Tirsdag den 9. oktober 2018 blev en sørgelig dag for vores elskede ferieø, Mallorca, hvor et voldsomt uvejr med stor kraft tog livet fra flere mennesker og ødelagde store områder.

Torrentada històrica a Sant Llorenç

Feia 27 anys que no es produïa una torrentada similar a Mallorca. La darrera va ser l'any 1990 a sa Pobla tal dia com avui, un 9 d'octubre. Concretament, el precedent immediat de Sant Llorenç va ser el 6 setembre de 1989. Més detalls aquí: https://ib3.org?p=30774

Slået op af IB3 Notícies i Tirsdag den 9. oktober 2018

This is the bridge in Sillot😮Now😢😢😢

Slået op af Nicola Jane Grieve i Tirsdag den 9. oktober 2018

Byen Sant Llorenç des Cardassar på Mallorcas østlige side, blev i nat ramt af et voldsomt skybrud, der efterlod gader og stræder i total ødelæggelse. Det kraftige regnvejr skyllede gennem den lille landsbys små gader og tog alt fra bænke til biler med sig, mens indbyggerne blot kunne se til fra deres indendørs tilflugtssteder.

De kraftige regnskyl startede allerede ved 7-tiden tirsdag aften, hvor det regionale beredskab udsendte meldinger og forvarsler om at folk skulle tage dette uvejr alvorligt. Meldingerne betød også en række sikkerhedsforaltstaltninger og råd om, hvor man ikke måtte opholde sig, bla. nær broer, floder og i kældre. Desværre lykkes det ikke alle at gardere sig i tide, og under uvejret som stod på i flere timer, mistede flere mennesker livet, bla. blev en mand fanget i sit eget hus der blev oversvømmet med så hastig fart, at han ingen chance havde for at flygte.

Det meteorologiske institut på de baleariske øer har målt, at der faldt godt 220 liter regn per kvadratmeter i Sant Llorenç-området, hvor de godt 8.300 indbyggere har måtte søge tilflugt på hustage, lofter og endda i træer. Infrastrukturen i området var, og er stadig, påvirket i en sådan grad at det var umuligt at flygte ud af byen.

Øjenvidener fortæller, at en mor med to børn i bilen blev på tragisk vis fanget i regnvejret. Moren nåede med nød og næppe at redde sin 8-årige datter ud af bilen, men i forsøget på at redde sin 5-årige søn, tabte hun kampen og druknede, mens bilen med den 5-årige dreng i blev slynget videre i regnfloden. Bilen er dagen derpå stadig ikke fundet.

Flere populære ferieområder ramt af skybruddet

Sant Llorenç som er hovedby til de populære badeferiedestinationer, s’Illot, Sa Coma og Cala Millor, var ikke det eneste sted på Mallorca hvor skybruddet gjorde sit indtog. Også Alcúdia, Colonia de Sant Pere, Artà og Son Servera blev hårdt ramt af regnvejret, men har heldigvis ikke medført mennesketab, eller ødelæggelser af så voldsom karakter som i Sant Llorenç.

Nedenfor ses private videooptagelser fra stormfloden i hhv. s’Illot og Sa Coma.

This is S'illot in Majorca where Ruth's parents are right now. They are safe, but is very scary with cars being washed in the sea. My friend Joan posted this video. I hope everyone else there is safe too.

Slået op af John Liddle i Tirsdag den 9. oktober 2018

This was about 9pm during the storm in sa coma

Slået op af Derek Maley i Onsdag den 10. oktober 2018

Mallorca står sammen om hjælp og sorg

Der er i dag i de fleste byer på Mallorca, afholdt mindehøjtideligheder ved byernes rådhuse, i sympati og sorg for skybruddets ofte og deres pårørende. Mindehøjtidelighederne blev afholdt kl. 12:00 i formiddags med 2 minutters stilhed, hvorefter der blev afholdt pressemøder om hvordan civilgarde, beredskab, brandvæsen og militær vil arbejde i forbindelse med oprydnings -og redningsarbede.

På sociale medier som Facebook og Twitter, har indbyggere rundt om på øen slået opslag op med tilbud om hjælp og frivilligt arbejde.

Også tennisstjernen Rafael Nadal står klar med sin hjælp til de pårørte. Han tilbyder logi til alle der har brug for et sted at overnatte i sine to sportscentre i Manacor; Rafael Nadal Sports Center og Rafael Nadal Academy.

Tennisstjernen selv bor i Porto Cristo, godt 10 km fra Sant Llorenc, og skriver således på sin Twitterprofil: “I dag er en sørgens dag på Mallorca. Vores dybeste kondolencer til familier af ofrene for skybruddet i Sant Llorenç. Vi tilbyder værelser på Rafa Nadal Sports Centre og på akademiet for de som har behov for overnatning!. 

Dagen derpå og oprydningsarbejde

I dag onsdag, dagen derpå, har beredskabet hele dagen haft travlt med oprydningsarbejde i hele området omkring Sant Llorenç. Arbejdet startede tidligt i morges, hvor forfærdelige syn ventede indbyggere og arbejdsfolk; ødelagte bygninger, smadrede biler og totalt kaos. 

Redningshelikoptorer og skibe søger på vandet efter en bil med passager i, det kan være bilen med den 5-årige dreng man leder efter.

I aftes udtalte minister for beboelse og offentlig administration, Catalina Cladera, således: “Vores første mål er at redde liv, i morgen vil vi fortsætte oprydningsarbejdet ligesom vi vil fortsætte arbejdet med at sænke vandstanden i området”.

Ministeren fortalte senere på aftenen, at det indtil videre var lykkes redningsfolk at redde 40 mennesker fra døden.

Still looking for vehicle with passengers on board under the sea. 😕

Slået op af Neil Hutchison i Onsdag den 10. oktober 2018

INTENTANTO AYUDAR EN ESTE DESASTRE. TODOS CON SANT LLORENÇ

Slået op af Jaime Ventosa Andreu i Onsdag den 10. oktober 2018
0 Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Alle rettigheder forbeholdes ©2023 Mallorca Oplevelser - Danmarks største guide til Mallorca

Log in with your credentials

Forgot your details?