Søg
Close this search box.

Possessió de Meià

Possessió de Meià spiller en central rolle i områdets historie, så foruden at være smuk og seværdig, har den betydning for mange lokale.

Allerede tilbage i det 13. århundrede, findes der skrifter om herregården Meià i både Montuïri og Sant Joan området. Historien fortæller, at ejeren af Possessió de Meià, var alvorligt syg og kaldte efter hjælp hos præsterne i både Montuïri og Sant Joan. Sidstnævnte nåede frem til Possessió de Meià først og som tak for hjælpen, faldt herregården i Sant Joans ejerskab.

I 1656 dokumenteres det, at Possessió de Meià ejes af greve Gabriel de Comelles og at her findes flere huse på grunden, en melvindmølle samt utallige hektarer land dedikeret til dyrkning af korn og bælgfrugter.

Ved slutningen af det 19. århundrede, led Possessió de Meià ligesom alle andre gårde på Mallorca, under den frygtede phylloxera vinlus-pest, der medførte at landmændene og særligt vinbønderne, måtte brænde alle deres marker af.

På nuværende tidspunkt tilhører Possessió de Meià, Oliver familien, som nu har været under familiens ejerskab gennem to generationer. Det var nuværende ejers bedstefar, Gasper Oliver, der opkøbte herregården. Førhen, fra det 18. århundrede og til midten af det 20. århundrede, havde Oliver familien den fantastiske herregård Possessio els Caldereres

Possessió de Meiá er et strålende eksempel på en herregård fra de rurale mallorcinske landdistrikter.

Fra foyeren ser du en buet døråbning med tympanon, der bærer indskrift med store bogstaver og rester af familievåbenskjolde samt blomstermotiver. Denne døråbning fører ud til en skøn lille patio, en såkaldt “Clastra”, hvor en brønd af brosten danner base om et lille kapel. Til højre ses en udendørs trappe, der fører op til det såkaldte ‘Quartera’ – et pulterrum til opbevaring af korn. Under denne trappe, fører en buet døråbning ned til den mekaniserede kornmølle.

Et lille tårn rejser sig over taget på Possessió de Meià, med en klokke og kronet af et kors.

Tilbage ved vejen, går et rygte om, at den sjældne Mata Escrita-blomst, fra Santuari de Cura, skulle gro på en gren her.

Flere bygninger af kulturel værdi på Mallorca