Søg
Close this search box.

Museu Arqueològic (arkæologisk museum i Deià)

Besøg det hyggelige og interessante arkæologiske museum i hjertet af maleriske Deià

Museu Arqueològic de Deià blev stiftet tilbage i 1962 af den karismatiske New Yorker maler og arkæolog, William Waldren (1924-2003).

William Waldren besøgte første gang Mallorca i 1953 under en ferie, mens han studerede kunst i Paris. Han forelskede sig med det samme i øen, hvor han særligt fandt en interesse i Mallorcas mange talaioter og huler fra bronzealderen. Unge William besluttede på denne ferie, at dedikere sig til Mallorcas historie og mange kulturer.

Allerede i begyndelsen af 1960’erne, havde William Waldren gjort flere store opdagelser på vestkysten, særligt de forhistoriske beboelser kaldet Son Matge, Son Ferrandell og Son Muleta. William Waldren havde ingen forudsætninger for, at kunne arbejde med arkæologi, men han udviste en sådan iver for at lære, at han evnede selvstudiet som arkæolog.

William Waldren designede og byggede selv den arkitektoniske perle af et hus, som museet holder til i. Som medlem af den frivillige naturbevarings-organisation EarthWatch, har Waldren nydt godt af over 3.000 frivilliges arbejdskraft med at gøre museet til noget specielt.

På Museu Arqueològic de Deià, tages du på en rejse gennem såvel Waldrens mange opdagelser, som rejsen gennem tiden på Mallorca, hvor du vil stifte bekendskab med de første populationer samt nu uddøde dyreracer.

Blandt William Waldrens mange fund, skal særligt fremhæves opdagelsen af Mallorcas dværg-antilope, Myotragus balearicus, som menes at have levet helt tilbage i istiden.

Hvem var Willian Henre Waldren?

William Henre Waldren (1924-2003), var amerikansk maler og selvlært arkæolog. Kendt for sine mange forhistoriske fund samt etablering af Museu Arqueològic de Deià, har William Waldren etableret sig som en del af den mallorcinske historie.

William Waldren blev født i New Jersey i udkanten af New York den 5. februar 1924. Allerede som helt ung, stod det klart for Waldren, at han skulle være kunstner, men aldrig at han skulle blive et prominent navn indenfor arkæologi og historie.

Allerede som helt ung, gjorde William sig bemærket indenfor både kunst og kunstskøjteløb – faktisk optrådte han senere i ‘Holiday on Ice‘ showet. Efter krigen, tog Waldren til Paris for at forfølge drømmen om kunsten, på Académie Julien.

Waldren ankom i en alder af blot 29 år, under en ferie fra kunstnerlivet i Paris, til Deià i 1953. Som så mange andre, faldt William Waldren med det samme for Mallorcas charme og naturlige skønhed. På dette tidspunkt, undergik Paris’ ellers så flamboyante kunstnerkultur en større nedtur. Deià var blevet kendt som et kunstnerisk tilflugtssted af flere malere og forfattere, der alle havde fundet stor inspiration til til nogle af deres største værker her.

Stærkt inspireret af Mallorcas mange talaioter og huler fra den sene bronzealder, besluttede Waldren at dedikere sig til at kortlægge Mallorcas præhistoriske tid.

Uden nogle forudsætninger for succes i form af uddannelse eller særlig viden indenfor arkæologi, begav Waldren sig i arbejdsiver i gang med sit arkæologiske eventyr. Allerede i begyndelsen af 1960’erne, havde Waldren gjort nogle ganske imponerende og skelsættende fund omkring Valldemossa, Deià og Sóller, heriblandt Son Muleta og Son Matge – nu begge populære udflugtsmål.

Ved Son Muleta, gjorde han også et andet spændende fund, nemlig dele af skelettet fra den såkaldte Myotragus balearicus, bedre kendt som ‘Den Baleariske Dværg-antilope’. Dette pattedyr menes at have levet på Mallorca helt tilbage fra istiden, men er nu uddødt.

I samme periode, i starten af 1960’erne, mødte han Jacqueline Brown, som blev hans tredje kone. Ny inspiration indvirkede på hans blomstrende kunstnerkarriere og i april 1962, fik han kontrakt med det prestigefyldte Dwan Gallery i Los Angeles. Efter kontraktens ophør i 65, kunne Waldren igen dedikere sig selv fuldstændigt til Mallorcas imponerende historie, hvor han blandt andet fandt nye stratigrafier for De Baleariske Øer.

I tiden efter 1965, udviklede mange nye venskaber sig mellem Waldren og lokale jordejere omkring Deià og Sóller, som gav ham tilladelse til at grave efter nye og fantastiske arkæologiske fund. På samme tid arbejdede han hårdt for, at bygge og etablere sit researchcenter og hjem i Deià, hvor arkitekturen betød meget for ham – den skulle falde i naturlig balance med resten af Deià og Tramuntana-bjergene. For at tjene til alt dette, tog William Waldren en række arbejdsopgaver, blandt andet som diskoteks- og bardekoratør i Palma, under turismens kommercielle indtog på Mallorca i 1970’erne.

I 1974 blev William Waldren en del af den frivillige naturbevaringsorganisation, EarthWatch, der blandt andet bliver støttet af Heinze Foundation, National Geographic, og National Science Foundation. Over 3.000 frivillige har siden medio 70’erne, taget del i at gøre Museu Arqueològic de Deià, til en oplevelse med deres mange arbejdstimer som bidrag.

Efter mere end en dekade med udgravninger på Mallorca, besluttede Waldren sig for at søge ind på universitetet for at opnå en doktorgrad som bevis på sin teoretiske viden og færdigheder. Ikke uden besvær, kunne han i 1981 præsentere sit værk, ‘Aspekter af Balearisk Præhistorisk Økologi og Kultur’.

Waldren fremhævede lige siden denne doktorgrad, som en af hans største og vigtigste milepæle i livet.

Adresse og kontaktinfo

Populært lige nu

Forår i maj måned på Mallorca, Spanien. En bugt omgivet af smuk uspoleret natur.

Mallorca i maj

Mallorca i maj Billede: Muzykalne Podróże/Unsplash Inspiration og idéer til rejsen til Mallorca i maj måned Maj måned på Mallorca er starten på sommeren. Hotellerne

Læs mere »
Gruppe cykelryttere kører Mallorca 312 cykelløb på øen Mallorca i april.

Mallorca 312

Mallorca 312 er Europas største og hårdeste endagscykelløb, der finder sted i slutningen af april, hvor 8.000 cykelryttere tager udfordringen op.

Læs mere »
Yachts i Palma havn i april måned, på øen Mallorca i Spanien.

Mallorca i april

Mallorca i april Inspiration og idéer til rejsen til Mallorca i april måned Mallorca i april måned markerer åbningen af strand- og badebyerne på kysterne,

Læs mere »

Flere interessante museer du skal besøge på Mallorca