Her er æsler, geder, svin en tyr, høns og selvfølgelig vagthunden og dens bolig.

Kontaktinformation:

Els Calderers
Crta. Palma-Manacor km.37
Sant Joan, 07240
Tlf. +34 971 526 069
Email: comercial@elscalderers.com

Priser og åbningstider
1. april – 31. oktoberAlle ugens dage10:00 – 18:00
1. november – 31. martsAlle ugens dage10:00 – 17:00
Voksen9 €
Børn4 €

0 Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Alle rettigheder forbeholdes ©2023 Mallorca Oplevelser - Danmarks største guide til Mallorca

Log in with your credentials

Forgot your details?