Fødested for Caterina Tomàs i Gallard

Om

Mallorcas helgen blev født i dette hus i Valldemossa

Caterina Tomàs i Gallard, blev født i Valldemossa den 1. maj 1531 og er over hele Mallorca, betragtet som en helgen – desuden skytshelgen for selve Valldemossa.

Allerede i en alder af 3 år, kunne Caterina Tomàs i Gallard recitere religiøse strofer fra bibelen, som hun udøvede i et lille hjørne af huset i Valldemossa.

Caterina Tomàs i Gallard var næstyngste datter af Jacqués Tomàs, en simpel lønmodtager. Begge Catarinas forældre døde da hun var blot 7 år gammel, hvorefter hendes onkel tog hende til sig.

Efter at være flyttet til sin onkel og dennes familie, kunne unge Catarina ikke længere komme i kirke flere gange ugentligt, hvorfor hun i al hemmelighed byggede sit eget lille kapel på markerne udenfor Valldemossa.

Caterina Tomàs’ hengivenhed til kristendommen, siges at have belønnet hende med visioner af paradis, sendt fra vorherre selv. Desuden fortæller legenden, at Catarina havde talt med djævlen selv, hvilket førte hende til mødet med Fader Antoni Castaneda, der havde indlogeret sig på det tidligere Llullianske Miramar-kloster.

Fader Antoni Castaneda hjalp hende til adelsmanden, Mateu Zaforteza, som ville lære hende at både læse og skrive, så hun kunne komme i kloster i Palma de Mallorca. For en pige som Caterina, der var ud af en simpel familie, var det absolut ikke almindeligt at komme i kloster.

Catarina Tomàs i Gallard øsnkede hverken mand eller børn, hun levede så ydmygt som muligt og ønskede aldrig at modtage gaver, for som hun sagde: “Gud har ikke brug for andet”.

I 1551, i en alder af 20 år, lykkedes det for Caterina Tomàs, at komme ind i det augustinske kloster, Santa Magdalena i Palma de Mallorca. Her indledte hun sit noviciat og i 1555 kunne hun afsige sine tre hellige løfter; “Jeg fandt kærligheden i min sjæl. Jeg kyssede ham, og jeg ville aldrig forlade ham”.

Caterina Tomàs i Gallard døde i 1572, i en alder af blot 41 år. Mere end 200 år efter, den 3. august 1792, tildelte Pave Pius VI, Caterina Tomàs i Gallard en beatifikation eller saligkåring, for hendes tro helligelse til vorherre.

I dag hviler Catarina Tomàs’ lig i en glaskiste på Plaça Santa Magdalena i Palma de Mallorca.

Størstedelen af husene i Valldemossa, ærer Caterina Tomàs i Gallard med en flise, der hver repræsenterer et øjeblik i hendes liv.

Hvert år den 28. juli, fejres Catarina Tomàs i Valldemossa med procession gennem gaderne i byen.

Hvor

Valldemossa

Valldemossa er en by og kommune beliggende i den smukkeste dal i Tramuntana-bjergene på Mallorca. Byen har opnået status som turistattraktion grundet dens charmerende og idylleriske udseende, kombineret med det kendte karteuserkloster der dagligt tiltrækker sig tusindvis af besøgende. Karteuserklosteret er desuden hjemsted til Valldemossas lokalhistoriske museum, og lejligheden hvor Chopin opholdt sig under hans besøg i vinteren 1838/39. Slentrer du en tur ned gennem de brostensbelagte ujævne gader i Valldemossas bykerne, møder du en intens og vibrerende atmosfære, for her er altid mange mennesker på barerne og i de lokale butikker. Hver søndag er der marked i Valldemossa, hvor der virkelig er mange mennesker i byen, her kan du gøre en god handel og derefter gå på opdagelse i resten af byen eller dalen. Vil du bo i Valldemossa kan du glæde dig til charmerende og autentiske rammer på et af områdets fantastiske små finca-hoteller eller på en agroturismo, i begge tilfælde er det afslapning og forkælelse der er i højsædet.

Valldemossa seværdigheder, marked og hotel

Flere seværdigheder omkring Valldemossa

Opdag Tramuntana på Mallorca

Tramuntana er både en region og en bjergkæde beliggende på Mallorcas vestlige side. Tramuntana er kategoriseret som UNESCO World Heritage grundet den høje biodiversitet, men også pga. af de mange stenterrasser bygget ind i bjergvæggene til dyrkning, samt de mange mure bygget med tørstensteknik. Tramuntana byder foruden den sanselige og smukke natur også på en række meget charmerende bjerglandsbyer værd at besøge, hvor du virkelig kan opleve mallorcinsk autenticitet og idyl.

Flere

Flere historiske bygninger på Mallorca

Alle rettigheder forbeholdes ©2023 Mallorca Oplevelser - Danmarks største guide til Mallorca

Log in with your credentials

Forgot your details?