Pollentia – romerske ruiner

Ruinerne af den romerske by Pollentia, i Alcudia på Mallorca.

I denne artikel

Pollentia, Mallorcas første by

Under udgravninger har man gjort store arkæologiske fund som f.eks. mønter, rekvisitter og skeletter. Altsammen vidner om en velhavende by. Alle fund fra udgravningerne opbevares på Alcúdias monografiske museum, Museu Monograficó, der ligger inde i byen nær kirken.

Udgravningerne af Pollentia begyndte i 1920’erne og man er stadig ikke færdig, hvorfor primært fire områder af ruinerne er åbne for turister; bopælene, forum, teaterpladsen samt en nekropolis.

Beboelsesområdet

Beboelsesområdet er det første område du kommer forbi, når du træder ind i Pollentia. Én af de mest interessante udgravninger, har været udgravningen af ejendommen, Santa Anna de Can Costa. Denne ejendom har vist sig at have tilhørt prætoren, hvori man har gjort nogle meget spændende fund, bla. resterne af et bronze-hestehoved og mosaik med menneskefigurer og fugle, som nu opbevares på Mallorcas museum i Palma.

Et af rummene i ejendommen, har bla. vist et tidligt eksempel på gulvvarme, et såkaldt hypocaustum.

Forum

Store dele af Pollentias store forum kan stadig ses, bla. i form af sokler fra statuer, ruiner af et tempel samt blokke af huse, hvor boder og værksteder har hørt til mellem de smalle gader.

Nylige udgravninger har ledt til en større bygning i den østlige del af forummet, som menes at have været en markedsbygning (macellum). Ved siden af denne markedsbygning, er der fundet en flot mosaik tavle af sort og hvid marmor, som har tilhørt en betydningsfuld bygning, men er endnu ikke færdiganalyseret.

Et andet interessant fund omkring forum, er et citadel, hvis formål har været at aflukke dele af byens kerne. En mur samt to tårne er indtil videre fundet.

Nekropolis (gravpladserne)

Pollentias nekropolis blev opdaget i 1930, da arkæologerne, J. Llabrés og R. Isasi, gik igang med udgravningerne af en ejendom man kaldte, Can Fanals. Her fandt man resterne af en aflang bygning, som var blevet destrueret til grunden, hvilken man identificerede som en basilika.

I forbindelse med disse udgravninger, kunne de endvidere dokumentere 38 gravpladser gravet ned i jorden, hvoraf 26 af disse var lagt på stribe og hvor nogle af dem krydsede bygningen. Senere, i 1942, blev 22 gravpladser mere fundet her, disse med gravskatte. Samtidig blev også ruinerne af en bygningskonstruktion fundet, som havde en polykromisk mosaik bygget ind i væggen. Igen mellem 1949 og 1950, blev hele 42 flere gravpladser fundet her.

Teaterpladsen

Teaterpladsen ligger bagerst i Pollentia, det tager faktisk omrking 10 minutter at gå derned fra indgangen, uden stop. Teaterpladsen har en imponerende diameter på 75 m og har kunne rumme ca. 1.000 siddende tilskuere.

Strukturen af teaterpladsen, er en semicirkulær cavea gravet ind i klippevæggen. Denne del er den bedst bevarede af teaterpladsen, og man kan tydeligt se hvordan den er inddelt i sektioner, såkaldte cunei, ved hjælp af trappegange. Siddepladser til prominente personer og præster er også bevaret, såkaldte proedria.

De første arkæologiske udgravninger foretaget omkring teaterpladser skete i 1800-tallet, hvor man identificerede stedet som netop et teater. Siden har diverse udgravningsprojekter foreslået forskellige oprindelsestidspunkter og brugsfunktioner, men i 1952 blev det slået fast, at teaterpladsen altså var fra romertiden og sandsynligvis konstrueret i det første århundrede e.Kr..

Adresse og kontaktinfo

Mandag Lukket
Tirsdag 10:00 - 17:00
Onsdag 10:00 - 17:00
Torsdag 10:00 - 17:00
Fredag 10:00 - 17:00
Lørdag 10:00 - 17:00
Søndag 10:00 - 17:00

Populært lige nu

Palau de Almudaina, royalt palads i Palma by, på øen Mallorca i Spanien.

Palau de l’Almudaina

Almudaina-paladset er vel nok Palmas og Mallorcas mest betydningsfulde bygning; det var her Palma blev grundlagt. Almudaina-paladset er en del af Spaniens nationale arv, og en fantastisk oplevelse

Læs mere »

Flere interessante udgravninger du skal opleve på Mallorca