Søg
Close this search box.

Andratx

I denne guide

Vælg Andratx for

Hvor ligger Andratx?

andratx-mallorca-kort

Andratx - Rejseguide til aktiviteter og ophold

Andratx er en hyggelig by, beliggende i en frodig dal i Mallorcas sydvestlige bjerglandskaber.

Introduktion til Andratx

Andratx er mange ting – og meget forskelligt fra person til person – fælles for alle er, at Andratx fortæller en ny historie hver gang.

Andratx inviterer dig på uspoleret natur, et spirende kulturliv samt en spændende historie, manifesteret i byens arkitektur og seværdigheder.

Mallorca Pass

Kombiner seværdigheder og aktiviteter med Mallorca Pass, der giver adgang til 14 forskellige seværdigheder, bl.a. La Seu katedralen, Bellver og Palma Aquarium.

Andratx og oplevelser omkring Banyalbufar

Hvad skal man opleve i Andratx?

Tag på opdagelse i Mallorcas historie omkring Andratx, hvor gamle slotte, klostre og menneskeskabte huler gør området til ét stort museum.

Er du kunstinteresseret, så besøg det verdenskendte Centro Culturel Andratx kunstmuseum i udkanten af byen, drevet af danske Patricia og Jacob Asbæk. Der ligger flere spændende kunstmuseer i Andratx, der udstiller såvel etablerede som opkommende kunstnere.

Vejnettet til og fra Andratx, gør det let at nå andre af Mallorcas ikoniske seværdigheder og ikke mindst middelhavets hovedstad, Palma de Mallorca.

Son Mas

Son Mas er navnet på en af de mest imponerende gamle herregårde i Andratx, og samtidig også byens rådhus. Son Mas huser en udstilling af samtidskunst der skiftes jævnligt for at promovere upcoming kunstnere der belyser forskellige temaer. Udstillingen er altid gratis og bestemt et besøg værd.

Besøg Son Mas

Den gamle herregård og fæstning, Son Mas, er både hjemsted for Andratx kommune, samt en åben udstillingshal, der fokuserer på samtidskunst af upcoming kunstnere.

Læs mere

Ruinerne af La Trapa

Andratx’ nok mest privilegerede grund finder du på bjergsiden over Sant Elm, hvor ruinerne af det gamle trappistkloster, La Trapa, ligger. Har du vandreskoene snøret godt på kan du glæde dig til en ubeskrivelig smuk og sanselig oplevelse når du besøger La Trapa. Her kan du nyde en smuk udsigt over kysten og sa Dragonera øen, men også gå på opdagelse i ruinerne, hvor du bla. kan se det gamle kapel, møllen og stenterrasserne til dyrkning af frugter.

La Trapa

La Trapa i Andratx var et tidligere trappistkloster, der nød den mest velsignede udsigt over kysten. I dag kan du opleve ruinerne af klosteret, og nyde de magiske udsyn over til sa Dragonera-øen.

CCA

Centre of Comtemporary Art er et kunstmuseum primært dedikeret til samtidskunst, smukt beliggende i en finca for foden af Tramuntana. Her finder du kunst i høj klasse, samt en række aktiviteter og begivenheder for både voksne og børn.

CCA

Oplev ern verden af uhæmmet kreativitet og konstant forandring, når du besøger det dansk-ejede kunstmuseum CCA, der holder til på en historisk herregård i Andratx.

Santa Maria de Andratx

Den enorme sognekirke rager langt over byens tage med sine befæstede ydermure, som den fik grundet de mange angreb på byen i 1600-tallet.

Den store gotiske sognekirke står som en flot krone over Andratx’ gamle by, på den højeste placering i byen.

Església de Nostra Senyora del Carme

Kirken i Port d’Andratx er dedikeret til Jomfru Maria af Karmel, som er beskytter af søens folk. Takket være private donationer og arbejdskraft fra den lokale menighed, kunne byggeriet af kirken starte i 1917, og være færdigt allerede i 1928.

Den gamle kirke i Port d’Andratx blev bygget på initiativ af – og med hjælp fra – den likale menighed, da fiskerbyen i sin tid voksede sig til et samfund.

Torre de Sant Carles

Et velholdt og godt eksempel på et af de gamle vagttårne der blev konstrueret grundet de mange piratangreb der gjorde livet surt på øen mellem det 15. og 17. århundrede. Torre de Sant Carles er 11 meter højt og står flot på sa Mola odden hvorfra du kan nyde en magisk udsigt over Port d’Andratx.

Tag turen til Sa Mola-klipperne højt over Port d’Andratx, og nyd den fortryllende udsigt over kyst og bugt fra det historiske monument. 

Possesió de Son Esteve

Son Esteve er en af de ældste ejendomme i Andratx, og samtidig en af de vigtigste. Son Esteve blev nævnt allerede lige efter den katalanske erobring af øen, som en del af et maurisk landsted kaldet ‘Al-caniç’. Senere, i 1800-tallet, nævner også ærkehertug Ludwig Salvador Son Esteve i sin berømte bog ‘Die Balearen’.

Possesió de Son Esteve er endnu et strålende eksempel på en historisk herregård på Mallorca, der har sine rødder tilbage i den mauriske tid, og som har haft stor indflydelse på økonomien i området.

Fysiske aktiviteter du kan dyrke omkring Andratx

Der er masser af sjove og afslappende ting at give sig til i Andratx, bl.a. cykling, vandring og golf, som er nogle af de mest populære aktiviteter i området.

Vandring i Serra de Tramuntana

Andratx har simpelthen hele pakken for vandrere (og dig der bare vil spadsere lidt i naturen), der kan opleve både kløfter, smukke kyster og høje bjerge.

Vandring er en af de mest populære aktiviteter på Mallorca. Her møder du den vilde baleariske natur, mageløse udsigtspunkter, samt øens fascinerede kulturarv.

Cykling

De vævende bjergveje i Tramuntana, der krammer klipperne med deres hårnålesving og stejle hældninger, gør cykling både sjovt og udfordrende. Banyalbufar er et fantastisk område til cykling, fordi du har vandet, der byder på friske brise og en utrolig udsigt.

Golf

I udkanten af Andratx, tæt på badebyen Camp de Mar, ligger Golf d’Andratx, én af Spanien mest udfordrende golfbaner. Her kan du få testet dit handicap af i naturskønne omgivelser på den 6,089 meter par-72 bane.

Golf d’Andratx er særligt kendt for sit kuperede terræn, der stiller krav til din kondition. 

Intelligent-designede baner omsluttet af smuk balearisk natur, gør Mallorcas golfbaner til eftertragtede destinationer for verdens mange golfspillere, både professionelle og amatører.

Hvor skal man bo i Andratx?

Andratx er et historisk område, der er særligt karakteriseret ved de mange gamle herregårde der gennem tiden har bragt velmagt og pragt til området. Flere af disse herregårde er omdannet til luksuriøse hoteller i dag, så du kan opleve den storhed som Andratx er bygget på.

Petit hotel Unic i Andratx by på Mallorca.

Unic

Booking.com
Have og pool ved ferieboligen Casita Limon i Andratx på Mallorca.

Casita Limón Andratx

Booking.com
Terrasse med solvogne og pool, med bjerge i baggrunden i Andratx på øen Mallorca.

Sa Tarongera

Booking.com

Spisestederne i Andratx

Søger du gourmetrestauranter i eksklusive omgivelser, kan du tage den korte tur til det kosmopolitiske Port d’Andratx, hvor internationalt anerkendte kokke byder på kulinariske oplevelser.

I den gamle fiskerby Sant Elm finder du nogle helt utrolige fiskerestauranter, hvor du sammen med lækker mad, nyder solen gå ned over Sa Dragonera øen.

Selve Andratx by rummer en håndfuld traditionsrige restauranter, der serverer det bedste fra det spanske og mallorcinske køkken, i en afslappet og nærværende atmosfære.

Shopping i Andratx

I Andratx finder du et godt udvalg af indkøbsmuligheder, både hverdagsvarer, tøjbutikker og små delikatesseforretninger er at finde omkring gågaden centralt i byen.

I Port d’Andratx finder du en række udenlandske tøjbutikker, urmagere og juvelerer, alle i den eksklusive ende.

Marked i Andratx

Markedet i Andratx, der løber af stablen hver onsdag formiddag, er ét af Mallorcas ældste og mest traditionsrige markedspladser.

På markedet mænger du dig med såvel lokale indbyggere, som kokke fra toprestauranter, der kommer hertil for at finde de bedste råvarer.

Årlige begivenheder i Andratx

Andratx er en stor kommune, med mange små beboelsescentre, bla. s’Arracó, Sant Elm og Port d’Andratx, hvor der sker noget stort set hele året rundt.

Januar

Sant Antoni

Én af de mest traditionsbundne begivenheder på Mallorca, er fejringen af Sant Antoni, beskytter af husdyr. Om aftenen, den 15. januar, kan du glæde dig til traditioner som dansende dæmoner, fyrværkeri og bål i Andratx’ gamle middelalderby.

Februar

Sa Rua

I Andratx’ gamle bydel og i landsbyen s’Arracó fejres karneval inden askeonsdag, en serie af begivenheder der markerer den kommende fastetid. Dagene slutter med farverige parader gennem byerne, både for voksne og for børn, samt med den særlige lokale begivenhed, ‘Entierro de la Sardina’ (Sardinens Begravelse).

April

Fira d’Andratx

Andratx-messen er én af årets helt store events i kommunen, noget både lokale og turister glæder sig til løber af stablen. Messen er blevet afholdt siden 1980’erne, og er arrangeret gennem samarbejde mellem kommunen og diverse associationer, der sammen lægger et pakket program af kulturelle happenings. Typisk kan du opleve gastronomi, aktiviteter, koncerter, demonstrationer og marked med typiske mallorcinske produkter.

Aprilmessen

I slutningen af april måned er det endnu en gang tid til messe, denne gang fejres foråret.

Juni

Sant Pere

Sant Pere (Sankt Peter) er skytshelgen for Andratx, og fejres i slut juni. Den officielle dag er 29. juni, men allerede i ugerne op til dagen er festlighederne i gang i Andratx. I løbet af disse uger kan du nyde et væld af sjove kulturelle aktiviteter og happenings i Andratx by, såsom madboder, fællesspisninger, konkurrencer, koncerter, udstillinger mm.

Sant Joan aftenmarked (Camp de Mar)

Et nyere initiativ i Andratx er aftenmarkedet i feriebyen Camp de Mar, hvor du kan nyde en livlig atmosfære mens du oser mellem boderne og de mange varer.

Aftenmarkedet afholdes som regel 23. juni.

Juli

Mare de Déu del Carme

Den årlige fejring og procession af Vor Frue af Karmel er en stor og vigtig begivenhed for de lokale indbyggere i Port d’Andratx. Foruden selve processionen, hvor en figur af Jomfru Maria bæres gennem byen i et flot optog, kan du nyde typisk mallorcinsk folkedans, madboder og koncerter i byen.

Hvornår: Midten af juli

Nit del Art d’Arracó

Kunstaftenen i landsbyen s’Arracó er altid en sjov begivenhed, særligt hvis du er kunstinteresseret. Kunstaftenen afholdes hvert år slutningen af juli, hvor tusindvis af kunstværker udstilles i gaderne i den charmerende landsby.

Hvornår: Slut juli

August

Festes de Sant Elm

Gennem de to første uger af august måned, fejrer indbyggerne i Sant Elm deres skytshelgen, Catalina Tomas. I disse to uger kan du nyde en lang række sjove og kulturelle aktiviteter og events i den charmerende ferieby. Et af højdepunkterne er en teatralsk opførsel af en kamp mellem pirater og øboerne, der fandt sted flere hundreder år siden.

Hvornår: Begyndelsen af august

Festes de ses Madones

Kom og vær med til en af de helt særlige begivenheder i Andratx, fejring af damerne. Legenden fortæller om Andratx’ modige damer, der under et angreb af pirater 2. august, 1578, stod frem og tog del i kampene, som blev vundet. Højdepunktet på dagen er når damerne bliver samlet op flere steder i byen, på æsler, og bragt til Plaça del Pou hvor en blomsterofring akkompagneret af tonerne af La Balanguera. Efter blomsterofringen afholdes en gudstjeneste, hvorefter turen går til Andratx’ centrale torv, hvor der danses ‘Balle de ses Madones’ (Damernes Dans).

Hvornår: 2. august

Festes de sa Coma i Son Curt

De to små flækker, Sa Coma og Son curt, fejrer begge sommeren fra midten af august. Fællesspisninger, udstillinger, markeder, konkurrencer, koncerter mv. er på programmet over en hel uge.

Hvornår: Midt august

Festes de s’Arracó

Fra slutningen af august til begyndelsen af september fejrer landsbyen s’Arracó Sant Augustin. To uger med sjove og kulturelle indslag sætter virkelig liv i den ellers lidt søvnige landsby.

Hvornår: Slut august til start september

September

Campeonata P.R.E Sol de Tramuntana

I slutningen af september kan alle hesteinteresserede glæde sig til den store hesteudstilling, der afholdes i Camp de Mar. I forbindelse med udstillingen afholdes også konkurrencer, der gør det virkelig interessant at komme forbi. Udstillingen er begrænset til udelukkende at indbefatte spanske racer.

Hvornår: Slutningen af september

Oktober

Mercat de les Flors

Den årlige blomstermesse i Andratx er noget alle kan se frem til. Hele den centrale del af Andratx’ gamle bydel er pyntet i alverdens farver, og duften af tusindvis af blomster er intens.

Hvornår: Slutningen af oktober

Fira Opportunitates

I oktober, når alle butikker og handlende skal til at slutte sæsonen af, organiserer de et kæmpe tilbudsmarked, hvor alle restlagerne skal sælges. Her er virkelig en god mulighed for at gøre et scoop på massevis af lækre varer.

Hvornår: Oktober

December

Mercat de Nadal

Gennem stort set hele december måned afholdes det årlige julemarked på Andratx’ centrale torveplads. Som ved alle julemarkeder er stemningen noget ganske særligt, når den gamle by er dekoreret i smukke julefarver og julelys, og duften af julegodter der fylder luften.

Hvornår: December

Andratx' historie fra klippehuler til fiskeindustri til luksuriøs feriedestination

Efter den catalanske erobring i 1229 blev området styret af feudalherrer. I det 15. århundrede oplevede man en del angrebsforsøg fra pirater og vandaler, hvorfor man besluttede at konstruere en defensiv mur omkring Andratx, men muren blev aldrig færdigbygget, sandsynligvis fordi Andratx ligger flere kilometer fra kysten og oppe i klipperne, hvilket vanskeliggjorde angrebene og aldrig vare i stor fare.

Op gennem det 16. og 17. århundrede var området plaget af dårlig høst, hvilket førte til sult og fattigdom, og til sidst en større udvandring fra byen. Det var først igen i det 18. århundrede et opsving tog fat, da gennemførelsen af ​​en centraliseret statsadministration, der skulle fremme landbrug og fiskeri, tog sit virke.

Man mener at vide, at navnet Andratx kommer af det latinske ord “antra”, som betyder hule. Etnologer og historikere har desuden fastslået, at navnet stammer fra den mozarabiske periode. Et par eksempler på huler er Son Bosc og Son Fortuny, der har været beboet helt tilbage i bronzealderen.

Som vi kort nævnte ovenfor blev de oprindelige boligområder i byen Andratx bygget lidt inde i landet fra havnen, for at fungere som et forsvar mod piratangreb. Dokumentation for dette kan stadig ses i dag omkring den øverste del af byen med sine smalle brostensbelagte gader og den næsten fortlignende kirke Santa Maria. Udsigten over den gamle by mod Port d’Andratx gør gåturen op ad de høje bakker umagen værd, og hvis du husker at medbringe dit kamera, kan du få nogle flotte billeder.

Port  d’Andratx har indtil 1960’erne, fungeret som en gammeldags fiskeriby.

Da turismen begyndte at tage fat i 60’erne og 70’erne, skar man drastisk ned på det kommercielle fiskeri, selvom det stadig er et vigtigt aktiv i kommunens indtægter. Den nye havn rummer over 300 bådpladser og til trods for det, samt udviklingen af boligområderne i klipperne langs kysten, har Port d’Andratx formået at bevare den autentiske mallorcinske charme og stil.

Ofte Stillede Spørgsmål

Andratx ligger på Mallorcas vestkyst. Turen fra Palmas lufthavn til Andratx gamle bydel tager ca. 30 minutter, alt efter trafik på de smalle bjergveje.

En taxa fra lufthavnen vil koste omkring 40 euro.

Vigtige telefonnumre

Nationalt politi: 091
Nærpoliti: 092
Civilgarden: 062
Brand: 080
Maritime nødstilfælde: +34 900 202 202

Offentlig transport

Buslinje: 101, 121, 122

Flere skønne rejsemål du skal opleve på Mallorca