Søg
Close this search box.

Fødested for Caterina Tomàs i Gallard

Mallorcas helgen blev født i dette hus i Valldemossa

Caterina Tomàs i Gallard, blev født i Valldemossa den 1. maj 1531 og er over hele Mallorca, betragtet som en helgen – desuden skytshelgen for selve Valldemossa.

Allerede i en alder af 3 år, kunne Caterina Tomàs i Gallard recitere religiøse strofer fra bibelen, som hun udøvede i et lille hjørne af huset i Valldemossa.

Caterina Tomàs i Gallard var næstyngste datter af Jacqués Tomàs, en simpel lønmodtager. Begge Catarinas forældre døde da hun var blot 7 år gammel, hvorefter hendes onkel tog hende til sig.

Efter at være flyttet til sin onkel og dennes familie, kunne unge Catarina ikke længere komme i kirke flere gange ugentligt, hvorfor hun i al hemmelighed byggede sit eget lille kapel på markerne udenfor Valldemossa.

Caterina Tomàs’ hengivenhed til kristendommen, siges at have belønnet hende med visioner af paradis, sendt fra vorherre selv. Desuden fortæller legenden, at Catarina havde talt med djævlen selv, hvilket førte hende til mødet med Fader Antoni Castaneda, der havde indlogeret sig på det tidligere Llullianske Miramar-kloster.

Fader Antoni Castaneda hjalp hende til adelsmanden, Mateu Zaforteza, som ville lære hende at både læse og skrive, så hun kunne komme i kloster i Palma de Mallorca. For en pige som Caterina, der var ud af en simpel familie, var det absolut ikke almindeligt at komme i kloster.

Catarina Tomàs i Gallard øsnkede hverken mand eller børn, hun levede så ydmygt som muligt og ønskede aldrig at modtage gaver, for som hun sagde: “Gud har ikke brug for mere”.

I 1551, i en alder af 20 år, lykkedes det for Caterina Tomàs, at komme ind i det augustinske kloster, Santa Magdalena, i Palma de Mallorca. Her indledte hun sit noviciat og i 1555 kunne hun afsige sine tre hellige løfter; “Jeg fandt kærligheden i min sjæl. Jeg kyssede ham, og jeg ville aldrig forlade ham”.

Caterina Tomàs i Gallard døde i 1572, i en alder af blot 41 år. Mere end 200 år efter, den 3. august 1792, tildelte Pave Pius VI, Caterina Tomàs i Gallard en beatifikation eller saligkåring, for hendes tro helligelse til vorherre.

I dag hviler Catarina Tomàs’ lig i en glaskiste på Plaça Santa Magdalena i Palma de Mallorca.

Størstedelen af husene i Valldemossa, ærer Caterina Tomàs i Gallard med en flise, der hver repræsenterer et øjeblik i hendes liv.

Hvert år den 28. juli, fejres Catarina Tomàs i Valldemossa med procession gennem gaderne i byen.

Populært lige nu

Forår i maj måned på Mallorca, Spanien. En bugt omgivet af smuk uspoleret natur.

Mallorca i maj

Mallorca i maj Billede: Muzykalne Podróże/Unsplash Inspiration og idéer til rejsen til Mallorca i maj måned Maj måned på Mallorca er starten på sommeren. Hotellerne

Læs mere »
Gruppe cykelryttere kører Mallorca 312 cykelløb på øen Mallorca i april.

Mallorca 312

Mallorca 312 er Europas største og hårdeste endagscykelløb, der finder sted i slutningen af april, hvor 8.000 cykelryttere tager udfordringen op.

Læs mere »
Yachts i Palma havn i april måned, på øen Mallorca i Spanien.

Mallorca i april

Mallorca i april Inspiration og idéer til rejsen til Mallorca i april måned Mallorca i april måned markerer åbningen af strand- og badebyerne på kysterne,

Læs mere »

Flere religiøse steder du skal besøge på Mallorca